*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
ania_29 wrote:Dzięki! O, słodkości, to podstawa Perspektywa kisielu mnie nie cieszyła a ja jestem żarta na słodycze
Chlebek będę sama robić. Mam przepis na ekspresowy i pyszny
Moja Natka jest dzisiaj marudna. Padła mimo że niedawno wstała. Wyjść/nie wyjść w taką pogodę?
Ja wychodzę,ale u mnie az takiej wichury nie maWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 10:19
-
Oto chlebuś:
Składniki na 1 keksówkę:
- 0,5 kg mąki
- 2,5 dkg drożdży (my dajemy znacznie mniej i też wyrasta a nie zalatuje drożdżami)
- 0,5 l ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- garść otrębów, ziaren (co kto lubi)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w części wody z cukrem. Wszystkie składniki włożyć do miski i zamieszać widelcem. Ciasto będzie rzadkie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50stopni i jak podrośnie (u mnie na wysokość o 1-2 cm niższej od brytfanki) podkręcić grzanie do 180 stopni (ja w tej temperaturze piekę ok.45 minut)Rybka1, Chanela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ania_29 wrote:Oto chlebuś:
Składniki na 1 keksówkę:
- 0,5 kg mąki
- 2,5 dkg drożdży (my dajemy znacznie mniej i też wyrasta a nie zalatuje drożdżami)
- 0,5 l ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- garść otrębów, ziaren (co kto lubi)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w części wody z cukrem. Wszystkie składniki włożyć do miski i zamieszać widelcem. Ciasto będzie rzadkie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50stopni i jak podrośnie (u mnie na wysokość o 1-2 cm niższej od brytfanki) podkręcić grzanie do 180 stopni (ja w tej temperaturze piekę ok.45 minut)
Ojej to rzeczywiście prosty przepis więc i ja wykorzystam. W jakich brytfankach pieczecie? Na jaką wielkość to jest?
Aha i ja jestem ciemna w takich pichceniach - drożdże rozpuścić w części wody.. To w części (a kiedy dodać resztę) czy w całej tej wodzie z cukrem?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 10:31
-
Trzeba sobie odlać troszkę z tego 0,5l na rozpuszczenie drożdży a potem wszystko ląduje w misce Ciasto jest rzadkie - takie ma być Kiedyś piekłam go dość często z dużym dodatkiem otrąb
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 10:37
Ag... lubi tę wiadomość
-
Gabrysia84 wrote:http://osiemgwiazdek.blogspot.com/ tu jest duzo informacji o fotelikach.
Dla mnie autor używa trochę agresywnego, czasem wręcz gburowatego języka ale zgadzam się z nim w 100% - szczególnie, że podkreśla jak fotelik montowanym tyłem jest 5 krotnie bezpieczniejszy dla dziecka.
Nie wiem jak jest z jazdą po mieście, pewnie wypadki są mniejsze, i z mniejszą prędkością i siłą, my niestety przemierzamy zawrotną ilość kilometrów rocznie więc będziemy musieli zainwestować więcej. -
Rudasek wrote:witam, przepraszam ze jak tak troche z d..strony ale Selene, słyszałam ze masz do sprzedania 2 listki LETROXU 50 ?
Możesz mnie poratować ?
Rudasek wysłałam ci zaproszenie, napisz mi swój adres to dziś wieczór wyślę (pewnie rano nadadzą), nie chce nic za to, całe opakowanie kosztowało mnie 6zł więc pewnie byłabyś mi winna jakieś 2zł ;P majątek
Wystarczy mi, że ci pomogę a mi niepotrzebne
Możesz się odwdzięczyć i pokazać nam tutaj zdjęcie swojego synka -
My używamy pieluszek dada 3. Nam pasują.
Fotelik - nosidełko jest do 13 kg. Za miesiąc do dwóch przesadzimy małego w fotelik od 9-18 kg. Sąsiadka musi nam oddać. Starszy jeździ w tym trzecim przedziale. My nie mamy ani jednego fotelika firmowego :)Zapomniałam dodać, że moje dziecię jeździ z tyłu. Nawet jak jedziemy sami. Płaczem się nie przejmuję, smoka nie używa więc nie mam czym się martwić Poza tym mamy poduszki powietrzne z przodu. I nawet odłączenie ich nie da gwarancji, że nie wystrzelą. Mam w rodzinie mechaników i nie zalecają. To tylko sprzęt A wiadomo nie od dziś, że sprzęty różne figle potrafią płatać.
Nie wiem jak moja pediatra, ale od mamy koleżanki słyszałam, że mleko krowie po 14 miesiącu życia, troszkę rozcieńczone wodą, bo jest tłuste
My za dwa tygodnie zaczniemy 17 tydzień i zaczniemy rozszerzać dietę. Tak samo robiłam przy pierwszym. A te wszystkie WHO i takie tam mam gdzieś. Tym bardziej, że ciągle coś zmieniają.Kiedyś tego nie było. Mama nam szybko dość wprowadzała i jedzenie i mleko krowie, także żyjemy
Monika jak kupujesz kaszki bez mleka to dodajesz swoje, bądź mm, które używasz. Kaszki, które mają mleko w sobie to najlepiej tej firmy co mm dajesz. Ja daję nan pro, więc kaszki z mlekiem firmy nestle. A bez mleka mogę obojętnie jakiej firmy. Tak robiłam ze starszym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 11:52
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny czy jest róznica w jakości pościeli tej z allegro za 25zł a np. ze smyka?? bo musze dokupić posciel i czytam że w obu przypadkach 100% bawełna. Czym w takim razie się różnią?? Grubością tkaniny? nigdzie nie ma wyróżnionej gramatury więc się zastanawiam.
Obecnie mam pościel z Disneya również 100% bawełna i kolorki się nie spierają, jestem zadowlona też z materiału.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 12:56
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMój mały kilka razy zakasłał w sobotę ze 3 razy w niedzielę i wczoraj kaszlał często a dziś może ze 4 razy rano
w sobotę i niedzielę miał zatkany nosek ale za wiele z niego nie wyciągłam a od wczoraj już nie ma przytkanego i wydzieliny też nie wiele.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 13:39
-
kasia86 wrote:Hej dziewczyny czy wy ze swoimi pokasłującymi sucho maluchami idziecie od razu do lekarza w sensie że już w pierwszym dniu zauważenia zminy
Nie. Miałam podobnie ostatnio, dobrze wywietrzyłam mieszkanie kiedy mała spała. Ubrałam ją cieplej. Dawałam jej dużo mojego świeżego mleczka (nie dotyczy jeżeli karmisz piersią lub mm) i obserwowałam czy wiąże się to z katarem itp.
Wieczorem z reguły się dziecku pogarsza gdy jest przeziębione (tak jak dorosłemu) jak widziałam, że wieczorem nie ma pogorszenia a przez noc nie kaszle, ładnie oddycha podczas snu to uznaję, że może to suche powietrze, czasem też dziecko może połknąć mikro kłaczek itp.