X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modlitwa matek oczekujących dziecka:

Panie Jezu, proszę Cię z miłością, za to powierzone mi życie, które noszę w łonie. Z pokorą dziękuję, że wybrałeś mnie jako narzędzie Twojej miłości. W tym pięknym oczekiwaniu pomóż mi żyć w nieustannym zawierzeniu się Twojej świętej woli. Daj mi serce matki: czyste, mocne i hojne. Ofiaruję Ci wszystkie obawy o przyszłość: lęki, niepewności, oczekiwania względem dziecka, którego jeszcze nie znam. Spraw aby narodziło się zdrowe, oddal od niego wszelkie zło fizyczne i niebezpieczeństwa duszy. Proszę, obdarz pełnią życia wiecznego dzieci, którym nie pozwolono się narodzić, otaczaj opieką rodziny, by mocą Twej łaski skutecznie oparły się zasadzkom złego ducha, z miłością przyjmując każde życie i chroniąc je od chwili poczęcia aż do naturalnej śmierci.

Ty, Maryjo, która poznałaś niezliczone radości świętego macierzyństwa, daj mi serce zdolne do przekazania wiary żywej i gorącej. Uświęć moje oczekiwanie, błogosław moją cichą nadzieje, spraw by owoc mojego łona wzrastał w łasce i świętości.

Przez Chrystusa, Twego Boskiego Syna. Amen

zielarka, marrtka, Maud11, bluegirl89, Ewelina88, agnb6, Becia81 lubią tę wiadomość

• isabelle Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Dziewczyny wiecie nad czym zaczęłam się zastanawiać...? Czy nie kupować body ale tych kopertowych, jakoś mam obawy czy sobie poradzę zakładać to maluszkowi tak przez głowę... co o tym sądzicie??

Kawa, dobrze, że podjęłaś ten temat. Ja się za to zastanawiam, czy body to w ogóle dobry pomysł od pierwszych dni życia jeśli chodzi o pępuszek. Może lepiej spodenki i kaftanik, żeby nie podrażniać brzuszka?

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle dziewczyny odradzały na forach kaftaniki tłumacząc , że się podwijają. Ale może doświadczone tutaj mamy by się również wypowiedziały :)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle oglądałam na YT Pierwsze 5 min życia jakiegoś dzieciaczka, ktoś stał i sobie nagrywał a pielęgniarka ubierała malca i "oprawiała" ten pępuszek i normalnie założyła body, ale wiadamo w takim body kopertowym chyba łatwiej by było to kontrolować...
    o mam http://www.youtube.com/watch?v=gLkl3IAjf0o

Agus89, jonka91, Maud11 lubią tę wiadomość

• isabelle Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    isabelle oglądałam na YT Pierwsze 5 min życia jakiegoś dzieciaczka, ktoś stał i sobie nagrywał a pielęgniarka ubierała malca i "oprawiała" ten pępuszek i normalnie założyła body, ale wiadamo w takim body kopertowym chyba łatwiej by było to kontrolować...

jejku, jak ona to sprawnie robi :)

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Body normalnie zakłada się przez głowę, to nie jest problem, nie panikujcie :D dziecko urodzone siłami natury jest poddane ogromnej sile i ciśnieniu, nie zrobicie mu krzywdy wkładając body przez głowę.
    Kaftaniki się podwijają i gniotą malucha w plecy-odradzam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 20:38

FITop1.png
  • lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po badaniu;) niestety lekarz nie był znowu w stanie zmierzyć przyzierności.. powiedział że głupa nie będzie palił.. dziecko leżało tak że się nie dało;) stwierdził że dla laików to wiadomo że mógł by kłamać, ale to nie jest żadna przychodnia i chodzi tu o to żeby sprawdzić stan techniczny dzidziusia;) stwierdził że takie wredne mogą być tylko dziewczynki ;)) hehe
    Wyniki idealne zapomniałam zapytać o te ATP, ale skoro nie miał zastrzeżeń to zapomniałam z tego wszystkiego. Jedyne co to jeszcze raz badanie TSH bo trochę za dużo wg niego. Pieniążków za wizytę nie wziął, i widzę się z nim we wtorek...

Ag..., zielarka, Ewelina88, M4DZI4 lubią tę wiadomość

ex2bo7ess0m327wq.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwuska to ja nie rozumiem za bardzo, to Ty w końcu nie miałaś zrobionych pomiarów typowych dla USG 11-14 tydzień? hmmm to bardzo zastanawiające, bo przecież za 3 dni już będzie jak to się mówi "po ptokach". Dziwie się, że tak ważne badanie a ginekolog nie przetrzymał Cie dłużej , żeby dokonać tak ważnych pomiarów na tym etapie ciąży. Mój kazał by mi pewnie kaszleć, jak by nie pomagało to sam by poszturchał głowica od usg, jak to by zawodziło to kazał by mi chodzić, skakać ale by zrobił badanie albo kazał odczekać np. 30 h . Dziwie się, że z jego słów padły takie słowa o których napisałaś "dla laików, MÓGŁ BY SKŁAMAĆ" bardzo takie słowa by mnie zaniepokoiły niestety , dziwne podejście :(

To nie wiesz jaka jakie jest NT?
    CRL
    pomiar serduszka,
    czy nie ma przepukliny pępowinowej?
    Czy ma 3 naczyniową pępowinę?
    Czy mózg dobrze się podzielił?
    Czy widoczna jest kość nosowa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 21:55

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe jak to córa to uparta:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej miałam innego ginekologa, który w 12 tygodniu i kilka dni nie zrobił mi nic po za tym że powiedział że serduszko bije i widzimy się za 6 tygodni i tyle. Ten jest prywatny i przyjmuje tylko dwa razy w tygodniu, tydzień temu w czwartek byłam u niego i dziecko leżało w taki sposób że NT nie dało się sprawdzić a najbardziej wtedy, za to zrobił CRL, pomiar serduszka, stwierdził przodujący trofoblast, określił termin porodu i generalnie powiedział że wszytko jest ok i widzimy się za tydzień bo dziś nie dość że tak się ułożyło to się wierci, a chciałby żeby badanie było rzetelne i nie ma co męczyć dzidziusia. Dziś było to samo wiec wizytę mam we wtorek czyli najbliższy termin w jaki przyjmuje, jestem dobrej myśli i szczerze mówiąc jestem pewna że badania na pewno wyjdą dobrze, Swoją drogą tydzień temu powiedział że za tydzień to już ostatni dzwonek na badanie.. ale ufam lekarzowi wie co robi, wolę wierzyć w jego wiedzę niż w wiedzę wujka Google ;) tym bardziej że pacjentek do niego jest bardzo dużo, nowe pacjentki maja terminy na marzec, wiec nie chodzi mu o pieniądze bo ich nie wziął tylko o jak najlepsze i rzetelne sprawdzenie maleństwa. Mowiac o tych laikach chodziło o to że to nie jest badanie robione na sztukę ,, ze zrobił i odchaczone``albo dobrze albo wcale..
    Zdobył też serce mojego lubego dokładnie mu wytłumaczył w jaki sposób powinno być ułożone dziecko, zademonstrował wręcz;)kazał porozmawiać z fasolką żeby było grzeczne to i płeć może określił.
    PS. Chyba tylko ja mam takie wieczne problemy, ale tak to jest trzeba wierzyc i być dobrej myśli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 22:53

ex2bo7ess0m327wq.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Dziewczyny wiecie nad czym zaczęłam się zastanawiać...? Czy nie kupować body ale tych kopertowych, jakoś mam obawy czy sobie poradzę zakładać to maluszkowi tak przez głowę... co o tym sądzicie??

Ja tylko takich używałam i to chyba dobre 3-4 miesiące. W ogóle nic przez głowę.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wszystkie body zakładane przez głowę, z takimi zakładkami na ramionkach, zakładałam je tylko tak, że rękawki były z przodu i z tyłu, rozciągałam materiał i wkładałam, a potem przekręcałam body i wkładałam rączki. Nieraz mała nawet się nie obudziła.

FITop1.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:

Mi w szpitalu położna wzięła dziecko żeby nakarmić bo miał problem z "cycem" na początku i normalnie go posadziła na kolanach. W szoku byłam. One doświadczone są i w karmieniu i w ubieraniu.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 14:57

zielarka, Paula44, Paula44, nix, Ewelina88, M4DZI4, agnb6 lubią tę wiadomość

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka nie raz widziałam jak koleżanki właśnie zakładały coś dzieciom przez głowę i powiem szczerze, że wyglądało to męcząco dla nich i dla dziecka. Jeśli ktoś nie czuje się pewien niech lepiej kupi coś rozpinane. Dzieci ogólnie nie lubią ubierania.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy jak się ubiera, jeśli mówię spokojnie, słodko, mam łagodne ruchy to dziecina nie denerwuje się. Tak było u nas. W zasadzie chodzi mi o to by nie przejmować się tak.
    Jak się okazało, jeśli chodzi o moje życie, obsługa dziecka jest dość prosta i nie potrzeba do tego wyszukanych akcesoriów. Np zszokowała mnie lista potrzebnych rzeczy-jej rozmiar.
    Jestem typem namawiającym do umiarkowania :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 22:47

lwuska55592, ania_29, M4DZI4 lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 14:57

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz czasami jak się człowiek denerwuje i spieszy bo za chwile wychodzi np. do lekarza to ciężko o spokój. Zresztą z tego co pamiętam to do noworodka nie dociera to jak mówisz, zwłaszcza jak płacze tak, że własnych myśli nie słyszysz.
    Rozumiem taką praktykę przy starszym dziecku i tu nie zawsze.
    Ja też należę do prostych w obsłudze a listy nawet nie komentowałam ale wiem jak się nieraz pociłam ubierając czy rozbierając dziecko. Dla mnie te rozpinane ciuszki były i będą niezastąpione.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wierzę, że noworodek nie słyszy mamy gdy płacze, własnie spokojny głos jest dla niego najważniejszy, daje poczucie bezpieczeństwa, że ktoś się nim opiekuje.
    Z resztą ubranka nie mają znaczenia, rozpinane sa ok, chodzi mi o to by nie bać się tych przekładanych przez głowę :)
    Aniafk moja córcia jest 3 miesiące starsza od twojego synka :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 22:57

Chanela, M4DZI4 lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam na myśli tego, że nie słyszy tylko to ,że nie dociera ( w sensie ma w tyłku) jak już jest zdenerwowane :)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
‹‹ 332 333 334 335 336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ