*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyModlitwa matek oczekujących dziecka:
Panie Jezu, proszę Cię z miłością, za to powierzone mi życie, które noszę w łonie. Z pokorą dziękuję, że wybrałeś mnie jako narzędzie Twojej miłości. W tym pięknym oczekiwaniu pomóż mi żyć w nieustannym zawierzeniu się Twojej świętej woli. Daj mi serce matki: czyste, mocne i hojne. Ofiaruję Ci wszystkie obawy o przyszłość: lęki, niepewności, oczekiwania względem dziecka, którego jeszcze nie znam. Spraw aby narodziło się zdrowe, oddal od niego wszelkie zło fizyczne i niebezpieczeństwa duszy. Proszę, obdarz pełnią życia wiecznego dzieci, którym nie pozwolono się narodzić, otaczaj opieką rodziny, by mocą Twej łaski skutecznie oparły się zasadzkom złego ducha, z miłością przyjmując każde życie i chroniąc je od chwili poczęcia aż do naturalnej śmierci.
Ty, Maryjo, która poznałaś niezliczone radości świętego macierzyństwa, daj mi serce zdolne do przekazania wiary żywej i gorącej. Uświęć moje oczekiwanie, błogosław moją cichą nadzieje, spraw by owoc mojego łona wzrastał w łasce i świętości.
Przez Chrystusa, Twego Boskiego Syna. Amenzielarka, marrtka, Maud11, bluegirl89, Ewelina88, agnb6, Becia81 lubią tę wiadomość
-
Kawa wrote:Dziewczyny wiecie nad czym zaczęłam się zastanawiać...? Czy nie kupować body ale tych kopertowych, jakoś mam obawy czy sobie poradzę zakładać to maluszkowi tak przez głowę... co o tym sądzicie??
Kawa, dobrze, że podjęłaś ten temat. Ja się za to zastanawiam, czy body to w ogóle dobry pomysł od pierwszych dni życia jeśli chodzi o pępuszek. Może lepiej spodenki i kaftanik, żeby nie podrażniać brzuszka?
-
nick nieaktualnyisabelle oglądałam na YT Pierwsze 5 min życia jakiegoś dzieciaczka, ktoś stał i sobie nagrywał a pielęgniarka ubierała malca i "oprawiała" ten pępuszek i normalnie założyła body, ale wiadamo w takim body kopertowym chyba łatwiej by było to kontrolować...
o mam http://www.youtube.com/watch?v=gLkl3IAjf0oAgus89, jonka91, Maud11 lubią tę wiadomość
-
Kawa wrote:isabelle oglądałam na YT Pierwsze 5 min życia jakiegoś dzieciaczka, ktoś stał i sobie nagrywał a pielęgniarka ubierała malca i "oprawiała" ten pępuszek i normalnie założyła body, ale wiadamo w takim body kopertowym chyba łatwiej by było to kontrolować...
o mam http://www.youtube.com/watch?v=gLkl3IAjf0o
jejku, jak ona to sprawnie robi
-
Body normalnie zakłada się przez głowę, to nie jest problem, nie panikujcie
dziecko urodzone siłami natury jest poddane ogromnej sile i ciśnieniu, nie zrobicie mu krzywdy wkładając body przez głowę.
Kaftaniki się podwijają i gniotą malucha w plecy-odradzam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 20:38
-
Ja po badaniu;) niestety lekarz nie był znowu w stanie zmierzyć przyzierności.. powiedział że głupa nie będzie palił.. dziecko leżało tak że się nie dało;) stwierdził że dla laików to wiadomo że mógł by kłamać, ale to nie jest żadna przychodnia i chodzi tu o to żeby sprawdzić stan techniczny dzidziusia;) stwierdził że takie wredne mogą być tylko dziewczynki
) hehe
Wyniki idealne zapomniałam zapytać o te ATP, ale skoro nie miał zastrzeżeń to zapomniałam z tego wszystkiego. Jedyne co to jeszcze raz badanie TSH bo trochę za dużo wg niego. Pieniążków za wizytę nie wziął, i widzę się z nim we wtorek...Ag..., zielarka, Ewelina88, M4DZI4 lubią tę wiadomość
-
Iwuska to ja nie rozumiem za bardzo, to Ty w końcu nie miałaś zrobionych pomiarów typowych dla USG 11-14 tydzień? hmmm to bardzo zastanawiające, bo przecież za 3 dni już będzie jak to się mówi "po ptokach". Dziwie się, że tak ważne badanie a ginekolog nie przetrzymał Cie dłużej , żeby dokonać tak ważnych pomiarów na tym etapie ciąży. Mój kazał by mi pewnie kaszleć, jak by nie pomagało to sam by poszturchał głowica od usg, jak to by zawodziło to kazał by mi chodzić, skakać ale by zrobił badanie albo kazał odczekać np. 30 h . Dziwie się, że z jego słów padły takie słowa o których napisałaś "dla laików, MÓGŁ BY SKŁAMAĆ" bardzo takie słowa by mnie zaniepokoiły niestety , dziwne podejście
To nie wiesz jaka jakie jest NT?
CRL
pomiar serduszka,
czy nie ma przepukliny pępowinowej?
Czy ma 3 naczyniową pępowinę?
Czy mózg dobrze się podzielił?
Czy widoczna jest kość nosowa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 21:55
-
Wcześniej miałam innego ginekologa, który w 12 tygodniu i kilka dni nie zrobił mi nic po za tym że powiedział że serduszko bije i widzimy się za 6 tygodni i tyle. Ten jest prywatny i przyjmuje tylko dwa razy w tygodniu, tydzień temu w czwartek byłam u niego i dziecko leżało w taki sposób że NT nie dało się sprawdzić a najbardziej wtedy, za to zrobił CRL, pomiar serduszka, stwierdził przodujący trofoblast, określił termin porodu i generalnie powiedział że wszytko jest ok i widzimy się za tydzień bo dziś nie dość że tak się ułożyło to się wierci, a chciałby żeby badanie było rzetelne i nie ma co męczyć dzidziusia. Dziś było to samo wiec wizytę mam we wtorek czyli najbliższy termin w jaki przyjmuje, jestem dobrej myśli i szczerze mówiąc jestem pewna że badania na pewno wyjdą dobrze, Swoją drogą tydzień temu powiedział że za tydzień to już ostatni dzwonek na badanie.. ale ufam lekarzowi wie co robi, wolę wierzyć w jego wiedzę niż w wiedzę wujka Google
tym bardziej że pacjentek do niego jest bardzo dużo, nowe pacjentki maja terminy na marzec, wiec nie chodzi mu o pieniądze bo ich nie wziął tylko o jak najlepsze i rzetelne sprawdzenie maleństwa. Mowiac o tych laikach chodziło o to że to nie jest badanie robione na sztukę ,, ze zrobił i odchaczone``albo dobrze albo wcale..
Zdobył też serce mojego lubego dokładnie mu wytłumaczył w jaki sposób powinno być ułożone dziecko, zademonstrował wręcz;)kazał porozmawiać z fasolką żeby było grzeczne to i płeć może określił.
PS. Chyba tylko ja mam takie wieczne problemy, ale tak to jest trzeba wierzyc i być dobrej myśli.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 22:53
-
Kawa wrote:Dziewczyny wiecie nad czym zaczęłam się zastanawiać...? Czy nie kupować body ale tych kopertowych, jakoś mam obawy czy sobie poradzę zakładać to maluszkowi tak przez głowę... co o tym sądzicie??
Ja tylko takich używałam i to chyba dobre 3-4 miesiące. W ogóle nic przez głowę. -
Ja miałam wszystkie body zakładane przez głowę, z takimi zakładkami na ramionkach, zakładałam je tylko tak, że rękawki były z przodu i z tyłu, rozciągałam materiał i wkładałam, a potem przekręcałam body i wkładałam rączki. Nieraz mała nawet się nie obudziła.
-
Kawa wrote:isabelle oglądałam na YT Pierwsze 5 min życia jakiegoś dzieciaczka, ktoś stał i sobie nagrywał a pielęgniarka ubierała malca i "oprawiała" ten pępuszek i normalnie założyła body, ale wiadamo w takim body kopertowym chyba łatwiej by było to kontrolować...
o mam http://www.youtube.com/watch?v=gLkl3IAjf0o
Mi w szpitalu położna wzięła dziecko żeby nakarmić bo miał problem z "cycem" na początku i normalnie go posadziła na kolanach. W szoku byłam. One doświadczone są i w karmieniu i w ubieraniu. -
zielarka nie raz widziałam jak koleżanki właśnie zakładały coś dzieciom przez głowę i powiem szczerze, że wyglądało to męcząco dla nich i dla dziecka. Jeśli ktoś nie czuje się pewien niech lepiej kupi coś rozpinane. Dzieci ogólnie nie lubią ubierania.
-
To zależy jak się ubiera, jeśli mówię spokojnie, słodko, mam łagodne ruchy to dziecina nie denerwuje się. Tak było u nas. W zasadzie chodzi mi o to by nie przejmować się tak.
Jak się okazało, jeśli chodzi o moje życie, obsługa dziecka jest dość prosta i nie potrzeba do tego wyszukanych akcesoriów. Np zszokowała mnie lista potrzebnych rzeczy-jej rozmiar.
Jestem typem namawiającym do umiarkowaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 22:47
lwuska55592, ania_29, M4DZI4 lubią tę wiadomość
-
Wiesz czasami jak się człowiek denerwuje i spieszy bo za chwile wychodzi np. do lekarza to ciężko o spokój. Zresztą z tego co pamiętam to do noworodka nie dociera to jak mówisz, zwłaszcza jak płacze tak, że własnych myśli nie słyszysz.
Rozumiem taką praktykę przy starszym dziecku i tu nie zawsze.
Ja też należę do prostych w obsłudze a listy nawet nie komentowałam ale wiem jak się nieraz pociłam ubierając czy rozbierając dziecko. Dla mnie te rozpinane ciuszki były i będą niezastąpione. -
Nie wierzę, że noworodek nie słyszy mamy gdy płacze, własnie spokojny głos jest dla niego najważniejszy, daje poczucie bezpieczeństwa, że ktoś się nim opiekuje.
Z resztą ubranka nie mają znaczenia, rozpinane sa ok, chodzi mi o to by nie bać się tych przekładanych przez głowę
Aniafk moja córcia jest 3 miesiące starsza od twojego synkaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 22:57
Chanela, M4DZI4 lubią tę wiadomość