*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
już po badaniach genetycznych najpierw dobre wiadomości
CRL 69,6 mm
serduszko 157 uderzeń/min wielkośc w normie i są 4 jamy serca
kość nosowa jest
przepływ w zastawce trójdzielnej;mózg;brzuch; żoładek prawidłowy,
pęcherz moczowy;ręce; stopy widoczne
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b1126942c244.jpg
zielarka, Gwiazdeczka27, Paula44, Agus89, MonikaDM, M4DZI4, lwuska55592, Kawa, neharika, agnb6, Ewelina88, bluegirl89 lubią tę wiadomość
-
zielarka wrote:Norma chyba jest do 3. Maleństwo z ZD ma inny profil. Będzie dobrze.
Gwiazdeczka27, szpilka, aniafk, Ewelina88 lubią tę wiadomość
-
ania_29 wrote:Do 2,5, ale wynik powyżej niczego nie przesądza. szpilka będzie dobrze. To nie pierwszy taki przypadek tutaj, gdzie parametr jest podwyższony a dzieciaczek urodził się całkowicie zdrowy :*
Poza tym maluszek ma prawie 7 cm, więc dla niego to może być norma właśnie.
-
ania29 ma w zupełności rację, tym bardziej, że reszta pomiarów jest bardzo dobra. Zastanawiam się tylko z tymi badaniami z krwi (pappa) to tylko statystyka jest, nawet wiek ma wpływ na to, że ryzyko się zwiększa- oczywiście statystycznie. Mam nadzieję, że wyniki z krwi okażą się lepsze. (ale pamiętajmy, że tylko oznaczenie kariotypu daje nam pewność, że dziecko jest w zupełności zdrowe)
Jesteśmy z Tobą!
Pamiętaj również, że NT zależy od CRL , im większe jest dziecko tym i przezierność jest większa.
Mówi się, że
Dla CRL=45mm (11 tydzień) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm
Dla CRL=84mm (13+6 tydzień) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm.
i te pomiary oczywiście też sa uśrenione
-
Dziękuję Kochane, wszystkie inne markery są ok i to jest super dobrze, ryzyko przed testem z krwi tez jest bardzo niskie i tym sie cały czas pocieszam, z drugiej strony czasem wszystko na badaniach jest ok a dzidzia jest chora, więc ogólnie jestem dobrej myśli lekarz też dokładnie wszystko sprawdzał jak mu przezierność kilka razy wyszła na praktycznie tym samym poziomie, jeszcze dokładniej posprawdzał serduszko i przepływy krwi, a sprzęt był super, bo sama widziałam jakie ma wielkie karczycho
Gwiazdeczka27, isabelle, Maud11 lubią tę wiadomość
-
Gwiazdeczka27 wrote:ania29 ma w zupełności rację, tym bardziej, że reszta pomiarów jest bardzo dobra. Zastanawiam się tylko z tymi badaniami z krwi (pappa) to tylko statystyka jest, nawet wiek ma wpływ na to, że ryzyko się zwiększa- oczywiście statystycznie. Mam nadzieję, że wyniki z krwi okażą się lepsze. (ale pamiętajmy, że tylko oznaczenie kariotypu daje nam pewność, że dziecko jest w zupełności zdrowe)
Jesteśmy z Tobą!
Pamiętaj również, że NT zależy od CRL , im większe jest dziecko tym i przezierność jest większa.
Mówi się, że
Dla CRL=45mm (11 tydzień) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm
Dla CRL=84mm (13+6 tydzień) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm.
i te pomiary oczywiście też sa uśrenione -
nick nieaktualnyCześć.
Meldujemy się po wizycie.
O rety. Ale stres.
Np wiec tak:
Wchodzimy. Pan dr pyta, co może dla nas zrobić. Mówimy, że badania prenatalne.
Każe się położyć. Pytam, czy dopochwowo czy przez brzuszek. Mówi, że przez brzuszek.
Leżę. Mężuś siedzi obok i trzyma za rękę, w której trzymam papieski różaniec.
Dr zaczyna: to wasz pierwszy dzidziol? Tak. Wyczekany - 8 lat.
Pani wiek? 32.
Ok. To zaczynamy. Najpierw sprawdzę czy nie ma wady kręgosłupa.
Pokazuje nam każdy kreg. Nie ma. Śliczny kręgosłupek.
Teraz główka. Czaszka i mózg śliczne.
O! Jaki ruchliwy! Po kim? Po mamie
Dwie rączki i dwie nóżki. Paluszki wszystkie - zobaczcie.
Teraz ta ciemna plamka - żołądek. Super. Pęcherz. Super. Zobaczymy czy ma nnosek.
Profil Buzi. Jest! Doskonale.
No i teraz NT. Hmmm... wiedzą państwo, ze możecie zrobić test z krwi. ( robi nam się słabo).
Ale w waszym wypadku ryzyko jest znikome. Stwierdzam brak podwyższonego ryzyka wystąpienia aberracji chromosomowych w oparciu o pomiar NT. Jest 1, 90.
Wg crl jest pani tydzien do przodu czyli 13 tydzień i 1 dzień. Termin porodu wg usg 22 stycznia.
Dzidziol ma 69, 1 mm.
Wszystko jest dobrze! Gratuluję. Koniec. Widzimy się w 20 tygodniu.
Jakieś pytania? Mój mąż: nie panie dr. Dziękujemy. To chcieliśmy wiedzieć. Ze zdrowe!
Ja wstaje. Położna przynosi kartki - dwie - z wynikiem badania i 4 foty.
Pytam: panie dr, a płeć na następnym badaniu?
Pan doktor: hmm.... no ja już wiem na bank.
My- co? Naprawdę?
Pan doktor - no mówię, gdybym nie wiedział, to bym nie mówił
My - o reyu. To co tam mamy?
Pan Doktor - macie Państwo SYNKA!!!!!!!!!!!!!!!!
Mój Mężuś: yupi!!!!
Jestem PRZESZCZĘŚLIWA!
M4DZI4, szpilka, Gwiazdeczka27, jonka91, ania_29, Agus89, zielarka, MonikaDM, marrtka, lwuska55592, Kawa, kejti91, neharika, Ag..., agnb6, Ewelina88, bluegirl89, Maud11 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja już zaobrączkowana. Trwało moment i było podobne do mieszania ręką w galarecie ze świńskich nóżek
Znów widziałam naszego dzidziołkana 70% będzie synek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2014, 20:01
Gwiazdeczka27, MonikaDM, szpilka, Agus89, M4DZI4, Paula44, nix, jonka91, neharika, agnb6, Ewelina88 lubią tę wiadomość
-
Paula44 wrote:Cześć.
Meldujemy się po wizycie.
O rety. Ale stres.
Np wiec tak:
Wchodzimy. Pan dr pyta, co może dla nas zrobić. Mówimy, że badania prenatalne.
Każe się położyć. Pytam, czy dopochwowo czy przez brzuszek. Mówi, że przez brzuszek.
Leżę. Mężuś siedzi obok i trzyma za rękę, w której trzymam papieski różaniec.
Dr zaczyna: to wasz pierwszy dzidziol? Tak. Wyczekany - 8 lat.
Pani wiek? 32.
Ok. To zaczynamy. Najpierw sprawdzę czy nie ma wady kręgosłupa.
Pokazuje nam każdy kreg. Nie ma. Śliczny kręgosłupek.
Teraz główka. Czaszka i mózg śliczne.
O! Jaki ruchliwy! Po kim? Po mamie
Dwie rączki i dwie nóżki. Paluszki wszystkie - zobaczcie.
Teraz ta ciemna plamka - żołądek. Super. Pęcherz. Super. Zobaczymy czy ma nnosek.
Profil Buzi. Jest! Doskonale.
No i teraz NT. Hmmm... wiedzą państwo, ze możecie zrobić test z krwi. ( robi nam się słabo).
Ale w waszym wypadku ryzyko jest znikome. Stwierdzam brak podwyższonego ryzyka wystąpienia aberracji chromosomowych w oparciu o pomiar NT. Jest 1, 90.
Wg crl jest pani tydzien do przodu czyli 13 tydzień i 1 dzień. Termin porodu wg usg 22 stycznia.
Dzidziol ma 69, 1 mm.
Wszystko jest dobrze! Gratuluję. Koniec. Widzimy się w 20 tygodniu.
Jakieś pytania? Mój mąż: nie panie dr. Dziękujemy. To chcieliśmy wiedzieć. Ze zdrowe!
Ja wstaje. Położna przynosi kartki - dwie - z wynikiem badania i 4 foty.
Pytam: panie dr, a płeć na następnym badaniu?
Pan doktor: hmm.... no ja już wiem na bank.
My- co? Naprawdę?
Pan doktor - no mówię, gdybym nie wiedział, to bym nie mówił
My - o reyu. To co tam mamy?
Pan Doktor - macie Państwo SYNKA!!!!!!!!!!!!!!!!
Mój Mężuś: yupi!!!!
Jestem PRZESZCZĘŚLIWA!
Ekstra, że wszystko dobrze;))Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Sami chłopcy na tych styczniówkach !
)
A powiedzcie mi mamuśki, które mają chłopców. Doskwierały Wam mdłości/ wymioty?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2014, 20:08
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnySzpileczko na pewno wszystko bedzie dobrze. Skoro wszystko inne jest dobrze to musi być dobrze
Super ze myslisz pozytywnie bo to najważniejsze
Paula - fajny przebieg wizyty i gratuluję synka
Zielarko - widzisz, więcej stesu niz to warteAle Twój opis i porówanie do galarety ze winskich nózek - bezcenne
Gratuluję synka
Gwiazdeczka27, Paula44, zielarka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Na początku byłam sceptyczna co do detektorów tętna płodu, ale nadarzyła się okazja i mam możliwość odkupić za 100 zł detektor z gwarancją i wyświetlaczem, który normalnie kosztuje 200 zł. http://www.babyranking.pl/produkty,286,detektor-tetna-plodu-bsd-b-baby-sound.html
Sama nie wiem co zrobić. Z jednej strony bym chciała, a z drugiej boje się, że może nie odnajdę tętna... Myślicie, że to zbędny gadżet?Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016