X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene wrote:
    Dziewczyny orientujecie się może czy lekarz może wystawić L4 z wyprzedzeniem?

Chciałabym od 1 września iść na chorobowe a dzisiaj mam wizytę. Chcę poprosić abym mogła dziś dostać L4 tylko, że od września. Nie dam rady iść 1 września do lekarza, za konsultacje z wypisaniem recepty bierze 70 zł, a mnie nie stać żeby tyle dać za samo wypisanie kwitka.. A znowu następną wizytę bedę miała 15 września. Dla mnie to za późno bo 2 tyg bede musiała pracować.

Mój by nie wystawił, bo to tak, jakby dzisiaj potrafił przewidzieć, że z dniem 1 września powstanie niezdolność do pracy. Sam fakt ciąży nie jest podstawą do wystawienia L4, musi być jakiś powód. Mój np. nie chce wystawić mi zwolnienia krótszego niż tydzień, bo "żadna choroba nie trwa tak krótko", a ja czasem bym wolała tak dwa-trzy dni na wyspanie się i regenerację.

Może umówisz się z nim, że będzie na ciebie to zwolnienie czekało na recepcji 1 września i nie będziesz musiała przychodzić na dodatkową wizytę?

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę rosnących cycuchów :D u mnie 70B zmieniło się tylko na 75B żeby mieć większy luz i nic pozatym..

• kejti91 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niestety biust stoi w miejscu :(
    odnosnie L4, dziewczyny ktore chodza do lekarza prwatnie wystawia Wam on zwolnienie ? Bo jeszcze o tym nie mowilam, lekarz tez nie pytal a chyba na nastepnej wizycie juz poprosze.

f2w33e3ks3h3a3i8.png
    img-2013040601801830.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 wrote:
    Ja będe niedługo w bieleańskim. Fajnie, że obsługa szybko reaguje. A jak miałaś mierzoną szyjkę u swojego lekarza i w szpitalu? Na oko? Na palec? Czy USG?

Wiki - u mojego gin przez USG i w szpitalu też USG właśnie.

Teraz leżę i tylko coś mnie zakłuje i od razu panika ech... Lekarz w szpitalu stwierdził że ryzyko poronienia jest nikłe ale strach jak cholera...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 18:12

Wiki81 lubi tę wiadomość

relgh371rphwpz6l.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kejti91 wrote:
    U mnie niestety biust stoi w miejscu :(
    odnosnie L4, dziewczyny ktore chodza do lekarza prwatnie wystawia Wam on zwolnienie ? Bo jeszcze o tym nie mowilam, lekarz tez nie pytal a chyba na nastepnej wizycie juz poprosze.

Mój wystawia. Jak były problemy na początku to sam wystawiał nie pytając czy chcę, a teraz na każdej wizycie pyta się, czy czuję się na siłach, żeby pracować, czy chcę odpocząć. Zazwyczaj proszę o tygodniowe zwolnienie po wizycie, żeby się wyspać.

kejti91 lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam właśnie całą puszkę ananasa i z ciekawości chciałam sprawdzić składniki odżywcze a tam pisze że nie wolno jeść w dużej ilości w ciąży bo zawiera bromelainę, która podobno nadmiernie stymuluje szyjkę macicy!!!
    Nie wiedziałam o tym :(

• kejti91 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Zjadłam właśnie całą puszkę ananasa i z ciekawości chciałam sprawdzić składniki odżywcze a tam pisze że nie wolno jeść w dużej ilości w ciąży bo zawiera bromelainę, która podobno nadmiernie stymuluje szyjkę macicy!!!
    O kurcze. Kto by pomyslal... a ja wczoraj jadlam brzoskwinie z puszki. Ciekawe czy tam cos pisze

f2w33e3ks3h3a3i8.png
    img-2013040601801830.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:

Ciekawe, czym jest "duża ilość". Znalazłaś taką informację na opakowaniu?

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak jeszcze odnośnie L4. Czy któraś z Was jest może na zwolnieniu wypisanym do końca ciąży czy co miesiąc nosicie nowe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 18:16

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jaką ilość miał na myśli autor artykułu ale pisze o tym w poradniku zdrowia..
    nie miałam pojęcia o tym!

• polaola Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwolnienie da sie wypisac do 3 dni wstecz, ale do przodu raczej nie orzejdzie, mnie wystawia na 2 tyg. co 2 tyg. Druki zus ZLA maja daty wystawienia, sa numerowane i wysylane do zus, niestety idz do rodzinnego to dostaniesz za darmo, albo tak jak pisala kolezanka wczesniej umow sie na odebranie zwol. We wrzesniu ale nie wiem czy to przejdzie, bo i tak musi wpisac wizyte w karte.

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby można dostać zwolnienie od lekarza rodzinnego ale mnie poinformowano że l.rodzinny nie ma podstaw do wypisania zwolnienia 100% płatnego i da tylko 80%..

• polaola Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    A tak jeszcze odnośnie L4. Czy któraś z Was jest może na zwolnieniu wypisanym do końca ciąży czy co miesiąc nosicie nowe?
    Ja wiem ze nie wroce i dostaje co 2 tyg. Pracuje w kadrach i nigdy nie spotkalam sie ze zwol. Ciazowym dluzszym niz miesiac,zazwyczaj sa to max.trzy tyg.przy zlamaniach i po operacjach daja takie ok. 45 dniowe max.

relgtv734oc66rli.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene wrote:
    Dziewczyny orientujecie się może czy lekarz może wystawić L4 z wyprzedzeniem?

Chciałabym od 1 września iść na chorobowe a dzisiaj mam wizytę. Chcę poprosić abym mogła dziś dostać L4 tylko, że od września. Nie dam rady iść 1 września do lekarza, za konsultacje z wypisaniem recepty bierze 70 zł, a mnie nie stać żeby tyle dać za samo wypisanie kwitka.. A znowu następną wizytę bedę miała 15 września. Dla mnie to za późno bo 2 tyg bede musiała pracować.

Nie krzyczcie na mnie że głupie problemy znajduję, ale obecnie każda wątpliwość urasta do rangi problemu :P
    1 dzien do przodu bodajze i 3 dni wstecz

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Niby można dostać zwolnienie od lekarza rodzinnego ale mnie poinformowano że l.rodzinny nie ma podstaw do wypisania zwolnienia 100% płatnego i da tylko 80%..

Kawa mi internista dal z kodem B na 100% jak mialam przeziebienie.
    przeciez jak ktos pracuje calą ciąze np a dopadnie go wlasnie grypa to po co gin- a 100% sie nalezy tak czy inaczej. wiec smialo moze wypisac 100% L4

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 18:26

isabelle lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • polaola Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakbys wziela teraz zaswiadczenie o ciazy od gin. I poszla z tym do rodzinnego?Moeze w kadrach nie zauwaza braku kodu b, a tak na powaznie to nie wiem moze tak rodzinny maja, to tylko pozostaje lekarz nfz ginekolog. Zadzwon do przychodni rodzinnej i zapytaj dokladnie czy dadza ci kod B na zwolnieniu.

relgtv734oc66rli.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polaola wrote:
    Ja wiem ze nie wroce i dostaje co 2 tyg. Pracuje w kadrach i nigdy nie spotkalam sie ze zwol. Ciazowym dluzszym niz miesiac,zazwyczaj sa to max.trzy tyg.przy zlamaniach i po operacjach daja takie ok. 45 dniowe max.

To niefajnie. Myślisz, że nie będzie problemu z wysłaniem zwolnienia do pracy pocztą? Jak się wyprowadzimy to wolałabym nie przyjeżdżać specjalnie z L4.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabelle ale nie musisz osobiscie dostarczac. Mozesz wyslac pocztą.
    Mi nawet pielegniarka powiedziala- L4 wyslac albo maz niech doniesie.
    wiadomo ze nie wrocisz a masz zwolnienie po to zeby odpoczywac a nie dylać do pracy z zielonym kwitkiem co 2 tyg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 18:31

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • polaola Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyslac mozesz poczta tylko poleconym, a jak nie wierzysz pracodawcy to niestety za potwierdzeniem odbioru, bedzie drozej ale przyjdzie Ci zwrotka, ze otrzymali.Pilnuj tylko terminu by je wyslac do 7 dni od dnia nastepnego po dacie WYSTAWIENIA DRUKU NIE OD DNIA L-4. U mnie w pracy jeszcze niektorzy dzwonia do kadr i pytaja czy doszlo.

relgtv734oc66rli.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Isabelle ale nie musisz osobiscie dostarczac. Mozesz wyslac pocztą.
    Mi nawet pielegniarka powiedziala- L4 wyslac albo maz niech doniesie.
    wiadomo ze nie wrocisz a masz zwolnienie po to zeby odpoczywac a nie dylać do pracy z zielonym kwitkiem

Racja!

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
‹‹ 557 558 559 560 561 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ