X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpilka : " a po wizycie ok." cieszę się...
    Agula super:) duży chłopak rośnie:)

miłego wieczorku:) papa

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka wrote:
    wierze, ze duzo wymiotuje i wiem, ze mozna przez to trafic do szpitala, ale info, ze ktos wymiotuje 30 razy dziennie podana przez daily cos tam jest dla mnie srednio wiarygodna :)

a po wizycie ok

Ciesze sie, że ok. A cuś więcej? :)

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

• Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula92 a może się jeszcze okaże , że będziesz miała swoje 5 minut w TV, i w wiadomościach podadzą, że urodziłaś o 24.00 01 STYCZNIA 2015 ;)
    No, a u nas chyba powolutku będzie ruszał remont z pokoikiem dla dziecka. Teraz będą oględziny co, ile czego i jakie koszta, pewnie jakoś w następnym tygodniu to ruszy a skończy się jakoś w październiku. Potem tylko ustawić mebelki i będzie praktycznie gotowy pokoik :)
    Pewnie będzie tutaj na naszym forum dużo zdjęć jak urządziłyśmy kąciki dla naszych skarbów :)

A co myślicie na temat podgrzewaczy do butelek? Rozumiem, że są przyszłe mamy , które mają zamiar karmić dzieci jak najdłużej piersią ( chociaż wiadomo czasami może być i tak, że tego pokarmu będzie za mało i dokarmiać trzeba będzie z butli) poza tym mimo wszystko chyba kiedyś tą butelką też się zacznie karmić i tak się zastanawiam nad tym, czy to nie jest w sumie dobra rzecz, bo jak przynajmniej w nocy się wstanie to chwila moment i ma się odpowiednio podgrzany pokarm w butelce.
    Ale nie wiem jak to jest faktycznie w praktyce .
    I kolejne pytanie odnośnie nawilżacza powietrza, czy będziecie stosować? My akurat mamy więc u nas to na pewno :)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula92 wrote:
    No i oczywiście jak za każdym razem zmienia mi datę porodu... z 8 stycznia zrobił się już 4 stycznia...W takim tempie to w świeta urodzę ;p

Dziewczyny, gratuluję udanych wizyt i czekam na wieści od kolejnych styczniówek!

Czy za każdym razem, jak lekarz zmienia datę porodu, zmieniacie sobie to w ustawieniach belly czy na suwaczku? I jak ktoś się pyta to mówicie, że w którym tygodniu jesteście? U mnie między OM a datą porodu z USG połówkowego jest tydzień różnicy. W belly jak zmienię to wychodzi mi, że mam przekroczone normy wagowe, więc wolę nie zmieniać ;)

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 wrote:
    Hej
    Ja dotarłam do domu. Po drodze kupiłam 2 sukienki takie do pracy. Co mnie bardzo cieszy, bo całe wakacje chodzę w długich spódnicach i szerokich bawełnianych sukienkach. A do tych nowych nawet szpilki założę:)

Poka sukienki! Ja dzisiaj kupiłam pierwszą ciążową koszulę do pracy, będę ciężarówką pełną parą, bo jak dotąd chodziłam w przedciążowych bluzkach.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E tam , ja nie zmieniam nic, idę według OM. Nie ma tak, że w 100% według badania usg poda ci lekarz dokładna datę porodu :) Nawet termin według OM nie jest przecież też dokładny :) Wszystko to będzie się ciągle zmieniać

Moja mama mi opowiadała jak do pracy przyszła jakaś tam kobietka młoda z synkiem i miała mieć termin pod koniec stycznia 2014 roku, i wyobraźcie sobie, że w Wigilię naspraszali z mężem gości, pichciła w kuchni a tu nagle wody odeszły i w Wigilie urodziła ślicznego, zdrowego synka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 19:38

Ewelina88 lubi tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • A.loth Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaa, na pewno napiszę co i jak. Na razie słyszę sprzeczne zdanie różnych lekarzy dotyczące konieczności leżenia w domu. U mnie problem polega na tym, że szyjka ma wszystkie negatywne cechy, czyli krótka, miękka i do tego się rozłazi, więc może stąd te różnice w zaleceniach.
    Pewnie dlatego chcą zobaczyć, jak to wygląda kilka dni po zabiegu. Chociaż, prawdę mówiąc, w dniu dzisiejszym poczułam się po prostu olana, nie wiem, może z braku czasu i personelu.

o14815nmahj2bgg1.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj czuje silniejsze klucia niż wczoraj chociaż zastój z 32mm zmniejszył sie do 16 mm. Tydzień temu było to 6 mm...
    Możliwe, ze teraz sie to wszystko odbarcza, schodzi i stad silniejsze objawy.

Lekarze nie wiedza kiedy wyjdę. Wszystko zależy od tego czy zastój będzie malał. W najgorszym wypadku będę musiała iść na urologie, a taki oddział jest w Krakowie lub Tarnowie... Oby do tego nie doszło...

Salon dzwonił, ze suknia gotowa, trzeba jechać 40 km na przymiarke i zdecydować sie na długość, a ja nie wiem kiedy mnie wypuszcza :( mam nadzieje, ze chociaż w nią wejdę, bo szyta była na wymiary z przed dwóch miesięcy + wiązanie w razie w, aby ja dopasować ze względu na brzuszek.

We czwartek miałam mieć USG polowkowe na NFZ I tylko zapłacić sobie za nagranie w 2d, ale tez chyba do przełożenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 19:46

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula92 wrote:
    No i oczywiście jak za każdym razem zmienia mi datę porodu... z 8 stycznia zrobił się już 4 stycznia...W takim tempie to w świeta urodzę ;p

Datę porodu poprzez badanie usg wyznacza się w pierwszym trymestrze a najlepiej pomiędzy 11a13 tygodniem. Cała reszta juz chyba niema znaczenia wiec dziwne, że lekarz ustala kolejna date w 22 tygodniu?

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniafk wrote:
    Datę porodu poprzez badanie usg wyznacza się w pierwszym trymestrze a najlepiej pomiędzy 11a13 tygodniem. Cała reszta juz chyba niema znaczenia wiec dziwne, że lekarz ustala kolejna date w 22 tygodniu?

No u mnie też na połówkowym powiedział, że poród bliżej 25 stycznia wypada. Od razu go zapytałam, że co z terminem wyznaczonym w 12 tyg. Powiedział mi, żeby się nie przywiązywać do konkretnych dat, bo nie ma czegoś takiego jak data porodu, bo "rodzimy w przedziale od do". Chyba tak jak Gwiazdeczka wyżej napisała, będę od wigilii siedzieć na torbie do szpitala :)

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle zgadza się, że w przedziale "od do" ale jakiejś wypośrodkowanej daty.
    Jest dwa tygodnie w jedną i dwa tygodnie w drugą stronę ale od konkretnej daty, nie z kosmosu, tą właśnie wypośrodkowaną konkretną datę można najdokładniej ustalić właśnie na pierwszym usg.

Kobieta o której pisała gwiazdeczka urodziła 5 tygodni przed wyznaczoną datą a to już jest poród przedwczesny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 20:08

isabelle lubi tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam. Miałam niedobór. Biorę.
    Co lykasz? Tabletki czy krople?

• isabelle Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniafk wrote:
    isabelle zgadza się, że w przedziale "od do" ale jakiejś wypośrodkowanej daty.
    Jest dwa tygodnie w jedną i dwa tygodnie w drugą stronę ale od konkretnej daty, nie z kosmosu, tą właśnie wypośrodkowaną konkretną datę można najdokładniej ustalić właśnie na pierwszym usg.

Dwa w jedną i dwa w drugą to już solidny rozrzut, nie wiem czy to na moje nerwy :D

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To życzę Ci w jedną stronę co by się nie stresować , że już po terminie :)

isabelle lubi tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 14:47

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • jonka91 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane Ciocie!
    Wpadamy razem z mamą na chwilkę, aby się pochwalić wynikami badania. Pokazałem dziś rodzicom pięknego siusiaka! Rodzice baaardzo się wzruszyli, a moja głupiutka mamuśka się poryczała!! Głuptasek z niej, a przecież ja zawsze byłem chłopcem!! Rodzice postanowili, że będę miał na imię Filip!! Nawet mi się podoba :) Chociaż tatuś kombinuje, żeby pisownia była przez P, czyli Philip (żeby inicjały były jak u tatusia PP), ale mamie się nie podoba. Wiadomo babeczka postawi na swoim.. :) Pochwalę się, że jestem zdrów jak rybcia i ważę już 583 gramy! Lekarz mamie powiedział, że termin porodu przesunie się z 13.01 na 5.01. Wszyscy się śmieją, że urodzę się jako pierwszy w Nowy Rok i rodzice dostaną nagrodę od prezydenta! :D Naiwniacy!! :D
    Przesyłam wszystkim Belly Ciociom słodziutkie buziaczki i uważajcie na swoje córki, bo niezły przystojniaczek będzie ze mnie! (po tacie!)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 20:50

zielarka, Kawa, isabelle, nix, Maud11, ania_29, M4DZI4, szpilka, Paula44, Gwiazdeczka27, polaola, renia83, Chanela, olka25, Agus89, kejti91, Malenq, kasia86, szczesliwa89, rastafanka, MartaKD, Ewelina88, anka8820, soshy, bluegirl89, neharika, MonikaDM lubią tę wiadomość

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• zielarka Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    Rozumiem, że są przyszłe mamy , które mają zamiar karmić dzieci jak najdłużej piersią ( chociaż wiadomo czasami może być i tak, że tego pokarmu będzie za mało i dokarmiać trzeba będzie z butli)
    Muszę, bo się uduszę :D nie ma czegoś takiego jak za mało pokarmu, piszę to z pełną świadomością ryzyka nagonki na mnie :D ;) wiem, że za pewne znacie kogoś lub macie być może takie doświadczenie, ale jako matka długo karmiąca z aspiracjami na doradcę laktacyjnego mówię mocno: każda kobieta może wykarmić swoje dziecko tylko piersią. Wiele zależy od psychiki/nastawienia, wsparcia otoczenia. Najważniejsza jest jednak WIEDZA. Niestety wiele kobiet odpada na poziomie ok 6 tygodnia po porodzie, gdy nadchodzi pierwszy kryzys laktacyjny, który daje złudne wrażenie braku pokarmu. Wiele kobiet myśli, że jeśli dziecko chce ssać pierś często to się nie najada.
    Nie ma co więcej nad tym się teraz rozwozić, napiszę tylko, że gdy przyjdzie czas postaram się całą wiedzą i doświadczeniem wspierać w karmieniu piersią te z Was, które będę tego chciały.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 20:49

aniafk, Maud11, isabelle, Hachette, Agus89, A.loth, jonka91, Kawa, rastafanka, MartaKD, Ewelina88, bluegirl89, MonikaDM lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Poka sukienki! Ja dzisiaj kupiłam pierwszą ciążową koszulę do pracy, będę ciężarówką pełną parą, bo jak dotąd chodziłam w przedciążowych bluzkach.
    Isabelle leżę już w łóżku, zdjęcie zrobię jutro, bo włożyłam luteinę (a dziwna aplikacja takim długim patykiem się popycha). Boję się wstać. Jedną kupiła, rozm S za 130 zł, a drugą M za 135. dlatego bałam sie kupować w sieci z uwagi na rozmiar.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 21:17

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarko znam osoby które silnie walczyły o KP i niestety musiały się poddać, dla swojego dobra i dobra dziecka. Zewsząd pojawiają się hasła o tym, że mleko matki jest najlepsze, że karmienie piersią jest cudownym doświadczeniem i jak się w takim otoczeniu czuje kobieta, która bardzo chciała, bardzo się starała a jednak nie dała rady? Wolałabym, żebyśmy tutaj nie urządzały nagonki na formę karmienia...
    Chciałabym karmić piersią, ale nie jeśli się nie uda, to nie chcę czuć się jak gorsza matka

Gwiazdeczka27, Fucina lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luteina tak od razu się nie rozpuszcza. Wcześniej też stosowałam aplikator ale teraz z pessarem wolę go nie używać by czegoś nie popsuć ;)
    Wiki nie zdziw się jak jutro będziesz miała spore upławy.

Wiki81 lubi tę wiadomość

FITop1.png
‹‹ 755 756 757 758 759 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ