WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nix wrote:

I jeszcze pytanie: czy któraś robiła badanie na vit D i suplementuje? Mi gin kazała, wyszło mało choc jestem świeżo po urlopie na słońcu i biorę 4000 u
    Nix, mi dr mówiła dzisiaj żeby kupic witaminy gdzie jest przynajmniej 1500 u. Ale 4000?? to dużo!!!

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    zielarko znam osoby które silnie walczyły o KP i niestety musiały się poddać, dla swojego dobra i dobra dziecka. Zewsząd pojawiają się hasła o tym, że mleko matki jest najlepsze, że karmienie piersią jest cudownym doświadczeniem i jak się w takim otoczeniu czuje kobieta, która bardzo chciała, bardzo się starała a jednak nie dała rady? Wolałabym, żebyśmy tutaj nie urządzały nagonki na formę karmienia...
    Chciałabym karmić piersią, ale nie jeśli się nie uda, to nie chcę czuć się jak gorsza matka
    Nie chodzi w żadnym razie o opcje zła/dobra matka. Takie oceny są bezsensowne.
    Jadnak nadal uważam, że z każdych kłopotów można wyjść, jeśli się chce. Tylko, że nawet jeśli kobiecie się wydaje, że chce to czsto po prostu widzę, że problemy z karmieniem mają jakies podłoże psychologiczne, głównie ma tu znaczenie wczesna relacja z matką, to często sprawy nieuświadomione. stąd biora się sytuacje, w których kobieta chce karmić ale nie może, choc nie wie dlaczego tak naprawdę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 21:24

FITop1.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    Jadnak nadal uważam, że z każdych kłopotów można wyjść, jeśli się chce.
    No i taka ocena jest raniąca te matki, które bardzo się starały, uzyskały poradę od położnej a mimo wszystko podjęte działania nie dały rezultatu. Nie oceniajmy więc, że wszystko się da, wystarczy chcieć. Taki mój apel. Z góry dziękuję ;)

jonka gratuluję synka. :) Ja chyba najdłużej pozostanę w niepewności co do płci :D

Gwiazdeczka27, jonka91 lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje drogie stycznioweczki:)

swiadomie podjelam dzis decyzje ze potrzebuje przerwy i detoksu psychicznego od wszelkiego rodzaju inf w necie. Stresowalam się tym ze wracam do domu a moze nie powinnam, nie wiem. W kazdym bądź razie do przyszlego pon ( do kontroli) chce sobie lezec spokojnie w domku, czytac tylko odmóżdzające ksiąki i oglądać seriale. Nie zaglądac, nie czytac niczego co dotyczy ciązy i tematow pokrewnych:)
    Mam nadzieje ze mnie zrozumiecie i za tydzien bede sobie mogla dalej z Wami poplotkowac a tymczasem z po konsultacji z mezem stwierdzilismy wlasnie ze jestem okropnie poddatna na stresy i wszelkiego rodzaju inf i ze moze przerwa od neta dobrze mi zrobi.

Takze zostawiam Was na tydzien, odezwe sie w pon wieczorem. Trzymam kciuki za wszystkie wasze wizyty:)

Paula44, zielarka, renia83, nix, Agus89, jonka91, Malenq, Kawa, rastafanka, MartaKD, Ewelina88 lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    Luteina tak od razu się nie rozpuszcza. Wcześniej też stosowałam aplikator ale teraz z pessarem wolę go nie używać by czegoś nie popsuć ;)
    Wiki nie zdziw się jak jutro będziesz miała spore upławy.
    dzięki za inf. Tak myślałam czy wkładka wystarczy? czy podpaska? A jak rano włożę to jak w pracy chodzić?

Ten pesser mam miec za tydzień, chyba ze moje 23 mm zostanie w miejscu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 21:29

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Moje drogie stycznioweczki:)

swiadomie podjelam dzis decyzje ze potrzebuje przerwy i detoksu psychicznego od wszelkiego rodzaju inf w necie. Stresowalam się tym ze wracam do domu a moze nie powinnam, nie wiem. W kazdym bądź razie do przyszlego pon ( do kontroli) chce sobie lezec spokojnie w domku, czytac tylko odmóżdzające ksiąki i oglądać seriale. Nie zaglądac, nie czytac niczego co dotyczy ciązy i tematow pokrewnych:)
    Mam nadzieje ze mnie zrozumiecie i za tydzien bede sobie mogla dalej z Wami poplotkowac a tymczasem z po konsultacji z mezem stwierdzilismy wlasnie ze jestem okropnie poddatna na stresy i wszelkiego rodzaju inf i ze moze przerwa od neta dobrze mi zrobi.

Takze zostawiam Was na tydzien, odezwe sie w pon wieczorem. Trzymam kciuki za wszystkie wasze wizyty:)

O co się zakładamy, że wytrzymasz max do czwartku? :) A tak na serio, odpoczywaj sobie błogo i o niczym nie myśl.

Paula44 lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag.. odpoczywaj :) Dużo spokoju dla Waszej dwójki :)

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam teraz 3000. Jakiej firmy te kapsułki?

Jonka - super!

Idę spać. Dziwne się czuje. Taka obolała cała.

jonka91 lubi tę wiadomość

• zielarka Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 wrote:
    dzięki za inf. Tak myślałam czy wkładka wystarczy? czy podpaska? A jak rano włożę to jak w pracy chodzić?

Ten pesser mam miec za tydzień, chyba ze moje 23 mm zostanie w miejscu.
    Wkładka powinna wystarczyć. Oby zostało :) jednak pessar to nic złego, zakładanie nie boli a oprócz paru dni dziwnego odczucia, teraz właściwie zapominam, że go mam.

Wiki81 lubi tę wiadomość

FITop1.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    No i taka ocena jest raniąca te matki, które bardzo się starały, uzyskały poradę od położnej a mimo wszystko podjęte działania nie dały rezultatu. Nie oceniajmy więc, że wszystko się da, wystarczy chcieć. Taki mój apel. Z góry dziękuję ;)
    Uzyskanie porady położnej to często jest za mało. Sama o tym wiem, w szpitalu gdy córka nie chciała ssać, zasypiała po paru minutach przy piersi, prosiłam połozne by pomogły mi w karmieniu, usłyszałam: "jak nie bdzie przybiera, to trzeba będzie dokarmiać". Powiedziała wtedy: chcę karmić dajcie nam szansę. Wtedy dopiero połozna jakby oprzytomniała i skupiła się na tym w czym był problem.
    Warto czytać ksiązki o karmieniu-z całego serca polecam ksiązkę: Sheila Kitzinger "karmienie piersią", (nie do kupienia już w księgarni ale można dosta ją czasem na allegro), nie opierać się tylko na historiach rodzinnych, doświadczeniu mamy i babki, koleżanki.
    Warto mieć swój rozum, nie wystraszać się doświadczeniem innych i szukać sprawdzonych informacji od osób pozytywnie nastawionych do KP.

FITop1.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 ja luteinę wkładam 2 razy, rano i wieczorem, . Mam tą z aplikatorem, wchłania się od razu. Rano normalnie funkcjonuje, nie leżę i nie siedzę i nic nie wypływa. Podobno luteina bardzo szybko się wchłania a przynajmniej to co w niej najważniejsze.

Wiki81 lubi tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag trzymaj sie przez ten tydzien i odpocznij od neta jak dasz rade :)
    co do wizyty wiecej Wam jutro napisze, wczesniejsza wiadomosc pisana z castoramy :) Synus ma wszystkie narzady na miejscu, serduszko pieknie bije, glowka taka jak trzeba rozszczepu podniebienia nie stwierdzono, wymiary zgodne z wiekiem ciazy, lozysko na przedniej scianie, a teraz ide sie myc i spac bo padam na twarz

zielarka, Ewelina88 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • renia83 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki ja też brałam luteine dopochwowo i wcale nie miałam mega upławów, czułam wilgotność ale nie jakoś mega, nie wiem czy dwa razy użyłam wkładkę przez 2 tyg aplikacji.
    Zielarka ja też obstaje przy tym aby podarować sobie tematykę karmienia bo chcesz czy nie ale to co piszesz może być dla niektórych przykre. Ja karmiłam moją Niunię aże 3 tyg i pokarm zanikł. Dziecko od samego początku było dokarmiane ponieważ mój pokarm służył za herbatkę raczej. Piguły w 2 dobie po porodzie pierwszy raz dokarmily dziecko na noc bo cały czas było glodne i nie dlatego że miałam blokady czy problemy z dostawieniem, nie. Mała spiła z jednej piersi, z drugiej piersi i nie minęło pół godziny a była znów glodna, a w piersiach pusto. Nie życzę żadnej matce tego uczucia. A już kompletnie doprowadzają mnie do szału zwalone reklamy w telewizji które reklamują mleka ale tylko i wyłącznie od 2 bo przecież helloł do 6 miesiąca absolutnie koniecznie musisz karmić swoje dziecko piersią jeśli chcesz być POWER MAMA! Tylko czy ktoś myśli o tych mamach które chcą a nie mają czym? Więc błagam zakończmy ten wątek bo uderza w psychę :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 22:17

Gwiazdeczka27, Wiki81 lubią tę wiadomość

km5sh371hvmbjx86.png
    ug37io4p8tsos5yn.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę dyskutować :) po prostu udzielam informacji, które mam i z teorii i z praktyki. Kto chce to skorzysta. Mówię to co usłyszy każda mama w kontakcie z profesjonalnym doradcą laktacyjnym.
    nie każda mama miała możliwość karmić dłużej ale nic chyba nie stoi na przeszkodzie w nabywaniu rzetelnej wiedzy o KP i ponownej próbie jej wykorzystania :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 22:25

Magdas, lwuska55592, Ewelina88 lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • Fucina Ekspertka

Wysłany: 8 września 2014, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    Jadnak nadal uważam, że z każdych kłopotów można wyjść, jeśli się chce. Tylko, że nawet jeśli kobiecie się wydaje, że chce to czsto po prostu widzę, że problemy z karmieniem mają jakies podłoże psychologiczne, głównie ma tu znaczenie wczesna relacja z matką, to często sprawy nieuświadomione. stąd biora się sytuacje, w których kobieta chce karmić ale nie może, choc nie wie dlaczego tak naprawdę.
    Jestem z wykształcenia psychologiem i nie do końca zgodzę się z takim uproszczeniem sprawy... Każda kobieta powinna mieć wybór, nie widzę nic złego w tym kiedy ktoś powie, z własnej wygody chcę karmić dziecko butelką... Uważam, że dziecko jest zaspokojone wówczas kiedy matka czuje się szczęśliwą i wypoczętą...

rar0a9a.png
  • Fucina Ekspertka

Wysłany: 8 września 2014, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    Nie chcę dyskutować :) po prostu udzielam informacji, które mam i z teorii i z praktyki. Kto chce to skorzysta. Mówię to co usłyszy każda mama w kontakcie z profesjonalnym doradcą laktacyjnym.
    nie każda mama miała możliwość karmić dłużej ale nic chyba nie stoi na przeszkodzie w nabywaniu rzetelnej wiedzy o KP i ponownej próbie jej wykorzystania :D
    Bardzo chciałabym karmić piersią, nie wiem czy mi się to uda! Z całą pewnością będę chciała skorzystać z Twoich porad!

rar0a9a.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fucina wrote:
    Jestem z wykształcenia psychologiem i nie do końca zgodzę się z takim uproszczeniem sprawy... Każda kobieta powinna mieć wybór, nie widzę nic złego w tym kiedy ktoś powie, z własnej wygody chcę karmić dziecko butelką... Uważam, że dziecko jest zaspokojone wówczas kiedy matka czuje się szczęśliwą i wypoczętą...
    Ja bym tylko dodała, że nie każda kobieta ma wybór, niekiedy to los sam decyduje a taka mama, która chce, a nie dała rady, już sama z siebie czuje się z tym faktem źle. Miałaby się jeszcze zadręczać, że mogła coś zrobić a nie zrobiła, że coś źle zrobiła skoro nie wyszło? Niektóre mamy wygrywają w walce z karmieniem, ale nie wszystkim mimo tych samych prób się udaje. Tak już jest. Warto więc przyszłe mamy uczulać na to, że karmienie sztucznym mlekiem nie jest niczym gorszym. Według mnie warto podjąć próbę, tak dla samej siebie a gdy więcej jest płaczu niż pożytku, to po prostu lepiej odpuścić

renia83, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • Fucina Ekspertka

Wysłany: 8 września 2014, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    Ja bym tylko dodała, że nie każda kobieta ma wybór, niekiedy to los sam decyduje a taka mama, która chce, a nie dała rady, już sama z siebie czuje się z tym faktem źle. Miałaby się jeszcze zadręczać, że mogła coś zrobić a nie zrobiła, że coś źle zrobiła skoro nie wyszło? Niektóre mamy wygrywają w walce z karmieniem, ale nie wszystkim mimo tych samych prób się udaje. Tak już jest. Warto więc przyszłe mamy uczulać na to, że karmienie sztucznym mlekiem nie jest niczym gorszym. Według mnie warto podjąć próbę, tak dla samej siebie a gdy więcej jest płaczu niż pożytku, to po prostu lepiej odpuścić
    Zgadzam się w 100% ;-) JA mam ten problem, że moje brodawki są wklęsłe... Ach...:-(
    Będę potrzeboała Twoich porad, syna nie udało mi się karmic... Ale z nim to troszkę inna bajka, urodzil się w 33 tc i najważniejsze było żeby przybierał na wadze, walczyłam o karmienie piersią ale szybko się podałam bo lekarz zalecił mleko wysokokaloryczne dla wcześniaków...

rar0a9a.png
  • polaola Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to rozwiazaloby wielu z nas problem kto jest tam w srodku

http://www.tuvie.com/prevue-fetal-visualization-device-by-melody-shiue/

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry:) wtorkowo:)

Ewelina jak tam po wizycie?:)

A kto dzisiaj ma??

U mnie termin porodu jaki wyznaczono w 12tyg. zgadza się z tym co teraz, nadal jest 8 stycznia...mój siostrzeniec śmieje się, że na 6stycznia urodzę i będzie w ŚWIĘTO:)

co do karmienia piersią, to niewiele mam do powiedzenia, bo to moje 1dziecko będzie i sama nie wiem czego się spodziewać...z porad doradcy laktacyjnego czy szkoły rodzenia i tak nie skorzystam, bo za daleko mieszkam....więc porady mile widziane:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 07:18

‹‹ 756 757 758 759 760 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ