WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O której Kawa miała wizytę? 12:40?

• marrtka Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Dziewczyny a jak jest z tymi położnymi środowiskowymi? Gdzie ich szukać? Czy na pewno sobie można każdą wybrać? Czy to nie jest uzależnione od miejsca zamieszkania? Zielona jestem w tym temacie.

Ja też jestem zielona. Sprawdź w bazie www.poprostupolozna.pl Na pewno miejsce zamieszkania ma znaczenie, ale można się dogadać. Myślę, że opłaca im się dojeżdżać ;)

dxomkrhms4puy6o2.png
  • soshy Debiutantka

Wysłany: 10 września 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic jeszcze mam czas więc 10 razy mi sie pozmienia:) Na razie żyje połówkowym:D Może nie stresuje się bo doszłam do wniosku, że co ma być to będzie. Szkoda nerwów na coś na co i tak już/w ogóle wpływu nie mamy :)Bardziej jestem podekscytowana, że dowiem się wreszcie kogo pod serduchem noszę:D

Ewelina88 lubi tę wiadomość

w57vyx8d4de5q079.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marrtka wrote:
    Ja też jestem zielona. Sprawdź w bazie www.poprostupolozna.pl Na pewno miejsce zamieszkania ma znaczenie, ale można się dogadać. Myślę, że opłaca im się dojeżdżać ;)
    No właśnie tam jest tylko 1 położna zarejestrowana u mnie więc nie mam za dużego wyboru.:P

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Dziewczyny a jak jest z tymi położnymi środowiskowymi? Gdzie ich szukać? Czy na pewno sobie można każdą wybrać? Czy to nie jest uzależnione od miejsca zamieszkania? Zielona jestem w tym temacie.

znalazłam taki oto artykuł, może się przyda.

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79399,11660797,Polozna_rodzinna___pierwsza_wizyta.html

Co do szkoły rodzenia ja cały czas jestem zdziwiona, bo na NFZ zawsze są szkoły rodzenia finansowane i za darmo...

http://www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/pytania

No ja do szkoły rodzenia na pewno bym nie poszła, gdybym miała za to płacić.. Kobiety radziły sobie bez szkół rodzenia i potrafiły zająć się jak i wychować dziecko. Co do technik oddychania, słyszałam że w praktyce to też różnie bywa, a dla mnie szkoła rodzenia jest bardziej interesująca ze względu na tematy dotyczące pielęgnacji dziecka... chce również aby mąż w tych zajęciach uczestniczył i nauczył się czegoś , nabył jakiejś wiedzy... oczywiście i on jest zaangażowany i również chcę w takich zajęciach uczestniczyć :)
    Nie podoba mi się tylko jedno... często słyszy się o tym, że trafia się na jakąś prowadzącą położną, która jest np. za CC bądź przeciwko i dużo czasu poświęcają na przekonanie kobiet w ciąży do swych racji... a nie powinny być stronnicze co do takich kwestii...

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w Kielcach są 3 szpitale. W tym co ja chcę rodzić szkoła jest za darmo jeżeli zadeklarujesz się na rodzenie właśnie u nich. W innym jest płatna 400 zł i jest obowiązkiem przy porodzie rodzinnym. I nie może to być inna szkoła tylko właśnie ta. Co do 3 szpitala nie wiem jak jest. O innych szkołach u mnie nic nie wiem ale pewnie są jakieś nie przy szpitalach.

zplX18SyZp.gif
  • jonka91 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula44 wrote:
    O której Kawa miała wizytę? 12:40?

Tak o 12:40, ale miała chyba później jeszcze odebrać materac i łóżeczko?

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, a co jeżeli zadeklarujesz się, że będziesz rodziła właśnie w danym szpitalu, a się okażę , że jednak pójdziesz do innego, bądź się okażę że u niech nie ma wolnych miejsc?
    Może najlepiej zapytać się , poprosić o informacje jak to wychodzi względem NFZ, maja obowiązek dokładnie wyjaśnić poinstruować.
    Czasami wykorzystują nas jak nie mamy wystarczającej wiedzy, i mimo tego że przysługują nam jakieś prawa to oni nic nie mówią ( w końcu nikt nie pyta) a my na tym gorzej wychodzimy..

mhsvp07w3ex0n696.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Na pewno przy wyborze nie obowiązuje rejonizacja. Trudno żeby wybrać kogoś, kto mieszka w zupełnie innym mieście (no chyba że dla położnej to nie problem), ale nie jest ważne kto pod jaką placówkę podlega :)
    magdalenka wrote:
    Co do szkoły rodzenia ja wybieram się do bezpłatnej, ale jeszcze nie teraz, jak najpoźniej żeby jak najwięcej zapamiętać. A że nie mam co robić to pewnie z tą szkołą wyrobię się w miesiąc.
    Jesteś pewna że wyrobisz się w miesiąc? U mnie jest 8 spotkań co tydzień, czyli wychodzą 2 miesiące no a jeszcze trzeba odpowiednio wcześniej się zapisać ;) Ja zaczynam od października i już jestem zapisana (mam nadzieję że o mnie babka nie zapomniała ;) )

201501145565.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka nie pytałam o to ale zapytam w piątek moją ginekolog bo ona wie dużo o tej szkole.
    Co do wykorzystywania to właśnie na stronie http://www.rodzicpoludzku.pl jest napisane, że poród rodzinny powinien być za darmo a ten drugi szpital chcąc jakoś to ominąć wymyślił, że warunkiem takiego porodu jest szkoła rodzenia u nich, która kosztuje 400 zł! Koleżanka, która miała tam praktyki mówiła mi o tym. Dla mnie to chore. Zresztą w wielu szpitalach nadal każą płacić za poród rodzinny.

zplX18SyZp.gif
  • magdalenka Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    Jesteś pewna że wyrobisz się w miesiąc? U mnie jest 8 spotkań co tydzień, czyli wychodzą 2 miesiące no a jeszcze trzeba odpowiednio wcześniej się zapisać ;) Ja zaczynam od października i już jestem zapisana (mam nadzieję że o mnie babka nie zapomniała ;) )
    Fakt nie przewidziałam że od zapisu do pierwszego zajęcia trzeba pewnie czekać. W takim razie zapiszę się w przyszłym tygodniu, pewnie też na październik.

• ania_29 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Zresztą w wielu szpitalach nadal każą płacić za poród rodzinny.
    W moim poród rodzinny był płatny i pewnie nadal jest... :/

201501145565.png
  • marrtka Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie jak to jest... Do znieczulenia bezpłatnego też mamy prawo, ale w większości szpitali nie jest dostępne na życzenie,lecz ze wskazań medycznych. Trzeba więc sprawdzać i dowiadywać się od kobiet, które w danej placówce rodziły. Oczywiście są i takie miejsca, gdzie dostanie się je bez problemu. Jednak NFZ płaci szpitalom tyle samo za poród ze znieczuleniem i bez. A wiadomo, że ze znieczuleniem więcej zachodu, bo i anestezjolog i środki.

dxomkrhms4puy6o2.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.rodzicpoludzku.pl/Prawo-do-opieki-i-wsparcia-ze-strony-bliskich-osob/Tzw-porod-rodzinny.html
    Tutaj jest o pobieraniu kasy za porody rodzinne i sale pojedyncze.
    Polecam tą stronę bo dużo fajnych rzeczy można tam znaleźć.

ania_29, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

zplX18SyZp.gif
  • M4DZI4 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam popołudniowo :)
    Dopiero piszę bo rano miałam wizytę a potem wpadłam do koleżanki na ploty i tak się jakoś zeszło.
    U nas wszystko jak najbardziej w porządku :) Zdjęcia z usg nie wklejam bo takie nie wyrazne i wogóle bo dzidzol fikał niemiłosiernie i nie było jak go "złapac" :p Waga narazie 1,3 kg do przodu od początku ciąży a co najważniejsze to potwierdziło się że będzie synek, nawet lekarz mi nie musiał mówic jak na usg zobaczyłam kulki i armatkę że ho ho ;D
    Następna wizyta za 2 tyg i to będzie dopiero usg połówkowe.
    Trzymam kciuki za pozostałe wizyty i soshy wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy !!!!
    Miłego popołudnia :)

Ewelina88, Paula44, Cynamonek30, Kawa, Gwiazdeczka27, Malenq, Agus89, szpilka, jonka91, lwuska55592, rastafanka, neharika lubią tę wiadomość

relgh371ssmqv4f3.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    http://www.rodzicpoludzku.pl/Prawo-do-opieki-i-wsparcia-ze-strony-bliskich-osob/Tzw-porod-rodzinny.html
    Dzięki Ewelinko. Już wiem jaki temat będę mogła poruszyć na SR ;)

201501145565.png
  • bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po urlopie :)
    Nie uwierzycie ale cały dzień mi zajęło przeczytanie Waszych postów z poprzedniego tygodnia...ufff przebrnęłam :)
    Czekam teraz do piątku bo idziemy na UKG serduszka :D i najprawdopodobniej dowiemy się jaka płeć :)

Aaaaa i czuję już maluszka:) świetnie kopie i nawet tatusiowi czasami uda się wyczuć kopniaki :D

Ewelina88, ania_29, M4DZI4, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • marrtka Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:

Zgodnie z tym: Praktyka pobierania opłat za pobyt i poród w sali ?ponadstandardowej" również jest nielegalna. Warunki sanitarne i wyposażenie takich sal określone są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia, do którego odwołuje się NFZ zawierając umowę ze szpitalem. Wymagania w stosunku do nich stanowią więc część umowy pomiędzy szpitalem a NFZ, co oznacza że pobyt w takiej sali jest objęty kontraktem i szpital nie może pobierać za niego dodatkowej opłaty. Ponadto, pojedyncza sala do porodu gwarantuje poszanowanie prawa kobiety do intymności w czasie porodu. Realizacja tego prawa, tak jak innych praw pacjenta, nie może być ograniczona ze względów finansowych. W przypadku naruszania przez szpitale prawa poprzez pobieranie wyżej wymienionych opłat, należy poinformować o tym NFZ, ponieważ praktyka ta jest niezgodna z umową łączącą Fundusz ze szpitalem. Może to skutkować nałożeniem kary na szpital.

Natomiast na stronie nfz (link od Gwiazdeczki: http://www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/pytania) czytam: W moim szpitalu mogę rodzić w jednoosobowej sali porodowej. Czy NFZ za to zapłaci?
    Nie. Za poród w pokoju jednoosobowym pacjentka musi zapłacić sama. Nie pokrywamy kosztów świadczeń ponadstandardowych.

dxomkrhms4puy6o2.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluegirl89 wrote:
    Witam się po urlopie :)
    Nie uwierzycie ale cały dzień mi zajęło przeczytanie Waszych postów z poprzedniego tygodnia...ufff przebrnęłam :)
    Czekam teraz do piątku bo idziemy na UKG serduszka :D i najprawdopodobniej dowiemy się jaka płeć :)

Aaaaa i czuję już maluszka:) świetnie kopie i nawet tatusiowi czasami uda się wyczuć kopniaki :D

Jak tam urlop minął? Wypoczęta?:)

zplX18SyZp.gif
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marttka u mnie w szpitalu za to wszystko płaci się grosze, dokładnie dowiem się w piątek, więc ja zapłacę bo znając życie z kłótni w czasie porodu jak i po nic dobrego nie wyniknie. Ale na szkole rodzenia na pewno ten temat poruszę.

zplX18SyZp.gif
‹‹ 767 768 769 770 771 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ