X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O której Kawa miała wizytę? 12:40?

• marrtka Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Dziewczyny a jak jest z tymi położnymi środowiskowymi? Gdzie ich szukać? Czy na pewno sobie można każdą wybrać? Czy to nie jest uzależnione od miejsca zamieszkania? Zielona jestem w tym temacie.

Ja też jestem zielona. Sprawdź w bazie www.poprostupolozna.pl Na pewno miejsce zamieszkania ma znaczenie, ale można się dogadać. Myślę, że opłaca im się dojeżdżać ;)

dxomkrhms4puy6o2.png
  • soshy Debiutantka

Wysłany: 10 września 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic jeszcze mam czas więc 10 razy mi sie pozmienia:) Na razie żyje połówkowym:D Może nie stresuje się bo doszłam do wniosku, że co ma być to będzie. Szkoda nerwów na coś na co i tak już/w ogóle wpływu nie mamy :)Bardziej jestem podekscytowana, że dowiem się wreszcie kogo pod serduchem noszę:D

Ewelina88 lubi tę wiadomość

w57vyx8d4de5q079.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marrtka wrote:
    Ja też jestem zielona. Sprawdź w bazie www.poprostupolozna.pl Na pewno miejsce zamieszkania ma znaczenie, ale można się dogadać. Myślę, że opłaca im się dojeżdżać ;)
    No właśnie tam jest tylko 1 położna zarejestrowana u mnie więc nie mam za dużego wyboru.:P

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Dziewczyny a jak jest z tymi położnymi środowiskowymi? Gdzie ich szukać? Czy na pewno sobie można każdą wybrać? Czy to nie jest uzależnione od miejsca zamieszkania? Zielona jestem w tym temacie.

znalazłam taki oto artykuł, może się przyda.

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79399,11660797,Polozna_rodzinna___pierwsza_wizyta.html

Co do szkoły rodzenia ja cały czas jestem zdziwiona, bo na NFZ zawsze są szkoły rodzenia finansowane i za darmo...

http://www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/pytania

No ja do szkoły rodzenia na pewno bym nie poszła, gdybym miała za to płacić.. Kobiety radziły sobie bez szkół rodzenia i potrafiły zająć się jak i wychować dziecko. Co do technik oddychania, słyszałam że w praktyce to też różnie bywa, a dla mnie szkoła rodzenia jest bardziej interesująca ze względu na tematy dotyczące pielęgnacji dziecka... chce również aby mąż w tych zajęciach uczestniczył i nauczył się czegoś , nabył jakiejś wiedzy... oczywiście i on jest zaangażowany i również chcę w takich zajęciach uczestniczyć :)
    Nie podoba mi się tylko jedno... często słyszy się o tym, że trafia się na jakąś prowadzącą położną, która jest np. za CC bądź przeciwko i dużo czasu poświęcają na przekonanie kobiet w ciąży do swych racji... a nie powinny być stronnicze co do takich kwestii...

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w Kielcach są 3 szpitale. W tym co ja chcę rodzić szkoła jest za darmo jeżeli zadeklarujesz się na rodzenie właśnie u nich. W innym jest płatna 400 zł i jest obowiązkiem przy porodzie rodzinnym. I nie może to być inna szkoła tylko właśnie ta. Co do 3 szpitala nie wiem jak jest. O innych szkołach u mnie nic nie wiem ale pewnie są jakieś nie przy szpitalach.

zplX18SyZp.gif
  • jonka91 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula44 wrote:
    O której Kawa miała wizytę? 12:40?

Tak o 12:40, ale miała chyba później jeszcze odebrać materac i łóżeczko?

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, a co jeżeli zadeklarujesz się, że będziesz rodziła właśnie w danym szpitalu, a się okażę , że jednak pójdziesz do innego, bądź się okażę że u niech nie ma wolnych miejsc?
    Może najlepiej zapytać się , poprosić o informacje jak to wychodzi względem NFZ, maja obowiązek dokładnie wyjaśnić poinstruować.
    Czasami wykorzystują nas jak nie mamy wystarczającej wiedzy, i mimo tego że przysługują nam jakieś prawa to oni nic nie mówią ( w końcu nikt nie pyta) a my na tym gorzej wychodzimy..

mhsvp07w3ex0n696.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Na pewno przy wyborze nie obowiązuje rejonizacja. Trudno żeby wybrać kogoś, kto mieszka w zupełnie innym mieście (no chyba że dla położnej to nie problem), ale nie jest ważne kto pod jaką placówkę podlega :)
    magdalenka wrote:
    Co do szkoły rodzenia ja wybieram się do bezpłatnej, ale jeszcze nie teraz, jak najpoźniej żeby jak najwięcej zapamiętać. A że nie mam co robić to pewnie z tą szkołą wyrobię się w miesiąc.
    Jesteś pewna że wyrobisz się w miesiąc? U mnie jest 8 spotkań co tydzień, czyli wychodzą 2 miesiące no a jeszcze trzeba odpowiednio wcześniej się zapisać ;) Ja zaczynam od października i już jestem zapisana (mam nadzieję że o mnie babka nie zapomniała ;) )

201501145565.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka nie pytałam o to ale zapytam w piątek moją ginekolog bo ona wie dużo o tej szkole.
    Co do wykorzystywania to właśnie na stronie http://www.rodzicpoludzku.pl jest napisane, że poród rodzinny powinien być za darmo a ten drugi szpital chcąc jakoś to ominąć wymyślił, że warunkiem takiego porodu jest szkoła rodzenia u nich, która kosztuje 400 zł! Koleżanka, która miała tam praktyki mówiła mi o tym. Dla mnie to chore. Zresztą w wielu szpitalach nadal każą płacić za poród rodzinny.

zplX18SyZp.gif
  • magdalenka Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    Jesteś pewna że wyrobisz się w miesiąc? U mnie jest 8 spotkań co tydzień, czyli wychodzą 2 miesiące no a jeszcze trzeba odpowiednio wcześniej się zapisać ;) Ja zaczynam od października i już jestem zapisana (mam nadzieję że o mnie babka nie zapomniała ;) )
    Fakt nie przewidziałam że od zapisu do pierwszego zajęcia trzeba pewnie czekać. W takim razie zapiszę się w przyszłym tygodniu, pewnie też na październik.

• ania_29 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Zresztą w wielu szpitalach nadal każą płacić za poród rodzinny.
    W moim poród rodzinny był płatny i pewnie nadal jest... :/

201501145565.png
  • marrtka Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie jak to jest... Do znieczulenia bezpłatnego też mamy prawo, ale w większości szpitali nie jest dostępne na życzenie,lecz ze wskazań medycznych. Trzeba więc sprawdzać i dowiadywać się od kobiet, które w danej placówce rodziły. Oczywiście są i takie miejsca, gdzie dostanie się je bez problemu. Jednak NFZ płaci szpitalom tyle samo za poród ze znieczuleniem i bez. A wiadomo, że ze znieczuleniem więcej zachodu, bo i anestezjolog i środki.

dxomkrhms4puy6o2.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.rodzicpoludzku.pl/Prawo-do-opieki-i-wsparcia-ze-strony-bliskich-osob/Tzw-porod-rodzinny.html
    Tutaj jest o pobieraniu kasy za porody rodzinne i sale pojedyncze.
    Polecam tą stronę bo dużo fajnych rzeczy można tam znaleźć.

ania_29, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

zplX18SyZp.gif
  • M4DZI4 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam popołudniowo :)
    Dopiero piszę bo rano miałam wizytę a potem wpadłam do koleżanki na ploty i tak się jakoś zeszło.
    U nas wszystko jak najbardziej w porządku :) Zdjęcia z usg nie wklejam bo takie nie wyrazne i wogóle bo dzidzol fikał niemiłosiernie i nie było jak go "złapac" :p Waga narazie 1,3 kg do przodu od początku ciąży a co najważniejsze to potwierdziło się że będzie synek, nawet lekarz mi nie musiał mówic jak na usg zobaczyłam kulki i armatkę że ho ho ;D
    Następna wizyta za 2 tyg i to będzie dopiero usg połówkowe.
    Trzymam kciuki za pozostałe wizyty i soshy wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy !!!!
    Miłego popołudnia :)

Ewelina88, Paula44, Cynamonek30, Kawa, Gwiazdeczka27, Malenq, Agus89, szpilka, jonka91, lwuska55592, rastafanka, neharika lubią tę wiadomość

relgh371ssmqv4f3.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    http://www.rodzicpoludzku.pl/Prawo-do-opieki-i-wsparcia-ze-strony-bliskich-osob/Tzw-porod-rodzinny.html
    Dzięki Ewelinko. Już wiem jaki temat będę mogła poruszyć na SR ;)

201501145565.png
  • bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po urlopie :)
    Nie uwierzycie ale cały dzień mi zajęło przeczytanie Waszych postów z poprzedniego tygodnia...ufff przebrnęłam :)
    Czekam teraz do piątku bo idziemy na UKG serduszka :D i najprawdopodobniej dowiemy się jaka płeć :)

Aaaaa i czuję już maluszka:) świetnie kopie i nawet tatusiowi czasami uda się wyczuć kopniaki :D

Ewelina88, ania_29, M4DZI4, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • marrtka Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:

Zgodnie z tym: Praktyka pobierania opłat za pobyt i poród w sali ?ponadstandardowej" również jest nielegalna. Warunki sanitarne i wyposażenie takich sal określone są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia, do którego odwołuje się NFZ zawierając umowę ze szpitalem. Wymagania w stosunku do nich stanowią więc część umowy pomiędzy szpitalem a NFZ, co oznacza że pobyt w takiej sali jest objęty kontraktem i szpital nie może pobierać za niego dodatkowej opłaty. Ponadto, pojedyncza sala do porodu gwarantuje poszanowanie prawa kobiety do intymności w czasie porodu. Realizacja tego prawa, tak jak innych praw pacjenta, nie może być ograniczona ze względów finansowych. W przypadku naruszania przez szpitale prawa poprzez pobieranie wyżej wymienionych opłat, należy poinformować o tym NFZ, ponieważ praktyka ta jest niezgodna z umową łączącą Fundusz ze szpitalem. Może to skutkować nałożeniem kary na szpital.

Natomiast na stronie nfz (link od Gwiazdeczki: http://www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/pytania) czytam: W moim szpitalu mogę rodzić w jednoosobowej sali porodowej. Czy NFZ za to zapłaci?
    Nie. Za poród w pokoju jednoosobowym pacjentka musi zapłacić sama. Nie pokrywamy kosztów świadczeń ponadstandardowych.

dxomkrhms4puy6o2.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluegirl89 wrote:
    Witam się po urlopie :)
    Nie uwierzycie ale cały dzień mi zajęło przeczytanie Waszych postów z poprzedniego tygodnia...ufff przebrnęłam :)
    Czekam teraz do piątku bo idziemy na UKG serduszka :D i najprawdopodobniej dowiemy się jaka płeć :)

Aaaaa i czuję już maluszka:) świetnie kopie i nawet tatusiowi czasami uda się wyczuć kopniaki :D

Jak tam urlop minął? Wypoczęta?:)

zplX18SyZp.gif
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marttka u mnie w szpitalu za to wszystko płaci się grosze, dokładnie dowiem się w piątek, więc ja zapłacę bo znając życie z kłótni w czasie porodu jak i po nic dobrego nie wyniknie. Ale na szkole rodzenia na pewno ten temat poruszę.

zplX18SyZp.gif
‹‹ 767 768 769 770 771 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ