X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny POMOCY!!!
    dwa tygodnie temu byłam na USG bo pobolewała mnie lewa strona no i pani ginekolog zrobiła mi badanie połówkowe przy okazji (to nie moja prowadząca) zbadała mi długość szyjki usg dopochwowo i wówczas wyszło, że ma 38 mm długości, twarda i zamknięta.
    Dzisiaj przez te emocje zapomniałam swojemu lekarzowi prowadzącemu wspomnieć o tym i on również badał mi przy okazji usg dopochwowo długość szyjki, powiedział że jest szyjka w porządku .
    ALE...
    na wypisie przeczytałam, że długość szyjki wynosi 31mm twarda i zamknięta.
    Przez 2 tygodnie skróciła się!! panikuje teraz strasznie. :(

mhsvp07w3ex0n696.png

Wysłany: 15 września 2014, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze teraz wyczytałam, że niby po 23 tygodniu ciąży jeśli szyjka macicy jest długości powyżej granicy 2,5-3 cm, to nie ma obaw, że dojdzie do przedwczesnego porodu. Martwi mnie jednak to, że przez 2 tygodnie się tak skróciła...

mhsvp07w3ex0n696.png
  • A.loth Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27, ale jest twarda i zamknięta, a to jest najważniejsze. A pomiary pewnie były robione na innym sprzęcie. I mi jeszcze powiedziano, że szyjka nie jest z betonu i ma prawo się trochę zmieniać, byleby nie za bardzo.

Viv, skracanie szyjki często nie daje żadnych objawów. I przy rozpoznawaniu problemów z nią analizuje się różne jej cechy, nie tylko samą długość.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2014, 22:48

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

o14815nmahj2bgg1.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko to może był błąd pomiaru, inny sprzęt, nerwy szkodzą szyjce bardziej. Nawet te 3 cm jest ok. Ja miałam pessar założony na 1,5cm

Gwiazdeczka27, isabelle lubią tę wiadomość

FITop1.png

Wysłany: 15 września 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki dziewczyny. Jutro zadzwonię do ginekologa i mu o tym powiem.
    Najgorsze jest w tym wszystkim to, że jeden lekarz mówi, że np. 3mm jest ok, albo 2,5 jest ok a inny, że już 3 jest niebezpieczne ... I weź tu bądź mądry...
    Ale i tak mnie uspokoiłyście , powinnam zasnąć :) Dzięki !!!

Spokojnej nocki i samych przyjemnych snów ( i rzadkich wizyt w WC ) ;)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko nie porównuj siebie do innych przypadków, w zasadzie liczy się tylko to co mówi Twój lekarz o Twoim przypadku.

Wiki81, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko, słuchaj sie Zielarki. Ona ma racje.

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko taka roznica to na pewno "wina" roznych lekarzy i sprzetow, nie martw sie najwazniejsze, ze twarda i zamknieta

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2014, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    l

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 19:48

polaola, Gwiazdeczka27, zielarka, rastafanka, Paula44, Agus89 lubią tę wiadomość

• polaola Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamietacie jaki alarm wszczelam w sob. jak na prenat. Lekarka wyliczyla mi 30 mm szyjki i tzw. Lejek? Odrazu sie polozylam, wczoraj bylam u swojego gin. Wiec tak szyjka ma dalej 40 mm lejek niby jest ale ciaglego lezenia nie zaleca mi, moge czasem pospacerowac....uff...kamien z serca.

Co do dwunaczyniowej pepowiny no coz wazne ze serduszko malej zdrowe, a przy takiej anomalii zaleca sie dodatkowo, kontrolnie wizyte u kardiologa, tez polecil dr. Wloch ale tak w 24 tyg. mam zrobic badanie u Niej.

Co do pozycji lezenia to mowi ze sama ocenie, kiedy mam nie lezec na plecach bo poprostu bede sie zle czula, moze mi sie zle oddychac, puchnac nogi, krecic w glowie jak wstane.
    Lepiej lezec na lewym bo bo: z pr. Str. Kregoslupa jest zyla glowna z lewej aorta, aorta jest zbudowana z chrzastki i jest grubsza, a zyla glowna jest normalna miekka zyla i jak lezymy na lewym boku to macica nie jest wstanie zgniesc aorty i przeplyw krwii jest normalny, lezenie na prawym noku moze przyczynic sie do przycisniecia zyly i stad te zalecenia lezenia na lewym boku.

Zalecenia odpoczywac, ale ja to ja wiec trzymajcie,sie swoich lekarzy jak nie alarmuja to nie czytajcie komplikacji i nie doszukujcie sie ich u siebie!
    OcYwiscie jeszcze mi morfologia spada co w drugiej polowie ciazy jest norma, mam brac zelazo i magnez, i po dawce antybiotykow masci i tabl. mam wziasc uriginal na drogi moczowe.

Dobrego dnia dziewczynki.

Ktoras pytala o macierzynski: we wniosku zwracasz sie do pracod. z prosba o udzielenie urlopu macierz. 20 tyg. dodatk. url. 6 tyg. I urlopu rodzicielskiego 26 tyg. odrazu Tygodnie maja 7 dni ;-) i liczy sie je od dnia porodu, wniosek sklada sie do 14 dni po porodzie dziecka.
    Wklejam link do fajnie opisanego artykulu
    http://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-w-marcu-2014-a-f522/urlop-rodzicielski-i-urlop-macierzynski-krok-po-kroku-68741/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2014, 07:23

szpilka, Gwiazdeczka27, zielarka, rastafanka, lwuska55592, Agus89 lubią tę wiadomość

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie porannie, wychodze zaraz do pracy a wieczorem do gina na 18 podgladac dzieciatko, trzymajcie kciuki

Kawa, Wiki81, Tymi, rastafanka, Chanela, Ewelina88, M4DZI4, Agus89 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow. Polaola wykład i instrukcja obsługi w jednym. Dziękujemy. I masz racje z tą szyjką.
    Ja jestem juz w gabinecie. Czekam uśmiechnięta na glukozę. O 9 badanie szyjki. Wszystko będę wiedziała. A w Lublinie dzis zimno. Miało być lato a nie ma.

polaola, zielarka, Tymi, renia83, Agus89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2014, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    l

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 19:48

zielarka, Tymi, Wiki81, Ewelina88, szpilka lubią tę wiadomość

Wysłany: 16 września 2014, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Powodzenia Wiki na tej glukozie, napisz jak było :)
    Ja postanowiłam, że dzwonić do ginekologa odnośnie tej szyjki nie będę ale w czwartek mam u niego konsultację to mu wspomnę, że babeczka dwa tygodnie wcześniej badała szyjkę i że wychodzi na to, że się skróciła. Poproszę go aby za ok. 2 tygodnie ponownie ją zbadać tak na wszelki wypadek.
    A na razie pełen luz blues :)

Zjadłam śniadanie i wskakuję do wyrka

Wiki81, zielarka, bluegirl89, MonikaDM, isabelle, Agus89 lubią tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    v

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:20

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z uwagi na moje szyjkowe przeboje podziele się z wami wiedzą, ktorą zdobylam podczas ostatnich badan USG ( a od 1.09 mialam ich 8 u 3 roznych lekarzy w szpialu)
    otoz na jednym z USG szyjki, ktore twalo chyba 15 min pan doktor wytlumaczyl mi co i jak.
    Są dwie szkoly badania szyjki:
    1) w linii prostej
    2) po luku
    Jesli jakis lekarz bada w linii prostej to wiadomo ze szyjka zawsze jest krotsza.
    Na jednym z USG mialam az 4 zdjecia szyjki, kazde z innym wynikiem.
    Więc Gwiazdeczko taka roznica moze wynikac poprostu z bledu pomiaru, roznego sprzętu no i z tego jakim sposobem lekarz bada szyjke.

Co do twardnien brzucha u dziewczyn z problemami szyjkowymi lekarze odradzają Nospe, gdyz nie pomaga ona w zaprzestaniu skurczy ( jedynie dziala na swiadomosc ze mamy srodek rozkurczowy) i co wazne zmiekcza szyjke ( podaje ją sie w tym celu przed porodem)
    Lepiej wypic shot magnezu w płynie ( od kupienia w aptece)
    W sumie cos w tym jest:
    W szpitalu mialam 3x1 nospa forte- szyjka przy wypisie b. miekka
    na kontroli w czwartek szyjka twardsza- a bralam 2-3x1 nospa zwykla.
    Teraz biore doraźnie i szyjka jeszcze bardziej stwardniala.

Noo to tyle z moich ostatnich doswiadczeń:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2014, 08:34

Tymi, Gwiazdeczka27, jonka91, Agus89 lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • polaola Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze pogadaj z pracodawca abys mogla np. Jeden dzien byc w pracy w tyg. jezeli u Was jest to mozliwe.

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko wypilam jednym tchem. To taki słodko -słodki smak. Może troche gesty napój. Ale ok.
    Selene ja tez tak mam ze chce sie wybrac do pracy co jaki czas, dlatego jeszcze z niej nie rezygnuje. Ale marzy mi sie taki beztroski tydzień leniuchowania w domu już. Tylko i tak musialabym sie codziennie zbierać na zawożenie i odbieranie dziecka ze szkoły. No trudno dogodzić ciężarnej.

Gwiazdeczka27, renia83 lubią tę wiadomość

• Martaaa Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag ma rację, ja też w szpitalu dostawałam no spę 3x1 forte i na wypisie miałam zalecenie dalej tak brać a moja gin od razu powiedziała że ona no spy nie bardzo lubi brać doraźnie a lepiej dużą dawkę magnezu!

I powiem Wam, że u mnie problemy z szyjką zaczęły się bezobjawowo po prostu na kontrolnej wizycie tak wyszło, że się skróciła i zmiękła. I to u mnie były te cyrki z różnymi jej długościami u mojej gin i na IP ale pokazywała mi ze wystarczy tą głowicę lekko docisnąć i szyjka już jest dużo dłuższa. Ja w sumie jestem wdzięczna mojej prowadzącej że nie zbagatelizowała... Jestem teraz dużo spokojniejsza ze szwem.

relgh371rphwpz6l.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale po glukozie dziecko nabrało ruchów. Wow. Szczerze polecam.

renia83, Ewelina88, isabelle, Maud11, Agus89 lubią tę wiadomość

‹‹ 797 798 799 800 801 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ