SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Zaczynacie starania o dziecko? Sprawdźcie, kiedy zacząć suplementację folianów i co naprawdę ma znaczenie.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny POMOCY!!!
    dwa tygodnie temu byłam na USG bo pobolewała mnie lewa strona no i pani ginekolog zrobiła mi badanie połówkowe przy okazji (to nie moja prowadząca) zbadała mi długość szyjki usg dopochwowo i wówczas wyszło, że ma 38 mm długości, twarda i zamknięta.
    Dzisiaj przez te emocje zapomniałam swojemu lekarzowi prowadzącemu wspomnieć o tym i on również badał mi przy okazji usg dopochwowo długość szyjki, powiedział że jest szyjka w porządku .
    ALE...
    na wypisie przeczytałam, że długość szyjki wynosi 31mm twarda i zamknięta.
    Przez 2 tygodnie skróciła się!! panikuje teraz strasznie. :(

mhsvp07w3ex0n696.png

Wysłany: 15 września 2014, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze teraz wyczytałam, że niby po 23 tygodniu ciąży jeśli szyjka macicy jest długości powyżej granicy 2,5-3 cm, to nie ma obaw, że dojdzie do przedwczesnego porodu. Martwi mnie jednak to, że przez 2 tygodnie się tak skróciła...

mhsvp07w3ex0n696.png
  • A.loth Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27, ale jest twarda i zamknięta, a to jest najważniejsze. A pomiary pewnie były robione na innym sprzęcie. I mi jeszcze powiedziano, że szyjka nie jest z betonu i ma prawo się trochę zmieniać, byleby nie za bardzo.

Viv, skracanie szyjki często nie daje żadnych objawów. I przy rozpoznawaniu problemów z nią analizuje się różne jej cechy, nie tylko samą długość.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2014, 22:48

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

o14815nmahj2bgg1.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko to może był błąd pomiaru, inny sprzęt, nerwy szkodzą szyjce bardziej. Nawet te 3 cm jest ok. Ja miałam pessar założony na 1,5cm

Gwiazdeczka27, isabelle lubią tę wiadomość

FITop1.png

Wysłany: 15 września 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki dziewczyny. Jutro zadzwonię do ginekologa i mu o tym powiem.
    Najgorsze jest w tym wszystkim to, że jeden lekarz mówi, że np. 3mm jest ok, albo 2,5 jest ok a inny, że już 3 jest niebezpieczne ... I weź tu bądź mądry...
    Ale i tak mnie uspokoiłyście , powinnam zasnąć :) Dzięki !!!

Spokojnej nocki i samych przyjemnych snów ( i rzadkich wizyt w WC ) ;)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko nie porównuj siebie do innych przypadków, w zasadzie liczy się tylko to co mówi Twój lekarz o Twoim przypadku.

Wiki81, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko, słuchaj sie Zielarki. Ona ma racje.

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko taka roznica to na pewno "wina" roznych lekarzy i sprzetow, nie martw sie najwazniejsze, ze twarda i zamknieta

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2014, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    l

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 19:48

polaola, Gwiazdeczka27, zielarka, rastafanka, nick nieaktualny, Agus89 lubią tę wiadomość

• polaola Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamietacie jaki alarm wszczelam w sob. jak na prenat. Lekarka wyliczyla mi 30 mm szyjki i tzw. Lejek? Odrazu sie polozylam, wczoraj bylam u swojego gin. Wiec tak szyjka ma dalej 40 mm lejek niby jest ale ciaglego lezenia nie zaleca mi, moge czasem pospacerowac....uff...kamien z serca.

Co do dwunaczyniowej pepowiny no coz wazne ze serduszko malej zdrowe, a przy takiej anomalii zaleca sie dodatkowo, kontrolnie wizyte u kardiologa, tez polecil dr. Wloch ale tak w 24 tyg. mam zrobic badanie u Niej.

Co do pozycji lezenia to mowi ze sama ocenie, kiedy mam nie lezec na plecach bo poprostu bede sie zle czula, moze mi sie zle oddychac, puchnac nogi, krecic w glowie jak wstane.
    Lepiej lezec na lewym bo bo: z pr. Str. Kregoslupa jest zyla glowna z lewej aorta, aorta jest zbudowana z chrzastki i jest grubsza, a zyla glowna jest normalna miekka zyla i jak lezymy na lewym boku to macica nie jest wstanie zgniesc aorty i przeplyw krwii jest normalny, lezenie na prawym noku moze przyczynic sie do przycisniecia zyly i stad te zalecenia lezenia na lewym boku.

Zalecenia odpoczywac, ale ja to ja wiec trzymajcie,sie swoich lekarzy jak nie alarmuja to nie czytajcie komplikacji i nie doszukujcie sie ich u siebie!
    OcYwiscie jeszcze mi morfologia spada co w drugiej polowie ciazy jest norma, mam brac zelazo i magnez, i po dawce antybiotykow masci i tabl. mam wziasc uriginal na drogi moczowe.

Dobrego dnia dziewczynki.

Ktoras pytala o macierzynski: we wniosku zwracasz sie do pracod. z prosba o udzielenie urlopu macierz. 20 tyg. dodatk. url. 6 tyg. I urlopu rodzicielskiego 26 tyg. odrazu Tygodnie maja 7 dni ;-) i liczy sie je od dnia porodu, wniosek sklada sie do 14 dni po porodzie dziecka.
    Wklejam link do fajnie opisanego artykulu
    http://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-w-marcu-2014-a-f522/urlop-rodzicielski-i-urlop-macierzynski-krok-po-kroku-68741/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2014, 07:23

szpilka, Gwiazdeczka27, zielarka, rastafanka, lwuska55592, Agus89 lubią tę wiadomość

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie porannie, wychodze zaraz do pracy a wieczorem do gina na 18 podgladac dzieciatko, trzymajcie kciuki

nick nieaktualny, Wiki81, Tymi, rastafanka, Chanela, Ewelina88, M4DZI4, Agus89 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow. Polaola wykład i instrukcja obsługi w jednym. Dziękujemy. I masz racje z tą szyjką.
    Ja jestem juz w gabinecie. Czekam uśmiechnięta na glukozę. O 9 badanie szyjki. Wszystko będę wiedziała. A w Lublinie dzis zimno. Miało być lato a nie ma.

polaola, zielarka, Tymi, renia83, Agus89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2014, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    l

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 19:48

zielarka, Tymi, Wiki81, Ewelina88, szpilka lubią tę wiadomość

Wysłany: 16 września 2014, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Powodzenia Wiki na tej glukozie, napisz jak było :)
    Ja postanowiłam, że dzwonić do ginekologa odnośnie tej szyjki nie będę ale w czwartek mam u niego konsultację to mu wspomnę, że babeczka dwa tygodnie wcześniej badała szyjkę i że wychodzi na to, że się skróciła. Poproszę go aby za ok. 2 tygodnie ponownie ją zbadać tak na wszelki wypadek.
    A na razie pełen luz blues :)

Zjadłam śniadanie i wskakuję do wyrka

Wiki81, zielarka, bluegirl89, nick nieaktualny, isabelle, Agus89 lubią tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    v

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:20

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z uwagi na moje szyjkowe przeboje podziele się z wami wiedzą, ktorą zdobylam podczas ostatnich badan USG ( a od 1.09 mialam ich 8 u 3 roznych lekarzy w szpialu)
    otoz na jednym z USG szyjki, ktore twalo chyba 15 min pan doktor wytlumaczyl mi co i jak.
    Są dwie szkoly badania szyjki:
    1) w linii prostej
    2) po luku
    Jesli jakis lekarz bada w linii prostej to wiadomo ze szyjka zawsze jest krotsza.
    Na jednym z USG mialam az 4 zdjecia szyjki, kazde z innym wynikiem.
    Więc Gwiazdeczko taka roznica moze wynikac poprostu z bledu pomiaru, roznego sprzętu no i z tego jakim sposobem lekarz bada szyjke.

Co do twardnien brzucha u dziewczyn z problemami szyjkowymi lekarze odradzają Nospe, gdyz nie pomaga ona w zaprzestaniu skurczy ( jedynie dziala na swiadomosc ze mamy srodek rozkurczowy) i co wazne zmiekcza szyjke ( podaje ją sie w tym celu przed porodem)
    Lepiej wypic shot magnezu w płynie ( od kupienia w aptece)
    W sumie cos w tym jest:
    W szpitalu mialam 3x1 nospa forte- szyjka przy wypisie b. miekka
    na kontroli w czwartek szyjka twardsza- a bralam 2-3x1 nospa zwykla.
    Teraz biore doraźnie i szyjka jeszcze bardziej stwardniala.

Noo to tyle z moich ostatnich doswiadczeń:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2014, 08:34

Tymi, Gwiazdeczka27, jonka91, Agus89 lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • polaola Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze pogadaj z pracodawca abys mogla np. Jeden dzien byc w pracy w tyg. jezeli u Was jest to mozliwe.

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko wypilam jednym tchem. To taki słodko -słodki smak. Może troche gesty napój. Ale ok.
    Selene ja tez tak mam ze chce sie wybrac do pracy co jaki czas, dlatego jeszcze z niej nie rezygnuje. Ale marzy mi sie taki beztroski tydzień leniuchowania w domu już. Tylko i tak musialabym sie codziennie zbierać na zawożenie i odbieranie dziecka ze szkoły. No trudno dogodzić ciężarnej.

Gwiazdeczka27, renia83 lubią tę wiadomość

• Martaaa Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag ma rację, ja też w szpitalu dostawałam no spę 3x1 forte i na wypisie miałam zalecenie dalej tak brać a moja gin od razu powiedziała że ona no spy nie bardzo lubi brać doraźnie a lepiej dużą dawkę magnezu!

I powiem Wam, że u mnie problemy z szyjką zaczęły się bezobjawowo po prostu na kontrolnej wizycie tak wyszło, że się skróciła i zmiękła. I to u mnie były te cyrki z różnymi jej długościami u mojej gin i na IP ale pokazywała mi ze wystarczy tą głowicę lekko docisnąć i szyjka już jest dużo dłuższa. Ja w sumie jestem wdzięczna mojej prowadzącej że nie zbagatelizowała... Jestem teraz dużo spokojniejsza ze szwem.

relgh371rphwpz6l.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale po glukozie dziecko nabrało ruchów. Wow. Szczerze polecam.

renia83, Ewelina88, isabelle, nick nieaktualny, Agus89 lubią tę wiadomość

‹‹ 797 798 799 800 801 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ