X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2014, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no. Bardzo dziękuję tym co wstawiają zdjęcie małych brzuszków. Od razu znikają mi kompleksy. :-) Wcale nie mam takiego najmniejszego a też przytyłam między 4-5 kilo. :-D Super ana. Pięknie wyglądasz.
    A to my:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0ada1a4d9cbf.jpg

szpilka, Ewelina88, jonka91, Kawa, Malenq, Tymi, M4DZI4, rastafanka, bluegirl89 lubią tę wiadomość

• zielarka Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaola gin powiedział, że wg niego ciąza będzie donoszona wraz z końcem 36 tc, i mam do tego czasu donosić, a każdy kolejny dzień/tydzień to będzie bonus :)
    Weźcie schowajcie te swoje mikro brzuchy :D zaraz Wam tu się objawię z moim, to pospadacie z krzeseł :D

polaola, nix, MartaKD lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielarka- dawaj śmiało. Uwielbiam duże brzuchy! :-) Mam chyba jakąś obsesję. Niby mi tu pisałyście, że to wcale nie takie fajne, ale wygląda extra. O. Najpiękniejszy w ciąży jest właśnie duży brzuch. :-D

• polaola Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    Polaola gin powiedział, że wg niego ciąza będzie donoszona wraz z końcem 36 tc, i mam do tego czasu donosić, a każdy kolejny dzień/tydzień to będzie bonus :)
    Weźcie schowajcie te swoje mikro brzuchy :D zaraz Wam tu się objawię z moim, to pospadacie z krzeseł :D
    mnie powiedzial podobnie, albo chociaz zeby mala miala 2 kg
    Z brzuchami popieram az sama wrocilam do swojego zdjecia z poniedzialku na 854 i sie przerazilam dziewuszki ja tak wygladalam w 8 tyg.

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka wrote:
    Malula a jak tam z Twoim zwolnieniem? widziałam, że pytałaś o poradę księgowych, ja się nie bardzo na tym znam niestety więc raczej nie pomogę
    Pytałam, ale nikt się nie odezwał, więc darowałam sobie opis.

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • nix Ekspertka

Wysłany: 27 września 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silatan wrote:
    Mnie już nasz remont powoli dołuje. Jest jeszcze tyle do zrobienia. Po prostu masakra. Mąż dużo pracuje, nie ma kiedy tego robić. A nie mówiąc, że trzeba potem zrobić generalne sprzątanie całej chaty. Ja wiem, że podłogi mi nie wyszorują tak jak lubię.Sama w siódmym czy na początku ósmego miesiąca, to raczej na klęczkach ze szczoteczką szorować nie będę. Nawet powiem wam, że zastanawiałam się, żeby wziąć kogoś na jeden dzień do sprzątania. Żeby mi pomógł. Co o tym myślicie? Po prostu jeżeli mój mąż zrobi coś niedokładnie to ja wiem, że tego nie poprawi, a mnie szlag jasny trafi. Musze mieć wszystko na picuś glancuś przed świętami. Tym bardziej, że potem jedyne co będę w stanie zrobić to ścierać kurze. A muszę wywalić wszystko z szafek w kuchni i to poodkurzać, wyszorować podłogę. Dużo z tym będzie wchodzenia na taboret. A tak jak komuś zapłacę to i będę mogła wymagać.
    styczeń.

Silatan, weź kogoś do sprzątania koniecznie, ja mam panią od początku ciąży bo nienawidzę bałaganu i brudu. Mąż sprząta, nawet dokładniej niż ja ale mnóstwo pracuje a ja postanowiłam sobie życie w ciąży ułatwiać, i tak nadal pracuję i zarabiam więc mogę się trochę odciążyć. I przysięgam Wam Dziewczyny: to najlepiej wydawane pieniądze w tej chwili, plus 100 punktów do zdrowia psychicznego :))))

Silatan lubi tę wiadomość

nix
    rfxgvfxmuhtvflrq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki nix za zrozumienie. Tak chyba zrobię. Nawet, żeby ten tkoś przyszedł raz na dwa tygodnie, to by mi w przyszłości dużo dało. Nie wiem skąd jesteś, ale jak myslisz jaka cena jest "normalna" albo jej przedział? Pewnie jednego dnia to by się z 8 godzin zeszło. Potem pewnie mniej bo mieszkanko małe. :-)

nix lubi tę wiadomość

• szpilka Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    dawno z krzesła nie spadłam :)

polaola lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nix Ekspertka

Wysłany: 27 września 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z Wawy, więc ceny są pewnie wyższe niż w reszcie kraju, ale tu się płaci babeczkom ok 20 zł za godzinę, tylko za mycie okien osobna stawka, ok 30 zł za okno. Nawet raz na 2 tyg to już jest totalna różnica, nie miej najmniejszych wyrzutów sumienia! :)

a ps:do mnie jak przychodzi regularnie to uwija się w 4 godz a mieszkanie mamy 70 m2, tylko pierwsze było duuużo dłuższe :))))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:30

nix
    rfxgvfxmuhtvflrq.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula wrote:
    Pytałam, ale nikt się nie odezwał, więc darowałam sobie opis.
    chetnie się dowiem a nuz widelec cos mi przyjdzie do głowy

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Melula Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale to pytanie szczegółowe. Jestem na L4, przez 33 dni szef płaci mi wynagrodzenie. Czy dopiero po tym czasie oddaje je do ZUS, żeby oni kontynuowali czy od razu po otrzymaniu?
    Wyczytałam na necie, że dopiero po 33 dniach je przekazuje, ale mogą się tam mylić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:37

• szpilka Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakaś kopia od lekarza trafia do zusu, l4 jest chyba wypisywane na 3 swistkach zielony zanosimy do pracy a sa jeszcze 2 jeden zostaje w dokumentacji lekarza przychodni a drugi trafia do zusu, ale oni po tym co trafia weryfikuja raczej lekarza a nie pacjenta, bo jeżeli ktoś jest na l4 po ustaniu zatrudnienia to zielone l4 musi dostarczyc do zus

dodatkowo jeżeli się nie mylę (tu by sie przydala wiedza mądrzejszych w sprawach kadrowo-ksiegowych) jesli zakład zatrudnia powyzej 20? osób to mimo ze teoretycznie płaci zus to pieniadze wypłaca pracodawca i potem te place tak jakby odlicza z nalezności do zusu, ktore w danym miesiacu musialby przekazac w ramach składek ALE TU MOGE SIE MYLIC (tzn w calym wpisie moge sie mylić bo jestem nauczycielem, ale tak obiło mi się o uszy, wiec jako, że nie chcę Cię wprowadzić w błąd to sprawdź jeszcze te info u jakiejś księgowej czy kadrowej nawet z innego zakładu pracy)

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli, że najpierw płaci pracodawca a potem l4 jest przekazywane do zus, widziałam tez na necie info o 33 dniach, mi się wydawało że pierwsze 30 płaci pracodawca

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Melula Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie rzeczy to ja wiem, Szpilka. 33 dni płaci pracodawca, mój akurat zatrudnia 3 osoby, więc płaci tylko przez ten czas. Mi chodzi raczej o to, kiedy przekazuje on zwolnienie do ZUSu - po 33 czy od razu, ale przez 33 dni płaci. Więc to pytanie typowe do księgowej. Na tą mojego pracodawcy nie mogę liczyć, niestety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:54

• szpilka Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula wrote:
    takie rzeczy to ja wiem, Szpilka. 33 dni płaci pracodawca, mój akurat zatrudnia 3 osoby, więc płaci tylko przez ten czas. Mi chodzi raczej o to, kiedy przekazuje on zwolnienie do ZUSu - po 33 czy od razu, ale przez 33 dni płaci. Więc to pytanie typowe do księgowej. Na tą mojego pracodawcy nie mogę liczyć, niestety.
    No to jednak nie pomogę

ale może zapytaj męża, rodziców, teściów albo jakąś przyjaciółkę bo oni czasami mają w pracy przemiłe księgowe i kadrowe chętne do pomocy i powiedzą jak to jest

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:55

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • polaola Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracodawca, który w 2013 r. wypłacał zasiłki, a na dzień 30 listopada 2013 r. zgłosił do ubezpieczenia chorobowego mniej niż 21 osób, nie jest uprawniony do wypłaty zasiłków w 2014 r. W takim przypadku przekazuje do ZUS wypłatę wszystkich świadczeń z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przysługujących za okres od 1 stycznia 2014 r. Tak wynika z art. 61 ustawy zasiłkowej.

Pracownik jest nieprzerwanie niezdolny do pracy z powodu choroby od 14 listopada 2012 r. do 31 stycznia 2013 r. Pracodawca po wypłacie wynagrodzenia chorobowego za okres od 14 listopada do 16 grudnia 2012 r. (33 dni), dokonał wypłaty zasiłku chorobowego od 17 do 31 grudnia 2012 r. (15 dni). W 2013 r. pracodawca nie jest uprawniony do wypłaty zasiłków, a zatem jest obowiązany przekazać do ZUS dokumenty służące do jego wypłaty za okres od 1 do 31 stycznia 2013 r.Do dokumentów służących do wypłaty zasiłku chorobowego przez ZUS zaliczamy zaświadczenie lekarskie ZUS ZLA oraz zaświadczenie płatnika składek na druku:ZUS Z-3 w przypadku pracownika (lub byłego pracownika), ZUS Z-3a w przypadku ubezpieczonego niebędącego pracownikiem.

Jednak zawsze zwolnienie oddaje sie do pracodawcy, nie wiem co pozniej jak juz pracodawca przesle dokumenty do zusu twoj zarobek z 12 m-cy na druku zus z3 i oryginal druku zla,zwolnienia lekrskeigo.
    Jednak wiem, ze trzeba sobie pewnych spraw dopilnowac bo panie w malych firmach nie wiedza co zrobic i czekaja czasem na cud, w duzych firmach tzw. przez zus zatr. Min. 21 osob nie ma takiego problemu bo pracodawca zbiera zwolnienia i placi za pierwsze 33 dni w roku a za reszte placi a zwraca mu zus.
    Nie wiem tez czy w tym roku juz chorowalas cos? Od kiedy pracujesz w tej firmie? Bo wynagrodzenia za czas choroby czyli to poerwsze 33 dni sie sumuja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:56

szpilka lubi tę wiadomość

relgtv734oc66rli.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam umowę od czerwca. To moje pierwsze zwolnienie w życiu :)
    Wiesz, dlaczego mnie to zastanawia? Wyczytałam, że pracodawca wysyła L4 dopiero po tych 33 dniach (moje zwolnienie było na 36dni) do ZUSu. Ciekawi mnie to, bo dostałam informację, że czeka go kontrola, dlatego pytam... Nie muszę chyba wspominać, że jest wściekły!

• Wiki81 Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nix, Silatan ja mam dziewczynę do sprzątania domu i ona chciała 6 zł /h, Sprzątniecie domu zajmuje max 6h jak regularnie sprząta (160 m + garaż). Okna też myje w tej cenie.

Uważam że nie dużo chce i zawsze jej płacę 50 zł. Aczkolwiek ostatnio coraz wcześniej wychodzi i może nawet gorzej sprząta.

Silatan lubi tę wiadomość

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • polaola Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kontrola ale napewno nie z tego powodu co,jakis czas firmy sa,kontrolowane nasza zatrudnia 260 osob i co 5/6 lat przychodza, co do kontroli to mu nie zazdroszcze,sama ja mialam w tym roku w styczniu.
    Tak jak w tym przykladzie placi Ci za 33 dni robi z3 z twoimi wynagrodzeniami i wysyla oryginal zwolnienia do zus dalej to juz musisz pytac w zus gdzie nastepne zwolnienie, na oddanie druku masz 7 dni potem Ci potraca za kazdy dzien 25% nie wiem jak w przypadku zus pewnie wogole nie placa.

Idz do zus do wydzialu z zasilkami chorobowymi przedstaw sytuacje dowiesz sie z pierwszej reki terminy sa wazne, znam sytuacje gdzie pracodawca nie wysylal l4 do zus i w wyniku jeszcze innych kilku spraw dziewczyna nie miala macierzyn.

Polecam takze zalozenie konta w zus masz dostep w domu do swoich skladek, widzicie moj maz czesto zmienia pracoodawcow z racji swojego zawodu, i od kilku m-cy w obecnej firmie krucho, ale szef twierdzi ze jest ok. A ja,dopiero kilka dni temu wpadlam by szefa sprawdzic na koncie meza czy ma skladki oplacane i co smetek nie placi od kwietnia. Teraz w obliczu nowego prawa emerytalnego kto ile wrzuci sobie na konto ten tyle bedzie mial. Polecam to tylko jedna wizyta w zus z dowodem osobistym.

relgtv734oc66rli.png
  • nix Ekspertka

Wysłany: 27 września 2014, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 wrote:
    Nix, Silatan ja mam dziewczynę do sprzątania domu i ona chciała 6 zł /h, Sprzątniecie domu zajmuje max 6h jak regularnie sprząta (160 m + garaż). Okna też myje w tej cenie.

Uważam że nie dużo chce i zawsze jej płacę 50 zł. Aczkolwiek ostatnio coraz wcześniej wychodzi i może nawet gorzej sprząta.

o, ale to nie w Wawie takie ceny?

nix
    rfxgvfxmuhtvflrq.png
‹‹ 859 860 861 862 863 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ