*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNie no. Bardzo dziękuję tym co wstawiają zdjęcie małych brzuszków. Od razu znikają mi kompleksy.
Wcale nie mam takiego najmniejszego a też przytyłam między 4-5 kilo.
Super ana. Pięknie wyglądasz.
A to my:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0ada1a4d9cbf.jpgszpilka, Ewelina88, jonka91, Kawa, Malenq, Tymi, M4DZI4, rastafanka, bluegirl89 lubią tę wiadomość
-
Polaola gin powiedział, że wg niego ciąza będzie donoszona wraz z końcem 36 tc, i mam do tego czasu donosić, a każdy kolejny dzień/tydzień to będzie bonus
Weźcie schowajcie te swoje mikro brzuchyzaraz Wam tu się objawię z moim, to pospadacie z krzeseł
polaola, nix, MartaKD lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
zielarka wrote:Polaola gin powiedział, że wg niego ciąza będzie donoszona wraz z końcem 36 tc, i mam do tego czasu donosić, a każdy kolejny dzień/tydzień to będzie bonus
Weźcie schowajcie te swoje mikro brzuchyzaraz Wam tu się objawię z moim, to pospadacie z krzeseł
Z brzuchami popieram az sama wrocilam do swojego zdjecia z poniedzialku na 854 i sie przerazilam dziewuszki ja tak wygladalam w 8 tyg. -
Silatan wrote:Mnie już nasz remont powoli dołuje. Jest jeszcze tyle do zrobienia. Po prostu masakra. Mąż dużo pracuje, nie ma kiedy tego robić. A nie mówiąc, że trzeba potem zrobić generalne sprzątanie całej chaty. Ja wiem, że podłogi mi nie wyszorują tak jak lubię.Sama w siódmym czy na początku ósmego miesiąca, to raczej na klęczkach ze szczoteczką szorować nie będę. Nawet powiem wam, że zastanawiałam się, żeby wziąć kogoś na jeden dzień do sprzątania. Żeby mi pomógł. Co o tym myślicie? Po prostu jeżeli mój mąż zrobi coś niedokładnie to ja wiem, że tego nie poprawi, a mnie szlag jasny trafi. Musze mieć wszystko na picuś glancuś przed świętami. Tym bardziej, że potem jedyne co będę w stanie zrobić to ścierać kurze. A muszę wywalić wszystko z szafek w kuchni i to poodkurzać, wyszorować podłogę. Dużo z tym będzie wchodzenia na taboret. A tak jak komuś zapłacę to i będę mogła wymagać.
styczeń.
Silatan, weź kogoś do sprzątania koniecznie, ja mam panią od początku ciąży bo nienawidzę bałaganu i brudu. Mąż sprząta, nawet dokładniej niż ja ale mnóstwo pracuje a ja postanowiłam sobie życie w ciąży ułatwiać, i tak nadal pracuję i zarabiam więc mogę się trochę odciążyć. I przysięgam Wam Dziewczyny: to najlepiej wydawane pieniądze w tej chwili, plus 100 punktów do zdrowia psychicznego)))
Silatan lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki nix za zrozumienie. Tak chyba zrobię. Nawet, żeby ten tkoś przyszedł raz na dwa tygodnie, to by mi w przyszłości dużo dało. Nie wiem skąd jesteś, ale jak myslisz jaka cena jest "normalna" albo jej przedział? Pewnie jednego dnia to by się z 8 godzin zeszło. Potem pewnie mniej bo mieszkanko małe.
nix lubi tę wiadomość
-
zielarka wrote:Polaola gin powiedział, że wg niego ciąza będzie donoszona wraz z końcem 36 tc, i mam do tego czasu donosić, a każdy kolejny dzień/tydzień to będzie bonus
polaola lubi tę wiadomość
-
Ja jestem z Wawy, więc ceny są pewnie wyższe niż w reszcie kraju, ale tu się płaci babeczkom ok 20 zł za godzinę, tylko za mycie okien osobna stawka, ok 30 zł za okno. Nawet raz na 2 tyg to już jest totalna różnica, nie miej najmniejszych wyrzutów sumienia!
a ps:do mnie jak przychodzi regularnie to uwija się w 4 godz a mieszkanie mamy 70 m2, tylko pierwsze było duuużo dłuższe)))
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:30
-
ale to pytanie szczegółowe. Jestem na L4, przez 33 dni szef płaci mi wynagrodzenie. Czy dopiero po tym czasie oddaje je do ZUS, żeby oni kontynuowali czy od razu po otrzymaniu?
Wyczytałam na necie, że dopiero po 33 dniach je przekazuje, ale mogą się tam mylić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:37
-
jakaś kopia od lekarza trafia do zusu, l4 jest chyba wypisywane na 3 swistkach zielony zanosimy do pracy a sa jeszcze 2 jeden zostaje w dokumentacji lekarza przychodni a drugi trafia do zusu, ale oni po tym co trafia weryfikuja raczej lekarza a nie pacjenta, bo jeżeli ktoś jest na l4 po ustaniu zatrudnienia to zielone l4 musi dostarczyc do zus
dodatkowo jeżeli się nie mylę (tu by sie przydala wiedza mądrzejszych w sprawach kadrowo-ksiegowych) jesli zakład zatrudnia powyzej 20? osób to mimo ze teoretycznie płaci zus to pieniadze wypłaca pracodawca i potem te place tak jakby odlicza z nalezności do zusu, ktore w danym miesiacu musialby przekazac w ramach składek ALE TU MOGE SIE MYLIC (tzn w calym wpisie moge sie mylić bo jestem nauczycielem, ale tak obiło mi się o uszy, wiec jako, że nie chcę Cię wprowadzić w błąd to sprawdź jeszcze te info u jakiejś księgowej czy kadrowej nawet z innego zakładu pracy) -
takie rzeczy to ja wiem, Szpilka. 33 dni płaci pracodawca, mój akurat zatrudnia 3 osoby, więc płaci tylko przez ten czas. Mi chodzi raczej o to, kiedy przekazuje on zwolnienie do ZUSu - po 33 czy od razu, ale przez 33 dni płaci. Więc to pytanie typowe do księgowej. Na tą mojego pracodawcy nie mogę liczyć, niestety.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:54
-
Melula wrote:takie rzeczy to ja wiem, Szpilka. 33 dni płaci pracodawca, mój akurat zatrudnia 3 osoby, więc płaci tylko przez ten czas. Mi chodzi raczej o to, kiedy przekazuje on zwolnienie do ZUSu - po 33 czy od razu, ale przez 33 dni płaci. Więc to pytanie typowe do księgowej. Na tą mojego pracodawcy nie mogę liczyć, niestety.
ale może zapytaj męża, rodziców, teściów albo jakąś przyjaciółkę bo oni czasami mają w pracy przemiłe księgowe i kadrowe chętne do pomocy i powiedzą jak to jestWiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:55
-
Pracodawca, który w 2013 r. wypłacał zasiłki, a na dzień 30 listopada 2013 r. zgłosił do ubezpieczenia chorobowego mniej niż 21 osób, nie jest uprawniony do wypłaty zasiłków w 2014 r. W takim przypadku przekazuje do ZUS wypłatę wszystkich świadczeń z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przysługujących za okres od 1 stycznia 2014 r. Tak wynika z art. 61 ustawy zasiłkowej.
Pracownik jest nieprzerwanie niezdolny do pracy z powodu choroby od 14 listopada 2012 r. do 31 stycznia 2013 r. Pracodawca po wypłacie wynagrodzenia chorobowego za okres od 14 listopada do 16 grudnia 2012 r. (33 dni), dokonał wypłaty zasiłku chorobowego od 17 do 31 grudnia 2012 r. (15 dni). W 2013 r. pracodawca nie jest uprawniony do wypłaty zasiłków, a zatem jest obowiązany przekazać do ZUS dokumenty służące do jego wypłaty za okres od 1 do 31 stycznia 2013 r.Do dokumentów służących do wypłaty zasiłku chorobowego przez ZUS zaliczamy zaświadczenie lekarskie ZUS ZLA oraz zaświadczenie płatnika składek na druku:ZUS Z-3 w przypadku pracownika (lub byłego pracownika), ZUS Z-3a w przypadku ubezpieczonego niebędącego pracownikiem.
Jednak zawsze zwolnienie oddaje sie do pracodawcy, nie wiem co pozniej jak juz pracodawca przesle dokumenty do zusu twoj zarobek z 12 m-cy na druku zus z3 i oryginal druku zla,zwolnienia lekrskeigo.
Jednak wiem, ze trzeba sobie pewnych spraw dopilnowac bo panie w malych firmach nie wiedza co zrobic i czekaja czasem na cud, w duzych firmach tzw. przez zus zatr. Min. 21 osob nie ma takiego problemu bo pracodawca zbiera zwolnienia i placi za pierwsze 33 dni w roku a za reszte placi a zwraca mu zus.
Nie wiem tez czy w tym roku juz chorowalas cos? Od kiedy pracujesz w tej firmie? Bo wynagrodzenia za czas choroby czyli to poerwsze 33 dni sie sumujaWiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 16:56
szpilka lubi tę wiadomość
-
Mam umowę od czerwca. To moje pierwsze zwolnienie w życiu
Wiesz, dlaczego mnie to zastanawia? Wyczytałam, że pracodawca wysyła L4 dopiero po tych 33 dniach (moje zwolnienie było na 36dni) do ZUSu. Ciekawi mnie to, bo dostałam informację, że czeka go kontrola, dlatego pytam... Nie muszę chyba wspominać, że jest wściekły! -
Nix, Silatan ja mam dziewczynę do sprzątania domu i ona chciała 6 zł /h, Sprzątniecie domu zajmuje max 6h jak regularnie sprząta (160 m + garaż). Okna też myje w tej cenie.
Uważam że nie dużo chce i zawsze jej płacę 50 zł. Aczkolwiek ostatnio coraz wcześniej wychodzi i może nawet gorzej sprząta.Silatan lubi tę wiadomość
www.styczniowki2015.phorum.pl -
Kontrola ale napewno nie z tego powodu co,jakis czas firmy sa,kontrolowane nasza zatrudnia 260 osob i co 5/6 lat przychodza, co do kontroli to mu nie zazdroszcze,sama ja mialam w tym roku w styczniu.
Tak jak w tym przykladzie placi Ci za 33 dni robi z3 z twoimi wynagrodzeniami i wysyla oryginal zwolnienia do zus dalej to juz musisz pytac w zus gdzie nastepne zwolnienie, na oddanie druku masz 7 dni potem Ci potraca za kazdy dzien 25% nie wiem jak w przypadku zus pewnie wogole nie placa.
Idz do zus do wydzialu z zasilkami chorobowymi przedstaw sytuacje dowiesz sie z pierwszej reki terminy sa wazne, znam sytuacje gdzie pracodawca nie wysylal l4 do zus i w wyniku jeszcze innych kilku spraw dziewczyna nie miala macierzyn.
Polecam takze zalozenie konta w zus masz dostep w domu do swoich skladek, widzicie moj maz czesto zmienia pracoodawcow z racji swojego zawodu, i od kilku m-cy w obecnej firmie krucho, ale szef twierdzi ze jest ok. A ja,dopiero kilka dni temu wpadlam by szefa sprawdzic na koncie meza czy ma skladki oplacane i co smetek nie placi od kwietnia. Teraz w obliczu nowego prawa emerytalnego kto ile wrzuci sobie na konto ten tyle bedzie mial. Polecam to tylko jedna wizyta w zus z dowodem osobistym. -
Wiki81 wrote:Nix, Silatan ja mam dziewczynę do sprzątania domu i ona chciała 6 zł /h, Sprzątniecie domu zajmuje max 6h jak regularnie sprząta (160 m + garaż). Okna też myje w tej cenie.
Uważam że nie dużo chce i zawsze jej płacę 50 zł. Aczkolwiek ostatnio coraz wcześniej wychodzi i może nawet gorzej sprząta.
o, ale to nie w Wawie takie ceny?