X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • appee Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Chciałam się pochwalić, że już jesteśmy po USG. Zosia "kolosem nie będzie" jak to dr określiła - 34t6d waga 2177g :) Także maleństwo. Ilość płynu prawidłowa, Mała leży główką w dół, nogami naparzając w wątrobę:) Jutro pierwsze KTG - mam nadzieję, że też będzie ok.
    Gratuluję Mamuśkom, ale może reszta niech się jeszcze nie spieszy:P

Felicity, anulka557, FasUla, Magdalena83, vincaminor, Paulix, Liskova, ania.g, grosz_ek, Mama84 lubią tę wiadomość

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • mitzula Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    appee, super wieści :) Będzie Ci łatwiej urodzić taką kruszynkę.

Ja tego fb nie ogarniam, tam jest za szybkie tempo jak dla mnie.

Co do piersi, pytałam położnej bo mi od początku ciąży nie urosły, cały czas są flakami i nie mam żadnej siary. W ogóle nawet wilgotne się nie zrobiły. Powiedziała że mam się martwić, nie zawsze przed porodem pojawia się siara. Cierpliwie więc czekam na dalszy rozwój sytuacji.

Felicity lubi tę wiadomość

Jak Zarobić Dodatkowe Pieniądze W Internecie? Sprawdzona Metoda!

f2w3s65gv5zl35r4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apee super ze wszystko dobrze :)
    moja tez nie jest narazie kolosem 34t5d -2337 :)

mitzula ja tez narazie nie ogarniam tej grupy fb :P

jesli chodzi o piersi to mam tak samo jak Ty, troche mnie pocieszylas, mam nadzieje ze jakos sie u nas rozkręci :)

• AŚ_KA Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Appee dobre wieści z rana i od razu lepsze nastawienie :) moja mała też nie zapowiada się być jaka strasznie duża więc może będzie nam trochę łatwiej podczas porodu :) tego się trzymajmy :)

Córeczka Emilka ♡
    Ur. 5.01 2016r. Witaj Skarbie!
  • mitzula Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity, spokojnie, na pewno będziemy karmić. Ja się w sumie cieszę że mi cycki nie urosły bo już nie wiem jaki stanik bym miała założyć a średnio bym chciała wydawać teraz 100zł na nowy.

f2w3s65gv5zl35r4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi co bądź urosły, ale jak nie leci wam siara to się nie przejmujcie :) mi w żadnej przed porodem nie leciała, synka przystawionego miałam dopiero po kilku godz od porodu, córkę od razu praktycznie do cycka dostałam, tyle co zmierzyli i zważyli i w obu przypadkach laktacja szybko się rozkręciła :)

• natasza666 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vincaminor wrote:
    No właśnie niestety w moim przypadku sok jabłkowy obojętnie czy z wodą czy nie to skoki ponad 160 - dwa razy testowałam, dwa razy fiasko. Dziwne, bo np. czekoladę mleczną w niewielkich ale jednak ilościach mogę jeść bez krępacji. O_o'
    Już nie mówiąc o tym, że te same jabłka w formie stałej to cukier nie dochodzący zwykle do 100...
    Dziwna jest ta cukrzyca, kompletny brak reguł i weź sobie radź ;)

Niezupełnie takie dziwne. Tłuszcz sprawia, że cukier nie jest w stanie wchłonąć się tak szybko, więc nie ma takich nagłych wyrzutów insuliny. Najgorsze przy cukrzycy to jedzenie samego cukru, czym właśnie jest sok. Dlatego czekolady i batony mają zwykle taki niski indeks glikemiczny. I o ile czekolada może ujść płazem, to biszkopciki są już strzałem w stopę ;-)
    A co do samych jabłek, to mają sporo błonnika, który również wpływa na to jak szybko cukier uwalnia się do krwi, dlatego zawsze lepiej zjeść owoc niż sok, który jest już tylko cukrem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 10:23

Mordeczka, vincaminor lubią tę wiadomość

p19udqk3vbg012ck.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co sądzicie o ciśnieniu 120/90? Mierzyła mi Polozna a ja sie spieszyłam i nie zdążyłam dopytać, pytała czy sa obrzęki, u mnie sa, ale stwierdzałam ze moze nie jest tak zle i ze pod koniec to normalne? W ogole tez juz teraz mam duzo na plusie, ponad 8 i w ostatnim czasie waga rośnie ekspresowo, to mam nadzieje, ze to głownie woda? A Wy jakie macie ciśnienie?
    Za 2 tygodnie znow wizyta a potem juz szpital:) podobno u mnie szyjka bardzo ładnie trzyma wiec pewnie urodzę w nowym roku - to dobrze, bo jeszcze mam sporo czasu:)

• appee Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciśnienie idealne:)

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez z Zuza nie miałam wycieków siary, a potem, mimo cc, nawał pokarmu;))

Btw, byłam wczoraj u endo dziecięcego i Zuza ma wyniki okej (jupii), ake z racji mojej niedoczynnosci, powiedziała, ze Tośce w 3-4 tyg zycia dobrze byłoby sprawdzić, bo badania przesiewowe nie zawsze oznaczają, ze jest okej, nawet, jedli nic nie wyjdzie.

Dziś ide na usg z ocena blizny, bo boli mnie jak cholera, moze dowiem sie ile Toska wazy;)

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • natasza666 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Dziewczyny a co sądzicie o ciśnieniu 120/90? Mierzyła mi Polozna a ja sie spieszyłam i nie zdążyłam dopytać, pytała czy sa obrzęki, u mnie sa, ale stwierdzałam ze moze nie jest tak zle i ze pod koniec to normalne? W ogole tez juz teraz mam duzo na plusie, ponad 8 i w ostatnim czasie waga rośnie ekspresowo, to mam nadzieje, ze to głownie woda? A Wy jakie macie ciśnienie?
    Za 2 tygodnie znow wizyta a potem juz szpital:) podobno u mnie szyjka bardzo ładnie trzyma wiec pewnie urodzę w nowym roku - to dobrze, bo jeszcze mam sporo czasu:)

Fasula, wcale nie idealnie. Ciśnienie w ciąży niebezpieczne, to takie od 140/90, przy czym ważniejsze jest to dolne. Ale niema co panikować, dobrze by było jakbyś sobie w domu mogła pomierzyć, po 15 minutach spoczynku. Jak będzie takie wysokie to dolne, to idź z tym do lekarza. Ja ze względu na gestozę przebytą w poprzedniej ciąży muszę mierzyć codziennie, ale wiem, że u lekarza mam 140/90, a w domu 110/75 więc póki co jestem spokojna.

FasUla lubi tę wiadomość

p19udqk3vbg012ck.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak bede mniej solić i poćwiczę to bedzie lepiej? Te obrzęki mi dokuczają ale moze to była jednorazowa akcja, oby sie uspokoiło bo inaczej nie przyjmą mnie do tego domu narodzin:/ nie wierze ze to ju tak blisko:)

• mitzula Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też Wam te dni teraz tak szybko uciekają ? czy tylko ja mam takie wrażenie ?

f2w3s65gv5zl35r4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo szybko, a jak jeszcze bedą swieta to juz w ogole zleci;) ja juz mam prezenty kupione, musze pierniczki zacząć robic;)

• Kamila8k Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity wrote:
    kurcze jakoś tutaj na belly bardziej to ogarniam bo na fb to nie wiadomo kto jest kto a tu jakoś po nickach łatwiej :P
    A ja też mam czasem z tym problem.
    vincaminor wrote:
    No właśnie niestety w moim przypadku sok jabłkowy obojętnie czy z wodą czy nie to skoki ponad 160 - dwa razy testowałam, dwa razy fiasko. Dziwne, bo np. czekoladę mleczną w niewielkich ale jednak ilościach mogę jeść bez krępacji. O_o'
    Już nie mówiąc o tym, że te same jabłka w formie stałej to cukier nie dochodzący zwykle do 100...
    Dziwna jest ta cukrzyca, kompletny brak reguł i weź sobie radź ;)
    Rozumiem. Ja mam tak po białym serku... jakikolwiek zjem cukier większy niż normalnie...

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • Rose123 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Dziewczyny a co sądzicie o ciśnieniu 120/90? Mierzyła mi Polozna a ja sie spieszyłam i nie zdążyłam dopytać, pytała czy sa obrzęki, u mnie sa, ale stwierdzałam ze moze nie jest tak zle i ze pod koniec to normalne?

A sprawdzałaś sobie ciśnienie sama w domu w ciągu dnia? Rozkurczowe jest wyższe ale może to reakcja na położną? Ja leczę nadciśnienie i w chwili obecnej już muszę bardzo uważać bo to początek łagodnej gestozy...wartości rozkurczowe powyżej 100 oznaczają nakaz zgłoszenia się na oddział... tak usłyszałam wczoraj od ginekologa. Jeśli natomiast to jednorazowy pomiar to nie ma się co martwić :)

FasUla lubi tę wiadomość

atdc20mm0yebl2pl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka mi tak gmera w szyjce dzisiaj że chyba zaraz wykopie kanał... boli :/

• natasza666 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Jak bede mniej solić i poćwiczę to bedzie lepiej? Te obrzęki mi dokuczają ale moze to była jednorazowa akcja, oby sie uspokoiło bo inaczej nie przyjmą mnie do tego domu narodzin:/ nie wierze ze to ju tak blisko:)

Raczej Cie nie pocieszę, bo jak się to u mnie zaczęło, to nic nie pomagało :-( Ani ograniczenie soli, ani półtorej godziny jazdy na rowerku stacjonarnym dziennie. Póki były to same obrzęki, to jakoś to jeszcze kontrolowałam, ale jak doszło nadciśnienie, to już nic nie pomagało. Najpierw po pół kilo dziennie więcej, na końcówce już po dwa. Nic nie poradzisz :-/ Niestety sądzę, że do domu narodzin Cię nie przyjmą z gestozą, ale pamiętaj, że nawet jeśli okaże się, że to nadciśnienie, to jeszcze nie tragedia. Dadzą Ci dopegyt i może zadziała. U mnie nie zadziałał, więc od razu dostałam skierowanie do szpitala. Tu już nie ma żartów, lepiej być pod ciągłą obserwacją. Kilka razy dziennie pomiary ciśnienia, 3 x dziennie ktg. Bezpieczeństwo maluszka najważniejsze :-)

FasUla lubi tę wiadomość

p19udqk3vbg012ck.png
  • mala_lady Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dziś od rana leże :( wczoraj latałam do kibelka jak pokrecona, potem pojawiły sie napinania i skurcze...nieregularne, ale meczace..wrrr ja chyba nie dotrzymam do 4.01:(

bbe73a0022.png
‹‹ 1044 1045 1046 1047 1048 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ