X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki, jeszcze tydzień by sie przydał i bedzie dobrze. Tak czy inaczej dobrze ze masz wynik, zawsze mozna cos zrobic zeby było lepiej.

• Viki Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasUla nie martw się. przepływy Ci sprawdził? Jak ok to nie masz co się stresować.
    Ja w 34 miałam 2,5 kg a teraz w 37- 2,9 kg. więc dużo nie urosła. Prawie nic z pomiarów. 2 tygodnia do tyłu z usg.
    Teraz to już ciężko dzidzie pomierzyć.

A gin mi mówił, że jemu każde dziecko około 2,7 kg ważyło i zdrowe. I teraz te pomiary nie mają znaczenia większego.

Twoja dzidzia będzie ważyć około 2,5 - 3kg i tyle. To jest w normie.

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Kurczę byłam na usg i waga tylko 2,5 kg, wszystkie pomiary duzo do tylu:( musze powtórzyć usg, trochę sie martwie, bo niby dzis mogła to byc kwestia sprzętu no ale wyszło jak wyszło:(
    ej, moja mała dama w 37 tc ważyła 2900g i lekarz powiedział, że jest ok.
    co do pomiarów, to mój lekarz ostatnio 6 razy mierzył główkę małej, bo nie mógł jej złapać, tak nisko leży, i w efekcie główka się zmniejszyła (co jak sam powiedział jest niemożliwe)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2015, 18:12

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje ze następne usg bedzie ok, sprawdzę gdzie indziej a jutro ide na ktg to dopytam w szpitalu... Ale pierwszy raz wyszło cos takiego niepokojącego i ostatnie usg miałam w 29 tc wiec chce jyz sprawdzić jak jest do końca...

• AŚ_KA Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też dziś po wizycie :) mała ma ok 3200 (38t 1d) przepływy wszystkie okey wyszły, wody jeszcze w normie. Lekarz stwierdził że jest już dosyć nisko główką wkrecona - nie dało się zrobić zdjęcia nawet ani zbytnio pomierzyc- może nie doczekać do terminu 3.01 w brzuszku :) A ja dalej w to nie wierzę że to może być już :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2015, 19:43

anulka557, Felicity, mitzula, Mama84 lubią tę wiadomość

Córeczka Emilka ♡
    Ur. 5.01 2016r. Witaj Skarbie!
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla na pewno Ci źle pomierzyli. Najlepiej jakby mierzył zawsze ten sam lekarz i obserwować czy przyrasta. A POMYŁKI z wagą z usg to już historia. znam już maasę kobitek ktorych wagi dzieciaków byly inne o 400-500g z usg i po narodzinach :)

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasula spokojnie, mi też się wydaje, że mógł źle zmierzyć, wystarczy że ręka się omsknie, druga sprawa, czy każde dziecko musi być wielkoludem? :) może będzie drobniutkie :) jak viki pisała, jak przepływy są ok to nie ma co się martwić :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie nawet nie zmierzyl tych przeplywow:/ mysle, ze kto inny zrobi to dokladniej, wiem tez ze dziecko nie bedzie duze, bo jestem drobna i ponoc wtedy nienormalne by bylo gdyby dziecko bylo wielkie, ale z drugiej strony niektore wartosci byly mocno do tylu:( staram sie byc spokojna, bo panika nie pomoze, ale najlepiej jak jeszcze jakis lekarz sprawdzi jeszcze raz... moj mial duzo wod, ale glowka tez juz wstawiala sie w kanal i przez to wyszla jak w 32 tc... ale reszta byla dobrze widoczna a i tak do tylu o 4 tygodnie:( oby jutro ktg dobre wyszlo i usg ponowne tez lepsze, jak lozysko bedzie ok, to moze jeszcze te 2 tygodnie w brzuchu cos dadza maluchowi...
    Jak glowka jest nisko to moze oznaczac ze porod blisko? pewnie to zalezy od tego ile szyjka wytrzyma, wiec moze byc roznie?

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już od 30tc mam główkę bardzo nisko. Kochana nie sądze żeby maluch tyle ważył. A że nie sprawdzil lekarz przepływów to śmieszne wrecz

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • mitzula Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim.

Dziś będzie dużo wizytowań :) ja mam wizytę dopiero na 19:00 więc jeszcze ciut muszę poczekać.

Fasula tak jak wszystkie dziewczyny piszą USG ma tolerancję. Dla świętego spokoju lepiej i tak sprawdzić u innego lekarza na innym sprzęcie.

jak leżałam w szpitalu to była obok mnie dziewczyna w 37tc z dzieciaczkiem 2200g i robili jej CC ale dlatego że ciśnienie jej skakało.

Jak Zarobić Dodatkowe Pieniądze W Internecie? Sprawdzona Metoda!

f2w3s65gv5zl35r4.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, ja wczoraj byłam na usg (martwiłam się, że coś odpływa, ale ilość wód w normie), mała waży 2880 (36 i 3) i niby z pomiarów 6 dni do tyłu - była wcześniej 2 do tyłu. Pytałam o to gina i teraz powiedział, że to nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo teraz pomiary terminowo-wymiarowe są niewiarygodne, a usg wykonywane na tym etapie ciąży mają pokazać czy przepływy są okej, nerki, mózg, serce, etc., więc na pewno będzie dobrze!!!

Pytanie do natalki - czy będziesz robiła małemu badanie tsh, ft4, ft3? Bo ja byłam ostatnio u endo dzieciecęgo i pytałam, to powiedziała, że z uwagi na mają niedoczynność, warto zrobić w 3-4 tyg życia. Testy przesiewowe nie zawsze to wykrywają (chyba anulka pisała o tym, że u jej dzieci było okej w testach, a potem wyszła niedoczynność).

Ha! dorwałam się do netu:) Masakra, ale już mi ciężko...

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba po porodzie i tak robią tsh maluchowi. A potem to nie wiem. Sama borykam się z niedoczynnością.
    Jak wyjdzie coś nie to pewnie zalecą wykonanie ponownie za parę tygodni.

km5stv73cogtpx8e.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak robią po porodzie, ale one często nie wykrywają niedoczynności, tak jak u moich... ja zrobie małemu chyba w 3 miesiącu życia wyniki i jak wyjdą ok to jakoś koło 10 msc znowu

• Summerka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, ja byłam ostatnio z wynikami Zuzy u edno dziecięcego i powiedziała, że skoro mam niedoczynność, to warto zrobić i takie badanie robi się w 3-4 tyg życia (jakby co trzeba działać szybko, a z kolei do 3-4 tyg, to są jeszcze od matki, więc wynik jest niekoniecznie miarodajny).

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki wrote:
    Chyba po porodzie i tak robią tsh maluchowi. A potem to nie wiem. Sama borykam się z niedoczynnością.
    Jak wyjdzie coś nie to pewnie zalecą wykonanie ponownie za parę tygodni.

Jak wyjdzie nie tak, to dostaniesz do domu kopertę z wynikami i konieczność zgłoszenia się z dzieckiem do poradni, gdzie będą już poinformowani. Przeczytałam całe opracowanie dot. sposobu przeprowadzania tych badań, informowania rodziców, etc., więc wiem. O ile oczywiście coś wykryją (oby nie). Ja, po info. od Anulki wystraszyłam się, że może Zuza coś ma (w ciąży z nią miałam prawdopodobnie, nieleczoną), więc zrobiłam badania, poszłam do endo dziecięcego i przy okazji spytałam, czy po porodzie warto zrobić maluchowi, mimo, że są testy przesiewowe.

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje, ze nowe usg powie wiecej... mimo wszystko u mnie do tylu bylo 4 tygodnie, albo nawet 6, i to we wszystkic parametrach, dlatego tak sie martwie:/ w nocy dziecko dzis jakby 'szamotalo sie', bardzo sie ruszal, jade teraz na ktg i mam nadzieje, ze jest ok, ale czuje sie troche przytloczona:(chcialabym zeby wszystko bylo dobrze, mam wyrzuty, ze cos zle zrobilam, ale wczesniej wszystkie usg byly wzorcowe a na zle wyniki krwi dostawalam szybko odpowiednie leczenie i nie chcialam niczego przegapic...mam nadzieje, ze dziecko bedzie zdrowe i najwyzej po prostu male, ale zaluje ze czesciej nie kontrolowalam, mimo braku zalecen.

• Summerka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Mam nadzieje, ze nowe usg powie wiecej... mimo wszystko u mnie do tylu bylo 4 tygodnie, albo nawet 6, i to we wszystkic parametrach, dlatego tak sie martwie:/ w nocy dziecko dzis jakby 'szamotalo sie', bardzo sie ruszal, jade teraz na ktg i mam nadzieje, ze jest ok, ale czuje sie troche przytloczona:(chcialabym zeby wszystko bylo dobrze, mam wyrzuty, ze cos zle zrobilam, ale wczesniej wszystkie usg byly wzorcowe a na zle wyniki krwi dostawalam szybko odpowiednie leczenie i nie chcialam niczego przegapic...mam nadzieje, ze dziecko bedzie zdrowe i najwyzej po prostu male, ale zaluje ze czesciej nie kontrolowalam, mimo braku zalecen.

Nie zadręczaj się, kontrolowałaś tak, jak zalecił lekarz - byłaś pod opieką. U mnie inne pomiary też były mniejsze, nie tylko waga. Trzymam kciuki - daj znać co i jak.

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka no to spoko. To będę patrzeć co mi tam wyślą i jak coś to też sama zrobię jej badania.

FasUla na pewno jest gites i to tylko błędy pomiarowe. A nawet jeśli to nie jest wcale taka mała. Będzie i tak w normie tylko na niższym centylu:)

Czy aspirator/gruszka lub inne badziewie do nosa jest potrzebne od pierwszych dni?

km5stv73cogtpx8e.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki moim zdaniem tak.. mojej córce po porodzie charczało trochę i musiałam odciągać

• Viki Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka557 wrote:
    Viki moim zdaniem tak.. mojej córce po porodzie charczało trochę i musiałam odciągać

A myślałam, że nie kupię jeszcze. Bo chce kupić ten:
    http://allegro.pl/cleanoz-aspirator-elektryczny-do-nosa-szybka-wys-i5593594842.html

km5stv73cogtpx8e.png

‹‹ 1102 1103 1104 1105 1106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ