X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorbie, ja jestem na umowe o prace, a tez mam lipe,bo pracowalam na caly etat,a umowa na pol (szefowa miala mi podniesc etat w razie ciazy,ale jak sie dowiedziala,ze wyladowalam w szpitalu w 8tyg, to jej sie odwidzialo) i teraz na l4 dostaje troche ponad 600zl miesiecznie, a zasilek macierzynski bedzie jeszcze mniejszy bo ok 500zl przez pol roku, a pol kolejne ponad 300zl. Albo zajme sie dzieckiem i bede dostawac grosze, albo musialabym isc od razu do pierwszej lepszej roboty,bo moja szefowa mi zapowiedziala,ze powrotu nie mam. A te 600zl, to same wiecie na ile starcza jak 150lekarz przynajmniej raz w miesiacu, kolejne tyle ortodonta,luteina bez znizki ok 40zl u mnie w aptece, kupic karme dla psa, a gdzie rachunki i codzienne sprawunki? Nie wspomne jak tu kompletowac wyprawke. :-\ a becikowego tez nie dostane,bo ani nie studentka, ani nie samotna matka (choc zyjemy bez slubu). Takze nie tylko o matki na dzialalnosci Panstwo nie dba...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 22:47

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2015, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    Dorbie, ja jestem na umowe o prace, a tez mam lipe,bo pracowalam na caly etat,a umowa na pol (szefowa miala mi podniesc etat w razie ciazy,ale jak sie dowiedziala,ze wyladowalam w szpitalu w 8tyg, to jej sie odwidzialo) i teraz na l4 dostaje troche ponad 600zl miesiecznie, a zasilek macierzynski bedzie jeszcze mniejszy bo ok 500zl przez pol roku, a pol kolejne ponad 300zl. Albo zajme sie dzieckiem i bede dostawac grosze, albo musialabym isc od razu do pierwszej lepszej roboty,bo moja szefowa mi zapowiedziala,ze powrotu nie mam. A te 600zl, to same wiecie na ile starcza jak 150lekarz przynajmniej raz w miesiacu, kolejne tyle ortodonta,luteina bez znizki ok 40zl u mnie w aptece, kupic karme dla psa, a gdzie rachunki i codzienne sprawunki? Nie wspomne jak tu kompletowac wyprawke. :-\ a becikowego tez nie dostane,bo ani nie studentka, ani nie samotna matka (choc zyjemy bez slubu). Takze nie tylko o matki na dzialalnosci Panstwo nie dba...
    Rozumiem Cię, o matki w ogóle się nie dba. Ja miałam tak jak Ty w 2giej ciąży, pół etatu z litości i bylam na macierzyńskim 4,5 mca, bo takibyl na 2gie dziecko, a pracowałam do 35 tyg ciazy. W pierwszej byłam studentka

• Liskova Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko, nie lepiej przez cały rok brać 80% macierzyńskiego? :>
    A co do luteiny, to mówisz o podjęzykowej? Bo ja płaciłam 15zł za nią :O

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2015, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Vuko, lekarz wypisuje ci lutkę na 100%?

• Vuko Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Vuko, lekarz wypisuje ci lutkę na 100%?
    Tak, bo ja chodze prywatnie do gina....

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Pola_x Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie o dopochwową chodzi, bo u mnie ona faktycznie koło 30 zł kosztuje bez zniżki. Podjęzykowa nie pamiętam.

km5sio4phkxiw92p.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Ja lutke dopochwowa, a co do zasilku to nie mozna brac caly czas 80 :-) najpierw jest 80 chyba, a pozniej 60

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 07:16

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola_x wrote:
    Pewnie o dopochwową chodzi, bo u mnie ona faktycznie koło 30 zł kosztuje bez zniżki. Podjęzykowa nie pamiętam.
    Tak, u mni ok 30 kosztuje luteina 50mg,a ja biore 100 i ona ponad 40

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Rozumiem Cię, o matki w ogóle się nie dba. Ja miałam tak jak Ty w 2giej ciąży, pół etatu z litości i bylam na macierzyńskim 4,5 mca, bo takibyl na 2gie dziecko, a pracowałam do 35 tyg ciazy. W pierwszej byłam studentka
    Nie dosc,ze panstwo nie dba,to jeszcze wiekszosc pracodawcow mysli tylko jak tu wyzysjac praciwnika heh...

dorbie lubi tę wiadomość

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko, aa rozumiem, bo ja mam podjęzykową i mi wpisał ryczałt na recepcie, stąd taka cena.

A co do zasiłku, to wybierasz jak chcesz pobierać:
    - albo 100% przez okres urlopu macierzyńskiego i dodatkowego macierzyńskiego, a potem 60% przez okres urlopu rodzicielskiego

- albo 80% przez cały okres urlopu macierzyńskiego, dodatkowego macierzyńskiego i rodzicielskiego (czyli rok)

• Viki Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak źle nie mam na umowie mam 5000 brutto. I mam jeszcze jedna umowę.Ale malutką.

Więc źle mi nie będzie. I mam możliwość na macierzyńskim pracy z domu przy dziecku za dodatkową wypłatą.

Z tym, że muszę nianie od lutego wziąć...Mam sporo swoich spraw- szkolenia, nauka itp. Więc z dzieckiem będę krótko. Tzn będe z 6 miesięcy, ale nie zawsze bez przerwy.

Ale vuko czemu becikowego nie dostaniesz?

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki wrote:
    Ja tak źle nie mam na umowie mam 5000 brutto. I mam jeszcze jedna umowę.Ale malutką.

Więc źle mi nie będzie. I mam możliwość na macierzyńskim pracy z domu przy dziecku za dodatkową wypłatą.

Z tym, że muszę nianie od lutego wziąć...Mam sporo swoich spraw- szkolenia, nauka itp. Więc z dzieckiem będę krótko. Tzn będe z 6 miesięcy, ale nie zawsze bez przerwy.

Ale vuko czemu becikowego nie dostaniesz?
    No bo to nowe becikowe bedzie dla samotnych matek, studentek, alkoholiczek i kuzwa cpunek, a dla normalnych ludzi juz nie

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby ktoś chciał: 13 tydzień, o mamie:

Ryzyko poronienia jest już dużo mniejsze niż we wcześniejszych tygodniach.
    Jeśli cały czas dokuczają Ci poranne mdłości, powinny one teraz ustąpić. Dobrą wiadomością jest również to, że wiele par zauważa w tym okresie wzrost libido.
    Macica w dalszym ciągu dynamicznie powiększa się i sięga już podbrzusza. U części kobiet w tym czasie pojawiają się pierwsze rozstępy na piersiach, udach i pośladkach, jak również swędzenie rozciągającej się skóry. Jednakże u zdecydowanej większości kobiet objawy te (jeśli w ogóle wystąpią) pojawiają się dopiero w trzecim trymestrze ciąży.
    Twoje piersi prawdopodobnie stają się większe i cięższe a aureola wokół nich ciemnieje. Mimo, że do porodu zostało jeszcze dużo czasu, piersi mogą już rozpocząć produkcję siary, pierwszego po narodzinach bardzo odżywczego “posiłku” dla Twojego dziecka.

Gumisia, dorbie, Aprilia, ewka315 lubią tę wiadomość

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    No bo to nowe becikowe bedzie dla samotnych matek, studentek, alkoholiczek i kuzwa cpunek, a dla normalnych ludzi juz nie
    Nie prawda! :) Nowe becikowe jest także dla OZUSOWANYCH, które mają mieć macierzyński mniejszy niż 1000 zł. Państwo ma nam dopłacać do tego tysiąca. Ja mam na umowie 1/4 etatu więc na L4 dostaję 400 zł i tyle miałabym mieć macierzyńskiego, ale... w związku z nową ustawą Państwo będzie miało mi dopłacać 600 zł.

http://polska.newsweek.pl/ile-wynosi-nowe-becikowe-dla-kazdej-matki-zasilek,artykuly,360568,1.html

"Co z tymi, którzy są ubezpieczeni w ZUS a ich zasiłek wynosi mniej niż 1000 zł? Zostanie podniesiony do tej kwoty. Rząd chce ustawowo zagwarantować minimalne świadczenie dla osób, gdzie pojawiło się dziecko w wysokości 1000 zł netto. Propozycja ta ma zapobiec sytuacji, w której zasiłek macierzyński byłby niższy od nowego świadczenia rodzicielskiego."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 08:52

dorbie lubi tę wiadomość

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Jakby ktoś chciał: 13 tydzień, o mamie:

Ryzyko poronienia jest już dużo mniejsze niż we wcześniejszych tygodniach.
    Jeśli cały czas dokuczają Ci poranne mdłości, powinny one teraz ustąpić. Dobrą wiadomością jest również to, że wiele par zauważa w tym okresie wzrost libido.
    Macica w dalszym ciągu dynamicznie powiększa się i sięga już podbrzusza. U części kobiet w tym czasie pojawiają się pierwsze rozstępy na piersiach, udach i pośladkach, jak również swędzenie rozciągającej się skóry. Jednakże u zdecydowanej większości kobiet objawy te (jeśli w ogóle wystąpią) pojawiają się dopiero w trzecim trymestrze ciąży.
    Twoje piersi prawdopodobnie stają się większe i cięższe a aureola wokół nich ciemnieje. Mimo, że do porodu zostało jeszcze dużo czasu, piersi mogą już rozpocząć produkcję siary, pierwszego po narodzinach bardzo odżywczego “posiłku” dla Twojego dziecka.
    Super! Dzięki! :)

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Bogu, że mąż jakoś zarabia, bo z tym tysiącem z dzieckiem to chyba bym pod mostem wylądowała, ale dobre i to. :P

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś mam wizytę i jestem strasznie zestresowana, bo ostatni raz widziałam maluszka miesiąc temu.

• Vuko Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia wrote:
    Nie prawda! :) Nowe becikowe jest także dla OZUSOWANYCH, które mają mieć macierzyński mniejszy niż 1000 zł. Państwo ma nam dopłacać do tego tysiąca. Ja mam na umowie 1/4 etatu więc na L4 dostaję 400 zł i tyle miałabym mieć macierzyńskiego, ale... w związku z nową ustawą Państwo będzie miało mi dopłacać 600 zł.

http://polska.newsweek.pl/ile-wynosi-nowe-becikowe-dla-kazdej-matki-zasilek,artykuly,360568,1.html

"Co z tymi, którzy są ubezpieczeni w ZUS a ich zasiłek wynosi mniej niż 1000 zł? Zostanie podniesiony do tej kwoty. Rząd chce ustawowo zagwarantować minimalne świadczenie dla osób, gdzie pojawiło się dziecko w wysokości 1000 zł netto. Propozycja ta ma zapobiec sytuacji, w której zasiłek macierzyński byłby niższy od nowego świadczenia rodzicielskiego."
    Tak mialo byc,ale sie ppdobno pozmienialo i teraz tylko dla bezrobotnych, studentrk i samotnych matek, a jak ktos zarabia takie "kokosy" jak my, to juz sie nie nalezy :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 09:06

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia, ale pomyśl jak urósł przez ten czas! <3

Gumisia lubi tę wiadomość

• Vuko Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia wrote:
    Ja dziś mam wizytę i jestem strasznie zestresowana, bo ostatni raz widziałam maluszka miesiąc temu.
    Bedsie git, ja musze az 5tyg czekac moedzy usg. Zwariowac idzie :-P

0d1yflw1ktiwk49i.png
‹‹ 570 571 572 573 574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ