Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
eneska wrote:Giannaa, kobietom w ciąży w ramach NFZ przysługuje darmowe leczenie stomatologiczne
No tak ja nie korzystam ze stomatologa na NFZ od czasu jak straciłam przez nich zębaczyli od jakiś 12 lat
nawet nie wiem czy normalnie za coś się płaci czy nie. Nie ukrywam, że nawet jakby mieli mi zapłacić to na NFZ bym nie poszła...mam takie złe doświadczenia.
-
Gumisia wrote:Ja na moją szefową do PIP-u też dawno powinnam donieść.
Za te umowy u nas. 1/4 a zapierdzielamy cały. Ehhh...
A składki i podatki masz odprowadzane za całość ? Czy tylko za tą 1/4 etatu a reszta pod stołem ? ZUS bierz średnia za chyba pół roku... nawet jeśli podstawę miałaś 600zł a z premią zarabiałaś 5000tyś to obliczą Ci średnią i tyle dostaniesz. Kwestia tego, czy od kwoty zarobionych pieniędzy odprowadzali składki i te inne podatki -
Giannaa wrote:A składki i podatki masz odprowadzane za całość ? Czy tylko za tą 1/4 etatu a reszta pod stołem ? ZUS bierz średnia za chyba pół roku... nawet jeśli podstawę miałaś 600zł a z premią zarabiałaś 5000tyś to obliczą Ci średnią i tyle dostaniesz. Kwestia tego, czy od kwoty zarobionych pieniędzy odprowadzali składki i te inne podatki
-
nick nieaktualnyGiannaa wrote:No tak ja nie korzystam ze stomatologa na NFZ od czasu jak straciłam przez nich zęba
czyli od jakiś 12 lat
nawet nie wiem czy normalnie za coś się płaci czy nie. Nie ukrywam, że nawet jakby mieli mi zapłacić to na NFZ bym nie poszła...mam takie złe doświadczenia.
-
Ja nie mówiłam, żeby nie korzystać ze stomatologa na NFZ tylko, że ja bym nie skorzystała bo nie mam zaufanego.
Vuko Niemożliwe, żeby nie brali średniej bo osoby pracujące na zasadzie podstawa + premia mogłyby być pokrzywdzone. Na pewno brali średnią 6 lat temu. -
Ja tez mialam swietnego dentyste na nfz, sympatyczny, delikatny, dokladny....dopoki nie zostawil mi zlamanej igly w zebie jak robil kanalowe i nawet tego kanalu nie wypelnil ani sie nie przyznal,ze mi igle zlamal tylko zakleil plomba.... I po ponad roku taki bol zeba, a ten bezczelnie twierdzil,ze tam nie ma co bolec,bo to martwy zab...meczylam sie 5 dni z takim bolem,ze nawet ketonal nie pomagal i wreszcie poszlam prywatnie do najlepszego dentysty w miescie, od razu przeswietlil i sam byl w szoku jak zobaczyl ta zlamana igle...zaczynala mi gnic tkanka wokol zeba juz i by sie moglo przeniesc na inne, musialam brac tabletki jakies i wydalam 800zl na dentyste w sumie >.< a chyba 3 lata pozniej wyrwalam tego zeba jak zakladalam aparat
zeby miejsce zrobic. Brrrr
-
nick nieaktualnyVuko wrote:Ja tez mialam swietnego dentyste na nfz, sympatyczny, delikatny, dokladny....dopoki nie zostawil mi zlamanej igly w zebie jak robil kanalowe i nawet tego kanalu nie wypelnil ani sie nie przyznal,ze mi igle zlamal tylko zakleil plomba.... I po ponad roku taki bol zeba, a ten bezczelnie twierdzil,ze tam nie ma co bolec,bo to martwy zab...meczylam sie 5 dni z takim bolem,ze nawet ketonal nie pomagal i wreszcie poszlam prywatnie do najlepszego dentysty w miescie, od razu przeswietlil i sam byl w szoku jak zobaczyl ta zlamana igle...zaczynala mi gnic tkanka wokol zeba juz i by sie moglo przeniesc na inne, musialam brac tabletki jakies i wydalam 800zl na dentyste w sumie >.< a chyba 3 lata pozniej wyrwalam tego zeba jak zakladalam aparat
zeby miejsce zrobic. Brrrr
-
Giannaa wrote:Ja nie mówiłam, żeby nie korzystać ze stomatologa na NFZ tylko, że ja bym nie skorzystała bo nie mam zaufanego.
Vuko Niemożliwe, żeby nie brali średniej bo osoby pracujące na zasadzie podstawa + premia mogłyby być pokrzywdzone. Na pewno brali średnią 6 lat temu. -
Vuko wrote:Teraz wlasnie nie wiem jak to jest. Bo babka z zusu mi powiedziala,ze jak na przyklad tuz przed ciaza zmienila bym prace na taka co pelen etat w umowie, to nawet jak po 30 dniach poszlabym na l4 w ciazy, to dostawalabym zasilek jak za caly etat,pomimo iz rok wstecz pracowalam na pol
Bo to jest coś innego...oni chyba patrzą na ostatnie zatrudnienie i na ciągłość składek...ja tam miałam, że zmieniałam firmę w styczniu a kwietniu szłam na zwolnienie... w sumie w jakiej wysokości wypłacali mi kasę nie wiem bo nie miałam zwolnień na cały miesiąc tylko po 2 tyg i oni tak dziwne wypłacali te pieniądze. A teraz u mnie to już całkiem inna historia... -
nick nieaktualny
-
Giannaa wrote:A składki i podatki masz odprowadzane za całość ? Czy tylko za tą 1/4 etatu a reszta pod stołem ? ZUS bierz średnia za chyba pół roku... nawet jeśli podstawę miałaś 600zł a z premią zarabiałaś 5000tyś to obliczą Ci średnią i tyle dostaniesz. Kwestia tego, czy od kwoty zarobionych pieniędzy odprowadzali składki i te inne podatki
To jest niecałe 400 zł na umowie.
A tak na prawdę zarabiałam kilka razy tyle.