X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Gumisia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się z tym liczyłam. :) No trudno. Przekalkulowaliśmy sobie to i dobrze przemyśleliśmy jeszcze przed staraniami. Mąż dobrze zarabia więc nie jest źle, ale liczę na te dopłaty do tysiąca od stycznia. :P

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia wrote:
    Składki mam za 1/4. :( To jest niecałe 400 zł na umowie. :P A tak na prawdę zarabiałam kilka razy tyle.

No dobrze...ale resztę masz pod stołem ? czy wypłacane w formie premii ? Od premii wydaje mi się, że tylko vat się odprowadza i ZUS bierze to pod uwagę.

a.png
    a.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    Teraz wlasnie nie wiem jak to jest. Bo babka z zusu mi powiedziala,ze jak na przyklad tuz przed ciaza zmienila bym prace na taka co pelen etat w umowie, to nawet jak po 30 dniach poszlabym na l4 w ciazy, to dostawalabym zasilek jak za caly etat,pomimo iz rok wstecz pracowalam na pol
    To prawda, zmiana podstawy wymiaru etatu np. z 1/2 za 1000zł na 1/1 za 5000zł sprawi, że macierzyński będzie liczony z nowej podstawy.

Vuko lubi tę wiadomość

• Liskova Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    No dobrze...ale resztę masz pod stołem ? czy wypłacane w formie premii ? Od premii wydaje mi się, że tylko vat się odprowadza i ZUS bierze to pod uwagę.
    Gianna, ale nie po to pracodawcy robią przekręt i daja pracownikowi 1/4 etatu, w sytuacji, gdy realnie pracuje 1/1, żeby resztę płacić w formie premii i odprowadzać od tego składki :)
    Wiadomo, że po to się daje 1/4 żeby zaoszczędzić, a reszta jest pod stołem.

Vuko, Gumisia lubią tę wiadomość

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Gianna, ale nie po to pracodawcy robią przekręt i daja pracownikowi 1/4 etatu, w sytuacji, gdy realnie pracuje 1/1, żeby resztę płacić w formie premii i odprowadzać od tego składki :)
    Wiadomo, że po to się daje 1/4 żeby zaoszczędzić, a reszta jest pod stołem.

No dobrze ale to nie jest tak, że za wypłatę premii dla pracownika pracodawca nie ponosi mniejszych kosztów ? I Płaci mniej ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 09:16

a.png
    a.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Z tego co mi się wydaje to z premii składek się nie odprowadza tylko sam podatek który odprowadza za Ciebie pracodawca. Wiec dla niego to korzyść. Składki odprowadza się od podstawy. Wiec moim zdaniem jest to korzyść dla pracodawcy. Jeśli jestem w błędzie to mnie wyprowadźcie z niego.
    Premia uznaniowa (bo rozumiem, że o takiej mówimy?) normalnie podlega oskładkowaniu: http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/56214,Opodatkowanie-i-zasady-wyplaty-premii-uznaniowej.html

• karolinka1992 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny co jest napisane w 10tyg i 6 dniu w kalendarzu i w 11tyg bo nie mogę tego odczytać tylko w abonamencie Premium

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3rjjgori773ov.png[/link]
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja szefowa dopiero wczoraj zrobila przelew... Czyli bedzie dzis lub jutro. Jaja na kiju z ta baba

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    A moja szefowa dopiero wczoraj zrobila przelew... Czyli bedzie dzis lub jutro. Jaja na kiju z ta baba

To i tak dobrze, że zrobiła przelew...tak to jest pracować u prywaciarza, w dużych zakładach nie ma takich problemów.

a.png
    a.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    10+6 mija największe zagrożenie dla ciąży,
    11- możesz wykonać badanie prenatalne

A czemu przed ciążą nie poszłyście na układ? Ze np. wam poniesie wynagrodzenie na papierze a wy zwrócicie składkę ? Takie coś się opłaca...A wiele szefów moich koleżanek na to poszło i miały wyższe macierzyńskie.

Brzuch mi wyskoczył trochę. Macica już mocno jest uwypuklona. :)

Liskova lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki wrote:
    10+6 mija największe zagrożenie dla ciąży,
    11- możesz wykonać badanie prenatalne

A czemu przed ciążą nie poszłyście na układ? Ze np. wam poniesie wynagrodzenie na papierze a wy zwrócicie składkę ? Takie coś się opłaca...A wiele szefów moich koleżanek na to poszło i miały wyższe macierzyńskie.
    Brzuch mi wyskoczył trochę. Macica już mocno jest uwypuklona. :)
    Viki,ja juz pisalam,ze moja szefowa wlasnie mi taki uklad obiecala i dlatego u niej zostalam. A jak wyladowalam w 8tyg w szpitalu, to jej sie odwidzialo. Po prostu zachowala sie chamsko i jeszcze mi walnela tekstem w stylu,ze to jest moj problem i moglam nie zachodzic w ciaze. Niestett wiekszosc ludzi, zwlaszcza tzw dobrych chrzescijan, to zlosliwi egoisci pelni zawisci.

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko no pamiętam:) Ty masz wredną szefową.

Ten drugi trymestr to nie jest też jakas bajka...
    Ból głowy, nieprzespane noce, sikanie co 5 minut nawet w nocy:/ i ta senność.

Może mdłości już nie ma, ale tez bajki nie ma...

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • mimi87 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ale się dziś zdenerwowałam w piątek dzwonił ktoś do mnie z przychodni ale dosłownie puścił jeden sygnał i tyle i to 5 minut przed zamknięciem kliniki ;/ oczywiście nie zdążyłam nawet odebrać, baa nawet jak próbowałam oddzwaniać to był wyłączony tel . Czekałam wczoraj na tel i nic. Wkurzyłam się dziś zadzwoniłam i się pytam czy są już wyniki testu pappa bo minelo już ponad dwa tyg. a oni że to lekarz ma je i ona dzwoniła z ich interpretacją i teraz albo czekać na wizytę albo na telefon od niej ;/ oczywiście nr do lekarki bezpośredniego nie mam ;/ i weź tu coś załatw. Żeby było śmiesznie to chodzę do prywatnej kliniki

synuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia <3
    zi13sek22ff6wp77.png
    nasz Bartuś
    ex2bwn156t8mofjo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badania moczu to ja mam na jazda wizytę czyli co miesiąc a krew chyba bedzie drugi raz po 2 miesiącach, dodatkowo Tsh co 6 tygodni

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kanałowego w ciąży to jest refundowane ale materiały są gorsze niz prywatnie wiec sie nie opłaca... A narzędzie złamane w kanale tez mogło byc przez to ze ba NFZ są stare wiertła i pilniki do kanalowki...

• myssss Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj odebrałam wyniki badań i proszę Was o pomoc w interpretacji. Nie wiem czy jest się czym martwić czy spokojnie czekać do wizyty.
    To moje wyniki:

Toxoplazma IgG <0,130 IU/ml
    <0,1 niereaktywny
    >1,0-< 3,0 niejednoznaczny
    >3,0 reaktywny
    Toxoplazma IgM 0,295 S/CO
    <0,8 niereaktywny
    >0,8-<1,0 niejednoznaczny
    >1,0 reaktywny

Wirus różyczki IgG 76,66 IU/ml
    <10 nierekatywny
    >10 reaktywny

Cytomegalia IgG >500 U/ml
    <0,5 nierekatywny
    0,7-<1,0 niejednoznaczny
    >1 reaktywny

Cytomegalia IgM 0,251 S/CO
    <0,7 nierekatywny
    0,7-<1,0 niejednoznaczny
    >1 reaktywny

Martwi mnie ta cytomegalia... :( iść do lekarza szybciej czy czekać na wizytę??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 13:46

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • stokrotka1987 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, bylam na usg i widzialam mojego bobaska ;) ma 63 mm, nr 1,5mm, nb +. Fhr 152, lmp 12,2 avg 13 hbd

Liskova, anulka557, ewka315, Arizona_R, Carmen1724, Beatrice, monika_89 lubią tę wiadomość

307a45c6967abf523d6b51fdd3c10141.png

36a0d6afdf4cec7408fa225fceed1a4a.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myss, IgG oznacza, że już przebyłaś tę chorobę, nie że teraz jesteś chora :)
    Ja też miałam CMV.

• vincaminor Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Melduję się po wizycie u lekarza - wszystko jest idealnie! Dzieciątko się wierciło i machało łapkami - chyba po Tacie taki wiercik :D
    Słyszałam pierwszy raz serduszko mojego Maluszka <3 Tak mnie to wzruszyło, że aż zapomniałam poprosić o zdjęcie. :D

...ale nie ma tego złego, równo za tydzień mam usg genetyczne, więc tam już na pewno jakieś fotki będą. :)

ewka315, Pola_x, Liskova, Carmen1724, Beatrice, monika_89 lubią tę wiadomość

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • stokrotka1987 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na chwilę obecną, termin porodu 12 stycznia wg USG

100krotka:), Beatrice lubią tę wiadomość

307a45c6967abf523d6b51fdd3c10141.png

36a0d6afdf4cec7408fa225fceed1a4a.png
‹‹ 574 575 576 577 578 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ