Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Małowodzie
Najczęściej występuje w ostatnim trymestrze ciąży. Średnio co czwarty przypadek małowodzia jest spowodowany odpływaniem wód płodowych. Dlatego po stwierdzeniu małej ilości płynu owodniowego pierwszą rzeczą, którą musi zrobić lekarz, to wykluczyć jego odpływanie. Inne częste przyczyny to wady dróg moczowych dziecka, nadciśnienie tętnicze u mamy i przenoszenie ciąży.
Ustalenie, dlaczego wód jest za mało, bywa trudne, gdyż obraz USG w przypadku małowodzia jest niewyraźny. Dlatego czasem stosuje się tzw. amnioinfuzję, czyli uzupełnienie wód przez powłoki brzuszne (w znieczuleniu miejscowym). To ważny zabieg. Lekarz może po nim lepiej ocenić stan dziecka, a zarazem malcowi od razu przybywa potrzebnego płynu.
Dowiedziono, że nawet wtedy, gdy małowodzie nie jest spowodowane poważnymi powikłaniami, samo w sobie może prowadzić np. do niedorozwoju płuc u dziecka. Uzupełnienie płynu znacznie zmniejsza to ryzyko.
Jata- nie mamy na to wpływu. Picie wody nic nie da.
Ale będzie dobrze tygrys!!!Trzym się! -
appee wrote:Hejka:)
My już po połówkowych - zdrowe, wymiarowe Maleństwo - Dziewczynka:) Moja intuicja mnie nie zawiodła, chociaż wszyscy dookoła obstawiali chłopca.
Macica przestała walczyć, ale dostałam zgodę tylko na 1,5 tygodnia w pracy, potem już do końca mam być w domu... Musze znaleźć sobie zajęcie na te miesiące. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTygrys trzymam kciuki żeby wszystko było ok!
ja też mam wszystko to co napisałaś i ostatnio lekarz mi mówił ze mam mało wód i mam więcej pićw czwartek połówkowe, mam nadzieję że będzie dobrze..
ostatnio miałam własnie schizy z tymi wodami płodowymi bo zauważyłam że mam coraz więcej takiej wodnej wydzieliny... miałam w domu papierki lakmusowe i testuje codziennie.. -
JATA wrote:takie testy można kupić w aptece, ja się w nie zaopatrzę na wyjazd, tak w razie co.
ale sa tez testy ktore wykryja wyciek wod bardzo wczesnie poniewaz wykrywaja jakis składnik, ale nie pamietam dokladnie nazwy( moze mi sie przypomni ). ten test nie jest dostepny wszedzie. np w moim miescie nie dysponuje nim zaden szpital, w jednej prywatnej klinice tylko jest dostepny. -
JATA bo sa tez niby specjalne wkładki za kilkadziesiat złoty ale to tez myk z papierkiem lakmusowym i szkoda kasy/ Ale ja rozmawiałam o tym z ginem w poprzedniej ciazy, bo miałam schiza na ten temat i powiedział ze one o kant tylka rozbic. jedyny miarodajny i wykrywajacy odpowiednio wczesnie to ten trudno dostepny w klinikach.
ja sie na paski lakmusowe kilka razy wkreciłam i bezsensownie spanikowana do szpitala leciałam z granatowym paskiem -
Szi wrote:Gratuluję, rozumiem że cieszysz sie ze dziewczynka?
Oczywiście, że się cieszę!!! W sumie było mi wszystko jedno, imię było wybrane i dla chłopca i dla dziewczynki. Ale ponieważ ja zawsze lubię na opak, to skoro wszyscy mówili, że będzie chłopczyk to coraz bardziej chciałam dziewczynkę
Najważniejsze że zdrowa, ilość wód ok, kopniakuje ile może, także jestem spokojniejsza:)
Trzymam kciuki za Wasze badania!Martii, Szi, ania.g, ewka315 lubią tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny,
Wstyd mi się przyznać ale od samego początku Was podczytuję a sama nic nie napisałam ponieważ jakoś tak nie chciałam zapeszać.
Zacznę od początku spodziewamy się z Mężem naszego pierwszego potomka w styczniu. Na początku było różnie plamienia, problemy z nerkami itp, zatem jestem na L4 praktycznie od samego początku.
Byliśmy tydzień temu na USG połówkowym i na szczęście wszystko w porządku. Niestety płci jeszcze nie znamy bo dzidzia łączy nóżki i nie chce pokazać co ma w środku a już jesteśmy bardzo ciekawi. Zastanawia mnie że według miesiączki mamy termin 16 styczeń a po tym ostatnim USG wyszedł 7. Bobas waży 337 gram. Czy u Was też się tak poprzesuwały terminy po usg?
Ogólnie zaszłam w ciąże z nadwagą 10 kg więc brzuszek nie jest jeszcze zbyt duży w tej chwili.
Teraz dopiero czuję się pewniej że wszystko będzie dobrze ponieważ czuję już ruchy dzięki czemu wiem że we mnie jest nowe życie.
Czy mogę do Was dołączyć?
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoruSzi, ania.g, Mama84, ewka315, Carmen1724, Beatrice lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny