X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny. podczytuje od jakiegoś czasu tylko zza krzaka, bo jakoś nie ma mam melodii na pisanie;( ale...
    Tygrys trzymam mocno kciuki. musi być dobrze.

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jeszcze nic nie przytyłam, za to brzuchol ogroooomny. Fasula a gdziez cie aż tam wywiało ?

• Viki Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małowodzie
    Najczęściej występuje w ostatnim trymestrze ciąży. Średnio co czwarty przypadek małowodzia jest spowodowany odpływaniem wód płodowych. Dlatego po stwierdzeniu małej ilości płynu owodniowego pierwszą rzeczą, którą musi zrobić lekarz, to wykluczyć jego odpływanie. Inne częste przyczyny to wady dróg moczowych dziecka, nadciśnienie tętnicze u mamy i przenoszenie ciąży.
    Ustalenie, dlaczego wód jest za mało, bywa trudne, gdyż obraz USG w przypadku małowodzia jest niewyraźny. Dlatego czasem stosuje się tzw. amnioinfuzję, czyli uzupełnienie wód przez powłoki brzuszne (w znieczuleniu miejscowym). To ważny zabieg. Lekarz może po nim lepiej ocenić stan dziecka, a zarazem malcowi od razu przybywa potrzebnego płynu.
    Dowiedziono, że nawet wtedy, gdy małowodzie nie jest spowodowane poważnymi powikłaniami, samo w sobie może prowadzić np. do niedorozwoju płuc u dziecka. Uzupełnienie płynu znacznie zmniejsza to ryzyko.

Jata- nie mamy na to wpływu. Picie wody nic nie da.

Ale będzie dobrze tygrys!!!Trzym się!

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Szi Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    appee wrote:
    Hejka:)
    My już po połówkowych - zdrowe, wymiarowe Maleństwo - Dziewczynka:) Moja intuicja mnie nie zawiodła, chociaż wszyscy dookoła obstawiali chłopca.
    Macica przestała walczyć, ale dostałam zgodę tylko na 1,5 tygodnia w pracy, potem już do końca mam być w domu... Musze znaleźć sobie zajęcie na te miesiące.
    Gratuluję, rozumiem że cieszysz sie ze dziewczynka?

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys trzymam mocno kciuki!

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrys- będzie dobrze! Daj znać jak będziesz wiedziała coś więcej. Trzymam kciuki.

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wody wypływają lekarzowi łatwo sprawdzic...ja jak teraz byłam z tym plemieniem to gin włożył mi taki pasek test, przebarwia sie na żółto, gdyby przebarwia sie na granatowo to by znaczyło ze sączą sie wody...

• JATA Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie testy można kupić w aptece, ja się w nie zaopatrzę na wyjazd, tak w razie co.

thgfvfxm3bi7mzv7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo nawet nie wiedziałam:)) super

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrys trzymam kciuki żeby wszystko było ok!

ja też mam wszystko to co napisałaś i ostatnio lekarz mi mówił ze mam mało wód i mam więcej pić :/ w czwartek połówkowe, mam nadzieję że będzie dobrze..

ostatnio miałam własnie schizy z tymi wodami płodowymi bo zauważyłam że mam coraz więcej takiej wodnej wydzieliny... miałam w domu papierki lakmusowe i testuje codziennie..

• mandragora Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JATA wrote:
    takie testy można kupić w aptece, ja się w nie zaopatrzę na wyjazd, tak w razie co.
    żeby te testy wykazały odpływanie płynu owodniowego to musi byc juz niezły wyciek. nie potrzeba do tego specjalnych testow wystarczy papierek lakmusowy.
    ale sa tez testy ktore wykryja wyciek wod bardzo wczesnie poniewaz wykrywaja jakis składnik, ale nie pamietam dokladnie nazwy( moze mi sie przypomni ). ten test nie jest dostepny wszedzie. np w moim miescie nie dysponuje nim zaden szpital, w jednej prywatnej klinice tylko jest dostepny.

• JATA Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no te testy to właśnie papierki lakmusowe w jakimś opakowaniu

thgfvfxm3bi7mzv7.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JATA bo sa tez niby specjalne wkładki za kilkadziesiat złoty ale to tez myk z papierkiem lakmusowym i szkoda kasy/ Ale ja rozmawiałam o tym z ginem w poprzedniej ciazy, bo miałam schiza na ten temat i powiedział ze one o kant tylka rozbic. jedyny miarodajny i wykrywajacy odpowiednio wczesnie to ten trudno dostepny w klinikach.
    ja sie na paski lakmusowe kilka razy wkreciłam i bezsensownie spanikowana do szpitala leciałam z granatowym paskiem ;)

• ania.g Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrys, trzymam kciuki z całych sił <3

Matka fantastycznej 4 :)
  • Martii Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrys trzymam kciuki!!!!!

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • appee Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szi wrote:
    Gratuluję, rozumiem że cieszysz sie ze dziewczynka?

Oczywiście, że się cieszę :)!!! W sumie było mi wszystko jedno, imię było wybrane i dla chłopca i dla dziewczynki. Ale ponieważ ja zawsze lubię na opak, to skoro wszyscy mówili, że będzie chłopczyk to coraz bardziej chciałam dziewczynkę:)
    Najważniejsze że zdrowa, ilość wód ok, kopniakuje ile może, także jestem spokojniejsza:)

Trzymam kciuki za Wasze badania!

Martii, Szi, ania.g, ewka315 lubią tę wiadomość

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • Kasia1986 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

Wstyd mi się przyznać ale od samego początku Was podczytuję a sama nic nie napisałam ponieważ jakoś tak nie chciałam zapeszać.
    Zacznę od początku spodziewamy się z Mężem naszego pierwszego potomka w styczniu. Na początku było różnie plamienia, problemy z nerkami itp, zatem jestem na L4 praktycznie od samego początku.
    Byliśmy tydzień temu na USG połówkowym i na szczęście wszystko w porządku. Niestety płci jeszcze nie znamy bo dzidzia łączy nóżki i nie chce pokazać co ma w środku a już jesteśmy bardzo ciekawi. Zastanawia mnie że według miesiączki mamy termin 16 styczeń a po tym ostatnim USG wyszedł 7. Bobas waży 337 gram. Czy u Was też się tak poprzesuwały terminy po usg?
    Ogólnie zaszłam w ciąże z nadwagą 10 kg więc brzuszek nie jest jeszcze zbyt duży w tej chwili.
    Teraz dopiero czuję się pewniej że wszystko będzie dobrze ponieważ czuję już ruchy dzięki czemu wiem że we mnie jest nowe życie. :)

Czy mogę do Was dołączyć?

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)

Szi, ania.g, Mama84, ewka315, Carmen1724, Beatrice lubią tę wiadomość

• appee Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka waga jak mojej Zosi:) Witam.

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kasia!!
    To super, że na połówkowych wyszło wszystko w porządku. Teraz już bedzie ok :)
    Mój termin też skacze, ale ginka powiedziała, że najtrafniejszy jest termin z pierwszego usg.

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia witaj :) mi skakał termin na początku, ale ustaliłyśmy ostateczny po usg prenatalnym w 12 tc na 11 stycznia (8 dni szybciej jak z om) no i na połówkowych wyszedł 10 także gdzieś koło tego chyba wyjdzie :D

‹‹ 746 747 748 749 750 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ