X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Arga Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie rozumiem tej nagonki na cc. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam dopóki raz nie przeczytałam właśnie, że niby cc jest gorsza i kobiety, które tak urodziły traktuje się jakby nic nie wiedziały o prawdziwym porodzie. Moja siostra miała cc i wcale przez to jej córka nie ucierpiała ani nic takiego. Ale ja to zawsze myślałam, że najważniejsze jest to aby dziecko przyszło na świat całe i zdrowe a nie to którędy :P

age.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga tez tak myślałam. Ale te eco matki to teraz by w lesie najchętniej rodziły.

A cesarka to zło i masakra.

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga gratuluję córeczki :)

ja sie strasznie boję tej krzywej cukrowej bo mam problem rano jeśli czegos nie zjem :(
    ostatnio nawet przed badaniem krwi wymiotowałam brrrr...

• Liskova Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kompletnie nie wiem o co chodzi w tych cesarkach? Tzn. czemu to taki problem.

Nie mówiąc o tym, że to jest problem osób postronnych, a za przeproszeniem to nie ich pipka i nie ich brzuch...

Ja nie wiem jeszcze jak u mnie wyjdzie. Chciałabym SN, ale mogę mieć wskazania do CC i pewnie bliżej porodu co nieco się wyjaśni.

Każdy poród ma swoje plusy i minusy. SN jest bardziej 'naturalny', ale można popękać itp. Z kolei CC to już normalna, regularna operacja, przecięcie powłok brzusznych, potem pionizacja = na początku problem z opieką nad maluchem.

Ale to każdej z nas (lub naszych lekarzy) decyzja JAK urodzimy. Ja nigdy nikogo nie oceniam, że rodził tak, czy śmak.

Ba, nawet jak ktoś mówi, że miał/chce mieć CC na życzenie, bo się boi, to.. niech ma. Przecież to nie mój biznes. A my nie jesteśmy w głowie drugiej osoby, nie znamy jej myśli, odczuć, nie mówiąc o wynikach badań i wskazaniach :)

ania.g lubi tę wiadomość

• monika_89 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki ja tam nie mam problemu z cc. Jak ktos ma wskazania to jak najbardziej i ja to rozumiem. Choc jest faktycznie nagonka ze tylko sn i kp robią z kobiet prawdziwe matki ale kto by tam sie przejmowal takimi tekstami.

Bree lubi tę wiadomość

• Viki Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no w sumie tak, ale skąd się to bierze?

Wiadomo, każdy poród ma swoje pozytywy i negatywy. I nie ma co tutaj dyskutować, bo lepszy pewnie naturalny.

Ale czemu tak wszyscy się wtrącają. A już te rady mnie wytrącają z równowagi.
    Musisz spac z dzieckiem, musisz karmić, nie musisz karmić naturalnie, musisz mieć łóżeczko, musisz kupić taki i taki wózek. Zero szans, żeby samemu cieszyć się z macierzyństwa i popełniać błędy.

Juz mam taki mętlik dobrych rad, że masakra.

km5stv73cogtpx8e.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie bede spać z dzieckiem, według mnie dobrze, zeby miało swój pokoik i tam uczyło sie spac, a choć godzina, dwie wieczoru została dla rodziców. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Co do kp to tez nie zamierzam na sile, jak sie nieudanych to trudno, terror laktacyjny mnie przeraża, ale na razie sie nie nastawiam na nic, pewnie zycie to zweryfikuje. Chciałabym pozostać normalna mimo całej miłości do maluszka i tez pozostać sobą a nie tylko matka Polka;) ale wiem ze na pewno rodzinka i inni bedą sie wtrącać, tak jak teraz to robią, ale mysle, ze nie bede sie tym przejmować;)
    Teraz tez czesto słyszałam opinie przeciwników zbyt częstych USG, lotów samolotem czy mycia okien, według mnie trzeba miec swój rozum i jak juz to radzić sie profesjonalnego lekarza, a nie innych, co maja swoje poglądy.

A te śpiworki do spania to jakies ocieplane na zimę czy zwykle?
    A fotelik do samochodu macie upatrzony?na początek to w jakim przedziale wiekowym sa te foteliki?
    Wczoraj kupiłam fajny ręczniczek z kapturkiem z lewkiem dla mojego małego tygryska;)

monika_89 lubi tę wiadomość

• monika_89 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo sporo matek cierpi na pieluszkowe zapalenie mózgu :P a tak serio na fb jest profil "beka z mamus na forach". Są zrzuty ekranu i aż człowiek czyta i nie wierzy że ktos może tak jechac po innych matkach przec cc albo karmienie mm.
    Kazdy ma swoj rozum, mozna sie odezwac, zaproppnowac cos ale nie narzucac komus swojego zdania. Ja mam zamiar swoje dziecko wychowac po swojemu i nikomu nic do tego. Jak ktos bedzie mi narzucac własne metody to będę odpowiadać ze ta osoba miała okazję się wykazać przy swoim dziecku i koniec. A gadac niech gadają ile chcą ;)

ania.g, Viki, Bree, Carmen1724 lubią tę wiadomość

• Szi Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie małe/duże dziecko, moja pani dr ostatnio mi powiedziała że wolałaby żeby mały ważył do 3100g bo będę miała problem z porodem, jestem dość wąska, sama nie wierzę w to że będzie miał 3100 jeżeli dotrwamy do terminu bo z tego co widzę dookoła (po rodzinie, znajomych) to wszystkie praktycznie dzieciaki rodzą się z wagą ok. 3300-3600

• Szi Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Ja nie bede spać z dzieckiem, według mnie dobrze, zeby miało swój pokoik i tam uczyło sie spac, a choć godzina, dwie wieczoru została dla rodziców. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Co do kp to tez nie zamierzam na sile, jak sie nieudanych to trudno, terror laktacyjny mnie przeraża, ale na razie sie nie nastawiam na nic, pewnie zycie to zweryfikuje. Chciałabym pozostać normalna mimo całej miłości do maluszka i tez pozostać sobą a nie tylko matka Polka;) ale wiem ze na pewno rodzinka i inni bedą sie wtrącać, tak jak teraz to robią, ale mysle, ze nie bede sie tym przejmować;)
    Teraz tez czesto słyszałam opinie przeciwników zbyt częstych USG, lotów samolotem czy mycia okien, według mnie trzeba miec swój rozum i jak juz to radzić sie profesjonalnego lekarza, a nie innych, co maja swoje poglądy.

A te śpiworki do spania to jakies ocieplane na zimę czy zwykle?
    A fotelik do samochodu macie upatrzony?na początek to w jakim przedziale wiekowym sa te foteliki?
    Wczoraj kupiłam fajny ręczniczek z kapturkiem z lewkiem dla mojego małego tygryska;)
    Odnośnie spania z dzieckiem to dużo matek mówi tak przed porodem :) a potem jak mówisz życie weryfikuje... Ja nawet wczoraj leżałam już w łóżku i tak sobie myślałam jak to będzie itd. I tak sobie myślałam jak by to było żebym ja z mężem w sypiani a ten mały Franuś obok sam w taaakim dużym pokoiku i już mi się zrobiło go szkoda:) także pewnie przez jakiś czas będziemy mieszkać w trójkę w jednym pokoiku ;)

• Viki Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieluszkowe zapalenie mózgu:) Ale mnie tym ubawiłaś.

Maxi cosi bo mam dołączony do wózeczka i możliwościa adaptacji w moim wymarzonym wózku.

km5stv73cogtpx8e.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki a jaki Ty masz wózek bo nie pamietam?

• Liskova Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki, a ja szczerze mówiąc na razie nie mam tych złotych rad w otoczeniu :)
    Nikt nam nie mówi, czy mamy spać z dzieckiem, czy nie, czy mam cycem karmić, czy butlą, jak mam rodzić, jaki wózek kupić, no nic kompletnie :)

Pewnie po porodzie się zacznie :D

My akurat chcemy spać z dzieckiem. Tzn. chcemy mieć łóżeczko przystawione do swojego i zdjęty bok, żeby można było w nocy wystawić rękę i pogłaskać małego jakby kwękał :)

FasUla, co do mycia okien, to też jest dla mnie przesada, jak niektórzy krzyczą żeby ich broń boże nie myć! Okej, nikt w ciąży chyba nie myje 15 okien pod rząd, ale jak umyję sobie codziennie 1 okno, to nic mi nie będzie.

Tak samo, jak czytałam ostatnio,że 'nie wieszaj prania!'. Ok, długie stanie z rękami w górze nie jest wskazane, no ale dżizas, czy każda z Was wiesza pranie gdzieś pod sufitem? :D Ja wieszam na suszarce = na poziomie moich bioder, lub na sznurku. Ale wtedy też nie wieszam wszystkiego w 5s., tylko jak się zmęczę to kilka sekund przerwy i wieszam dalej.

Nie piorę dla pułku wojska, więc też nie mam na raz do powieszenia 40 par spodni, 40 koszul itd :D

Co do fotelika, to my chyba weźmiemy MaxiCosi CabrioFix, bo ma dobre opinie i pasuje do naszego wózka. Chciałam BeSafe IziSleep, bo się rozkłada na płasko (po przełożeniu do wózka lub postawieniu na podłodze), ale on chyba nie podejdzie do naszego wózka :(

• monika_89 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam zrobic pokoik dla dziecka ale mąż się absolutnie nie zgadza, chce do 2 lat miec łózeczko w naszej sypialni (tiaaa na pewno :P). Na razie stanelo na tym, ze niech ma łóżeczko w sypialni, w przyszłym roku jesienią/zimą mamy w planach przeprowadzkę do naszego domu i potem dzidziol idzie do swojego pokoiku chocby maz sie miał buntowac :P

Liskova mi w domu tez marudzą że wieszam pranie bo za wysoko, no ale przeciez nie bede wołać za kazdym razem kogoś zeby to zrobił za mnie. Na tej składanej do rozłozenia w domu mogę wieszać ;) poza tym tato ciagle lata do mnie z jego eko owocami i warzywami bo to zdrodze niz ze sklepu ;)

• Liskova Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, ale to miłe, że tata tak dba o Ciebie :)

• mandragora Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ;)
    Gratuluję wizyt, poznania płci i wyjścia ze szpitala ;)
    Jak dla mnie SN przereklamowany. Przeżyłam najgorszy z możliwych i dziękuję bardzo za wiecej. Poza tym co ma wspólnego poród naturalny z naturą po napompowaniu oksytocyna? Kiedy skurcze walą cie o podłogę a dziecko rodzi się sine w częściowej zamartwicy? Jak dla mnie nic.
    KP i owszem ale nie za wszelką cenę.
    Co do spania z dzieckiem...tez miałam nie spać ;) a teraz śpię albo z nim albo w jednym pokoju. Jeśli dziecko potrzebuje bliskości to dlaczego miałabym mu tego ne dać?
    Fasula ja mam spiworki grobag. 2,5 tog na chłodniejsze dni i na gorac 1,0 tog.

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój na pewno nie będzie z nami spał :P synka wzięliśmy i tym efektem do prawie 5 lat MUSIAŁ z kimś spać, jak nie z nami to z babcią, sam nie chciał za cholerę.. z córką powiedziałam, że tego błędu nie popełnię, do spania systematycznie ją odkładałam do łóżeczka (żeby nie było, że dziecko czułości nie miało, bo miało :P ) i tym sposobem zawsze sama ładnie w łóżeczku zasypiała, bez bujania i innych kombinacji alpejskich z suszarkami itp :D z Tymkiem mam zamiar robić tak samo

a mając na myśli, że z nami spać nie będzie miałam na myśli tylko łóżko, w pokoju będziemy razem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 15:10

• mandragora Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova, izi sleep jest straaaasznie ciężki. Ja ledwo ten izi go z bazy wyciągam.
    A co do mycia okien i wieszania wysoko... może będę drastyczna, ale koleżance tez mówili nie wieszaj, nie dźwigaj syna, nie myj okien bo ci się łożysko odklei. Nie posłuchała. Odkleilo się, a córki nie uratowali. Chyba przez te kilka miesięcy może ktoś za nas przejąć takie obowiązki? A jak okna nie będą do zimy umyte to tez się nic nie stanie ;)

• Viki Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc z mężem postanowiliśmy, że kupujemy ten kosz shnuggle będę go miała przy samym łóżku.Tak z pół roku a potem do swojego pokoiku.

Wózek moje marzenie to : Riko nano alu tech albo Riko Brano Ecco. One są razem z fotelikiem maxi cosi.

FasUla lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

• mandragora Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka teraz zamiast suszarki są szumisie ;)

‹‹ 765 766 767 768 769 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ