X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stycznioweczki, życzę Wam wszystkim powodzenia i za wszystkie razem i kazda z osobna, trzymam kciuki. Ja niestety sie usuwam, bo nie mam siły cieszyć sie ciaza;( wczoraj okazało sie, ze mam hashimoto (łudziłam sie, ze kiepskie wyniki tsh w 20 tc, to wynik tego, ze dziecko wszystko zabrało, ale niestety nie), samego hashimoto sie nie leczy, ale jesli niedoczynnosc wystąpi, to jak najbardziej tak, z tym, ze od poczatku, bo kluczowych jest pierwszych 12 tyg, ja niestety nie wiedziałam, nie leczyłam sie, wiec jest duże ryzyko powikłań u dziecka : upośledzenie umysłowe, ruchowe, głuchota, etc.;( w takiej sytuacji nie jestem w stanie sie cieszyć i rozmawiać o rzeczach (cudownych przecież) związanych z ciaza, a zreszta kwasilabym tylko atmosferę, dlatego znikam.

Jeszcze raz życzę powodzenia i trzymam kciuki. Zdrowych i kochanych bobasków Wam życzę!

Pa;)

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:
    Stycznioweczki, życzę Wam wszystkim powodzenia i za wszystkie razem i kazda z osobna, trzymam kciuki. Ja niestety sie usuwam, bo nie mam siły cieszyć sie ciaza;( wczoraj okazało sie, ze mam hashimoto (łudziłam sie, ze kiepskie wyniki tsh w 20 tc, to wynik tego, ze dziecko wszystko zabrało, ale niestety nie), samego hashimoto sie nie leczy, ale jesli niedoczynnosc wystąpi, to jak najbardziej tak, z tym, ze od poczatku, bo kluczowych jest pierwszych 12 tyg, ja niestety nie wiedziałam, nie leczyłam sie, wiec jest duże ryzyko powikłań u dziecka : upośledzenie umysłowe, ruchowe, głuchota, etc.;( w takiej sytuacji nie jestem w stanie sie cieszyć i rozmawiać o rzeczach (cudownych przecież) związanych z ciaza, a zreszta kwasilabym tylko atmosferę, dlatego znikam.

Jeszcze raz życzę powodzenia i trzymam kciuki. Zdrowych i kochanych bobasków Wam życzę!

Pa;)

Summerka...ale jakiś lekarz dał Ci do zrozumienia, że dziecko będzie chore? Czy jakby były jakieś powikłania lekarza na badaniach połówkowych nie był by w stanie nic wykryć ? No nie załamuj się!

Summerka lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Magdalena83 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:

Pa;)
    Summerka no właśnie jak połówkowe wyszło? Lekarz Ci wprost powiedział, że dzieciątko będzie chore? Powikłania zawsze mogą być...nawet u mnie...biorę od początku ciąży leki na wrzody i to silne..ale nie dopuszczam myśli , że coś z Wiktorem będzie nie tak!! nie ma takiej możliwości po prostu... Zaczniesz brać leki to poziom TSH wróci do normy i będzie dobrze!! musi być !!! Daj znać co powiedzieli lekarze!! Koniecznie nie poddawaj się!!

starania od maja 2013 ....z pomocą lekarzy od marca 2014
    słabe nasienie :(
    18.05.2015 - jeden z piękniejszych dni w życiu :) !! Wiktorek czekamy na Ciebie !! :))))
    f2wlanli8lywwtn4.png
  • Hikaru Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:

Pa;)

Summerka każda z nas może urodzić dziecko z jakąś wadą, nawet gdy wszystko wygląda dobrze, bo nie da się tego przewidzieć. Hashimoto to nie wyrok ani przesądzona sprawa, z tym da się żyć i mieć zdrowe dziecko, więc chociażby dla tego maleństwa nie przestawaj się cieszyć i walczyć!

5d5226c818.png

<3 Leon <3 05.02.2016 4730g/62cm <3
  • Magdalena83 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o wyprawkę to my planujemy, a raczej ja ;-) ogarnąć to do końca października...brakuje nam jeszcze kosmetyków, butelek, smoczków hmm i jakieś tam jeszcze drobiazgi w sumie ale też ważne:) reszta już jest:) a no i dla mnie do szpitala pare rzeczy:) Jest to dość szybko ale w listopadzie czeka mnie sprzątanie po remoncie pokoju i łazienki więc się trochę zejdzie, biorąc pod uwagę to, że już się szybko męczę :( a w grudniu chciałabym już mieć wszystko uszykowane i tylko ciuszki prać i prasować i układać itp...:) a jak wiadomo różnie to może być z tym porodem, oby każda doczekała swojego terminu :)

starania od maja 2013 ....z pomocą lekarzy od marca 2014
    słabe nasienie :(
    18.05.2015 - jeden z piękniejszych dni w życiu :) !! Wiktorek czekamy na Ciebie !! :))))
    f2wlanli8lywwtn4.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka a po czym stwierdzili, że to hasimoto ? Podobno w tym kierunku robi się specjalne badania i nie idzie tego wykryć zwykłym badaniem hormonów tarczycy...

a.png
    a.png
  • Zemraa Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja melduje się już z domku.
    Wypuścili nas kilka dni temu. Szyjka krótka z wewnętrznym lejkiem ,ale szew trzyma a dodatkowo założyli mi w szpitalu pessar-który zmienia kąt szyjki i odciąża szew.
    Co do mojego samopoczucia to jest różnie-jak na sinusoidzie- raz dobrze raz kiepsko .
    Staram się myśleć pozytywnie. Ale przecież to dopiero 23 tydz.
    Mam nadzieję ,że doleżymy chociaż do 30 tyg.
    Maluch jakby nie zdawał sobie sprawy z powagi sytuacji i obdarza matkę soczystymi kopniakami:}

Summerka niestety doskonale cię rozumiem- ja też do końca nie umiem cieszyć się z ciąży dlatego mało się udzielam.
    Życzę ci dużo siły. Będzie dobrze.!!

FasUla, anulka557, Summerka lubią tę wiadomość

Mama 3 Aniołków ***

16ud3e3kuuesqoa4.png
  • koktajlowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka_ka i Viki zazdroszczę wam, że tak krótko macie zajęcia. Ja mam 3 razy w tygodniu, z czego w poniedziałki od 7 do 19 i nie mam pojęcia jak to ogarnę jeżeli się uda karmić piersią to i tak będzie musiało chyba dostać mm :(

A jak szybko planujecie wrócić do szkoły albo kiedy najpóźniej?

PAI homo

09.10.2024
    bhcg 9,62 mIU/ml; prog.14,86 ng/ml
    11.10.2024
    bhcg 30,01 mIU/ml; prog. 17 ng/ml [acard 75 mg]
    14.10.2024
    bhcg 92,54 mIU/ml; prog. 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
    16.10.2024
    bhcg 272,33 mIU/ml; prog. 13,53 ng/ml
    24.10.24 wizyta
    06.11.24 [7+3] jest ❤️
    14.11.24 [8+4] 1,98 cm 🐯
    27.11.24 [10+3] 3,65 cm 🐯
    09.12.24 [12+1] 5,65 cm 🐯
    13.12.24 [12+5] 6,51 cm 🐭 I
    18.12.24 [13+3] 7,49 cm
    02.01.25 [15+4]145 g
    15.01.25 [17+3] 222 g
    30.01.25 [19+4] 340 g 🩷
    14.02.25 [21+5] 482 g II
    28.02.25 [23+5] 621 g
    13.03.25 [25+4] 890 g
    28.03.25 [27+5] 1124 g
    08.04.25 [29+2] 1570 g
    18.04.25 [30+5] 1764 g III
    22.04.25 [31+2] 1800 g
    29.04.25 [32+2] 1980 g
    05.05.25 [33+1] 2203 g
    09.05.25 [33+5] 2500 g

04.2024 cb (7cs)
    04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
    02.2020 cb (6cs)
    01.2016 córka 💙

preg.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:

Pa;)
    Będę ściskać kciuki za Twoje maleństwo do samego końca. Życzę Ci z całego serca zdrowego dziecka. Mam nadzieję że jeszcze tu zajrzysz i będziesz miała dobre wiadomości. Ściskam Cię mocno <3

Matka fantastycznej 4 :)
  • bacha8709 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:

Pa;)

Kochana ale Hasimoto to nie wyrok, każda z nas nie ma pewności do końca ze wszystko z naszymi dzieciaczkami będzie dobrze.

A co Ci powiedział lekarz?

Trzymam kciuki mocno za Was i proszę nie poddawaj się!!!!!!

anulka557, Summerka lubią tę wiadomość

tb73i09k7qndi67f.png

atdci09kaw7c0xqk.png
  • Justi2 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:

Pa;)
    SUMMERKA no co cię do cholery dopadło wiesz że mamy chore tarczyce i złe wyniki nie od dzis i to że masz hashimoto nie stawia cię na gorszej pozycji! wiesz jakie ja miałam wyniki gorsze od twoich i mimo brania leków sie nie unormowały a mimo to lekarz mi nie powiedział że jest ryzyko czegokolwiek tylko wspiera w tym że dziecko będzie zdrowe! też zaczęłam leczyć po 13 tygodniu a przypominam ci że moje TSH było ponad 13 cos czuję że znowu się na czytałas w necie sama mi pisałas o 'drobnych problemach dziecka w nauce" więc co się stało z twoim nastawieniem odpisuj mi i to szybko!!!!(fb jak cos):)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 10:52

FasUla, anulka557, Summerka lubią tę wiadomość

Justi2
  • Viki Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka jakie ty masz to tsh, że aż tak cie nastraszyli??? Ja bym tych lekarzy pozabijała. To oni nam zabierają całą radość z ciąży!!!! Na początku też miałam wysokie tsh, ale zbiłam ale lekarz nie piepszył takich głupot. Ile to dziewczyn ma wysokie a dzieci zdrowe!

Ja mam zajęcia od stycznia.

anulka557, Justi2, Summerka lubią tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:

Pa;)
    Kochana ja mam hashimoto i niedoczynność i miałam DWIE ciąże nie leczone!! z córką całą ciążę miałam zagrożoną i biedni nie wiedzieli dlaczego takie problemy... a jedyne konsekwencje tego, to ich niedoczynność! u synka owszem, wystąpiło spore opóźnienie rozwoju ale to dlatego,że miał nie leczoną do wieku prawie 4 lat, jakbym wiedziała po urodzeniu to bym go badała i żadnego opóźnienia by nie było, córka w ogóle z tego tytułu nic nie ucierpiała, ot musi tylko tabletkę rano wziąć! te przypadki co wypisałaś to są skrajne i nie nastawiaj się nie nie!! wierzę, że będzie dobrze i Ty też musisz uwierzyć!

Justi2, Summerka, lucy1983 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka, moja mama w ciazy 2 razy w ogole nie badala tarczycy ( a dzis wiadomo ze z tarczyca niebylo ok, guzki, zle wyniki itd), bo dawniej tak nie robili, poza tym jeszcze to byl okres czarnobyla i dodatkowo chyba w drugiej ciazy miala cukrzyce, ale wtedy nikt sie tym tak nie przejmowal jak teraz i sn urodzila dwojke zdrowych dzieci. Takze rozumiem Twoj stres, ale naprawde nie daj sobie wmowic na sile, ze bedzie zle, bo nikt Ci nie da gwarancji 100%, ze bedzie zle…Mam nadzieje, ze trafisz pod opieke fachowego lekarza i bedzie Cie dobrze prowadzil cala ciaze az do szczesliwego rozwiazania:) Uwierz, ze pewnie wiele z nas ma w rodzinie jakies choroby, ktora moga byc dziedziczne albo same w ciazy maja nieciekawe wyniki, ale ja wierze, ze skoro jedna coreczke masz zdrowa, to z druga tez bedzie ok! Trzymam kciuki:) Poza tym male dzieciaczki tez sie leczy i dzieki temu, ze wiesz, ze jest problem, mozna juz teraz zapobiegac jakims powiklaniom:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 11:16

Justi2, Summerka, ania.g, Pati78 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też równie dobrze powinnam świrować, bo ja hashimoto, niedoczynność, jest duże ryzyko choroby hirschsprunga po mężu, na którą córka byłą operowana w styczniu bo też "dostała" ale nie popadam w paranoje, bo co mi to da? dziecko czuje każdy stres, trzeba myśleć pozytywnie! tym bardziej, że to może nas ominąć więc po co się stresować i dziecko przede wszystkim? internet też w ogóle powinien być zablokowany na takie problemy bo się człowiek naczyta najbardziej ekstremalnych przypadków i korby dostaje

Justi2, Summerka lubią tę wiadomość

• Aprilia Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka polubiłam przypadkiem, ech te dotykowe urządzenia...

Summerka słuchaj się dziewczyn bo mądrze piszą, ja się pod tym podpisuję. To, że coś może się zdarzyć nie znaczy, że się zdarzy. Głowa do góry :) Wierzę, że wszystko będzie ok i ty też w to uwierz. Trzymam kciuki :)

Justi2, Summerka, ania.g lubią tę wiadomość

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:

Pa;)

Ja Cię pamiętam jeszcze z ovufriend-forum, pamiętam co pisałaś i jak o kolejną dzidźkę walczyłaś.
    Więc teraz tak... nie znam się na tsh ale Hashimoto mają moje 2 znajome, które urodziły zdrowe dzieci. Na jakiej podstawie i kto wydał wyrok, że Twoje dziecko będzie opóźnione?Zdrowy synek-słyszałam w ciąży. Po narodzinach okazało się, że ma stópki końsko-szpotawe (do dzisiaj przeszedł już 3 operacje, ciągłe leczenie, nie wspominając o rehabilitacji). W wieku 3 lat okazało się, że jego zez nie jest tylko zwykłym zezem, ale na jedno oczko widzi poniżej 10%. Ma zaklejane oczko zdrowe, żeby pobudzić mięśnie w chorym. Walczymy. Czeka go również operacja. A jaki mądry! Ma 5 lat i zna literki, cyferki i potrafi tak odpowiedzieć jak stary maleńki, że ni raz i nie dwa w pięty idzie :-)
    Czy gdybym wiedziała, że urodzi się z wadami wzroku i stópkami wywiniętymi w paragraf, to mniej cieszyłabym się z ciąży? NIE!
    W zeszłym tygodniu jakiś pierwszoklasista wyzwał go od debilnego pirata na korytarzu w szkole. To mój starszy syn, nie patrząc na nic, tak przywalił tamtemu w trąbę, że aż się przewrocił.

No przecież Twoja Tośka, nawet jeśli będzie miała jakąś wadę, to będziecie się leczyć, rehabilitować i przytulać i kochać.

A teraz napisz skąd diagnoza? Jak wyszło polówkowe? I co i kto Ci powiedział, że masz Hashimoto?

FasUla, Summerka, ania.g lubią tę wiadomość

• Summerka Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, dziękuje za słowa otuchy, kopniaki, etc;)

Po kolei: chwilowo żaden lekarz mnie nie nastraszył, bo jeszcze z wynikami nie byłam, wizyty mam w środę - ginekolog i czwartek - endokrynolog.

Na usg wszystko wyglada dobrze (Tosia co prawda jest o 6 dni mniejsza, ale mysle, ze to akurat sprawka późnej owulacji, choć przy niedoczynnosci tez tak moze byc).

Tyle, ze pocieszałam sie, ze mój kiepski wynik tsh w 20 tc (tsh - 5,17, ft4 w dolnej granicy normy) wynikają z tego, ze mała wzięła hormon ode mnie i mi spadło, ale hashimoto wskazuje na to, ze niedoczynnosc miałam zapewne juz na poczatku ciazy i mała moze mieć problemy. Gdybym wiedziała wcześniej i od poczatku ciazy była na lekach, to bym sie nue martwiła, ale tak nie było...teraz, po braniu leków tsh spadło do 4,25, ft4 wzrosło, ale teraz to ketchup po frytkach.

Justi, tak, miałaś wyższe tsh, ale nie wiesz czy w pierwszym trymestrze tez takie było, skoro nie masz hashi to niekoniecznie, a skoro ja mam to raczej od poczatku ciazy mam niedoczynnosc.

Gianna, tak robi sue przecuwciala i one sa u mnie znacznie podwyższone (przy normie do 34, ja mam 294, wiec to hashi;(

No coz...muszę sie z tym zmierzyć, ale gdyby nie Zuzua, to nie wiem co bym zrobiła teraz;(

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summerka Ty się dowiedziałaś w 23 tyg i będziesz już leczyć, ja nie wiedziałam o tym, przez dwie ciąże, dowiedzieliśmy się jak córka miała 1,5 roku, a synek 4 lata, a żadnych upośledzeń po porodzie i tym podobnych nie mieli! mają jedynie tą niedoczynność, ale lekką, jest duża szansa, że z biegiem lat wyjdą z tego i nie będą musieli brać tabletek, ale z resztą, branie ich w niczym nie przeszkadza :) a jeśli chodzi o przeciwciała to ja miałam bardzo podobne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 11:43

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka to trzymam kciuki za wizyty, zebys dostala na nich odpowiedzi na pytania i zeby Cie uspokoily, skoro tsh spadlo, to leczenie przynosi efekty i mimo ze moze nie od poczatku to i tak dobrze, ze teraz niz pozniej, na pewno juz samo to przynosi korzysci i zobaczysz, ze bedzie jeszcze lepiej:)

‹‹ 817 818 819 820 821 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ