Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
tygrys73 wrote:Monika padam ma kolanka za twoje rady cukrzycowe
ją w sobotę dostaje glukometr i bbędziemy próbować co nam wolno a co nie. Ja niestety jetem z tych słodkich dla mnie mięso może nie istnieć a ulubiony obiad to np naleśniki pierogi czy knedle na słodko.ale dl a dzidzia się poswiece
Viki wyciek siary nie ma żadnego znaczenia, nie martw się
U mnie wygląda to tak:
7.30 pobudka mierzenie cukru na czczo,
8.00 śniadanie
9.00 mierzenie cukru
10.30 II śnaidanie
13.30 obiad
14.30 mierzenie cukru
16.00 podwieczorek
19.00 kolacja
20.00 mierzenie cukru
22 Nocna przekąska 1
23 nocna przekąska 2.
(Waga nie rośnie tylko spada, a mała przybrała ładnie na wadze).monika_89 wrote:mitzula na śniadanie nie powinno się jeść białkowych rzeczy, ewentualnie kawa z mlekiem, ale tym 2% tłuszczu więcej nie. Chleb najlepiej ciemny, razowy i dobrze zjeść porcję warzyw. Co do pomidora to zależy - pomidory malinowe raczej unikać. podobnie jak nie szaleć z figami, bananem, winogronami i awokado.
Slodkie jem non stop, praktycznie codziennie po śniadaniu i zmierzzeniu cukry wpadnie coś słodkiegowiem że nie powinnam, ale generalnie wyniki miałam ok tylko na czczo podwyższone więc sobie pozwalam.
Możesz jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym (poszukaj sobe na necie) np taki ma nutella, no ale wiadomo, żeby też nie przeginać i nie jeść całego słoiczka. Jak coś jest dla diabetykow to raczej niekoniecznie dla cięzarowki z cukrzycą ciążową. Owoce raczej rano, na 2 sniadanie, unikac po 18. No i raczej też twardsze, mniej dojżałe bo mają mniej cukru
ja stanik kupię gdzieś w okolicach końca grudnia bo przy moim 75g nie wiem do ile dojdę jak zacznę karmić a muszę mieć coś porządnego, na grubych ramiączkach. Na szczęście mam niedaleko sklep brafiterski i niedawno wprowadzili kolejcję dla mam
ania.g lubi tę wiadomość
-
kawa rozpuszczalna? że zbożowa to wiem, ale nikt mi nic nie mówił o zwykłej rozpuszczalnej.
reszta info żywcem przepisana z zaleceń dla kobiet z cukrzycą ciążową (zalecenia mam od dietetyczki w poradni diabetologicznej plus od dietetyczki która też zajmuje się cukrzycą u ciężarówek)
wg ksiażeczki słodkie mamy ciemne pieczywo wieczorem i jogurt (na ostatnią przekąskę) może dać efekt ciał ketonowych w moczu dlatego należy ich unikać przed snem.
13.02.2015 - Aniołek (7tc)
21.01.2016 - P.
24.04.2017 - M.
-
nick nieaktualnyMuszę powoli zacząć stosować się do waszych cukrzycowych porad, powiem szczerze ze jak wymiotowalam to odrzuciło mnnie od chleba razowego i graham, teraz jem tylko pieczywo pszenne a na dodatek często rano robię płatki kukurydziane z mlekiem a to tez przeciez niezbyt dobrze
ale moze małymi kroczkami i cos zmienię..
Monika 89 a moze moglabys wrzucic przykładowy jadłospis i inne zalecenia od swojej dietetyczki? (oczywiscie jesli to nie tajemnica
wszystkie już pewnie śpiąa ja nie mogę zasnąć.. ale przynajmniej zrobiłam kolejne zamówienia na allegro, troszkę mi sie skróciła już moja lista
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2015, 01:24
-
nick nieaktualnyWitam się z rana.
Mam już wyniki krzywej cukrowej.
Na czczo 82
Po 1 godz. 149
Po 2 godz. 108
To chyba dobrze?
Trochę mi nerwy przeszły i ostatecznie stwierdziłam, że na pewno wszystko jest dobrze, tylko pewnie ostatnio pomiar był źle wykonany. Wolę taką wersję, zobaczymy jak malutka przybierze do 19.10.
Wszystkim miłego dniaSummerka, ania.g lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pchełka i bardzo dobrze;)
Tez wyszłam z takiego założenia. Powiem Wam, ze modle sie i staram sue myślec pozytywnie, bo juz zwyczajnie nie mam sił sie stresować, bo musieliby mnie do wariatkowa odwieźć;(
W ogole dzuen dobry, u nas aura jesienna -
monika_89 wrote:kawa rozpuszczalna? że zbożowa to wiem, ale nikt mi nic nie mówił o zwykłej rozpuszczalnej.
reszta info żywcem przepisana z zaleceń dla kobiet z cukrzycą ciążową (zalecenia mam od dietetyczki w poradni diabetologicznej plus od dietetyczki która też zajmuje się cukrzycą u ciężarówek)
wg ksiażeczki słodkie mamy ciemne pieczywo wieczorem i jogurt (na ostatnią przekąskę) może dać efekt ciał ketonowych w moczu dlatego należy ich unikać przed snem.
to że kawy inki nie można ? Ja piję codziennie na II śniadanie.. u mnie porada diabetologiczna wyglądała tak że dostałam dużo ulotek o cukrzycy typu 2 i mam sobie radzić, więc błądzę jak dziecko po omacku. Babka powiedziała że mam jeść co równe 3h nie wcześniej, więc z zegarkiem w ręku wyczekuję tych 3h. -
W Wieliczce mgła się przeciera, więc w Krakowie też niedługo będzie słońce. Poszłam dziś na 6:30 na basen. Pierwszy krok w stronę ruszenia dupy zrobiony. Może uda mi się kontynuować
Ja idę jutro w Krakowie na warsztaty Planeta Dziecko. Była któraś z Was na nich? -
nick nieaktualny
-
mysz85 wrote:Nie, na te się nie zapisałam. Idę jutro na Planete Dziecko. Pewnie wszystkie są do siebie podobne.
A no i udało mi się jednak wbić na Szkołe Rodzenia do Żeromskiego.
Mysz a ty rodzisz na żeromskiego tak?
Bo ja też mam w planie tam rodzić.
Na szkołę rodzenia się jednak nie wybieram i jakoś nie planuję.