X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • appee Ekspertka

Wysłany: 5 października 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robili mi na początku ciąży - było ok, potem w szpitalu (23 tydzień) - ponad 4, teraz w zeszłym tygodniu (26) - ponad 5,5 i mam powtórzyć 28.10.

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • Hikaru Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bierzesz jakieś leki?

5d5226c818.png

<3 Leon <3 05.02.2016 4730g/62cm <3
  • Viki Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka miałaś bardzo dużą wagę w 26 tygodniu. 1100 to dużo na ten tydzień. Może był błąd pomiaru. Teraz masz idealna wagę jak na 29 tydzień. I wydaje mi się, że jest ok.

Moja waży tylko 760 na początku 26. Więc w 30 chyba będzie tylko z 1200. A twoja juz ma 1400.

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Hikaru Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Appee pytam bo ja mam stwierdzoną niedoczynność, biorę Euthurox ale sprawdzam TSH i ft4 co 3 tyg żeby zwiększać/zmniejszać dawkę. Może u Ciebie też trzeba było badać częściej

5d5226c818.png

<3 Leon <3 05.02.2016 4730g/62cm <3
  • appee Ekspertka

Wysłany: 5 października 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę to samo, do tej pory 50, teraz mam w weekendy brać dodatkowo po 50. Dziś podczas wizyty został poproszony endo na konsultacje do mnie i tak zarządził, że zmiana dawki i kontrola za 3-4 tygodnie.

Hikaru lubi tę wiadomość

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apee ja przy tsh 1,8 biore euthyrox 50 i 75 naprzemiennie, ale tez mi ostatnio wzroslo i podobo tak czesto jest na granicy 3 trymestru

• Kasia1986 Ekspertka

Wysłany: 5 października 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity wrote:
    w moich typach jest Camarelo Carrera, możesz napisać co w nim było nie tak wg męża? :)

Jeśli chodzi o gondolkę to nie miał nic przeciwko. Tylko w spacerówce dostęp do kosza na dole mu się nie podobał i to że dziecko siedzi niżej niż w expanderze mondo. Powiedział tak że stojąc przy rączce od wózka jest dalej do dziecka niż w expanderze. Do tego w expanderze był regulowany i ofoliowany podnóżek a w carrera nie był ofoliowany. To według mojego męża minusy :P. Mi się bardzo podoba Camarelo ale Expander jest bardzo podobny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 15:01

• Kasia1986 Ekspertka

Wysłany: 5 października 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze stanikiem będę miała bardzo poważny problem mam rozmiar 75M więc mam ogromne piersi i jak na razie nigdzie nie widziałam stanika do karmienia o takim rozmiarze więc pewnie w grudniu sobie na zamówienie zrobie. Może znacie jakieś sklepy gdzie takie duże rozmiary mają?

Moja koleżanka jak nosiła córkę też mała wolno rosła ale lekarze mówili że dzieci różnie rosną w 2 i 3 trymestrze, i u niej się urodziła zdrowa córeczka.

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka wrote:
    No i jestem już albo dopiero w domku.
    Z maleństwem wszystko dobrze, ale niestety bardzo mało przybrała na wadze. 4 tygodnie temu miała 1116 g a dzisiaj tylko 1409 g. Zaniepokoiło to doktorkę i kazała mi powtórzyć test obciążenia glukozą, co od razu zrobiłam-na szczęście byłam na czczo.I wizytę mam za 2 tygodnie, żeby malutką znowu zmierzyć i sprawdzić jak przybiera. Jeśli okaże się, że nie ma cukrzycy i za dwa tygodnie dziecko znowu mało przybierze, to będzie mnie badać w kierunku niewydolności łożyska :-/
    I się zaczęłam bać teraz, jaka może być przyczyna... Wyniki krzywej cukrowej będę miala już wieczorem.

Mi też się wydaje, że waga jest ok...z tego co widzę to na koniec 30-go tygodnia dziecko waży 1400g ;-) Moja malutka w 27t1d miała troszkę ponad 1200g i gin mówił, że jest w górnej granicy wagowej. Nic się nie stresuj ;-)

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tsh w piątek powtarzam, bo ostatnio za niskie miałam :o i musiałam zmniejszyć dawkę letroxu ze 100 na, 100 na zmiane z 75, ciekawe jaki teraz mam..

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja znam sklep ewa michalak effuniak ze stanikami

• Neli Przyjaciółka

Wysłany: 5 października 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka557 wrote:
    ja tsh w piątek powtarzam, bo ostatnio za niskie miałam :o i musiałam zmniejszyć dawkę letroxu ze 100 na, 100 na zmiane z 75, ciekawe jaki teraz mam..

Ja tak właśnie obecnie biorę od miesiąca i TSH u mnie spadło z 2,2 do 1,52

8p3ow1d3joghk98e.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi cycki nic nie urosły ani się nie zmieniły. Cały czas ten sam rozmiar 70G.

Boję się czy to nie zwiastuje problemów z laktacja. Bo ani mnie nie bolą ani nic nie wycieka...

Ja mam tsh 2,1. I gin mówi, że w 3 trymestrze to do 2,5. Biorę 50. I nie zmienił mi dawki. Ale jak miała 3 to musiałam szybko zbijać poniżej 2.

Kurde dziewczyny może ta moja taka mała bo witamin żadnych nie jem od 12 tygodnia? Gin mi kazał przestać je jeść. Nawet kwas foliowy. Stwierdził, że morfologia idealna i nie potrzebuje suplementów. A teraz tak myślę, że może źle że go słucham...

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitzula na śniadanie nie powinno się jeść białkowych rzeczy, ewentualnie kawa z mlekiem, ale tym 2% tłuszczu więcej nie. Chleb najlepiej ciemny, razowy i dobrze zjeść porcję warzyw. Co do pomidora to zależy - pomidory malinowe raczej unikać. podobnie jak nie szaleć z figami, bananem, winogronami i awokado.
    Slodkie jem non stop, praktycznie codziennie po śniadaniu i zmierzzeniu cukry wpadnie coś słodkiego :P wiem że nie powinnam, ale generalnie wyniki miałam ok tylko na czczo podwyższone więc sobie pozwalam.
    Możesz jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym (poszukaj sobe na necie) np taki ma nutella, no ale wiadomo, żeby też nie przeginać i nie jeść całego słoiczka. Jak coś jest dla diabetykow to raczej niekoniecznie dla cięzarowki z cukrzycą ciążową. Owoce raczej rano, na 2 sniadanie, unikac po 18. No i raczej też twardsze, mniej dojżałe bo mają mniej cukru

ja stanik kupię gdzieś w okolicach końca grudnia bo przy moim 75g nie wiem do ile dojdę jak zacznę karmić a muszę mieć coś porządnego, na grubych ramiączkach. Na szczęście mam niedaleko sklep brafiterski i niedawno wprowadzili kolejcję dla mam :)

Neli lubi tę wiadomość

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki ponoć wyciek siary i wzrost piersi wcale nie znaczą ze z laktacja bedzie ok;) ponoć to nic nie znaczy tylko tak sie zdarza;)
    Co do witamin to ja biorę od poczatku pregna plus i od 2 trymestru pregna dha, czytałam ze przy niskiej wadze kobiety i u mnie jeszcze wymiotach, wiec odżywianie było słabe, witaminy sa wskazane a w innych przypadkach to zależy od decyzji lekarza. Nie wiem co by było gdybym nie brała witamin skoro przy nich mam anemię:/w drugim trymestrze odżywianie u mnie było gorsze niz w pierwszym wiec ja musiałam jeść witaminy i mam juz tak mieć do końca ale nie sadze zeby one miały największy wpływ na wzrost dziecka. Pewnie zdrowe odżywianie moze wiecej zdziałać.

• mitzula Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    mitzula na śniadanie nie powinno się jeść białkowych rzeczy, ewentualnie kawa z mlekiem, ale tym 2% tłuszczu więcej nie. Chleb najlepiej ciemny, razowy i dobrze zjeść porcję warzyw. Co do pomidora to zależy - pomidory malinowe raczej unikać. podobnie jak nie szaleć z figami, bananem, winogronami i awokado.
    Slodkie jem non stop, praktycznie codziennie po śniadaniu i zmierzzeniu cukry wpadnie coś słodkiego :P wiem że nie powinnam, ale generalnie wyniki miałam ok tylko na czczo podwyższone więc sobie pozwalam.
    Możesz jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym (poszukaj sobe na necie) np taki ma nutella, no ale wiadomo, żeby też nie przeginać i nie jeść całego słoiczka. Jak coś jest dla diabetykow to raczej niekoniecznie dla cięzarowki z cukrzycą ciążową. Owoce raczej rano, na 2 sniadanie, unikac po 18. No i raczej też twardsze, mniej dojżałe bo mają mniej cukru

ja stanik kupię gdzieś w okolicach końca grudnia bo przy moim 75g nie wiem do ile dojdę jak zacznę karmić a muszę mieć coś porządnego, na grubych ramiączkach. Na szczęście mam niedaleko sklep brafiterski i niedawno wprowadzili kolejcję dla mam :)

nutella ! ? <3 jestem uratowana :P ja mam tylko po śniadaniu taki dziki cukier, ta to po innych posiłkach poniżej 100. W ogóle zdziwiłam się że po zjedzeniu obiadu i wsunięciu 2 kostek gorzkiej czekolady cukier miałam idealny a po śniadaniu nie :(

Jesz faktycznie co 3h z zegarkiem w ręku ?

Jak Zarobić Dodatkowe Pieniądze W Internecie? Sprawdzona Metoda!

f2w3s65gv5zl35r4.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to po prostu bardziej się pilnuj przy śniadaniu ;) u mnie codziennie jest chleb z parowką i pomidorem ;) no i nie zapomnij chleba smarować masłem, ja się na początku nie mogłam przestawić bo nie smarowała w ogóle ale cukrzyk powinien.
    Teraz normy sa mocno podkręcone, co kiedyś nie było cukrzycą teraz jest. Chyba strasznie się boją dużych dzieci i obniżyli ramki.
    Więc jak to powiedziala moja dietetyczka przy jednym wynkiu na granicy już stwierdzają cukrzycę ciążową (na zapas) ale nie ma się co katować niewiadomo jaką dietą. Jak jesz to co jadłaś i masz ok cukier to nie zmieniaj drastycznie diety. W Twoim przypadku pokombinuj ze śniadaniem co jeść, żeby mieć niski cukier. Za niedlugo zanieczniesz wylapywać po czym masz zawyżony wynik :)

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka, a miałaś badane przepływy i oceniany stan łożyska teraz?
    Spojrzałam w badania usg z poprzedniej ciąży i u mnie w 29 tyg+1 Marcel ważył 1400. Myślę że u Ciebie wszystko jest ok, aparat usg to nie jest nieomylny sprzęt. W każdym razie daj znak jak będziesz miała wyniki.

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie przy córce w 29+5 miała 1245g, a na drugi dzień na innym sprzęcie 1479g także nie ma co tak wagi przywiązywać do pomiarów bo duży odchyłek może być:)

• Summerka Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apee, nie martw sie - na poczatku ciazy mialas tsh w normie, a pierwszych 12 tyg jest kluczowych, no i od poczatku bierzesz leki, wuec ja bym sie nie martwila. Sama sie martwie, ake ja zbadalam tsh dopiero w 20 tc i wtedy zaczelam sie leczyc, a to za pozno...

Viki, moja ginka tez nie kala brac, bo wyniki okej, ale ja tak, jak fasula sadze, ze moze teraz nie odzywiam sue zle, ale nie daje sobie reki uciac, ze na tyle dobrze, ze zapewniam wsztstkie witaminy, wiec profilaktycznie biore. Warto wlasnie brac dha, a zwlaszcza w 3 trymestrze i podczas karmienia, ja bralam i powuem Wam, ze Zuzka jest bardzo bystra - nie wuem czy to zasluga kwasu czy genow;)

Dziewczyny, ale jak rozumiem ginke Pchelki nie martwi sama waga dziecka, bo te sa rozne, a zbyt maly przyrost (co oczywiscie nie musi swiadczyc o niczym zlym), u mojej kolezanki podejrzewali hipotrofie plodu, ale na szczescie byl to fakszywy alarm, druga kolezanka urodzila za wczesnie i synek zdrowy, ale maky 50 cm i 2700 (37 tc), wlasnie z powodu niewydolnosci lozyska, wiec dobrze, ze to sprawdza, przynajmniej Twoj lekarz to nie olewus

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
‹‹ 864 865 866 867 868 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ