X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Lila84 Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    appee wrote:
    Czy któraś z Was wie coś na temat warsztatów "Mama-wie"? W piątek 0są w Łodzi i zastanawiam się czy warto wychodzić w takie zimno:)
    Byłam w zeszłym tygodniu. Ogólnie jestem zadowolona. Fajne wykłady, wiadomo trochę reklamowych ale też dało radę. Każdy otrzymał torbę z różnymi próbkami i gratisami :-)
    No i do wygrania było sporo fajnych rzeczy

Lenka <3 35t1d 2522 gramy szczęścia <3

Czekamy na Ciebie córeczko <3
    d76e967a38.png
  • Lila84 Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla po ile w rossmanie jest ten płyn?

Ja już po spotkaniu z położną środowiskową :-) Teraz mam dylemat co do położnej do porodu.. mam dwie i nie wiem którą wybrać

Lenka <3 35t1d 2522 gramy szczęścia <3

Czekamy na Ciebie córeczko <3
    d76e967a38.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Ja sie witam w 29 tyg. Leci ten czas jak szalony. Zonaczcie juz polowa pazdziernika a dopiero sie zaczal. Ja na poczatku chcialam urodzic koniecznie po nowym roku, bo zawsze to dziecko rok mlodsze, a teraz to juz bym chciala w okolocach swiat. Ja mam ciaze donoszona od 15.12 wiec moze akurat.
    Przyszlo lozeczko i od razu je zlozylismy
    zqv07.jpg

No i pare cieplejszych ciuszkow i kombinezon na dwor
    a3zf3q.jpg

Śliczne łóżeczko :)

natalka0887, dorbie lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila 14 zł wyszło razem ze zniżka z karty rossne

Lila84 lubi tę wiadomość

• Liskova Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z ciekawości, czemu nie chcecie wykorzystać tego ojcowskiego zaraz po porodzie, tylko zostawiać na wakacje? Tak mało urlopu Wasi mężowie mają, że muszą 'oszczędzać' na wakacje?

I poza tym co, rodzicie np. w sobotę, wychodzicie do domu w poniedziałek/wtorek, a mąż kolejnego dnia idzie do pracy i zostajecie same z dzieckiem?

Pytam z ciekawości czemu tak wybieracie, bo u nas już zapowiedziane, że mąż od razu bierze 2 dni urlopu okolicznościowego (on przysługuje niezaleznie od dnia urodzenia dziecka, bo któraś tu wspominała o weekendach), a potem od razu właśnie te 2 tygodnie.

Mój mąż ma z tego roku chyba 19 dni urlopu jeszcze + z przyszłego będzie miał znowu 26, czyli razem 45 dni + te dwa tygodnie + 2 dni okolicznościowego.

A ja sobie nie wyobrażam, że wychodzę do domu, a on kolejnego dnia idzie do pracy i ja zostaję zupełnie sama.

Chociażby dlatego, że te pierwsze dwa tygodnie to właśnie czas na poznanie się, na bliskość, na wyrobienie pierwszych rytuałów itd i fajnie jakby tata też w tym uczestniczył :)

bacha8709, alexparis34 lubią tę wiadomość

• bacha8709 Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Tak z ciekawości, czemu nie chcecie wykorzystać tego ojcowskiego zaraz po porodzie, tylko zostawiać na wakacje? Tak mało urlopu Wasi mężowie mają, że muszą 'oszczędzać' na wakacje?

I poza tym co, rodzicie np. w sobotę, wychodzicie do domu w poniedziałek/wtorek, a mąż kolejnego dnia idzie do pracy i zostajecie same z dzieckiem?

Pytam z ciekawości czemu tak wybieracie, bo u nas już zapowiedziane, że mąż od razu bierze 2 dni urlopu okolicznościowego (on przysługuje niezaleznie od dnia urodzenia dziecka, bo któraś tu wspominała o weekendach), a potem od razu właśnie te 2 tygodnie.

Mój mąż ma z tego roku chyba 19 dni urlopu jeszcze + z przyszłego będzie miał znowu 26, czyli razem 45 dni + te dwa tygodnie + 2 dni okolicznościowego.

A ja sobie nie wyobrażam, że wychodzę do domu, a on kolejnego dnia idzie do pracy i ja zostaję zupełnie sama.

Chociażby dlatego, że te pierwsze dwa tygodnie to właśnie czas na poznanie się, na bliskość, na wyrobienie pierwszych rytuałów itd i fajnie jakby tata też w tym uczestniczył :)

Liskova my chcemy zrobic tak samo. Moj od razu bierze 2 tygodnie wolnego. Nie wyobtazam sobie zostac sama w domu odrazu po powrocie. To ma byc czas dla nas na regeneracje wiec pomoc taty jest wtedy nie oceniona.

Liskova lubi tę wiadomość

tb73i09k7qndi67f.png

atdci09kaw7c0xqk.png
  • AŚ_KA Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my już po wizycie :) Emilka waży całe 1200g. (28t 2d) i ma się bardzo dobrze :) dopytywałam znów o te twardnienia, stawianie sie brzuszka i mam brać nie magnez czy nospe tylko zawsze luteinę gdy jest ich wiecej niż 10-12 w ciagu dnia w przeciwnym razie można sobie zaszkodzić i takie twardnienie może wywołać akcje porodową - to tak w ramach uprzedzenia dla dziewczyn ktorym takie stawianie zdaża sie częściej w ciągu dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2015, 18:51

Mama84, dorbie, mimi87 lubią tę wiadomość

Córeczka Emilka ♡
    Ur. 5.01 2016r. Witaj Skarbie!
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki,różnie dziewczyny mają z cesarką. Różnie do siebie dochodzą. Ja osobiście bardzo szybko sobie poradziłam.

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nadążam za Wami :) ta szczepionkę kupie bo jednak jest ryzyko. To moja 2 ciąża. Jestem też po wyżycie u diabetologa i masakra... Ochrzan i tyle. Pamięta mnie z przed 5 lat i jak jej powiedziałam że moja Zoja miała 4400 jak sie urodziła to stwierdziła że nie umiem prowadzić diety cukrzycowej. Jest mi smutno bo to trudna dieta ale jutro zobaczę mojego synka na usg genetycznym. Ja mam co wizyte usg ale jutro idę prywatnie. Jeśli chodzi o ubranka to ja lubię mieć dużo. Wszystkiego po 7 na każdy dzień. Już dużo mam od koleżanek i kuzynki. Ale nowe też kupię. Najlepszej jakości są w Mothercare i w kompletach tanio wychodzi a bawełna pierwszej klasy. Ok 70zl na 7 szt wiec opłaca się. Zojeczkę mój mąż sam kąpał codziennie od pierwszego dnia w domu zawsze o tej samej porze. Do 3 roku jej życia na pewno i dzięki temu maja super relacje i czasem im zazdroszczę bo tato to książę z bajki dla swojej córeczki. Teraz też tak będzie. Nie ważnie co robił, rzucał wszystko i kąpał ją.

• Summerka Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova,

Mój był tydzien po moim porodzie, ale wziął zwolnienie od lekarza (zwolnienie przysługuje mu tez do opieki nad żona po cc), potem była u mnie siostra i jak dla mnie było to dobre rozwiazanie. Mój mauz ma 27 dni urlopu (u nas w pracy przysługuje jeszcze 1 dzien imieninowy) i o wiele bardziej przydał sue tatusiowy, gdy wracałam do pracy, a nie chciałam zuzki do żłobka wysyłać, a wtedy akurat dziecko kumate i spędza czas z tata, bo na poczatku to i tak tylko wisi przy cycu.

FasUla, Giannaa lubią tę wiadomość

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z moim brzuchem juz lepiej, w ciagu dnia juz nie twardnieje troche wieczorami. A czy takie wypychanie sie dzidziusia az mi cala prawa strona macicy stwardniala liczy sie jako skurcz? A lewa jest normalna.
    14t3hmx.jpg

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • naali13 Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie wiem jak bedzie z ojcowskim, zależy kiedy urodzę.
    Bo generalnie od 18 stycznia mój mąż ma 2 tyg ferii więc nie chcę zeby się to pokryło, a zawsze może wziąć L4 na opiekę nade mną. :) Zresztą jego nie ma w domu tylko przez kilka godzin.

01.2016 🧒
    10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
    1cs
    3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka, ja nie mam siostry, moja mama pracuje, teściowa jest niemobilna i mieszka kawałek od nas, więc my liczymy tylko na siebie. Zresztą szczerze mówiąc chyba bym nie chciała pomocy kogoś z zewnątrz, bo uważam, że to czas dla nas.

Jasne, dziecko na początku głównie wisi na cycu, ale samo to, że ktoś mi zrobi kanapki i herbatę, ugotuje obiad, czy posprząta, jest pomocne.

Poza tym ja jednak uważam, że przytulanie, kangurowanie już od samego początku baardzo pomaga na więź z ojcem :)

Nam się urlop nie przyda jak będę wracać do pracy, bo i tak wtedy max 2 tygodnie mąż weźmie, więc co mi z tego. A ja jak wrócę do pracy na cały etat, to wtedy na pewno żłobek/przedszkole.

• ania.g Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z wolnym dla taty po porodzie robimy tak jak w zeszłym roku czyli: najpierw mój mąż bierze 14 dni zwolnienia na mnie ( płatne 80%) przysługuje bez problemu po cesarce. Potem 14 dni ojcowskiego i dwa okolicznościowego.

Liskova lubi tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka ja mam to samo i wtedy nie licze tego jako skurcz bo to ewidentnie mały sie wypycha. Jak jest skurcz to w kazdym miejscu macica jest twarda

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez tak mam, ze widzę gdzie sie ułożył bo brzuch zniekształcony i kopie tez juz pod biustem wiec teraz naprawde czuje ze nosze go pod sercem a nie na pęcherzu;)

mala_lady lubi tę wiadomość

• Summerka Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova, okej, pytałaś czemu robimy tak, a nie inaczej - wiec powiedziałam. Moi rodzice i teściowie tez pracują i mieszkają 100 km od nas, wiec na nich nie licze. Dlatego mój mauz wziął od razu zwolnienie, a tatusiowy pózniej i teraz tez tak planuje, bo jak mała podrośnie, to bedzie mogl zostać z dziewczynkami dwa tyg, a ha wtedy odżyje;) ale oczywiscie kazdy ma inna sytuacje i inny sposób.

Co do przytulania, kangurowatych, etc., to podczas karmienia odpada, gdy dziecko spi, to spi. Mój mauz, po powrocie z pracy, kapał mała i sie nia zajmował, a pierwszy tydzien był z nami, a nie sadze, zeby tydzien dłużej robił różnice w przypadku więzi z dzieckiem...to niczym opowiesci o tym, ze dziecko ma słabsza wież z matka, jesli urodzi przez cc i nie leży pierwsze dwie godziny z dzieckiem - ja tak nie robiłam i nie sadze, ze mam przez to słabsza wież. Ale, jak mowię kazdy robi jak chce;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2015, 20:26

FasUla lubi tę wiadomość

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • ktosik85 Koleżanka

Wysłany: 13 października 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również jestem po wizycie.Maluszek waży 1,6 kg w 29 tygodniu.
    Pytałam o twardnienie brzucha- lekarz kazal duzo odpoczywać.

FasUla, mimi87, Mama84 lubią tę wiadomość

sylwia
  • mala_lady Ekspertka

Wysłany: 13 października 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosik jaki duży bobas :):)

bbe73a0022.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 13 października 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:

Co do przytulania, kangurowatych, etc., to podczas karmienia odpada, gdy dziecko spi, to spi. Mój mauz, po powrocie z pracy, kapał mała i sie nia zajmował, a pierwszy tydzien był z nami, a nie sadze, zeby tydzien dłużej robił różnice w przypadku więzi z dzieckiem...to niczym opowiesci o tym, ze dziecko ma słabsza wież z matka, jesli urodzi przez cc i nie leży pierwsze dwie godziny z dzieckiem - ja tak nie robiłam i nie sadze, ze mam przez to słabsza wież. Ale, jak mowię kazdy robi jak chce;)

Hahahah dobre ;-) mój mąż przez pierwsze 4 lata od urodzenia się syna był gościem w domu później przez kolejne 2 lata trochę częstszym gościem ...dopiero od 3 m-cy Młody ma go na co dzień i nie widzę słabszej więzi syna z ojcem wręcz przeciwnie. A co dopiero mówić o godzinach czy tygodniach ...

Summerka, FasUla lubią tę wiadomość

a.png
    a.png
‹‹ 892 893 894 895 896 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ