Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
kattalinna wrote:Naprawdę szkoda życia 🙂 wiadomo, że są ubrania, sytuacje, że trzeba ale takie codzienne ciuchy naprawdę świetnie się noszą bez 😉 w razie czego jeszcze jeden wynalazek polecam: żelazko w sprayu. Zmienia życie naprawdę, świetnie pasuje do suszarki bębnowej 😉
Ja z kolei czaję się na parownice taką do prasowania rzeczy rozwieszonych pionowo. Ma któraś?
Pieluchy: Ja jednak zostanę przy jednorazówkach. Wiem, że to nie eko, jednak na tym polu moja wygoda i zaoszczędzony czas jest ważny. I tak tego prania dziecięcego jest w cholerę.kattalinna lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Holibka ja mam parownice ale jakoś nie mam kiedy jej używać może w sumie wypróbuje w końcu na tych ubrankach dziecięcych to był prezent na święta I tak jakoś zapomniałam o niej.
Co do pieluch ja też raczej jednorazoweWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 18:42
Holibka lubi tę wiadomość
-
Rocky wrote:ultramaryna, z ciekawości: jaki rozmiar tego kombinezonu kupiłaś? strasznie to ładne 🤩 ale większość rozmiarów niedostępna
Holibka, mam parownicę z Tefala też kupiona w Lidlu 😅 Rozprostowuje wszystkie zagniecenia, jest mała i poręczna. Używam ją od wielkiego gwizdka, żelazka w ogóle 🤣 Dziecięce też mam zamiar parownicą potraktować 😉
Dziś ze spotkania wróciłam… z pięcioma worami dziewczyńskich najrozniejszych różności - ubranka, kombinezony, kocyki itd. O matko 🫣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 19:29
Holibka, kattalinna, Rocky, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
🩺 12.11.
-
Dziewczyny poczułam w końcu ruchy w 18t 3d!
Smyra mnie młody od środka Chyba dziecku po prostu trzeba było dać grapefruita 😅 opyliłam całego.Zaqwsx, kattalinna, Rocky, Liyss🧚🏻, ultramaryna_, Domi.Nika, KINGA89, Podkoszulka lubią tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
-
Holibka a wczoraj zastanawiałam się czy nie kupić grejpfruta 🤪
Dziękuję dziewczyny za opinie nt suszarki! Widzę więcej plusów niż minusów i sporo zaoszczędzonego czasu 🥹
Ultramaryna dzięki! Zaraz zerknę na Lidka czy jeszcze są 😘Holibka, ultramaryna_, kattalinna lubią tę wiadomość
Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
19.04 12dpo ⏸️
19.04 beta 122,90 🤞🏻
22.04 beta 578,60 🤞🏻
09.05 pierwsza wizyta 0,58 cm bobo z bijącym serduszkiem 🥹
28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
17.06 bobuś ma już 6 cm 😍 🩷?
26.06 badania prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷?
10.07 wszystko dobrze u bobo🥹🩷?
24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
06.08 córeczka waży 317g 🥰
21.08 II badania prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
16.10 III badania prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm 🥹
🔜 19.11 KTG + wizyta
🔜03.12 KTG + wizyta
🔜 17.12 KTG + wizyta
🔜 poród 🥰
-
KINGA89 wrote:Moje pytania dotyczące niskiego ciśnienia i skurczów łydek zaginęło chyba w potoku innych. Serio żadna z was nie ma z tym problemu i nie dostała jakichś rekomendacji?
A badałaś poziom sodu i potasu u siebie? Ewentualnie wapnia? Ja bym jeszcze ten trop sprawdziła skoro bardzo niskie ciśnienie i skurcze. Może gospodarka elektrolitowa się rozjechała?KINGA89 lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
-
KINGA89 wrote:Moje pytania dotyczące niskiego ciśnienia i skurczów łydek zaginęło chyba w potoku innych. Serio żadna z was nie ma z tym problemu i nie dostała jakichś rekomendacji?
Co do skurczu - jedyne co mogę doradzić to zacznij przyjmować magnez, w ciąży jest większe zapotrzebowanie. Jeśli to bardzo uciążliwe to skontaktuj się z lekarzem, bo nie znamy Twojej sytuacji zdrowotnej, o ile dla jednej to będzie prawidłowy objaw, dla innej może być już patologiczny 🤷♀️KINGA89 lubi tę wiadomość
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
🩺 12.11.
-
ultramaryna_ wrote:Niższe ciśnienie jest fizjologiczne w ciąży, zawsze się obniża. Woda z solą, kawa wypróbowana?
Co do skurczu - jedyne co mogę doradzić to zacznij przyjmować magnez, w ciąży jest większe zapotrzebowanie. Jeśli to bardzo uciążliwe to skontaktuj się z lekarzem, bo nie znamy Twojej sytuacji zdrowotnej, o ile dla jednej to będzie prawidłowy objaw, dla innej może być już patologiczny 🤷♀️
Właśnie Kinga pisała, że przyjmuje dobrze przyswajalny magnez i już nie wie co robić.
Syn się na mnie obraził, bo nie on wybrał imię. Później trochę w żarty to obróciliśmy i tłumaczyłam, że jak będzie miał swoje dzieci to wtedy on z żoną będzie decydował ostatecznie. Średnio go to przekonało. No nic, jutro mąż zjeżdża to pewnie będzie męska rozmowa na ten temat.ultramaryna_, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
-
Czy ja mówiłam że już dobrze się czuje?? To albo mój syn nie lubi wizyt u lekarza albo mnie bo dzisiaj od rana boli mnie głowa wymiotuje i czuje się źle
-
potforzasta wrote:Czy ja mówiłam że już dobrze się czuje?? To albo mój syn nie lubi wizyt u lekarza albo mnie bo dzisiaj od rana boli mnie głowa wymiotuje i czuje się źle
-
Hej dziewczyny,
Chciałam Wam życzyć dobrego dnia.
Dzisiaj wstałam wyspana w dobrym nastroju i właśnie szykuję się na wizytę w poradni patologii ciąży. Zdecydowałam się zrobić amniopunkcję i dzisiaj pewnie będę umawiać się na termin. Przeanalizowałam wszystkie za i przeciw, ryzyko itd i jednak chcę wiedzieć czy toxo przeniknęła do dziecka czy nie. Nie umiałabym pogodzić się z myślą, że miałam sposobność to sprawdzić i w razie potrzeby wdrożyć odpowiednie leczenie a tego nie zrobiłam...
Ostatnie dwa dni byłam kłębkiem nerwów a teraz czuję jakiś wewnętrzny spokój, że wszystko będzie dobrze i że ktoś nade mną czówa i nad dzieckiem.
KINGA89, Holibka, kattalinna, kknn, Beza27, Podkoszulka lubią tę wiadomość
-
Holibka wrote:A badałaś poziom sodu i potasu u siebie? Ewentualnie wapnia? Ja bym jeszcze ten trop sprawdziła skoro bardzo niskie ciśnienie i skurcze. Może gospodarka elektrolitowa się rozjechała?
Badałam w kwietniu (robię te wyniki co roku) i było ok. Piję, solę, codziennie jest też wysokozmineralizowana woda, więc chyba z tym aspektem jest dobrze, ale dla pewności jeszcze raz to sprawdzę.
@ultramaryna_ - tak, ja biorę magnez od wielu miesięcy.
Zauważyłam jednak pewną prawidłowość, że ja dostaję skurczu cały czas w jednej nodze, do której promieniowała mi rwa kulszowa na początku ciąży i że zawsze to się dzieje rano, tuż po obudzeniu. Trochę poczytałam, trochę podedukowałam i wyszło, że mogę mieć jakiś ucisk na nerw spowodowany rozrastającą się macicą i tymi wszystkimi zmianami. Dzisiaj mam wizytę, więc o to zapytam.
@Faelwen90 powodzenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia, 07:58
Holibka, Faelwen90, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Faelwen90 trzymam kciuki! 🤞🏼 Myślę że to najlepsza decyzja jaka mogliście podjąć 🫂
Kinga89 ja od początku ciąży mam niskie ciśnienie i to takie na poziomie np 82/47. Nie ma innego sposobu niż to o czym pisałaś - spacery, ruch, jak jest bardzo źle to kawa, możesz wziąć chłodny prysznic, kłaść się na ziemi z nogami u góry itp, napić się wody z solą himalajską, zjeść posolonego pomidora, ale też trzeba samemu sprawdzić co na Ciebie zadziała.
Jesli chodzi o skurcze to dobrym tropem jest moim zdaniem fizjoterapeuta. Zobaczy, pomaca, bo może faktycznie jest jakaś krzywizna, którą uciska i przez to te skurcze. A magnez w kryzysowych sytuacjach zawsze można zwiększyć, dorzucić sobie jedną czy dwie tabletki albo napić się elektrolitów.
Potforzasta 🫂 oby szybko przeszło
Holibka może weź synka na jakieś zakupy i niech wybierze coś dla brata? ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia, 08:16
KINGA89, Faelwen90 lubią tę wiadomość
-
KINGA89 wrote:
Zauważyłam jednak pewną prawidłowość, że ja dostaję skurczu cały czas w jednej nodze, do której promieniowała mi rwa kulszowa na początku ciąży i że zawsze to się dzieje rano, tuż po obudzeniu. Trochę poczytałam, trochę podedukowałam i wyszło, że mogę mieć jakiś ucisk na nerw spowodowany rozrastającą się macicą i tymi wszystkimi zmianami. Dzisiaj mam wizytę, więc o to zapytam.
@Faelwen90 powodzenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia, 08:19
KINGA89 lubi tę wiadomość
-
Faelwen90
Będzie dobrze, w waszej sytuacji ciężko siedzieć spokojnie i czekać na to jak bedzie. Myślę że musicie przez to przejść, żeby wiedzieć wszystko co i jak i mieć spokojniejszą ciążęWiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia, 08:22
Faelwen90 lubi tę wiadomość
-
Nomeolvides wrote:
Kinga89 ja od początku ciąży mam niskie ciśnienie i to takie na poziomie np 82/47. Nie ma innego sposobu niż to o czym pisałaś - spacery, ruch, jak jest bardzo źle to kawa, możesz wziąć chłodny prysznic, kłaść się na ziemi z nogami u góry itp, napić się wody z solą himalajską, zjeść posolonego pomidora, ale też trzeba samemu sprawdzić co na Ciebie zadziała.
Jesli chodzi o skurcze to dobrym tropem jest moim zdaniem fizjoterapeuta. Zobaczy, pomaca, bo może faktycznie jest jakaś krzywizna, którą uciska i przez to te skurcze. A magnez w kryzysowych sytuacjach zawsze można zwiększyć, dorzucić sobie jedną czy dwie tabletki albo napić się elektrolitów.
To w takim razie Ty to jesteś hardcorem, bo ja przy takim ciśnieniu już bym chyba nie żyła.
Pomidory, sól, spacery, nogi w górze - wszystko jest grane. Kawy piję 2 dziennie, ale one wyczytałam, że działają tylko doraźnie, a w dłuższej perspektywie na odwrót, gdyż są moczopędne, a diureza potęguje spadek ciśnienia.
Magnezu nie chcę już zwiększać, bo jak przedobrzę, to kończy się biegunką, ale do fizjo muszę się wybrać tak czy inaczej, i pewnie jeszcze w tym tygodniu się zapiszę, bo ograniczenie ruchu (mniej aktywności) jednak widać nie działa na mnie dobrze.
-
Faelwen90 wrote:Hej dziewczyny,
Dzisiaj wstałam wyspana w dobrym nastroju i właśnie szykuję się na wizytę w poradni patologii ciąży. Zdecydowałam się zrobić amniopunkcję i dzisiaj pewnie będę umawiać się na termin. Przeanalizowałam wszystkie za i przeciw, ryzyko itd i jednak chcę wiedzieć czy toxo przeniknęła do dziecka czy nie. Nie umiałabym pogodzić się z myślą, że miałam sposobność to sprawdzić i w razie potrzeby wdrożyć odpowiednie leczenie a tego nie zrobiłam...
Ostatnie dwa dni byłam kłębkiem nerwów a teraz czuję jakiś wewnętrzny spokój, że wszystko będzie dobrze i że ktoś nade mną czówa i nad dzieckiem.
Holibka, słyszałam, że to częsty proceder, aby starsze rodzeństwo wybierało imię 🫣 Dla mnie niezrozumiały, bo wiadomo, że dzieci wymyślą coś pod wpływem chwili, zainspirują się bajką lub kolegą. A dziecko zostaje z tym imieniem na resztę życia 😉 super, że postawiłaś granicę, to decyzja rodziców ! 👍
Kinga, właśnie w ciąży lubią się budzić jakieś rwy, cieśni nadgarstka itd. Słyszałam też właśnie o takiej przypadłości ze skurczami, ale kompletnie mi nazwa wypadła z głowy, przepraszam 🫣 Dlatego też zasugerowałam rozmowę z lekarzem, on pomoże wykluczyć pewne sprawy.
Faelwen90, KINGA89 lubią tę wiadomość
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
🩺 12.11.
-
Faelwen90 wrote:Hej dziewczyny,
Ja dzisiaj wstałam w lepszej formie chyba mały nie lubi wizyt u lekarza. No i nie będzie jednak Mikołaj bo mi jakoś nie leży musimy pomyśleć nad jakimś innym imieniem żeby pasowało w Pl i w De.Faelwen90 lubi tę wiadomość
-
Dzien dobry 😊
Widzę ,że moje tematy pojawiły się na wątku- kocham być gospodynią w domu (jest to dla mnie przyjemności) a co za tym idzie wszystkie gadżety i rozwiązania są dla mnie bardzo ważne. Nie wyobrażam sobie domu bez suszarki bębnowej! Bez odkurzacza bezprzewodowego-mieliśmy Dyson a teraz się skusiłam na Samsung Bespoke Jet kocham jeszcze większą miłością! Ja sporo prasuję,więc z żelazko ze stacją parową.Co do suszarki u mnie jest od zawsze i nie mieszczę ubrań ale trzeba dobierać programy. Cudowna sprawa to możliwość wyprania kołder,poduszkę ,a ręczniki są mięciutkie. Nie wkładam tshirtow dzieci czy naszych z dużymi obrazka. Rzeczywiście jak się od razu wiele rzeczy poskłada to nie trzeba prasować.
Dominika chętnie dowiem się o polecanie majtek menstruacyjnych. Póki co używałam kubeczka i bardzo sobie chwaliłam,ale majtki też mnie ciekawią tyle,że nie wiedziałam co wybrać,bo marek jest wiele.
W pieluchy jednorazowe podjęłam próbę z bliźniakami i szybko zrezygnowałam- mimo tego,że trend mi się podoba do tematu nie wróciłam. Do wiązania chusty również 🫣 za to kochałam nosidło ergonomiczne i dla takich bobasów jak nasz na lato bajka!
My jesteśmy po wizycie! Wszystko pięknie i książkowo. Martwiłam się o cukier,bo jem bardzo dużo słodkiego,ale jak w każdej ciąży mimo apetytu jest poniżej normy🤣 maluszek rośnie jak szalony i rzeczywiście Pani dr była pod wrażeniem długości kości 😊No i wszystko wskazuje na to,że oczekujemy narodzin chłopca 👶🏻🐳 moje chłopaki oszalały ze szczęścia. Ponieważ na połówkowe umówili Nas dopiero na 4 września to na środę umówiłam się na wizytę prywatną i celu potwierdzenia i dostania ładnych zdjęć dla rodzinki.
Kinga ze skurczami nie pomogę,ale jest fantastyczna babeczka Olga Grech na ig poszukaj interesujący Cię problem i na pewno naprowadzi Cię co suplementowac. Ja z jej poradami wyszłam z 3 letniej anemii przyjmując probiotyki,maslan sodu i laktoferyna popijana pyłkiem pszczelim,a dostałam skierowanie na wlew żelaza….
kattalinna, KINGA89, Holibka, ultramaryna_, Liyss🧚🏻, kknn, Podkoszulka lubią tę wiadomość
👩🏼 37 lat 🧔🏻41 lat
👦🏼👧🏼 bliźniaki 2012
👧🏻 córeczka 2019
6.12.23 II 10dpo - beta 10 ,dobre przyrosty
21.12.23 usg puste jajo
4.01.24 indukcja - poronienie 💔beta 52965
08.05.2024 II - 11dpo beta 23
10.05.2024 beta 98💚progesteron 52,80ng
16.05.2024 - beta 2464
22.05.2024 - 1 usg 'tylko' pęcherzyk ciążowy
24.05.2024 - beta 26709
28.05.2024 wizyta mamy wyczekane ❤