X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Termin STYCZEŃ 2025
Odpowiedz

Termin STYCZEŃ 2025

Oceń ten wątek:
  • Faelwen90 Ekspertka

Wysłany: 30 września, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie zaczęłam panikować. A czemu? Bo właśnie zdałam sobie sprawę, że jak ja mogę planować karmienie piersią jak ja przecież 3 razy dziennie biorę antybiotyk i mam go brać do końca ciąży. Już przetrzepałam cały internet, ale nie znalazłam odpowiedzi na to jak to jest z karmieniem piersią po antybiotyku. Ile trzeba czekać żeby organizm się oczyścił. Wiem, że do tego jeszcze daleko, ale martwie się. Niby człowiek myśli o wszystkim, ale o tym nie pomyślałam...

Dobrze, że w czwartek idę do mojego lekarza prowadzącego i zapytam się go o to karmienie po porodzie, bo nie daje mi to teraz spokoju 😞

preg.png
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 30 września, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faelwen a co jest w ulotce tego leku na temat kp? ☺️

👧🏼25 👱🏼‍♂️26
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS

🍀21.04 ⏸
    🍀 22.04 beta 49 / 199 / 608 / 5739
    🍀 02.05 Dwa pęcherzyki w macicy
    🍀 15.05 Mamy dwa serduszka ♥️♥️
    🍀 27.06 NIFTY niskie ryzyka 🥺
    🍀 19.07 Synek 🩵 i Córeczka 🩷

💊Euthyrox 100, acard

preg.png
  • Liyss🧚🏻 Autorytet

Wysłany: 30 września, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nome trzymam kciuki, żebyście zdążyli to wszystko ogarnąć ✊🏻 Ale ten czas leci za szybko 😂

Domi będziesz czytać o porodzie i oglądać jakieś filmiki?🙈

Dziewczyny a co ile się wymienia smoczki w butelkach?🙈

E_Wella ja ostatnio byłam na targach dziecięcych i kupiłam zwykłą, wełnianą czapeczkę. Do tego kombinezon ma kaptur, śpiwór w wózku ma kaptur więc powinno starczyć 😁 mam z firmy woolbean.

gumiś super lista, zrobiłam screen dzięki! 😁 Tylko właśnie myślę, żeby te apteczne rzeczy zamówić może dopiero pod koniec października.

Laktator chyba kupię po porodzie bo nie wiem jak będzie z tym karmieniem 🫣

Ultramaryną mam nadzieję, że będziecie zadowoleni z sesji 🥹🥰

Holibka miasto wojewódzkie i z tejpami płaciłam 170 PLN.

Jeśli chodzi o wit D to tylko lek, nie wierzę w suple 🤷‍♂️

Beza mi się wydaje, że im dziecko większe tym ma mniej miejsca i mniej odczuwalne są ruchy. Ja teraz czuje całkowicie inaczej niż 6/7 tyg temu 🙈 dla siebie mam tylko jedną piżamę i to do porodu 😂 Jeszcze myślę o zamówieniu szlafroka do szpitala.

Dziewczyny z dostawkami. Czy kupujecie jakiś inny materac ni ten, który jest w zestawie?

Hej! Witam się w 27 tc! Ostatni tydzień 2 trymestru. 🙈 Jak to możliwe, że za tydzień 3 trymestr 😂 Udanego tygodnia 😘

KINGA89, Holibka, LeniweKluski, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

Nadzieja to początek wszystkiego✨

11cs 🍀
    19.04 12dpo ⏸️
    19.04 beta 122,90 🤞🏻
    22.04 beta 578,60 🤞🏻
    09.05 pierwsza wizyta 0,58 cm bobo z bijącym serduszkiem 🥹
    28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
    17.06 bobuś ma już 6 cm 😍 🩷?
    26.06 badania prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷?
    10.07 wszystko dobrze u bobo🥹🩷?
    24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
    06.08 córeczka waży 317g 🥰
    21.08 II badania prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
    03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
    01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
    16.10 III badania prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
    29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm 🥹
    🔜 19.11 KTG + wizyta
    🔜03.12 KTG + wizyta
    🔜 17.12 KTG + wizyta
    🔜 poród 🥰

preg.png
  • Yowelin Ekspertka

Wysłany: 30 września, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faelwen90 wrote:
    Dziewczyny, właśnie zaczęłam panikować. A czemu? Bo właśnie zdałam sobie sprawę, że jak ja mogę planować karmienie piersią jak ja przecież 3 razy dziennie biorę antybiotyk i mam go brać do końca ciąży. Już przetrzepałam cały internet, ale nie znalazłam odpowiedzi na to jak to jest z karmieniem piersią po antybiotyku. Ile trzeba czekać żeby organizm się oczyścił. Wiem, że do tego jeszcze daleko, ale martwie się. Niby człowiek myśli o wszystkim, ale o tym nie pomyślałam...

Dobrze, że w czwartek idę do mojego lekarza prowadzącego i zapytam się go o to karmienie po porodzie, bo nie daje mi to teraz spokoju 😞
    Musisz sprawdzić czy ten antybiotyk jest ok przy karmieniu piersią, ale wątpię aby w ciąży był ok, a przy kp nie.

W każdym razie położna na SR mówiła, że sama antybiotykoterapia nie jest przeciwwskazaniem do kp, przerywania kp na ten czas, ale ważne żeby ten antybiotyk był ok dla kobiet kp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września, 11:01

kattalinna, Faelwen90 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Faelwen90 Ekspertka

Wysłany: 30 września, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nomeolvides wrote:
    Faelwen a co jest w ulotce tego leku na temat kp? ☺️

Właśnie jest tylko napisane, że w razie konieczności leczenia spiramycyną kobieta nie powinna karmić piersią.

Ja stosuję ten lek od 9 tyg. ciąży i mam brać do końca. Zastanawiam się po jakim czasie mój organizm się tego pozbędzie i karmienie będzie bezpieczne...

Nie ukrywam, że karmienie piersią jest dla mnie bardzo ważne i chciałabym to robić. Wiem, że czasami jest tak, że mimo chęci może się nie udać, ale ten antybiotyk to dla mnie kolejna bariera i to mnie przygnębia 😞

preg.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 września, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faelwen90 wrote:

Zanim będziesz u lekarza to może tu znajdziesz potrzebne informacje, w artykule jest bogata bibliografia a na stronie też jest leksykon leków, można zweryfikować. Ogólnie inaczej wygląda kwestia brania leków przed niż w trakcie kp.
    https://cnol.kobiety.med.pl/pl/czy-mozna-podawac-leki-matkom-karmiacym/

Też myślę, że skoro w ciąży możesz brać ten antybiotyk, to tym bardziej później nie będzie bardziej szkodliwy.

Faelwen90 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Domi.Nika Autorytet

Wysłany: 30 września, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liyss będę czytać oglądać 😂 tez poczytam trochę literatury specjalistycznej psychologicznej. Nigdy nie interesowałam się tym tematem od tej strony a chętnie poszukam sobie artykułów o porodach. Słyszałam tez o filmie „poród w ekstazie” czy jakos tak muszę go poszukać. No i ta szkole rodzenia od zaufaj położnej chce obejrzeć. Przeczytam coś jeszcze o cc żeby się ewentualnie przygotować. I o karmieniu piersią sobie poczytam, jest książka o noszeniu dzieci wyd. Natuli. Wiec trochę tego jest.

Faelwen90 ja słuchałam rozmowy która wrzucała tu Jakasienka profesor Stachowskiej i doradczyni laktacyjnej i one o tym mówiły, żeby to konsultować z doradczyniami laktacyjnymi. Bo po niektórych antybiotykach można KP nawet jak na ulotce jest tak napisane i mówiły ze dużo kobiet przez to rezygnuje z KP a nie jest to konieczne. Posłuchaj tej rozmowy.

kattalinna, Faelwen90, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

ona 28
    on 31

preg.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 września, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam właśnie koszulę do karmienia od mamy ginekolog, skusiłam się przesyłką z olx za 1 zł. Wczoraj z vinted bambusową z milk and love. Jak przyjdą to będę myśleć dalej, jakąś od dr nap bym chciała upolować, ale z tych dłuższych.

Podzielę się niepopularną opinią: uwielbiam moje pończochy kompresyjne! Wczoraj mnie wkurzyły bo trochę się ściągają przy szybszym tempie chodu, ale im wybaczam bo od razu po założeniu czuję, że działają. Dziś obudziłam się z ciężkimi nogami - uczucie to odchodziło centymetr po centymetrze. Niesamowite 🙂

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

preg.png
  • Yowelin Ekspertka

Wysłany: 30 września, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wrócę do tematu monitorów oddechu. Mamy dostawkę, popularny babysense niby nie jest zalecany do tego typu łóżeczka, bo może nie odróżniać oddechów dziecka i rodzica śpiącego obok. Więc co w zamian?

Mój mąż nie jest do tego przekonany. Położna na SR z zaufajpoloznej mówiła, że jeśli dziecko nie jest wcześniakiem i nie ma innych zaleceń, to takie urządzenie nie jest wymagane. Z kolei jest masa historii zasłyszanych o notorycznych "fałszywych" alarmach i zyciu przez to w stresie. I już sama nie wiem i głupieje.

preg.png
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 30 września, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yowelin wrote:
    Ja wrócę do tematu monitorów oddechu. Mamy dostawkę, popularny babysense niby nie jest zalecany do tego typu łóżeczka, bo może nie odróżniać oddechów dziecka i rodzica śpiącego obok. Więc co w zamian?

Mój mąż nie jest do tego przekonany. Położna na SR z zaufajpoloznej mówiła, że jeśli dziecko nie jest wcześniakiem i nie ma innych zaleceń, to takie urządzenie nie jest wymagane. Z kolei jest masa historii zasłyszanych o notorycznych "fałszywych" alarmach i zyciu przez to w stresie. I już sama nie wiem i głupieje.

Z mojego researchu wynika, że
    - faktycznie najbardziej zalecane monitory sa dla wcześniaków i podobno szpitale potrafią wymagać zakupu takiego urządzenia przed wypuszczeniem maluszka do domu
    - jeśli rodzic ma lepiej spac, mniej się stresować to warto, ale nie można polegać tylko na monitorze
    - jeśli mamy korzystać z dostawki to musi być odpowiednio daleko odstawiona od naszych łóżek, lepiej też montuje się te monitory talerzowe w szczebelkowych odstawkach niż w tych popularnych materiałowych
    - opcje m.in do dostawki to snuza - zakładany na pieluszkę, ale to lubi sobie podobno czasem spaść oraz owlet (skarpetka na nogę, bardzo polecany ale potrafi odparzyć stopkę więc zalecają przekładanie skarpetki przy nocnym karmieniu/zmianie pieluchy) to jest najdroższa opcja
    - monitory oddechu można często wypożyczyć od producentów

Tyle z mojej wiedzy internetowej, ale chętnie poczytam jak tam w praktyce 😁

Szczerze ja nie mam monitorów na liście wyprawkowej jako „must have”, jeśli się zdecydujemy to pewnie na wypożyczenie snuzy na pierwsze 3? Miesiące.

Yowelin, kattalinna, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

👧🏼25 👱🏼‍♂️26
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS

🍀21.04 ⏸
    🍀 22.04 beta 49 / 199 / 608 / 5739
    🍀 02.05 Dwa pęcherzyki w macicy
    🍀 15.05 Mamy dwa serduszka ♥️♥️
    🍀 27.06 NIFTY niskie ryzyka 🥺
    🍀 19.07 Synek 🩵 i Córeczka 🩷

💊Euthyrox 100, acard

preg.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 września, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie mi wyskoczyła informacja, że na rynek weszła baza obrotowa avionaut orbit do fotelików pixel. Może komuś się przyda 🙂

preg.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 30 września, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Yowelin ja mam babysense po starszaku i po ponownej „legalizacji” w serwisie zamierzam go używać w dostawce odstawionej te 10 cm ode mnie :) Będziemy testować jaka odległość jest optymalna i włącza się alarm przy pustym łóżeczku. A na czas karmienia/zabrania dziecka z dostawki babysense bardzo łatwo się wyłącza. No i w dostawce można używać tylko jednego talerza, a np. drugiego pod kokonem. Ja zostaję przy tej opcji.

Wit D - zapomniałam, że ten olej może być szkodliwy. Mój starszak też do tej pory z przerwami na devikapie 😅 i kurcze też tęsknię za tym anyżkowym smakiem i starszak też 😅

Dzięki za info o cenach urofizjo. Chyba nie pójdę ponownie do tego dzisiejszego. Skasował 200 zł za potrzymanie dłoni na spojeniu i pod odcinkiem lędźwiowym. Po połowie sesji ledwo mogłam się podnieść. Dopiero jak zgłosiłam że nie jest mi wygodnie ani za bardzo lepiej to zasugerował żebym sobie usiadła. Jakbym tego nie powiedziała to pewnie godzinę by minkazal leżeć plackiem na plecach. Do tego wyjechał mi z jakimiś pseudopsychologicznymi gadkami w nawiązaniu do poprzedniej ciąży i mi zaczął udowadniać nieprzepracowany żal. I kazał mi go odpuścić itp. itd. No fajnie. Popłakałam się i wyszłam z bólem głowy z tej sesji. Zapytałam na koniec co z tymi mięśniami które się rozeszły, to mi powiedział że była potrzeba skupić się na czym innym i jeśli chce to mogę przyjść za 2-3 tygodnie.

Nie wiem, może ja jestem jakaś nienormalna, ale jak idę do fizjoterapeuty to oczekuję jakiegoś masażu, sprawdzenia napięć, redukcji ich, ewentualnie zatejpowania. Tym bardziej, że wiedział z czym przychodzę, rozmawialiśmy przed wizytą. A nie przykładania dłoni i odczuwania jej ciepła i rozgrzebywania na wyrywki mojego życia. Jakbym chciała do psychologa to bym poszła nie do fizjoterapeuty 😅 Rozumiem ideę podejścia holistycznego, ale tym razem nie tego oczekiwałam 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września, 14:23

kattalinna lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️ 37.
    👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
    👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa

preg.png
  • KINGA89 Autorytet

Wysłany: 30 września, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Holibka, o matko, nie wierzę, że to tak wyglądało. Szczerze? Ja bym chyba zaprotestowała i wypowiedziała głośno to, co napisałaś, że nie tego oczekuje i 200 zł za potrzymanie dłoni i zniszczenie nastroju, to chyba zbyt wygórowana cena. Zdecydowanie szukaj kogoś innego. Ja mam dużą tolerancję dla ludzi ekscentrycznych, o ile robią to, co mają robić, ale tutaj to już było przegięcie. Mam nadzieję, że moja wizyta będzie odwrotnością Twoich doświadczeń.

preg.png

event.png
  • Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 30 września, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka rany... Uciekłabym chyba jeszcze w trakcie wizyty 😅 Brzmi strasznie. Widać ktoś chciał być psychologiem przy okazji. Poza tym nie chce być ograniczona, ale uważam że rozejście mięśni nie ma az tak dużo wspólnego z psychiką 🥲

👩26🧔26
    3x inseminacje
    4x IVF
    12 transferowanych zarodków

preg.png
  • Yowelin Ekspertka

Wysłany: 30 września, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Holibka, jestem w szoku! Na Twoim miejscu też bym nigdy w życiu więcej do niego nie poszła. Nienawidzę jak osoba z danej profesji zaczyna wchodzić w kompetencje innej. Jakbyś chciała porozmawiać o swoim teoretycznie nieprzepracowanym żalu, to byś poszła do psychologa, a nie fizjoterapeuty. Jego rolą jest zbadanie mięśni i ich rozluźnienie, a on się ewidentnie zajmowal nie tym, czym powinien
    Aż się sama wkurzyłam teraz!

Mnie kiedyś DERMATOLOG na wizycie związanej ze zmianą skórną na brzuchu po zobaczeniu PESELu wypytywała o plany reprodukcyjne i próbowała dociec dlaczego, wtedy jeszcze, nie chce dziecka.

preg.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 30 września, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Faelwen chyba kluczowy będzie czas utrzymywania się antybiotyku w organizmie od ostatniego podania do przystawienia maluszka. Oczywiście o ile ten antybiotyk jest niezalecany przy kp.

Ze swojego doświadczenia dodam, że miałam dodatni gbs i przez to przez cały czas porodu miałam podawany antybiotyk. Być może dozwolony, ale antybiotyk.

No i przecież po cc są podawane konkretne środki przeciwbólowe, a wcześniej znieczulenie które też przez jakiś czas trzyma. A dziecko mi przystawili jak tylko mnie zszyli.

Także ja bym się tym antybiotykiem tak bardzo nie martwiła. Nie ty pierwsza jesteś w tego typu sytuacji i na pewno jest opracowany sposób postępowania możliwie najbardziej przyjazny kp.

Faelwen90, kattalinna lubią tę wiadomość

🙋🏻‍♀️ 37.
    👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu

preg.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 30 września, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Yowelin rozwalił mnie dermatolog w tematyce prorodzinnej 😅 jeszcze żeby Ci jakieś retinoidy proponował to byłoby zasadne pytanie, i tylko pytanie, a nie dociekanie 😅

Uff, czyli nie jestem nienormalna :) Nie pójdę do niego więcej. Kurde jeszcze taki polecany. No nie wiem, widocznie w tej okolicy nie ma dobrych psychologów 😅

🙋🏻‍♀️ 37.

preg.png
  • LeniweKluski Autorytet

Wysłany: 30 września, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Holibka, trafiłaś na jakiegoś szarlatana a la Zbyszek Nowak ręce które leczą. No jakiś czeski film 😬😅

@Faelwen, skoro bierzesz antybiotyk teraz to znaczy, że jest w porządku dla dziecka. Do rozwiązania masz jeszcze trochę czasu, więc może lekarz z poradni jest w stanie zaproponować inny antybiotyk? Oczywiście jeśli ten naprawdę nie będzie się

Planowane CC 02.01.2025 💙💃

preg.png
  • Faelwen90 Ekspertka

Wysłany: 30 września, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odzew.

Z tym moim antybiotykiem jest tak, że on zapobiega przenikaniu pierwotniaka toxoplasma gondii przez łożysko i tam się utrzymuje, nie przenika do płodu. Wynik amniopunkcji potwierdził, że dziecko nie jest zarażone. W każdym razie nie pozwolono mi odstawić tego antybiotyku.

No nic, będę się o to pytać mojego lekarza prowadzącego i lekarza w poradni do której chodzę.

Jeszcze muszę się zapisać do szkoły rodzenia, tam chyba są w ramach zajęć spotkania z doradcą laktacyjnym. Tam też się podpytam co i jak.

kattalinna, Holibka, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

preg.png
  • Domi.Nika Autorytet

Wysłany: 30 września, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibko ale coś ci powiedział fizjoterapeutycznego jakiś konkret bo brzmi dziwnie ta wizyta. Jedzie to jakimś energoterpeuta albo jakimś naturopata nie wiem dziwna akcja.

Liyss co do materaca to dostawki to chyba nie będę kupowała innego. Nie myślałam o tym ale raczej nie.

Monitora oddechu do dostawki nie planuje. Bo będzie stała bezpośrednio przy łóżku, nie mam nawet 5 cm żeby ja odsunąć 😅 jak będzie konieczności i potrzeba będziemy myśleć co zrobić żeby ja odsunąć albo jak przestawić meble.

Ja zakupiłam dziś wanienkę stokke tylko tą małą bo wejdzie nam pod prysznic, a duża się nie zmieści.
    Niby do 4go roku życia jest ta wanienka ale wydaje mi sie to dziwne żeby taki 4 latek wszedł do wanienki takiej małej. Wiec chyba prawie wszystko mamy jeszcze otulacz do fotelika, termometr, rzeczy z apteki do szpitala, prześcieradła, te krzesło z nakładka noworodkowa, jakieś książeczki kontrastowe, przejrzeć ubranka czego potrzebujemy jeszcze, biustonosze ale to przed porodem i chyba tyle 😉

Rocky, Liyss🧚🏻, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

ona 28
    on 31

preg.png
‹‹ 324 325 326 327 328 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ