Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeśli chodzi o ruchy to moje dzieci mają już w zasadzie swoje pory aktywności. Synek jest bardziej aktywny z rana, córcia uruchamia się na wieczór, ale generalnie w ciągu dnia regularnie dają o sobie znać.
Najwięcej ruchów czuję jak leżę / siedzę, ale ostatnio potrafią też dać o sobie znać Jak np. Stoję w garach a już w ogóle jak oprę się brzuchem o blat 😅
Ostatnio nauczyły się chyba nowych rzeczy i potrafią kopnąć w szyjkę macicy tak że aż prąd przechodzi 😱
W poniedziałek mamy wizytę i już przebieram nogami, żeby zobaczyć dzidziole 🥺Holibka, LeniweKluski, kattalinna, Podkoszulka, Tigra lubią tę wiadomość
-
@Czesc Akma! Dobrze że już lepiej
Ruchy: sięgnęłam dziś po moją mądrą książkę i na etapie od 28 tc. powinnyśmy rano i wieczorem doliczyć do 10 ruchów (jakichkolwiek) w ciągu godziny. Najpewniej wyczujemy je w czasie nie dłuższym niż 10 minut, ale - w drugą stronę - 10 ruchów w ciągu 2h też ujdzie. Rano aktywność jest teoretycznie mniejsza, a wieczorem większa.
Sprawdziłam u siebie teraz i 10 ruchów naliczyłam tak: 2 ruchy w ciągu pierwszej minuty, potem jakieś 3 min ciszy i dosłownie boks w brzuchu i pozostałe 8 ruchów wpadło w kilka sekund 🙃
Ja dziś też muszę pochwalić męża bo ogarnia pranie i suszenie drugiej partii szmat i dogląda tego suszenia grzybów.Akma, Tigra lubią tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
E_welka88 wrote:Kinia982 patrzę że mamy ten sam zestaw fotelika i wózka (ja też zakochana) jakie kolory?
Ja dzisiaj z mężem na grzybach ale u nas ciężko z grzybami, nie wiele co znaleźliśmy. Padam że zmęczenia.
Jeżeli chodzi o mężów i pomoc w domu to ja nie mogę narzekać bo mój to i posprzata i pranie zrobi i okna pomyje, firanki powiesi i jak trzeba to i coś ugotuje.
Wózek mamy w kolorze black forest i fotelik Mirage grey plus 🥰 A ty?
No prezentuje się pięknie 😍 -
Holibka ja mączki z grzybów do sosów używam głównie, ale też fajnie się sprawdzi jako dodatek do naleśników na wytrawnie, jakiejś tam pizzy czy coś, jest dyskretny i nada aromatu jak przyprawa. Z borowikow bardzo mocny aromat wychodzi.
Jeśli chodzi o ruchy to u mnie też są dni spokojniejsze i mocniejsze, z tym że te spokojniejsze to i tak co jakiś czas czuje. Dzisiaj mam intensywny dzień i nagrywałam sonie różne odkształcenia brzucha które są u mnie bardzo widoczne i na siedząco i przez ubrania. Dzisiaj poczułam kopy pod wodą na basenie, aż musiałam się zatrzymać 😀
Zaczynam czuć przyjemnosc przy podtrzymywaniu rękami brzucha. Chyba to oznacza że już coś tam wazy... 😀Holibka, kattalinna, Podkoszulka lubią tę wiadomość
-
Holibka wrote:@Czesc Akma! Dobrze że już lepiej
Ruchy: sięgnęłam dziś po moją mądrą książkę i na etapie od 28 tc. powinnyśmy rano i wieczorem doliczyć do 10 ruchów (jakichkolwiek) w ciągu godziny. Najpewniej wyczujemy je w czasie nie dłuższym niż 10 minut, ale - w drugą stronę - 10 ruchów w ciągu 2h też ujdzie. Rano aktywność jest teoretycznie mniejsza, a wieczorem większa.
Sprawdziłam u siebie teraz i 10 ruchów naliczyłam tak: 2 ruchy w ciągu pierwszej minuty, potem jakieś 3 min ciszy i dosłownie boks w brzuchu i pozostałe 8 ruchów wpadło w kilka sekund 🙃
Ja dziś też muszę pochwalić męża bo ogarnia pranie i suszenie drugiej partii szmat i dogląda tego suszenia grzybów.
Mnie trochę przeraża liczenie ruchów bo ja bym się już nakręciła 🙈 Od 28 tc powinno się codziennie już liczyć?Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
19.04 12dpo ⏸️
19.04 beta 122,90 🤞🏻
22.04 beta 578,60 🤞🏻
09.05 pierwsza wizyta 0,58 cm bobo z bijącym serduszkiem 🥹
28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
17.06 bobuś ma już 6 cm 😍 🩷?
26.06 badania prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷?
10.07 wszystko dobrze u bobo🥹🩷?
24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
06.08 córeczka waży 317g 🥰
21.08 II badania prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
16.10 III badania prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm 🥹
🔜 19.11 KTG + wizyta
🔜03.12 KTG + wizyta
🔜 17.12 KTG + wizyta
🔜 poród 🥰
-
Tez już czuje że robi się ciężkawo. Pani fizjo pokazała mi pozycje a której można sobie odciążyć miednice i mąż może podtrzymać brzuch- jaka ulga na chwile. W tym momencie czuć ten mały ciężar
Zapisałam się ja kurs przygotowujący do aktywnego porodu, stratuje jakoś zaraz i będę działać z tematem. Wykupiłam dostęp na 3 msc czyli akurat do porodu
Co do ruchów. No to ja ich nie liczę ale czuje je w ciągu dnia, przeważnie ma stałe godziny większej aktywności 9/15/23. Chyba najbardziej aktywny jest jednak o 15. I zdarza mi się czuć synka nawet jak „chodzę” w tych godzinach.
A mam pytanie apropo łożyska z przodu, czy macie tak ze jak patrzycie na brzuch to widzicie ruch? Ale jest on nie wyczuwalny? Dziś patrzyłam na brzuch i dostałam w pępek ale nie czułam tego stuknięcia. Czyżby tak łożysko amortyzowało?
Podkoszulka lubi tę wiadomość
-
Ja mam łożysko na tylnej ścianie i też zdarzają mi się ruchy które czuje a ich nie widzę. Wydaje mi się, że te ruchy są wtedy jakby wgłąb. A tak to większość ruchów widzę na powierzchni bardzo wyraźnie. Pępek mam schowany i pewnie taki zostaje, ale czasem lubi w niego dotknąć i go podczagnac do góry, co jest mega nieprzyjemne. W mojej skali chyba zaraz za waleniem w pęcherz 🤣
Nie zaczęłam jeszcze ćwiczyć miednicy. Nie mam jakoś motywacji, według apki za tydzień 3 trymestr, może to mnie zmotywuje 😀
Mimo choroby wróciło mi super spanko. 8h i tylko jedno wstawanie do łazienki. Aby tak było dalej 😁Tigra lubi tę wiadomość
-
Witam nowe dziewczyny! Im więcej nas tym weselej ♥️
Co do ruchów to ja narazie się na tym nie skupiam, czytałam już tyle „poradników” jak liczyć, że jest chyba tysiąc metod.
Jak Holibka pisała: żeby było 10 ruchów w ciągu godziny.
Gdzie indziej czytałam, że:
- przez 60 minut do 4 ruchów
- 10 ruchów ale przez 12 godzin
- kazdy ruch liczymy osobno
- serie ruchów liczymy jako jeden
Także tych szkół liczenia ruchów jest pierdyliard i w sumie każda przeczy przynajmniej jednej metodzie. Dopóki mój lekarz nie powie mi, żeby liczyć to biorę to na „chłopski rozum”. W sumie każdy jest inny i te nasze dzieciaki też mają już swoje predyspozycje.
Np ja nie widzę żadnego mocnego wypychania brzucha tak często, natomiast jak przywali z nienacka (jak chwilę temu) to aż telefon na brzuchu mi się podnosi. 😂 no i nie oszukujmy się, każdy ma gorszy dzień - nawet nasze dzieciaki. Każdy z nas ma lepsze i gorsze dni
Holibka lubi tę wiadomość
-
@Liyss myślę że już powinno się obserwować te ruchy tak konkretniej. Ja startuję z liczeniem, na tym etapie to może być ważny sygnał od dziecka, że trzeba reagować.
@Domi.Nika co to za kurs?
@Zaqwsx dzięki za grzybowe info.
A ja witam się po okropnej nocy. Duszno, gorąco, 3x siku, migrena, pić, koszmary. Obudziłam się bardziej zmęczona niż jak się kładłam. Do tego z migreną. I jeszcze męczą mnie od wczoraj problemy żołądkowe. Za ciężkie jedzenie od piątku się mści. Dziś tylko woda 🤣🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
-
Mi lekarka już na ostatniej wizycie kazała zacząć liczyć ruchy dwa razy dziennie. Położyć się i w ciągu 60 minut powinno być 10. Jeśli będzie to 10 szybciej to już nie liczyć dalej. Ale szczerze mówiąc nie robię tego bo bym chyba oszalała 🙈 Wystarczy mi że dzieci dają o sobie znać a na liczenie może jeszcze przyjdzie czas. Wydaje mi się że instynktownie będę wiedzieć, czy coś się zmieniło w ich aktywności
Domi ja mam oba łożyska na tylnej ścianie a czasem tak mam, że brzuch faluje a ruchów nie czuć ☺️ i właśnie najczęściej to w okolicy pępka. Może tam jest najwięcej tkanki, która jakoś tłumi? 🙈Liyss🧚🏻, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
-
Holibko odpoczywaj dzisiaj! Przed ciążą (w sumie głównie jako nastolatka) miałam migreny na które pomagały jedynie wymioty… Mam nadzieję że będziesz miała szansę troszkę odespać i nabrać sił
-
Łożysko i ruchy - ja nie czuję ruchów w obszarze umiejscowienia łożyska, czyli z przodu, okolice pępka na ten moment. Czuję je niżej, po bokach brzucha, przy miednicy, czasem gdzieś „w środku”. Także bardzo możliwe, że łożysko aż tak amortyzuje.
Wczoraj miałam ewidentnie kilka skurczy braxtona hicksa. Dziwne to no ale przypomniałam sobie o nich z wcześniejszych ciąż🙋🏻♀️ 37.
-
Holibko, wypoczywaj ile się da dziś. Też od wczoraj mam lekką niedyspozycje żołądkową, fatalne uczucie. Któraś tu już pisała, że jadła by ale miejsca brak. No i jak boli to weź coś; Apap dla przykładu. Nie ma też coś się męczyć.
Nome, myślę, że Ty już zaczynasz liczyć bo masz więcej lokatorów i mają mniej miejsca niż „jedynki”. Z ciekawości, czy od 32/34 tyg idziesz na jakąś obserwację do szpitala?
Mam łożysko z tyłu i u mnie czuć ruchy po całym brzuchu już chyba. Nawet powyżej pępka, troszkę z boku. Wgle ten mój synek to tak się szlaja 🤪 raz jest na dole, raz u góry, raz z boku daje o sobie znać. Widać, że korzysta z miejsca. -
Witam się w ostatnim tygodniu drugiego trymestru 🙉 z jednej strony szybko minęło, z drugiej mam wrażenie, że ta ciąża trwa już wiecznie...
Ruchy u mnie tak jak u Leniwej - wszędzie! I prędzej się zdarzy że czuję, ale nie widzę niż odwrotnie. Łożysko z przodu. Liczyć ruchów mi nie kazano, póki nie będzie jakiś szczególnych wskazań to nie zamierzam. Jak się zaczną kontrole ktg to liczyć będą urządzenia 😉
Wczoraj byliśmy w Ikei na szybkie zakupy. Oczywiście mieliśmy jechać z samego rana, żeby nie było tłumów, pojechaliśmy w najgorszym możliwym terminie czyli po 13. Ale wiedziałam co chcę, więc poszło naprawdę szybko, najgorsze było to przeciskanie się z wielkim wózkiem między ludźmi, którzy nagle na środku alejki przystają, żeby coś obejrzeć. Kupiliśmy regały do szafy w przedpokoju bo byla tam już sterta wszystkiego a to szafa "wisząca". Już nic nie wisi, teraz wszystko elegancko poukładane w koszach i na półkach. Jestem zachwycona 🙂 jutro czeka mnie kolejny wypad do tego sklepu ale teraz już po drobiazgi, będę mogła sobie na luzie pooglądać wszystko po kolei i wypić morze kawy 😉
W temacie mężów - jestem zdania, że jakiego sobie wzięłam, takiego mam 😉 a mam świetnego ❤️ zakupy i gotowanie zupełnie nie funkcjonują w mojej głowie. Teraz jak siedzę w głowie to sobie czasem jakiś obiad ogarniam, ale często mam im tak przygotowany przez męża. Z innymi domowymi pracami jest różnie, czasem muszę poprosić, czasem nie. Denerwuje mnie tylko, że jak robi pranie to tylko swoich ciuchów, chociaż ostatnio już zaczął dorzucać też inne. Do zmywarki naczynia wstawi, brudy do kosza wrzuci. Okna myje sam z siebie, firanek nie mamy. Ogarnianie dziecka zawsze było wspólne i naturalne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października, 08:37
Holibka, Podkoszulka, ultramaryna_, Ilona.. lubią tę wiadomość
-
Hej,
Mój Leoś jest bardzo aktywny od piątku, chyba wyczuwa moje nerwy i albo próbuje pocieszyć albo też jest niespokojny.
Oczywiście przekopałam cały internet odnośnie tej asymetrii rogów tylnych bocznych i jest mało źródeł, które mówią o samej asymetrii bez poszerzenia poza normę, więc raczej nastawiam się na optymistyczny scenariusz. Swoją drogą czy wszystko w przyrodzie jest symetryczne co do milimetra? Nie sądzę. Przypuszczam, że będziemy musieli kontrolować w czasie ciąży i po porodzie czy to się nieporzesza i tyle.
Jutro wizyta na 11.30 to choć trochę więcej będziemy wiedzieć na czym stoimy. Proszę trzymajcie kciuki mocno za nas 🥺
Ja o moim mężu nie mogę powiedzieć, że pomaga w domu, bo robi więcej rzeczy niż ja, ale są takie, którymi tylko ja się zajmuje np. pranie. No i na mojej głowie jest też obciążenie mentalne np. co kupić i zrobić do jedzenia, mimo że on chodzi na zakupy i później zazwyczaj gotuje.
Z wyprawką się teraz bardzo zblokowałam, nic nie oglądam i unikam tych toreb z rzeczami dla małego. Mam naprawdę nadzieję, że jutro będę miała podstawy żeby się z tym odblokować i realizować plan zamknięcia tematu wyprawki w tym miesiącu...Holibka, Podkoszulka, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry,
Trochę mnie nie było ,ale napina nam się grafik do końca roku i zaczyna brakować czasu w kalendarzu🙈
Udało mi się rzucić okiem na ostatnie strony.
Witam nowe dziewczyny.
Rzeczywiście sporo z Nas jest po dłuższych staraniach lub przejściach. Wśród moich znajomych sporo par walczy od lat od dzieciaczki. W bliższym gronie mam aż 5 osób mam,które mimo procedury in vitro nadal nie doczekały się upragnionego skarba😞
Ja u siebie odkryłam dzięki zrobionym na własną rękę badaniom ,że moje anemia ma się świetnie i że jest chwila żeby wyprowadzić jej poziom… moja Pani dr twierdziła ,że wrócimy do badań zelaza i ferrytyny , gdy poleci morfologia 🤣 takze pozostawiam bez komentatrza.
Co do samej ciazy i maluszka to moje cialo chyba jest stworzone do bycia w ciazy i ubolewam,ze zaraz zacynamy wchodzic w ostatni 3 trymestr.
Tak jak Holibka napisala tak lekarz mi tez mowil,ze na tym etapie musimy czuc minimum 10 ruchow dziennie. Moj synek jest bardzo spokojny i na ostatniej kontrolnej wizycie echo serca kazali mi tego pilnować. U mnie ciężko jest wyłapać te 10 ruchów , do tego mały cały czas jest w jednej pozycji i jego nóżki czuję na samym dole. Podejrzewam,że wpływa na jego anemicznosc ma właśnie mój niski poziom żelaza i ferrytyny,ale skonsultuję to na badaniach we wtorek.
Co do pomocy w domu przez mężów to zazdroszczę. Moj zaczyna pomagać jak go poproszę po raz setny. Sam z siebie nie zrobi nic,a ja przyznaję,że też z tym nie walczę chyba dlatego,że lubię w domu mieć zrobione po swojemu. Nie wiem czy bym się odnalazła jakby mi się w to wtrącał. Pomaga za to z opieką nad dziećmi.
My w ratach skończyliśmy pokój synka. Jak przyjdą meble to biorę się za pranie i układanie rzeczy.
Nie planowałam kupować kokonu,bo uznałam,że za dużo już mamy,ale w nocy natknęłam się na promocję i zamówiłam.
Podsyłam może kogoś zainteresuje ,a oferta jest bardzo atrakcyjna.
https://mamissima.pl/sklep/3755720-skip-hop-gniazdko-niemowlece-playful-retreat-195861032243?gad_source=1&gbraid=0AAAAADNgwnENuyxleeGOi4CO5jqQThnZx&gclid=CjwKCAjwx4O4BhAnEiwA42SbVA3FM4_6pVvuaSJn_lmqn9LLYqErhL6E3s0qG2KDzcSzMqoYW8ATjxoCEzAQAvD_BwE
Nie wiem jak wy ,ale zaczynam marzyć o zamknięciu wyprawki i mieć już wszystko pozamykane.ultramaryna_ lubi tę wiadomość
👩🏼 37 lat 🧔🏻41 lat
👦🏼👧🏼 bliźniaki 2012
👧🏻 córeczka 2019
6.12.23 II 10dpo - beta 10 ,dobre przyrosty
21.12.23 usg puste jajo
4.01.24 indukcja - poronienie 💔beta 52965
08.05.2024 II - 11dpo beta 23
10.05.2024 beta 98💚progesteron 52,80ng
16.05.2024 - beta 2464
22.05.2024 - 1 usg 'tylko' pęcherzyk ciążowy
24.05.2024 - beta 26709
28.05.2024 wizyta mamy wyczekane ❤
11.07.2024 prenatalne 7,5cm zdrowego bobasa
-
Mnie tak kusi już zamknięcie wyprawki że kusi zamówienie też tych aptecznych rzeczy. Większość pewnie i tak ma datę do 2026 i spakowania torby. Nie wiem czy się zmieszczę w swoją a nie mam żadnej walizki i tez nie lubię ich, tak więc może się uda jakoś w torbę.
Dzisiaj też mam kolejny dzień zapchania. Obudziłam się mega głodna, zjadłam owsianke ( z dużą ilością kakao), zagryzłam brownie bo mam jazdę na kakao już od tygodnia i czuje jakby mi ten balon miał pęknąć.
Idziemy zaraz na grzyby to może wchodzenie pod górę mi trochę ten brzuch opróżni, bo zaczęłam rosnąć od pary dni jakby ktoś siedział i mi w pępku pompkę trzymał 😖Mamausia, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
-
Yowelin trzymam kciuki żebyś się jutro uspokoiła i z radością podeszła znowu do wyprawki. Będzie dobrze, ale często trzeba przejść orzez dwóch specjalistów jak kogoś coś niepokoi. Lepiej niż mieć takiego lekarza jak ja, którego nic nie niepokoi...
Kupujecie może jakieś cuda potrzymujace na brzuch? Bo teraz mi się wyświetlają jakieś legginsy z opcją podtrzymywania, pasy itp. Ktoś się zagłębiał w temat?
Wiem że algorytm teraz bedzie mnie namawiał na wydawanie dużo pieniążków, ale może jest coś co warto mieć 😆Yowelin lubi tę wiadomość
-
Co promocja z 1200 na 90 zł :o zawsze mam podejrzenia jak ktoś tak promocjuje ceny 😳 ale może warto, trochę kusi ale mam już swoje z vinted a nawet nie wiem czy to będzie przydatne
Holibko zapisałam się na kurs o ten :
https://lilianabik.pl/pl/p/Przygotowanie-do-aktywnego-porodu%2C-online/88
Ja tez nie mogę się przejadać bo potem jest mało przyjemne i jedzenie mi się nie mieści w brzuchu 🫣 ja mam ostatnio zgagę po herbacie, a jest jesień :o Co ten mój syn to nie wiem.
Może z tymi ruchami to tak jest przy pępku że się tłumi. Zaqwsx tez mam pępek wklęsły, zastanawiam się od czego to zależy.Holibka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a jeszcze wracając do tematu wyprawki.
Czy któraś z Was już się orientowała w temacie krzesełka z funkcją leżaczka od narodzin ?
Wiem ,że Nome myślała lub zdecydowała się na Stokke - ja miałam u dzieci do biurka i jakościowo też je oceniam słabo jak za te pieniądze chyba że coś się zmieniło,bo kupowałam je jak starsze dzieci szły do 1 klasy czyli 6 lat temu 🙈 nie cierpiałam tych krzeseł! Tyle że były kupione typowo do biurka.
Teraz dla maluszka myślę o :
https://mamaija.pl/kinderkraft-livy-krzeselko-z-lezaczkiem-calmee-4w1.html?srsltid=AfmBOoo8f-KeMvGS0qQgWFY3DlwpKMBLQJsYKr_51UccmgAULNa_nWga
Lub
https://www.pinkorblue.pl/babygo-krzeselko-do-karmienia-w-zestawie-z-lezaczkiem-newborn-newborn-family-nature-grey-a420077.html
Istotne są dla mnie nogi,bo w Stokke się ciągle o nie potykaliśmy.
Myślałam o którymś z tych dwóch i nie jest to jakaś wysoka cena ,żebym nie orzezywac kolejnego zawodu.
👩🏼 37 lat 🧔🏻41 lat
👦🏼👧🏼 bliźniaki 2012
👧🏻 córeczka 2019
6.12.23 II 10dpo - beta 10 ,dobre przyrosty
21.12.23 usg puste jajo
4.01.24 indukcja - poronienie 💔beta 52965
08.05.2024 II - 11dpo beta 23
10.05.2024 beta 98💚progesteron 52,80ng
16.05.2024 - beta 2464
22.05.2024 - 1 usg 'tylko' pęcherzyk ciążowy
24.05.2024 - beta 26709
28.05.2024 wizyta mamy wyczekane ❤