Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
KINGA89 wrote:Dziewczyny, trochę się podłamałam. Po badaniu dno oka niby nienajgorsze, ale wada taka, że jednak zbyt duże ryzyko odklejenia siatkówki i dostawałam zaświadczenie że wskazaniem do odstąpienia od SN. Wiecie co, myślałam, że to będzie tylko formalność i dostanę zgodę. Serio nie brałam nawet pod uwagę innej możliwości...
KINGA89 lubi tę wiadomość
04.2023: 8+2, triploidia 💔
08.2023: 6+5 monoploidia 💔
01.2024 & 03.2024: cb
20.04.2024 beta 24,14; 22.04 beta 96,72; 24.04 beta 253,80; 29.04 beta 2362,2 🍀
13.05 🩺 8,3 mm (6+5) ❤️
27.05 🩺 2,17 cm (8+4)
10.06 🩺 3,85 cm (10+4)
24.06 🧬 6,30 cm (12+4) USG prenatalne
22.07 🩺 (16+4) 175 gramów małego kawalera 🩵
19.08 II 🧬 (20+4) 376 gramów małego człowieka
16.09 🩺 (24+4) 693 gramy maleństwa
14.10 🩺 (28+4) 1165 gramów wiercipięty
Ja&On: 33 lata
Kariotyp ✅
Trombofilia: białko S 56%❌
MTHFR A1298C w układzie heterozygotycznym❌
ANA1: dodatni ❌
ANA2: słabo dodatni: 1:160, ziarnisty z dodatnimi sferami chromosowymi❌
-
KINGA89 wrote:Dziewczyny, trochę się podłamałam. Po badaniu dno oka niby nienajgorsze, ale wada taka, że jednak zbyt duże ryzyko odklejenia siatkówki i dostawałam zaświadczenie że wskazaniem do odstąpienia od SN. Wiecie co, myślałam, że to będzie tylko formalność i dostanę zgodę. Serio nie brałam nawet pod uwagę innej możliwości...
Oj przykro mi rozumiem co czujesz mnie też podłamała ta wizja cc (z tym ze ja jeszcze spróbuje podziałać i pogadać z Kaziem żeby się obrócił, liczę ze na to że ma temperament po mężu który „na wszystko ma czas 😂” ale finalnie wyrabia się. Najważniejsze żebyście byli bezpieczni.
KINGA89 lubi tę wiadomość
-
Nomeolvides córa chce pokazać że może i jest lekko mniejsza ale za to siły ma więcej 😀 Twarda dziewczynka się urodzi. Też miałam raz tak że czułam obite żebro i się bałam o to że kiedyś coś z nim zrobi, ale obrócił się i teraz grzecznie bije w inne rejony.
Kinga89 ja bym na Twoim miejscu jeszcze przeszła na konsultację u drugiego specjalisty. Zawsze warto zasięgnąć drugiej opinii w takiej kwestii jeżeli chciałaś rodzić naturalnie. Dlugo pracowalam z dobrymi okulistami z Szaserów w Warszawie, ktorzy wypowiadali sie o CC przy wadach wzroku bardzo roznie, dlayego sama wolalabym skonsultować z kims zeby dwoch lekarzy powiedzialo mi ze tak ma byc a nie inaczej. Jeżeli jest Ci wszystko jedno to odpuść i skup się na zaletach CC. Np zazdroszczę osobom znającym datę porodu. Ja jestem okropnie ciekawa kiedy urodzę 😄 ( więcej plusów ktoś kiedyś pięknie tutaj opisał, chyba Holibka)
Domi.Nika mi jak zgaga wjedzie raz na jakiś czas to właśnie też tak okropnie mocno. Nie ma u mnie stanow pośrednich. Albo nie mam wcale albo wywołuje wymioty, co jest OKROPNE. Dobrze ze w pierwszym trymestrze nie wymiotowałam bo byłabym tu chyba rekordzistką 😂
Beza27 u mnie czasem się pojawią takie dziwne uczucie na szyjce jakby kłucie, lekki ból. Mi się wydaje że to jest nacisk dziecka głową, ale jest to potwornie nieprzyjemne i czasem aż z ciarkami na nogach -
@Zaqwsx
To mój synek wyjątkowo uparty, bo nie próbowałam i niestety nie działa to na niego 😞
Twój komfort psychiczny jest najważniejszy, także jak masz możliwość to leć sprawdź!
@Aleale
Ja planuje KP i finalnie zdecydowałam się na Neno Angelo, podobno jest mocniejszy niż muszlowe i łatwiej rozkręcić nim laktację. Uznałam że dokupię najwyżej potem muszlowy jeśli będę czuła że mi się przyda.
@Beza
Przerażające jest to co piszesz, mam nadzieję, że uda mi się zmotywować małego żeby chociaż kawałek się przesunął i pokopał mnie przez chwile gdzieś indziej 😅
Jest też szansa że dziś chwilę odpocznę, bo zauważyłam, że zazwyczaj jak ma dwa dni bardziej aktywne to potem jeden jest spokojniejszy. Od rana rzeczywiście jest całkiem oki.
@Kinga,
Przykro mi że tak wyszło badanie 😞
Może masz możliwość skonsultować to z kimś jeszcze?
Zmotywowałaś mnie do umówienia się do okulisty, bo też mam wadę wzroku…
KINGA89, Aleale lubią tę wiadomość
-
@Nome, u mnie póki co w grze poród naturalny i nastawiam się na Zaspę, nawet jeśli miałaby to być indukcja. Jeśli chodzi o CC na zimno, to jeszcze myślę nad UCK, ale coś ostatnio czytałam, że te ich szwy są takie sobie więc jeszcze na 100% nie wiem.
@Kinga, tak jak dziewczyny piszą - skonsultowałabym to jeszcze z kimś. Nie wiem jak to wygląda w miejscu, w którym Ty mieszkasz, ale właśnie w gdańskim UCK przy kwalifikacji na CC, tamtejsi specjaliści jeszcze sami oceniają czy rzeczywiście jest to jedyna opcja i słyszałam już mnóstwo historii, że te zaświadczenia okulistyczne zostały podważone i "kazali rodzić naturalnie".
Ja podejrzewam, że te moje bóle muszą mieć coś wspólnego z żołądkiem, ale zgagi jako tako nie mam. Możliwe, że po prostu jest to jakiś stan pośredni? Czekam na teleporadę z medicover. -
Kinga, pomysł z konsultacją u drugiego specjalisty jest dobry. I też wydaje mi się, że plusem sytuacji jest jednak wskazanie CC, a nie zakaz sn. Niby to samo, ale jednak duża różnica.
Ja mam okulistę w piątek, zaczynam się bać.Holibka lubi tę wiadomość
-
No ja pracowałam z dobrym witrektomistą ( doktor Kosatka, może ktoś kojarzy z Warszawy) i opowiadał że jest mało przeciwwskazań okulistycznych a za to bardzo dużo rodzi CC ze wskazań okulistycznych. Mówił że często jest to nadużycie ze strony kobiet, ewentualnie niekoniecznie wystarczająca wiedza specjalistów. Akurat jemu ufam, bo rzeczywiście akurat na swojej robocie znał się bardzo dobrze i zadna siatkówka nie była mu tajemnicą 😀
kattalinna lubi tę wiadomość
-
Aleale ja wzięłam muszlowy momcozy 12 pro, jak w sumie sporo osób tutaj. To był mój prezent samej dla siebie za ciaze, zobaczymy co z tego będzie bo planuje głównie KP ale jeszcze nawet nie wiem co życie może przynieść 😄
Aleale, Ilona.. lubią tę wiadomość
-
kknn wrote:Kurczę Kinga, przykro mi bardzo. A jaką masz wadę? Ja się wybieram w najbliższym czasie właśnie w tym samym celu, żeby lekarz ocenił czy jest ok i mogę rodzić naturalnie.
Baaardzo dużą, -8 dioptrii i jeszcze 2 dioptrię astygmatyzmu, chociaż w soczewkach nikt nawet nie jest w stanie tego zauważyć. Co ciekawe, okulista stwierdził, że jak na taką wadę moje dno oka jest w naprawdę dobrym stanie, ale jednak potencjalne ryzyko odklejenia siatkówki jest zbyt duże jak na to, żeby ryzykować, że zamiast wrócić do domu z maluchem, będę musiała mieć operację ratującą wzrok.
@Zaqwsx tak mam zamiar zrobić, od razu o tym pomyślałam, że może by się jeszcze skonsultować z kimś innym, ale z drugiej strony czy jest sens na siłę to ciągnąć, skoro dość dobry okulista stwierdza, że on by nie ryzykował? Nikt mi nie da później medalu z ziemniaka za heroizm, jak będę ślepa, a dziecko potrzebuje matki, która się nim zajmie, a nie pojedzie po porodzie dalej naprawiać swój wzrok. Tego się boję, bo to usłyszałam, że w razie wu, to czeka mnie od razu hospitalizacja i operacja.
Serio, nie tak to miało być. Miałam już w głowie wizję i plan, który nagle wziął w łeb. I mam takie wrażenie, jakby to CC miało być takim wyszarpaniem dziecka wtedy, kiedy komuś pasuje, a nie wtedy, kiedy to ono jest gotowe. Póki co jest mi źle z tą myślą. Muszę to jakoś przetrawić...
@Yowelin czyli jak to przebiega? Ja z takim zaświadczeniem idę do swojego gina i on mi wystawia skierowanie na kwalifikację do CC w szpitalu, w którym chce rodzić/innym i ja tam jadę i oni jeszcze raz tam sprawdzają przed zaplanowaniem CC?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada, 11:58
-
Kinga89 rozumiem że ufasz swojemu okuliście i w sumie z taką wadą to pewnie prowadzi Cie już od dłuższego czasu.
Dziecko jest gotowe do wyjścia już od 37tc, poród przy ciazy donoszonej nie będzie krzywdą dla dziecka, większą krzywdą jest przenoszenie ciąży poza terminem gdzie łożysko już zaczyna nie wyrabiać i nie dostarcza dziecku wszystkiego czego potrzebuje. Myślę że pogodzisz się z tą myślą i zaakceptujesz ją jak ochłoniesz. Dla mnie to też byłby szokultramaryna_ lubi tę wiadomość
-
@Kinga, tak dokładnie jest w przypadku UCK. Zanim wyznaczą Ci termin, to robią kwalifikację i weryfikują przyczynę skierowania, ale tak jak mówię, nie wiem czy to jest standard czy po prostu specyfika tego szpitala.
Dzisiaj z kolei czytam, że w gdańskim UCK jest totalne obłożenie, nie ma miejsc, terminy planowanych CC i indukcji są przesuwane, a pacjentki już w trakcie akcji porodowej odsyłane. Sytuacja się raczej nie poprawi w ciągu najbliższych dni. Zaraz więc pewnie zapcha się też i Zaspa i kobiety z Gdańska będą jechać rodzić do Gdyni albo Kartuz. Przeraża mnie to, a oni chcą jeszcze zamykać porodówki. Oby w styczniu nie było tyle chętnych na rozwiązanie, bo my możemy sobie planować i wybierać szpitale, a finalnie lądujesz tam gdzie jest miejsce. -
Kinga, wydaje mi się, że faktycznie konsultacja z drugim lekarzem będzie na plus. I masz rację, nie ma sensu ryzykować. Maluszek będzie potrzebował zdrowej mamy 😊 Niestety najgorszym wrogiem ciężarnych jest „nastawienie się” na coś. Moja siostra była bardzo nastawiona na poród naturalny i kp. Los tak chciał, że mimo wywoływania i nawet skurczy partych skończyło się cc i ogromnym stresem i problemami z laktacją. Zderzenie z rzeczywistością i rozczarowanie było u niej powodem depresji poporodowej. Jedyna radę jaką od niej dostałam, to właśnie taka, żeby się na nic nie nastawiać i wziąć to, co los da. Dlatego ja mam podejście typowo zadaniowe. Wychodzę z założenia, że zrobię wszystko, co konieczne, żeby mój synuś przyszedł na świat zdrowy i bezpieczny. Najważniejszy będzie efekt, a jaka będzie do niego droga, to już się okaże 😉
Yowelin, kattalinna, Zaqwsx, KINGA89, Aleale, Rocky, Faelwen90, Murilega, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
04.2023: 8+2, triploidia 💔
08.2023: 6+5 monoploidia 💔
01.2024 & 03.2024: cb
20.04.2024 beta 24,14; 22.04 beta 96,72; 24.04 beta 253,80; 29.04 beta 2362,2 🍀
13.05 🩺 8,3 mm (6+5) ❤️
27.05 🩺 2,17 cm (8+4)
10.06 🩺 3,85 cm (10+4)
24.06 🧬 6,30 cm (12+4) USG prenatalne
22.07 🩺 (16+4) 175 gramów małego kawalera 🩵
19.08 II 🧬 (20+4) 376 gramów małego człowieka
16.09 🩺 (24+4) 693 gramy maleństwa
14.10 🩺 (28+4) 1165 gramów wiercipięty
Ja&On: 33 lata
Kariotyp ✅
Trombofilia: białko S 56%❌
MTHFR A1298C w układzie heterozygotycznym❌
ANA1: dodatni ❌
ANA2: słabo dodatni: 1:160, ziarnisty z dodatnimi sferami chromosowymi❌
-
@kkn, to jest bardzo dobre podejście i też muszę sobie to wrzucić do głowy, bo jednak sama jakieś oczekiwania tam mam.
Daję znać, że dziś weszły do sprzedaży materace do dostawek od rucken we współpracy z fizjomommy. Niestety, ja już kupiłam z ich oferty standardowej wcześniej, bo tak to nawet bym się nie zastanawiała, tylko brała. Jak coś to jest kod zniżkowy FIZJO10.kknn lubi tę wiadomość
-
Jak już wchodzimy na temat zamykania porodówek to jest to idealna droga żeby jeszcze bardziej zniechęcać kobiety do posiada dzieci jakbyśmy już nie mieli dziury demograficznej. Mam nadzieję że tylko się odgrażają głupio tak jak z kilkoma innymi rzeczami z zakresu ochrony zdrowia
kattalinna, Yowelin lubią tę wiadomość
-
KINGA89 wrote:Baaardzo dużą, -8 dioptrii i jeszcze 2 dioptrię astygmatyzmu, chociaż w soczewkach nikt nawet nie jest w stanie tego zauważyć. Co ciekawe, okulista stwierdził, że jak na taką wadę moje dno oka jest w naprawdę dobrym stanie, ale jednak potencjalne ryzyko odklejenia siatkówki jest zbyt duże jak na to, żeby ryzykować, że zamiast wrócić do domu z maluchem, będę musiała mieć operację ratującą wzrok.
@Zaqwsx tak mam zamiar zrobić, od razu o tym pomyślałam, że może by się jeszcze skonsultować z kimś innym, ale z drugiej strony czy jest sens na siłę to ciągnąć, skoro dość dobry okulista stwierdza, że on by nie ryzykował? Nikt mi nie da później medalu z ziemniaka za heroizm, jak będę ślepa, a dziecko potrzebuje matki, która się nim zajmie, a nie pojedzie po porodzie dalej naprawiać swój wzrok. Tego się boję, bo to usłyszałam, że w razie wu, to czeka mnie od razu hospitalizacja i operacja.
Serio, nie tak to miało być. Miałam już w głowie wizję i plan, który nagle wziął w łeb. I mam takie wrażenie, jakby to CC miało być takim wyszarpaniem dziecka wtedy, kiedy komuś pasuje, a nie wtedy, kiedy to ono jest gotowe. Póki co jest mi źle z tą myślą. Muszę to jakoś przetrawić...
@Yowelin czyli jak to przebiega? Ja z takim zaświadczeniem idę do swojego gina i on mi wystawia skierowanie na kwalifikację do CC w szpitalu, w którym chce rodzić/innym i ja tam jadę i oni jeszcze raz tam sprawdzają przed zaplanowaniem CC?
Hej, ja co prawda lutowa ale dziś dostałam takie samo zaświadczenie od okulisty. Przeciwwskazanie do porodu naturalnego, duża krótkowzroczność i zwyrodnienia siatkówki. W piątek mam dopiero ginekologa i się coś dowiem. Z tym, że mi to totalnie obojętne czy SN czy cc, a nie chcę ryzykować wzroku
Starania od 06.2022
👩🏼 32
Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek
👨🏻 32
Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok
💊 supramen, maca, wit C, omega 3
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Yowelin chyba jesteśmy na tej samej grupie, bo też właśnie przeczytałam taki post na fejsie 😅 Sytuacja w UCK jest ogólnie nieciekawa pod tym względem i oni właśnie często odsyłają na zaspę.
Nie wiem czy właśnie jednak na zaspę się nie zdecydujemy, chociaż przeraża mnie jak czytam, że tam jest takie duże parcie na SN a w mojej sytuacji jednak wolałabym wiedzieć, że jeśli tylko będzie najmniejszy sygnał ze coś idzie nie tak to idziemy na cięcie i tyle. Bardzo się boję spadków tętna czy tego że po prostu fizycznie nie dam rady wypchnąć dwójki. Jest też naprawdę mały odsetek nacięć krocza i znowu - w normalnej sytuacji super, u nas wolałabym wiedzieć, że będzie zrobione wszystko co trzeba by jak najbardziej bezproblemowo dla dzieci ten poród przeszedł
Domi mamy 2 porodówki w Gdańsku, chyba jedna w Gdyni i do tego w 3 okolicznych mniejszych miejscowościach (każda to jakieś 30-50km). Potem dalej Elbląg i Malbork i podobno były sytuacje, że z UCK do Elbląga dziewczyna jechała karetka 🥲 Do tego jeden prywatny szpital z domem narodzin. Więc szału nie ma jak na miasto wojewódzkie.
Kinga przykro mi, że tak wyszło. Myślę jednak, że w tym wszystkim najważniejsze jest Wasze bezpieczeństwo - zarówno maluszka, ale równie ważny jest Twój dobrostan.
Ja idę do okulisty w środę, bo u mnie od dziecka wada, ale odkąd jestem dorosła to niestety nic z tym nie robię. Ani okularów, ani nic. Więc niech tam ktoś zerknie jak to wygląda.
Siostra mnie zaraziła, głowa boli, gardło boli, generalnie lipaYowelin lubi tę wiadomość
-
Myśle Nome że przy ciąży bliźniaczej to ty tam będziesz pod bacznym okiem wszystkich.
Strasznie mały wybór jak na takie duże miasto z tymi porodówkami. W Warszawie mam wrażenie, że tyle tego jest ze trudno podjąć decyzje.Ilona.. lubi tę wiadomość