Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamausia wrote:Oooo widzę ,że weszłam do Was w ciekawym momencie🙈 ja jestem na JDG od 13 lat… 3 dzieci w domu właśnie i JDG powodują ,że jestem co raz mniej tutaj z Wami. Oczywiście mam zewnętrzną kaiegowa - mam około 300 FV miesięcznie , uczniów , zleceniowcow, pracowników na UOP i na be to be. Właśnie w tym tygodniu ogarnęłam dopłaty na szkolenia dla pracowników. Także kto w księgowości i na własnej działalności ten zrozumie.
Za tydzień wybieram się ze starszym synkiem na kolejną operację i leczenie wady na razie jednej ze stop to będę się starała nadrobić co mogę.
Na tą chwilę walczę z czasem- tyle dobrego,że wszystko na pojawienie się synka gotowe,a moje samopoczucie fantastyczne. W ciągu dnia zdarza mi się zapomnieć ,że jestem w ciąży 🫢 Was podczytuję choć bardzo nieregularnie.
Nie chce mi się wierzyć ,że Nome i Holibka za niedługo będą tuliły swoje szczęścia 🥰
Ja cie niezmiennie podziwiam jak Ty to wszystko ogarniasz
Ja mam jedno dziecko i nie narzekam na nudę, aczkolwiek nie będę też narzekać, że jestem jakoś strasznie przetyrana życiem, bo trafiło mi się w miarę bezproblemowe dziecko (jak na 2-latkę )Mamausia lubi tę wiadomość
-
kknn wrote:Mam do Was pytanie. Czy zdarza się Wam czuć ruchy dziecka, które są jakby drżeniem/wibracją? Jakiś czas temu w nocy, leżąc na boku poczułam właśnie takie dziwne drżenie. Wystraszyłam się, że to coś z małym, ale później była wizyta, na której wszystko git i zapomniałam dopytać lekarza o to.
W lutowym wątku ostatnio miałyśmy te sama rozkminę i najprawdopodobniej jest to bawienie się pępowiną. 😂
Jeśli chodzi o bóle, to o ile plecy mi odpuszczają to dłonie doprowadzaj mnie do szaleństwa. Mam wrażenie jakbym miała artretyzm momentami. Zginanie i prostowanie palców serdecznych jest bolesne a do tego wymaga dużego skupienia czasami. No i wszystko jeszcze bardziej leci mi z rąk więc tragedia...kknn lubi tę wiadomość
22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
9.12 USG - 2kg człowieka
3.01 USG - 2.77kg człowieka
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
kknn wrote:
Mam do Was pytanie. Czy zdarza się Wam czuć ruchy dziecka, które są jakby drżeniem/wibracją? Jakiś czas temu w nocy, leżąc na boku poczułam właśnie takie dziwne drżenie. Wystraszyłam się, że to coś z małym, ale później była wizyta, na której wszystko git i zapomniałam dopytać lekarza o to.
Tak zdarzają się czasem. Wygląda to tak jakby dziecko się wystraszyło i chwilę nerwowo szybko przebierało wszystkimi kończynami 😬 Takie jakby dłuższe wzdrygnięcie 🤔
Po za tym u mnie nie ma też dnia bez czkawki malucha. U was też są częste w ciągu dnia?
kknn lubi tę wiadomość
-
Z tymi wibracjami to też czasem czuję ale bardzo rzadko. Ogólnie ostatnio mało czuję takich "mniejszych" ruchów, też dawno nie czułam czkawki. Za to wielkie posuwiste wypychania dupki czuję bardzo często. Chyba właśnie bym obstawiała jakieś zabawy pepowiną albo odbijanie z nudów od ścianek 😅
kknn, Tigra lubią tę wiadomość
-
Czkawkę czuję kilka razy w ciągu dnia i czuję ją dosyć śmiesznie, bo i od strony główki w podbrzuszu (nawet bardziej w kierunku odbytu to czuję 😅) i od strony pupy pod żebrami, słodkie to uczucie ☺️ I chyba pojawia się często podczas mojego jedzenia, ciekawe czy to ma jakiś związek 🤔 A takie wibracje to czułam raz i też się zastanawiałam co to może być.
Mamausia, kknn lubią tę wiadomość
-
Jakasienka wrote:Ja zwykle wiem czym mnie młoda aktualnie kopie / mizia, bo praktycznie cały czas siedzi w jednej pozycji - kręgosłup po lewej i wierci rękami u dołu po prawej i nogami po prawej i u góry.
Mój jest ułożony dokładnie tak samo, główka w dół, rączki i nóżki po prawej, a plecki po lewej.
Te drgania/wibracje też czułam że 2-3 razy, czkawke ma tak ze 2 razy dziennie, zwykle rano przed śniadaniem i później po kolacji i czuje ją dokładnie tak, jak @Akma - właśnie bardziej przy odbycie niż w brzuchu.kknn, Akma lubią tę wiadomość
Synek 29.12.2024. -
Soleil_ wrote:Tak, zasiłek macierzyński za okres urlopu rodzicielskiego jest tylko dla osób podlegających pod ubezpieczenie chorobowe.
Okres wyczekiwania do chorobowego w przypadku JDG to 90 dni (tyle musi podlegać, żeby skorzystać z zasiłku).
Ja w ogóle zajrzałam do Was trochę z sentymentu, bo sama miałam z pierwszym synkiem TP na 18.01.2016, ale urodził się na początku grudnia 2015, a teraz jestem w kolejnej ciąży, więc tak zajrzałam jak tam się miewają styczniówki na tym etapie 😁
Dziękuję za pomoc 🙂
A na kiedy masz termin? -
KINGA89 wrote:Mój jest ułożony dokładnie tak samo, główka w dół, rączki i nóżki po prawej, a plecki po lewej.
Te drgania/wibracje też czułam że 2-3 razy, czkawke ma tak ze 2 razy dziennie, zwykle rano przed śniadaniem i później po kolacji i czuje ją dokładnie tak, jak @Akma - właśnie bardziej przy odbycie niż w brzuchu.
U mnie ostatnio było ułożenie miednicowe i czkawkę czuje po prawej stronie brzucha. Poprzednio był ułożony poprzecznie, ale jak teraz to sama się mocno nad tym zastanawiam 🤔 Czasem mam wrażenie że znowu poprzecznie, bo jak się rozciąga to i brzuch na boki się rozciąga 🤭 a rączkami robi młynki po jelitach 😆 Ale bywa że i obróci się i wypycha brzuch jakąś kończyną obok pępka
Czkawka też zwykle pojawia się w trakcie posiłku lub po. Czasem jak na łóżku zmienię pozycję 🙃 -
Dziewczyny może to głupie pytanie ale nie ogarniam tego na logikę... jeżeli mam umowe do 31 grudnia i zostanie przedłużona "do dnia porodu" - tzn. kiedy ja mam dać znać, że w ten dzień jest poród? Terminowo wiem jak to jest, no ale w rzeczywistości pewnie urodzi się w innym terminie. Pracodawca nie wie przecież kiedy urodze tak samo jak ja, no i co z tymi dniami przerwy? Czyli moj termin przypada na 6 stycznia, umowa do 31 grudnia ale przedłużony do dnia porodu, czyli do 6 stycznia ale poród np 11 stycznia...? 🙈
-
Kinia982 myślę, że podobnie jak wszyscy z UOP po porodzie zgłaszasz pracodawcy że urodziłaś. Oni w razie czego też będą widzieć że skończyło się Twoje L4, tak więc nie musisz się tym przejmowac teraz tylko po porodzie. Jeżeli urodzisz po terminie to będą płacić aż urodzisz
kattalinna, kinia982 lubią tę wiadomość
-
Ja mam takie rozróżnienie- duża kula pod skórą to głowa albo pupa. Małe kuleczki to rączki albo nóżki 😁 chociaż ostatnio czasem czuje plecy i chyba ramię wyczułam 🤔 ale to są takie domysły na podstawie, że wiem jak leży i głowę czuję więc dalej zgadywanka 😆
Te wibracje ja znów czuję stosunkowo często. Nawet kilka razy dziennie. To takie nagłe trzepotanie/uczucie jakby chciała sobie coś strzepnąć ze stopy albo ręki. Gdzieś czytałam, że te ruchy jeszcze mogą być takie, bo układ nerwowy jest nierozwiniety jeszcze i jak np na IG widzę jakaś rolkę z noworodkiem to one mają właśnie takie czasem przy przeciąganiu ruchy stopą albo ręką. O ile o tym samym mówimy 😀_Aliya_, kknn lubią tę wiadomość
-
Zazdroszczę, że w ogóle umiecie to tak odróżnić - ja widzę że brzuch się przesuwa w różne strony ale ciężko mi powiedzieć która to część ciała malucha 😅 we wtorek mam III prenatalne to może zobaczę jak jest ułożony i będzie mi to łatwiej sobie zwizualizować
_Aliya_, Oliwka91, Limonka26 lubią tę wiadomość
👫87’ i 88’
01. 2023: diagnoza azoospermia
04. 2023: terapia hormonalna
01. 2024: udana biopsja M-Tese, start IVf
03.2024: ET ❌
05.2024: FET 🤰 -
Ja mam dziś dzień wielkiego głodu 🤣 i przez gofry Rocky, stary będzie mi dziś robił tez gofry.
Czasami mam tak ze jem i nie chce mi się jeść mimo że to godzina posiłku i nie dojadam swojej porcji, a dziś jak jem to czuje taka hmmm „ulgę” 🤣 jakbym miała wyłączony ośrodek sytości. Strasznie to dla mnie to dziwne jest w ciąży.
Co do ruchów to mniej więcej wiem gdzie jest co. Nie widzę odbicia stopki przez powłokę ale najłatwiej mi wyczuc łokieć albo kolanko. Pupkę ma z tylu.
Rocky lubi tę wiadomość
-
U mnie też to czasem wygląda jak alien 😂 Hello chyba jesteś na ciut wcześniejszym etapie, ja dopiero tak TROCHĘ zaczęłam to ogarniać od 2 tygodni może 😁
Ja mam to samo z tymi goframi 😅 Jak przeczytałam to co Rocky napisała to ciągle myślę jaki byłby cudowny taki ciepły gofr z bitą śmietana 🤤 a gofrownica nam się popsuła i nie mamy aktualnie i nie wiem jak sobie z tym poradzić dziś 😭 -
Dziewczyny, a jak się ciuchowo przygotowujecie na połóg? Bo dużo myśli się o wszystkim, a mnie ostatnio złapała taka rozkmina, że przyjdę do domu ze szpitala i co ja będę nosić po domu 😆 W spodnie sprzed ciąży się od razu nie wejdzie, a te ciążowe to też niekoniecznie się sprawdzą. Szczególnie zastanawiam się co najlepiej nosić mając bliznę po cesarce. Nawet rozważam zakup jakiś wysokich majtek, bo ani jednej pary takich nie mam. Tylko czy inwestować w nie tylko na parę tygodni? 🤔 I czy kupujecie jakieś bluzki/koszulki specjalnie do karmienia?ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)
💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g
Córeczka ur. 31.12.2024r., 2980g, 53 cm 🥰
-
Cześć Dziewczyny! Czytam Was od dawna i pomyślałam, że dobrze byłoby się przywitać zanim zaczną się porody i uciekniecie na zamkniętą grupę Przede wszystkim chciałam Wam wszystkim bardzo podziękować, startowałam z zerową wiedzą na temat ciąży i noworodków, a dzięki Wam dowiedziałam się mnóstwa rzeczy, jestem na całkiem zaawansowanym etapie z wyprawką i też czułam, że nie jestem w tym sama, chociaż się nie udzielałam i sumie się nie znamy .
Ja mam termin na końcówkę stycznia i czekam na chłopca. W tym tygodniu byłam już na zwolnieniu i w końcu mam czas zadbać o siebie porządnie! Była joga, fizjoterapia i spacery w dzień, zamiast po ciemku po pracy. Czuję się ogólnie dość dobrze jak na ten etap ciąży, ale ostatnio mam taki ból w okolicy dolnych pleców/miednicy, że ledwo chodzę, to pewnie ta relaksyna…
Co do czucia dziecka w brzuchu - przez jakiś tydzień po usg III trym byłam w stanie zidentyfikować poszczególne części ciała, ale potem maluch tak się zaczął wiercić, że znowu nic nie wiem Mam tylko nadzieję, że wciąż jest główką w dole, ale nawet tego nie umiem stwierdzić po ruchach.
Pozdrawiam Was serdecznie!Hello123, kattalinna, Oliwka91, kknn, Holibka, Rocky, ultramaryna_, Tigra, Belo, _Aliya_, Liyss🧚🏻, soundia lubią tę wiadomość
-
Oliwka91 wrote:U mnie też to czasem wygląda jak alien 😂 Hello chyba jesteś na ciut wcześniejszym etapie, ja dopiero tak TROCHĘ zaczęłam to ogarniać od 2 tygodni może 😁
Skończony 30tc, to może faktycznie będzie mi łatwiej trochę później👫87’ i 88’
01. 2023: diagnoza azoospermia
04. 2023: terapia hormonalna
01. 2024: udana biopsja M-Tese, start IVf
03.2024: ET ❌
05.2024: FET 🤰 -
Cześć Perli 🙂 fajnie, że się ujawniłaś, rozgość się, przed nami ostatnia prosta (pod górę 😉)
Domi, ja jestem głodna od jakiś dwóch dni. Wcześniej też byłam, ale dlatego że zupełnie nie miałam weny na robienie sobie jedzenie. A od wczoraj chyba nadrabiam bo czuję głód krótko po tym jak zjem, niekoniecznie małą porcję...
I jadlabym słodkie non stop. Na szczęście jest to zachcianka, nie potrzeba i daję radę stawiać sobie limity 😉
Milvaaa, po ciąży będę dalej nosić spodnie z golfem, póki mi tyłek w stare nie wejdzie. Co do bluzek - mam kilka ciążowych, które dostałam. Będę też nosić ubrania nie ciążowe, które umożliwiają szybki dostęp - dekolty w serek czy kopertowe świetnie się nadają do tego.