Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ilona.. wrote:Soleil a ja mam pytanie. Jak to jest w przypadku przekroczenia progu podatkowego ?
Np
Lipiec / Sierpień - 10k wypłaty
Wrzesień - 9k wypłaty
Październik - 8k wypłaty ( 2 tys różnicy od samego początku L4 ciążowego)
I jak w takim przypadku będą liczyć macierzyński i rodzicielski ? 81,5% z tej pierwszej kwoty ?
Ps. Kwoty są przypadkowe, wymyśliłam je 😅Jakasienka, Murilega, Aleale lubią tę wiadomość
-
Zaqwsx wrote:Mnie zwolnią z pracy niestety po macierzyńskim zaraz prawie, yak więc będę musiała brać na 100 % 😂
Soleil_ Dzieki wieliie. To rozumiem różnice w kwocie miedzy miesiacami , tyle że dalej nie rozumiem czemu 3x mając l4 od początku maja podnosiło mi się wynagrodzenie 😅
Więc możesz normalnie wnioskować o 81.5%.
Co do tego, że kwota się zmieniła, to może najpierw naliczyli zwolnienie lekarskie nie ciążowe, potem wyrównali do 100%?
Trudno gdybać nie znając sytuacji, musiałabyś w kadrach zapytać, ja normalnie udzielam takich informacji jak pracownicy klientów mają jakieś pytaniaZaqwsx, kattalinna, Holibka, Aleale lubią tę wiadomość
-
Soleil_ wrote:Podstawę do macierzyńskiego liczymy z kwot brutto (minus składki), więc nie ma znaczenie przekroczenie progu podatkowego, bo podatek ma wpływ jedynie na netto, czyli to co dostajesz na konto
Czarna magia.
Ale dobrze mieć na forum mądrego człowieka od hajsów ❤️ dzięki.Soleil_, Holibka lubią tę wiadomość
-
Dzięki Soleil_ nie wiedziałam że w taki sposób można to rozwiązać. A z tym naliczaniem to wydaje mi się że kadry mi przez przypadek podniosły w momencie jak siatki plac medyków się zmieniły bo zbiegło się to z lipcem( a nie powinnam mieć podwyższenia kwoty będąc na l4) a oni duzo potrafią dziwnych rzeczy robić. Mój maż pracuje w tym samym szpitalu i też czasem cuda się dzieją typu że naliczają coś czego nie powinny albo zapominają czegoś odliczać ( np karty medicaver a apka dziala). Nie będę wnikać w to lepiej. Z tym że się śmieje że jednak kwota która dostawałam w czerwcu majac l4 od maja jest dużo niższa niż teraz. Jeszcze raz wielkie dzięki że się pochyliłaś nad moim narzekaniem 🤣
Upolowalam sobie kurteczkę softshell do noszenia dzieciątka. Dlugo się czaiłam a się trafiła piękna na vinted. Dzień mam zakupowo rozliczony bo kosztowała 250 zł, spokojnie mogę odsypiać noc, chociaż mi to nie idzie... 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 15:31
Soleil_ lubi tę wiadomość
-
Zaqwsx wrote:Mnie zwolnią z pracy niestety po macierzyńskim zaraz prawie, yak więc będę musiała brać na 100 % 😂
Soleil_ Dzieki wieliie. To rozumiem różnice w kwocie miedzy miesiacami , tyle że dalej nie rozumiem czemu 3x mając l4 od początku maja podnosiło mi się wynagrodzenie 😅
Ale to chyba nie do końca tak. Niezależnie od tego kiedy kończy Ci się umowa możesz zawnioskować albo o sam urlop macierzyński i zasiłek 100% i później zawnioskować ponownie o urlop rodzicielski z 60% zasiłku albo możesz od razu złożyć wniosek o roczny urlop macierzyński + rodzicielski i mieć wypłacane 81,5%
Edit: dobra, już doczytałam, że Soleil Ci wytłumaczyła lepiejWiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 16:37
Zaqwsx lubi tę wiadomość
-
Karolka89 wrote:Cześć, jakie inhalatory macie dla Waszych niemowlakaczków ? Jestem przed zakupem .
Jesteśmy po sesji świąteczno-brzuszkowej 🎄🫶
Jeszcze troszeczkę drogie kobitki 🤰🏻👶🏻💙🩷
Ja mam taki i bardzo polecam.
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/dla-dziecka/inhalator/inhalator-medel-family-evo-my17-1?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=294811&utm_campaign=2024-11&utm_term=Inhalatory&ceneo_spo=false&ceneo_cid=e792d50b-9f81-ab11-a632-49907f5bbc49
Wprawdzie mój ma już 12 lat bo kupiliśmy jak najstarszy zaczął chorować na zapalenia krtani w wieku roku i trzeba było sterydy podawać wziewnie, ale moja mam też kupowała w zeszłym roku i robiła rozeznanie i zdecydowała się właśnie na ten.
Ma dobrą wielkość cząsteczki i wytwarza dużo mgiełki.Karolka89, Holibka lubią tę wiadomość
-
KachaW wrote:Ja mam taki i bardzo polecam.
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/dla-dziecka/inhalator/inhalator-medel-family-evo-my17-1?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=294811&utm_campaign=2024-11&utm_term=Inhalatory&ceneo_spo=false&ceneo_cid=e792d50b-9f81-ab11-a632-49907f5bbc49
Wprawdzie mój ma już 12 lat bo kupiliśmy jak najstarszy zaczął chorować na zapalenia krtani w wieku roku i trzeba było sterydy podawać wziewnie, ale moja mam też kupowała w zeszłym roku i robiła rozeznanie i zdecydowała się właśnie na ten.
Ma dobrą wielkość cząsteczki i wytwarza dużo mgiełki.
Kurcze, dzisiaj nie mój dzień.... noc kiepska , w dzień też nie łaskawie... boli podbrzusze,delikatnie. Z nosa krew. Wiem, że to normalne u większości kobiet w 3trymestrże.
Mała od wczoraj tak kopie , kręci się, że glowa Mała. Tzn dobrze, ale żeby aż tak 🙈 Mam ja bardzo nisko ułożoną i czuje czasami że zdwojoną siłą kopniaki 🙈👩🏽 Ja 35 lat
Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
Od Tego momentu starania .
05.05.2023r. podjęcie decyzji o klinice niepłodności. GAMETA BYDGOSZCZ
% endometriozy.
07.2023r. - Histeroskopia , biopsja : zapalenie endometrium.
AMH -2,47/ Monitoring ✔️ cykle 30-31
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Plemniczki żywe-pracusie ✔️
( Start IVF/ICSI kwiecień 2024
Zaczynamy :
- 2x dziennie ( rano wieczorem )Estrofem)
02.05.2024r. Niespodziewane dwie kreski✔️✔️
04.05.2024r Beta HCG 218mIU/ml
06.05.2024r. Beta HCG 748 mIU/ml
08.05.2024r.Beta HCG 2011 mlu/ml
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
22.12.2024r Urodziła się Nasza córka Klementynka -
@Soleil_ to tak przy okazji, skoro już Cię tu mamy, to czy możesz mi napisać który z powszechnie dostępnych kalkulatorów wynagrodzeń i kalkulatorów zasiłku pokazuje najbardziej wiarygodne dane?
Jeśli chodzi o wynagrodzenie to potrzebuję takiego, który uwzględnia dodatkowe parametry typu podwyższone KUP, PPK itp. Przekraczam drugi próg podatkowy, mam te podwyższone KUP i odkładam cośtam w ramach PPK i przyznam szczerze, że żaden kalkulator nie pokazuje mi kwoty, którą później dostaję na konto. Niektóre pokazują dość spore rozbieżności i w sumie nie wiem z czego to wynika. Częściowo być może z pakietu medycznego, za który cośtam mi potrącają z wypłaty, ale to nie tłumaczy czemu te wyniki z kalkulatorów różnią się między sobą.
I druga sprawa - jeśli trafi mi się w miarę "współpracujące" dziecko, to mam cichy plan wrócić wcześniej do pracy na pół etatu. Dobrze rozumiem, że to drugie pół etatu mogę być na urlopie rodzicielskim, tym samym rozciągnąć go sobie w czasie?
Czyli powiedzmy, że wróciłabym do pracy po 9 miesiącach np. na 4h dziennie, zostałoby mi 3 miesiące urlopu i pracowałabym "wybierając" ten urlop przez kolejne 6 miesięcy?
Karolka89 lubi tę wiadomość
-
Soleil_ wrote:Nie musisz brać 100%. Jak Ci się kończy umowa po urlopie macierzyńskim i nie zdążysz urlopu rodzicielskiego wykorzystać, to ZUS będzie Ci wypłacał zasiłek macierzyński za okres urlopu rodzicielskiego.
Więc możesz normalnie wnioskować o 81.5%.
Co do tego, że kwota się zmieniła, to może najpierw naliczyli zwolnienie lekarskie nie ciążowe, potem wyrównali do 100%?
Trudno gdybać nie znając sytuacji, musiałabyś w kadrach zapytać, ja normalnie udzielam takich informacji jak pracownicy klientów mają jakieś pytania
A słuchaj Soleil... czy wniosek o macierzyński I rodzicielski daje pracodawca , czy sama musze zanieść tzn mąż po porodzie ? Bo chce wykorzystać rok caly 52tyg 81,5%
Wiem że z automatu macierzyński idzie a na rodzicielskim mam od dnia porodu 21dni do zawnioskowania .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 17:05
👩🏽 Ja 35 lat
Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
% endometriozy.
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Zaczynamy :
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
@Karolka89
Też mamy inhalator od Medel, konkretnie Medel Professional, bo robiąc rozeznanie i czytając wpis Pana Tabletki na ten temat, wyszło mi, że to jeden z najlepszym stosunkiem ceny do jakości.
https://www.ceneo.pl/47487427
To dość duży kombajn, ale nam to nie przeszkadza.
Mamy go od ponad 2 lat, nic się z nim nie dzieje.
Nie wiem jak z innymi inhalatorami, ale chyba wiele z nich nie ma w zestawie maseczki noworodkowej. Nasz nie miał, a podobno jeśli musimy robić inhalacje takiemu maluchowi, to jednak dobrze ją mieć, bo dziecięca jest za duża.
Nie używaliśmy tej noworodkowej , bo nie było potrzeby, ale ja ją sobie kupiłam dla córki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 17:17
Karolka89 lubi tę wiadomość
-
Ja jeszcze inhalatora ani termometru bezdotykowego nie mam ale myślę że coś jutro wybiorę z tego co poleca pan tabletka.
Jesli chodzi o urlopy to przystępnie jest to opisane tu:
https://monikasmulewicz.pl/blog/100-urlop-macierzynski-i-rodzicielski-co-warto-na-ich-temat-wiedziec/
Ogólnie ja nie wiem ile będę na rodzicielskim ale szybko licząc, niezależnie czy weźmie się podział 100/70% czy 81.5% za całość to wychodzi tyle samo przy ciąży pojedynczej. Przy bliźniakach ciężko mi powiedzieć bo tam jest inna długość urlopu. Muszę tylko ze swoim HRem ogarnąć jak wygląda kwestia PPK, Medi i tego typu rzeczy na macierzynskim/rodzicielskim.
Wiem też że coś kombinują z wydłużeniem urlopu dla rodziców wcześniaków, ale nie sądzę by Nas to miało szansę objąć jeśli zdarzy się wcześniak.
Dopiero nadgoniłam, ale zgadzam się że rynek jest koszmarny. Mój mąż w styczniu przerwał pracę, bo go wypalała i zdecydować się częściowo przebranżowić. I mimo iż wysyłał CV od listopada/grudnia to pracę udało się zacząć dopiero w połowie lipca. Ze śmiesznych rzeczy w ramach ubezpieczenia w pracy ma dodatek za urodzenie się dziecka ale okres karencji jest pół roku (teoretycznie od połowy lipca a praktycznie liczą od 1 sierpnia), więc nie pozostaje mi nic innego jak krzyżować nogi i trzymać do lutego (termin mam na przełom styczeń/luty). 😂Zaqwsx lubi tę wiadomość
22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
9.12 USG - 2kg człowieka
3.01 USG - 2.77kg człowieka
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
Jakasienka - z kalkulatorem nie pomogę, bo nie korzystam z takich ogólnodostępnych, ale możesz w kadrach poprosić o wysyłanie kwitka wypłaty na maila i tam będziesz mieć wyszczególnione wszystkie składniki wynagrodzenia, ale też potrącenia, PPK, podatek itd.
Karolka - Ty musisz złożyć wniosek. W praktyce niektórzy pracodawcy sami go udostępniają, ale nie wiem jaką masz politykę w firmie, więc lepiej nie czekać, tylko samemu dopełnić formalności, bo potem Ci powiedzą, że oni przecież czekali na wniosek...
Murilega - PPK nie ma na zasiłku chorobowym / macierzyńskim, bo PPK odprowadzamy tylko od składników, od których są składki społeczne, a na zasiłku ich nie ma.
Jak chodzi o pakiety, to jeśli firma Ci wypłaca zasiłek, to normalnie dalej będą potrącać. Jeśli wypłaca ZUS, to pewnie poproszą żebyś wpłacała do miesiąc do kasy /przelewem swoją część pakietu, bo inaczej wyszłaby im wypłata na minus
Co do inhalatora, to ja baaaardzo polecam Inhalator nebulizator FLAEM Nebulair Plus EL37P00, poprzednio mieliśmy popularnego pingwinka i wprawdzie był z nami od urodzenia synka aż przez 8 lat, ale już mocno szwankowal i przeciekał. Flaem jest super, bo jak się wydycha powietrze, to ono w tej maseczce nie dmucha nam w twarz tym zimnym mokrym podmuchem, więc ta inhalacja jest dużo przyjemniejsza. No i można włączyć szybki przepływ, co też się przydaje albo w przypadku maluchów, które nie wytrzymują długo, albo np. jak mam mało czasu i synka inhaluje np. przed szkołą, bo ma jakiś kaszel.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 17:47
Murilega, Ilona.., Zaqwsx, kattalinna, Jakasienka lubią tę wiadomość
-
@Soleil super, że zajrzałaś do nas i dzielisz się wiedzą
Jeśli masz jeszcze chwilę… chciałabym podpytać o mój przypadek.
Chcę skorzystać z zasiłku 81,5%. ALE chciałabym powiedzmy po 3 miesiącach wrócić do pracy powiedzmy na 1h dziennie (zdalnie). No i zdaje sobie sprawę, że o „wartość” tej 1h zostanie obniżony mój zasiłek. Więc koniec końców bez sensu to dla mnie - kasy tyle samo a godzinę dziennie oddam za frajer szefowi.
Jak mogę w inny sposób wrócić częściowo do obowiązków bez zmniejszania kwoty zasiłku? Chciałabym raczej do niego dorobić po prostu.
Mój szef ma inną powiązaną z tą, w której ja pracuję (jdg) firmę. Czy jeślibym podjęła np. umowę zlecenie z tą drugą firmą (SP z o.o.) to by mi się kalkulowało? Dodam, że JDG w której jestem zatrudniona (UOP) świadczy usługi dla SP z o.o.
Wstępnie ogarnęłam, że nie pomniejszono by mi kwoty zasiłku przy zatrudnieniu na umowę zlecenie w spółce z o.o. i że mogę tak zrobić.
Tylko czy z drugiej strony nie narażam się na utratę ochrony kobiet wracających po urlopie w momencie powrotu na swoje stanowisko przez takie kombinacje?
Dodam, że pracowałam w ZUSie ale zajmowałam się totalnie innymi tematami. Wiem tyle, że nie chcę się narażać na jakąś lewą kasę i mieć spokój, że robię wszystko zgodnie z przepisami. Dlatego też do tej pory pracuje 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 18:03
-
Soleil_ wrote:Jakasienka - z kalkulatorem nie pomogę, bo nie korzystam z takich ogólnodostępnych, ale możesz w kadrach poprosić o wysyłanie kwitka wypłaty na maila i tam będziesz mieć wyszczególnione wszystkie składniki wynagrodzenia, ale też potrącenia, PPK, podatek itd.
Karolka - Ty musisz złożyć wniosek. W praktyce niektórzy pracodawcy sami go udostępniają, ale nie wiem jaką masz politykę w firmie, więc lepiej nie czekać, tylko samemu dopełnić formalności, bo potem Ci powiedzą, że oni przecież czekali na wniosek...
Murilega - PPK nie ma na zasiłku chorobowym / macierzyńskim, bo PPK odprowadzamy tylko od składników, od których są składki społeczne, a na zasiłku ich nie ma.
Jak chodzi o pakiety, to jeśli firma Ci wypłaca zasiłek, to normalnie dalej będą potrącać. Jeśli wypłaca ZUS, to pewnie poproszą żebyś wpłacała do miesiąc do kasy /przelewem swoją część pakietu, bo inaczej wyszłaby im wypłata na minus
Co do inhalatora, to ja baaaardzo polecam Inhalator nebulizator FLAEM Nebulair Plus EL37P00, poprzednio mieliśmy popularnego pingwinka i wprawdzie był z nami od urodzenia synka aż przez 8 lat, ale już mocno szwankowal i przeciekał. Flaem jest super, bo jak się wydycha powietrze, to ono w tej maseczce nie dmucha nam w twarz tym zimnym mokrym podmuchem, więc ta inhalacja jest dużo przyjemniejsza. No i można włączyć szybki przepływ, co też się przydaje albo w przypadku maluchów, które nie wytrzymują długo, albo np. jak mam mało czasu i synka inhaluje np. przed szkołą, bo ma jakiś kaszel.
A słuchaj ten wniosek lepiej jeszcze złożyć w grudniu czy jak mala się urodzi ??? Obecnie jestem na L4.👩🏽 Ja 35 lat
% endometriozy.
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Zaczynamy :
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
Jakasienka wrote:@Karolka89
Też mamy inhalator od Medel, konkretnie Medel Professional, bo robiąc rozeznanie i czytając wpis Pana Tabletki na ten temat, wyszło mi, że to jeden z najlepszym stosunkiem ceny do jakości.
https://www.ceneo.pl/47487427
To dość duży kombajn, ale nam to nie przeszkadza.
Mamy go od ponad 2 lat, nic się z nim nie dzieje.
Nie wiem jak z innymi inhalatorami, ale chyba wiele z nich nie ma w zestawie maseczki noworodkowej. Nasz nie miał, a podobno jeśli musimy robić inhalacje takiemu maluchowi, to jednak dobrze ją mieć, bo dziecięca jest za duża.
Nie używaliśmy tej noworodkowej , bo nie było potrzeby, ale ja ją sobie kupiłam dla córki.KachaW, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
👩🏽 Ja 35 lat
% endometriozy.
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Zaczynamy :
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
Jeśli chodzi o termometr bezdotykowy kupiłam na Ali
17,20zł | Cyfrowy termometr na czoło AiQUE bezkontaktowy narzędzie do pomiaru gorączki na podczerwień termometr medyczny temperatury ciała dla dorosłych dzieci
https://a.aliexpress.com/_EyqY5nX
Kupiłam bo musiałam coś domówić żeby przesyłkę mieć za darmo. Ogólnie nie lubię bezdotykowych, moje poprzednie doświadczenia pokazywały temperatury od sasa do lasa. Stwierdziłam że wezmę żeby w razie czego małemu wstępnie sprawdzić temp., ale powiem Wam że naprawdę nieźle mierzy. I tak nadal moim faworytem jest rtęciowy 😁, ale o nie coraz trudniej.Holibka, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Karolka, wniosek składasz jak się dzidzia urodzi dopiero jedynie o macierzyński można wnioskować przed porodem, ale to dotyczy dosłownie jednostkowych przypadków kiedy zwolnienie lekarskie się skończyło, lekarz nie chce dać kolejnego, a jeszcze nie urodziłaś. Przy czym tutaj też Was uczulam, że jak gin nie chce dać Wam kolejnego zwolnienia, bo np. już wypadł TP, to możecie wziąć zwolnienie nawet od lekarza rodzinnego, choćby z powodu bólu kręgosłupa i ono jest normalnie płatne 100%.
Holibka - pracę na część etatu można łączyć z urlopem rodzicielskim, wtedy wiadomo, zasiłek pomniejszony ale za pracę dostaniesz wypłatę, więc czemu piszesz, że za darmo byś oddała szefowi godzinę? Zasiłek masz płatny 81.5%, a wypłatę byś miała normalnie 100%.
Przy czym pracę możesz łączyć z urlopem rodzicielskim, nie macierzyńskim, to ważne.
Jeśli chodzi o to zlecenie, to nawet w tej samej firmie możesz mieć zlecenie, ale musiałoby być na czynności inne niż w UOP.
Możesz mieć zlecenie w tej spółce, ale ponieważ piszesz, że podmioty są powiązane, ZUS może to uznać i tak jako pracę dla własnego pracodawcy (to dużo bardziej skomplikowany temat i tam się bada różne powiązania i zależności).
Holibka, Karolka89, KachaW lubią tę wiadomość
-
KachaW wrote:@Soleil_ a ja mam jeszcze pytanie jeżeli mąż jest na jdg i chciałby skorzystać z tego urlopu 9 tygodni to musi opłacać zasiłek chorobowy?
Okres wyczekiwania do chorobowego w przypadku JDG to 90 dni (tyle musi podlegać, żeby skorzystać z zasiłku).
Ja w ogóle zajrzałam do Was trochę z sentymentu, bo sama miałam z pierwszym synkiem TP na 18.01.2016, ale urodził się na początku grudnia 2015, a teraz jestem w kolejnej ciąży, więc tak zajrzałam jak tam się miewają styczniówki na tym etapie 😁Holibka, E_welka88, Zaqwsx, Karolka89, Aleale, kattalinna, Rocky, KachaW, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
-
Soleil_ wrote:Holibka - pracę na część etatu można łączyć z urlopem rodzicielskim, wtedy wiadomo, zasiłek pomniejszony ale za pracę dostaniesz wypłatę, więc czemu piszesz, że za darmo byś oddała szefowi godzinę? Zasiłek masz płatny 81.5%, a wypłatę byś miała normalnie 100%.
Przy czym pracę możesz łączyć z urlopem rodzicielskim, nie macierzyńskim, to ważne.
Jeśli chodzi o to zlecenie, to nawet w tej samej firmie możesz mieć zlecenie, ale musiałoby być na czynności inne niż w UOP.
Możesz mieć zlecenie w tej spółce, ale ponieważ piszesz, że podmioty są powiązane, ZUS może to uznać i tak jako pracę dla własnego pracodawcy (to dużo bardziej skomplikowany temat i tam się bada różne powiązania i zależności).
Oczywiście chodziło mi o łączenie na rodzicielskim, sorki za niedoprecyzowanie. Te 18,5%, zakładając godzinę dorabiania dziennie to niewiele różnicy jednak. Chyba muszę pogadać z szefem o podwyżce 🤣 Ciekawe czy może mi w takim przypadku wypłacać premię kwartalną. Zdaje sobie sprawę że skomplikowania sytuacji w przypadku podmiotów powiązanych, już mieliśmy kilka różnych kontroli i średnio chce ściągać na siebie i firmę kolejna.
Dziękuję za Twoje spojrzenie!Soleil_ lubi tę wiadomość