Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Beza27 wrote:Mi kazał jeść co 4 godziny bo tyle działa insulina, co jest dla mnie mega trudne, ale rzeczywiście jak dochodzę do tych 4h to cukier jest poniżej 90, ale przeważnie nie wytrzymuje i jem po 3 i nie ma szans żeby spadł 🤦🏻♀️
ale na mnie aż tak ta insulina nie działa, może powinnam mieć większą dawkę, nie umiem też dopasować dobrze tych posiłków. Strasznie to trudne.
Często też mam tak, szczególnie po insulini, że po 1h mam cukier w normie czyli do 140 i już się cieszę że się udało, i nagle 2h po posiłku zaczyna znowu rosnąć mimo że nic nie jem i wtedy przekracza normę więc jakbym chciała poczekać aż spadnie to nie wiem kiedy mam jeść 🤷🏻♀️ nie wiem o co z tym wzrostem po 2h chodzi...
Co 4 godziny to nierealne moim zdaniem 😳 też mam tak jak zjem więcej, że rośnie mi po 2 h. I też już bym coś zjadła, a przecież nie będę przy cukrze wysokim. I to takie obserwowanie cały dzieńTobie już trochę krócej zostało, trzymam kciuki, żeby się trzymało w ryzach do końca 🤞🏻
-
Nadrabiam was bo dzisiaj już zdecydowanie u nas lepsze samopoczucie! Zjadłam przed chwilą normalny posiłek (garnek chłopski... mniam!), ból gardła po dniu odszedł w zapomnienie, no jedyne co to został katar - ale to u mnie utrzyma się pewnie jeszcze kilka dni 😅 No i przyfasoliłam dzisiaj palcem w róg łózka i sobie go nieźle stłukłam jakby było mi mało xd
@Kinga89 - Przyznam, że objawów ciążowych mam multum i same najgorsze ale czasem historie dziewczyn z plamieniami, skróconymi szyjkami, cukrzycą itp dają mi do głowy, że nie mam wcale tak źle 🙏🏻 młody rośnie super, na prenatalnych było zawsze okej, szyjka dalej zamknięta i mój organizm podobno bardzo dobrze przygotowuje się do porodu, więc te "objawy" czy początek gdy z M był dramat między nami zostawiam za sobą i jakoś daje rade 😕 Zawsze "mogło być gorzej" w mojej głowie
U nas też bez choinki, nie mam głowy na to ani czasu szukać po sklepach bo ubzdurałam sobie w tym roku dla Nikodema nowiutką w domu, wszystko super... ale kto będzie latał po sklepach i szukał tej idealnej? 🤣 Jak jakaś wpadnie wam w oko albo macie polecajki dawajcie znać, ofc mowa o sztucznej 😁
@Holibka - ale masz cudowny termin! 19 to moja ulubiona liczba ❤️ I na swieta w domu! Czaad
@Domi - Mnie wizyty na IP dwie stresowały, nie dość, że ide tam bo źle się czuje/coś jest nie tak to obawiam się właśnie reakcji czy spojrzeń... Dwa razy byłam w UCK i dwa razy trafiłam na cudownych ludzi. Zagadywały położne kto tam jest w brzuchu, jak ma na imię, przy zastrzykach/kroplówce przychodziły i pytały czy wszystko okej, nie potrzebuje wody itp. Lekarze na medal - ten ostatni nawet sobie gadał ze mną, że młody te 3 tygodnie niech jeszcze posiedzi w brzuchu lepiej 😀 Ogólnie klasa! Dobrze, że na Karowej też masz dobre doświadczenia, to psychicznie pomaga w całym tym stresie ❤️
Ja się lekko wkurzyłam, bo zamówiłam na olx mate do przewijania z shnuggle - 160 zł stan idealny. Chłop mi pisze dzień po zamówieniu (w niedziele), że anulował bo do paczkomatu nie wejdzie i żebym zamówiła drugi raz kurierem. Napisałam, że w porządku ale w poniedziałek bo po 1. czułam się jak trup, po 2. przelałam z konta na konto całe pieniądze i dopiero w poniedziałek ten przelew przyjdzie. Napisał, że okej. Po czym kilka godzin później mi wylatuje, że ktoś już kupił... no japier 🤦🏼♀️ Napisałam mu, że to cudownie w takim razie. No co za gość 😬
Więc dalej poszukuje przewijaka piankowego bo to już ostatnia rzecz z wyprawki jaka została 🙏🏻 Na laktator z momcozy też czekam od uwaga 18.11 🤦🏼♀️ Podobno już jest po odprawie celnej w Holandii i leci do Polski. No ile można czekać 😀
Ja co do suwaczków to podchodzę spokojnie, co to ten 36+1... Ale gdy patrze, że zostało !!!27 dni to mnie bierze przerażenie i nie dowierzam, że to lada dzień i Niko będzie na świecie 😨 dalej to dla mnie nierealne 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 04:30
Holibka, Domi.Nika, Stokrotkkka lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry 🙂
Noc względna, młoda przyszła z godzinę temu i koniec spania, ale nie czuję zmęczenia czy coś. Na to przyjdzie czas... Zaraz chyba jakieś śniadanie wjedzie, poczytam książkę i usnę przed budzikiem.
Mam nadzieję, że Wy śpicie zgodnie z umową 🙂Ottioli, Stokrotkkka lubią tę wiadomość
-
@kinia982 super, że już lepiej się czujesz. U mnie też już jest o tyle lepiej, że temperatura mi spadła wczoraj do normalnej i został teraz tylko ból gardła i lekki katar 😊 mega głupia sytuacja z tym przewijakiem. Nie rozumiem jak można się umówić i go komuś sprzedać…. Ehh. W sumie to jego wina, że źle zaznaczył wymiary paczki. Mam nadzieję, że uda Ci się go szybko znaleźć w dobrej cenie 😉 a co do laktatora to jestem w szoku, bo dziewczynom wszystko szybko z momcozy przychodziło. Ja jeszcze laktatora nie kupiłam, ale zostawiam to na po porodzie.
Powiem Wam, że to była zdecydowanie lepsza noc od poprzedniej i chyba z jedna pobudką w nocy tylko ♥️ mam nadzieję, że u was podobnie 😊 Miłego dnia! 🤗kattalinna, Stokrotkkka, Perli_92, kinia982 lubią tę wiadomość
-
U mnie dzisiaj było super spanko. Pełna regeneracja, tyle że do 4 i też nie czuje się niewyspana. Bym to porównała do 8 godzin kiedyś. Wydaje mi się że organizmy jakoś lepiej potrafią odpoczywać przy zaburzeniach snu.
Najbardziej w ciazy współczuję cukrzyc. Dla mnie to dramat bo nie potrafię się trzymać nawet swoich luźnych założeń w ciągu dnia a co dopiero pilnowanie żeby nie zjesc czegoś na co się ma ochotę, dlatego gratuluję wszystkich żywieniowych sukcesów u słodkich mam i abyście po ciąży sobie odbiły.
O bloku czekoladowym pisałam ja. Do końca dnia zjadłam 3 kawałki i raz wymiotowałam a wieczór w pozycji siedzącej. Od rana też jeszcze czuję zgage. Nie wiem co z nim takiego jest ale mój organizm bardzo na niego reaguje. Ostatnio już wcale zgagi nie miałam. Zamroziłam 3/4 i resztę zje mąż.... 🥲
Kinia982 jak dobrze ze juz się czujesz lepiej. Nadrabiaj picie i smacznego. Regeneruj się ile możesz. Chłopski garnek to moje smaki, niestety nie mojego maza, tak więc sobie nie robię za bardzo
A co do zamówienia to współczuję, tym bardziej że wyraziłaś chęć zrobić przelew, bardzo chamsko postąpił sprzedawca, powinien trzymać rezerwację do poniedziałku. I tak nic vy to u niego nie zmieniło. Też ta dolna cyferka na suwaczkach większe wrażenie na mnie robi a jak rzeczywiście się policzy noce to już całkiem. Trzeba się cieszyć w miare spokojnymi nocami póki możemy 😁
U mnie dzisiaj pierwsze pranie wózka, pokrowców, otulaczy itp bo do tej pory kot na nich leżał. Drugie pranie każe zrobić mężowi jak będę w szpitalu żeby było w miarę bez sierści 😅Ottioli, kattalinna, Stokrotkkka, kinia982 lubią tę wiadomość
-
@Kinia dobrze, że już lepiej! A przewijak znajdziesz
facet Januszex.
A co do daty to urodziny mojej kumpeli, która jest takim hmm trochę supermanemniedawno się habilitowała w bardzo męskiej dziedzinie, biega maratony, rzeźniki itd. Także też uważam, że ta 19 to dobry znak
Nocka w miarę choć młody wołał 3 razy o wodęale koniec końców przespał nockę sam!
Ottioli, kattalinna, Stokrotkkka, Perli_92, kinia982, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
-
Mnie do tej pory na tej karowej spotkały same dobre doświadczenia (tylko raz Pani w rejestracji zapisała mnie na wizytę zamiast na usg I go trym, ale ogarneli termin na za 2 dni). Wiec czuje się tam dość bezpiecznie. Moja koleżanka też tam rodziła w październiku i mówi ze fajnie Stokrotko. Południowy mam bliżej i tam byłam na SR i tez spoko się wydaje, jeszcze to z moja lekarka obgadam na kolejnej wizycie bo tez mam jakieś takie uczucie że nie chciałabym zabierać miejsca komuś z bardziej powikłana ciążą. No ale karowa ma moje wszystkie wyniki badań, jestem w systemie ich pacjentką.
Także tydzień do ciąży donoszonej a ja dalej nie wiem gdzie chce rodzic 😅
Doświadczyłam dziś w nocy tego drętwienia bioder o którym ktoś pisał. Ale i tak spałam 😅 mało co mnie powstrzymuje przed spaniem.
Rocky tez mi się podobają te łóżeczka podeślij potem fotkę
Spokojnego dnia 😊
Stokrotkkka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a my rozmawialiśmy o uczuciu kłucia w pochwie? Macie? Bo mnie tak od wczoraj co jakiś czas trochę kluje i już głowa tworzy scenariusze.
Holibka wrote:Także też uważam, że ta 19 to dobry znak
Eureka, już wiem o co mi chodziło! Miałaś rodzić 16 (dzień mojego fryzowania), ale zmienili na 19, więc chciałam napisać, że w takim razie będę tam u fryzjera siedzieć na luzaka (a nie tak, jak obiecałam, że z zaciśniętymi kciukami), tylko zrobiłam literówkę i napisałam, że 13.
Holibka, KachaW lubią tę wiadomość
Synek, grudzień 2024. -
Hejka, u mnie druga noc z rzędu udana więc jest co świętować.
Niestety od wczoraj mam zatkany nos i takie niekomfortowe uczucie w gardle, bólem jeszcze bym tego nie nazwała. Miałam dzisiaj skoczyć do labu na badania, ale przesunęłam na czwartek chociaż żeby zminimalizować jakieś głupie wyniki. W piątek wizytuję.
@Domi.Nika, podesłałabyś mi jeszcze raz zaproszenie do grupy na fb? Ostatnio coś mi nie działało, a w międzyczasie mieliśmy te nerwy związane z komorami i nie miałam mocy się o to upominać. A jak wczoraj forum wybuchło, to się zmartwiłam, że stracę z Wami kontakt. Co do ciśnienia - może rzeczywiście już sama procedura mierzenia podbija Ci wynik? Strasznie dziwne.
Współczuję Wam tych zgagowych historii. U mnie na szczęście póki co nic się nie dzieje. Jedyne dolegliwości jedzeniowe to mam jak za dużo zjem i w brzuchu mam nagle za mało miejsca na dziecko, żołądek i przeponę.
Cukrzyc też współczuję. Z moim natręctwem i lękami, to bym chyba oszalała przy tej kontroli. Jeszcze jak piszecie, że to totalnie losowa sprawa jak się zachowa. Bardzo Was podziwiam.
Łóżeczka z woodis są przepiękne. Sama zamierzam kupić stamtąd, ale to dopiero jak synek będzie wyprowadzał się z dostawki do swojego pokoju jakoś po 6 msc (#ambitnapierworódka 🤣).Rocky lubi tę wiadomość
-
Yowelin wrote:Łóżeczka z woodis są przepiękne. Sama zamierzam kupić stamtąd, ale to dopiero jak synek będzie wyprowadzał się z dostawki do swojego pokoju jakoś po 6 msc (#ambitnapierworódka 🤣).
Też mam na pierwsze 6 miesięcy dostawkę, a potem równie ambitny plan eksmisji Małej do swojego pokoju. Pocieszasz mnie że nie jestem sama w tym szaleństwie🤪Yowelin, kinia982 lubią tę wiadomość
-
Super czytać, że Wasze noce też były lepsze! ♥️
Ja też mega współczuję cukrzyc, bo w ogóle tego u siebie nie widzę. Ja mam mega duży problem regularnością jedzenia i trzymania się jakiś zasad. Jem mega intuicyjnie, a w ciąży to już w ogóle często podjadam, bo już czuję ssanie, ale też teraz dużych porcji nie umiem zjeść i dlatego muszę jeść częściej.
@zaqwsx o właśnie! Mega mi przykro z tej reakcji, ale tym bardziej zrobię ten blok wcześniej, żeby wiedzieć jak to u mnie będzie. Ja sobie świąt nie wyobrażam bez tego ciasta, bo od dziecka to moje ulubione i moja mama zawsze robiła je właśnie na święta. Będę zawiedziona jak będą problemy, ale w ciąży już różne rzeczy się działy, więc bym się nie zdziwiła.
@holibka super, że młody sam przespał nockę! Pewnie wcale to nie takie łatwe.
@yowelin oby nic się nie rozwinęło i obyło się bez jakiejś infekcji. Trzymam kciuki! 😉
Mi też się te łóżeczka podobały, ale akurat dostaliśmy od kuzynki, więc już niczego nie kupowałam. A wynajmie jestem z niego zadowolona, bo ma opcję kołyski przy okazji i naprawdę jest zachowane w super stanie 😊Yowelin, Rocky, Stokrotkkka lubią tę wiadomość
-
Rocky ja też po pół roku planuję eksmitować. Zostaczymy co z tego będzie. Pokój jest bardzo blisko I połączenie dźwiękowe jest dobre. Mam nadzieję że się uda bo u nas w sypialni z lozeczkiem 120x60 się zrobiło ciasno i wolałabym więcej luzu 😀
Rocky, Stokrotkkka lubią tę wiadomość
-
Perli, dokładnie żyję w tym samym stanie. Myśli mam jeszcze czas i panikę zaraz rodzę czasami dzięki mniej niż 30s. 😅
Jeśli chodzi o cukry to mąż mi mówił że takie wzrosty po 2h to od tłuszczów i białek lub ew bardzo złożonych wegli.
Jesli chodzi o łóżeczko my ostatecznie poszliśmy w Veres LD13 Organic dorwane na black week i już wiem że będę z mamą o nie walczyć bo olchowe surowe drewno jest niejednolite i szczebelki mają różne kolory. 😂 No ale Nam się to podoba, plus ma wiele fajnych funkcji dla Nas przydatnych jak kółka, opuszczany bok, wyjmowane szczebelki a ostatecznie cały bok się wyciąga. No i ma taki śmieszne zabezpieczenie zniechęcające dziecko do gryzienia łóżeczka. 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 09:19
Ottioli, kattalinna, Stokrotkkka, Perli_92, _Aliya_, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
9.12 USG - 2kg człowieka
3.01 USG - 2.77kg człowieka
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
Yowelin wysłałam
Ej opadł mi brzuch ja odzyskałam zebra i łatwiej się oddycha! Czad!
kattalinna, Yowelin, KINGA89, Zaqwsx, Podkoszulka, Stokrotkkka, Holibka, Perli_92, Ilona.., kinia982, Murilega, _Aliya_, Ottioli, kknn, ultramaryna_, Liyss🧚🏻, Jakasienka lubią tę wiadomość
-
Dzięki Wam odżyły mi wspomina z pierwszej ciąży i plany eksmisji 😉 powodzenia, na pewno warto takie mieć 😂
teraz zupełnie nie wiem gdzie "upchniemy" młodego jak wyrośnie z dostawki. Dużo zależy od niego i tego jak będzie z nocnymi karmieniami. Bo z córką to głównie z własnej wygody skończyło się na tym, że łóżeczko było meblem dziennym. Wstawanie kilka razy w nocy było zbyt męczące dla mnie. A miałam do niej 1,5 m 😉 to nie zawsze była też kwestia karmienia, ja się wybudzalam na każde jej stekniecie, a stękała dużo 🤣 także u nas wspólne spanie oznaczało spanie dla mnie po prostu i zupełnie tego nie żałuję. Jeśli młody będzie potrzebował takiej dawki bliskości to mu wydzielać też nie będę 🙂
Po cichu wprawdzie marzy mi się dziecko rodem z urban legend, przesypiające całe noce u siebie ale... idę o zakład, że będzie mi przykro jeśli tak będzie 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 09:30
Stokrotkkka, Ottioli, Perli_92, KachaW, kknn lubią tę wiadomość
-
Ja mam po synku łóżeczko woodies i je uwielbiam
Dzięki wam rozważam czy da się zrobić blok czekoladowy z niskim ig i np erytrytolem zamiast cukru 🤭 W sumie to mleko w proszku, kakao, masło hmmm, może pokuszę się i w święta jednak zjem jakiś kawałeczek ciasta.
Nocka dziś dobra, cukry rano dobre 👍 jedziemy z tym dniem. Miłego!kattalinna, Zaqwsx, Stokrotkkka, Ottioli, Perli_92, _Aliya_, kknn lubią tę wiadomość
-
Podkoszulka, gratuluję cukrów! 😃
Blok z niskim IG to wyzwanie... Samo mleko w proszku ma chyba dużo cukru. Ale patrząc na ilość masła to ładunek glikemiczny już całkiem chyba może wyjść sensownie. A gdyby tak część mleka zastąpić odżywką białkową? Nigdy nie używałam żadnej więc nie wiem czy to ma sens, ale rzucam pomysł 😉Podkoszulka, Stokrotkkka, Ottioli lubią tę wiadomość
-
kattalinna wrote:Ja oglądam swój brzuch i nie wiem jak jest. Chyba jest za duży po prostu, żeby móc stwierdzić jak jest 🤣
Jak Twoje ciśnienie?kinia982 lubi tę wiadomość
-
Też się ucieszyłam jak brzuch opadł. Jednak to dużo większa wygoda. Znowu mogę jeść na kanapie stawiając sobie talerzyk na brzuchu i podkulajac nogi bo wcześniej się nie dało bo nie dało się oddychać 😀
Blok z odżywką białkową i niskim Ig to niezłe wyzwanie, ale przyznaje ze dla mnie to już będzie całkiem coś innego. To tak jak do skyra dorzucają wiórki kokosowe i mowia że to Bounty, nie dla mnie niestety, mimo że chciałabym jeść zdrowo 😅
Kattalinna przeczuwam xe się u mnie i tak skończy na przemeblowywaniu całej sypialni. Narazie wierze w swój plan i szkoda by mi było bo szafy kupowane rok temu I jakby tak miało się dziecko zmieścić to musiałabym się pozbyć 3 szaf 🥲 Może będzie grzeczne i da się elegancko wyprowadzić... 😅
Stokrotkkka, Ottioli, kattalinna lubią tę wiadomość