X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Termin STYCZEŃ 2025
Odpowiedz

Termin STYCZEŃ 2025

Oceń ten wątek:
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju Holibka podziwiam Twoje bieżące ogarnianie forum przy bąblu! Pięknie wcina 😍

Rocky niezmiennie mnie zachwycają Twoje manualne zdolności 😁

Potforzasta przykro mi, że tyle nerwów masz na końcówce. Ja nie mam doświadczeń, ale wysyłam Ci ogromnego przytulasa. Sama się bardzo stresowałam po tym USG na którym wyszła mała główka, mamy tak mają 🩷

Yowelin apetyt w normie to już krok w dobrym kierunku! Wydaje mi się, że to właśnie jest duży wyznacznik jak się sprawy mają. Przy naszym osie też właśnie po jedzeniu widać jak się czuje.

Dziewczyny mieliśmy super noc mimo że z emocji zasnęliśmy dopiero po karmieniu o 3 czyli zeszło do 4:20 z myciem butelek itp 😅, ale pospaliśmy łącznie z 5h! Na razie to my wybudzamy maluszki, zobaczymy jak długo będzie taka tendencja 😜 Mąż wstaje i przebiera jedno dziecko, dostawiam je do piersi, on przebiera drugie i dostawiam jednocześnie drugie (w domu z poduszką super nam idzie!). Ciumkaja ile się da (karmimy się z nakładkami), na dobitkę dostają moje jeśli mam odciągnięte, ale widzę drastyczny spadek na moich laktatorach względem szpitalnej medeli. Od wczoraj dzwonię do sklepu, który je wypożycza ale nikt nie odbiera 👹 moi rodzice przywiozą nam dzisiaj psiaka i po drodze zajadą do tego sklepu, mam nadzieję że będzie można od ręki wypożyczyć. No a potem jeszcze dopalamy MM (Kendamil). Najczęściej wystarczy im dodatkowe 15-20 ml i mają odlot do następnego karmienia.

Czy mamy na wątku mamy które były już KPI? Albo takie, które już wiedzą że będą tak karmić? Wszelkie tipy jak usprawnić cały ten proces odciągania / karmienia - mycia - wyparzania na wagę złota!

I jeszcze muszę Wam powiedzieć co wczoraj przeszłam. Pisałam już o tych bólach wnętrzności, że była fizjo itp. Jak weszłam do domu to automatycznie poczułam spadek formy, ból w plecach jakieś takie przykurcze itp. Ogarnęliśmy dzieci i powiedziałam że idę się wykąpać. Pod prysznicem zaczęło mnie wyginać, wykręcać, jakieś niekontrolowane ruchy, wyszłam, zawołałam męża i zaczął się chyba najgorszy ból w moim życiu. Kręgosłup, lędźwie. Zdecydowanie gorsze uczucie niż poród. Uczucie bąbla powietrza który przechodzi przez kręgi, położyłam się i wyłam z bólu, mąż nie wiedział co robić a ja myślałam że umieram. Ostatecznie p.bolowe zaczęły działać, zaczęłam się normalnie ruszać i pozbyłam się tego bolącego bąbla powietrza (sory za opis xd). Automatycznie od razu spadł mi jeszcze bardziej brzuch i zszedł ból z kręgosłupa. Dzisiaj znowu boli, ale już jest dużo dużo lepiej. Piszę o tym, bo może u którejś z Was będzie podobnie. To niby właśnie efekt tych organów no i znieczulenia.

Z dobrych wieści to weszłam rano na wagę i mam 0.5 kg więcej niż pierwsza waga wpisana w kartę ciąży - szok tym bardziej patrząc na wciąż duże obrzęki w ciele - głównie łydki i stopy. Jak zleci mi jeszcze kilka kilogramów to się nie obrazę 😅 w jeansy sie nie dopinam - jeszcze 😁 Jakoś jestem dobrej myśli, że ta ciąża bliźniacza nie zostawi dużych śladów. Mam te kilka rozstępów, ale mówiąc totalnie sztampowo dumna z nich jestem i z jakaś taką czułością na nie patrzę. Dobija mnie tylko brak tyłka. Ja zupełnie nie mam pupy tylko jakiś płaski worek z piachem 😩

Domi.Nika, KINGA89, Podkoszulka, Rocky, Zaqwsx, kattalinna, kinia982, Stokrotkkka, Hello123, Aleale, Limonka26, Holibka, Perli_92, Liyss🧚🏻, kknn, Ottioli, ultramaryna_, Mamausia lubią tę wiadomość

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS / brak owulacji

🍀21.04 ⏸ 🍀16.12 👶🏼🩷👶🏼🩵 SN

age.png
  • _Aliya_ Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2024, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rocky cudny ten kocyk 😃 i ta naszywka "mama mi zrobiła" super 🥹

Zaqwsx mnie też wydaje się, że jak jest już apetyt u zwierzęcia to będzie pomału lepiej. Przynajmniej u mnie przy dwóch kotach tak było, gdy ich stan wydawał się nie obiecujący 🫣
    Yowelin kciuki za pieska by małymi kroczkami zbliżał się już do wyzdrowienia 🤞🫂

• Podkoszulka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nome, ja byłam kp + kpi przez jakiś czas (kilka miesięcy). Miałam ten sam tryb, czyli budzenie, przewijanie, karmienie piersią, dokarmienie moim mlekiem z butli lub SNS (myślałaś o tym?), ewentualne dokarmienie mm, ściąganie, mycie, wyparzenie. I to było z jednym dzieckiem, a ja niewiele spałam. W Ty ogarniasz z dwójką! Jesteś niesamowita 😍

Piersi przyzwyczajają się do laktatora, więc będą spadki na początku, a potem się rozkręci. W sumie też kiedyś wypożyczałam szpitalny ale zdecydowanie oszczędzisz czas używając takiego na dwie piersi na raz bo 15 min i po robocie.

Na fb jest grupa Mamy ściągające mleko - karmienie piersią inaczej (KPI) i to jest skarbnica wiedzy. Maja nawet w plikach konkretne przewodniki. Znajdziesz tam wszystko o kpi.

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

36 l.
    w domu zawodnik lat 4
    t. porodu 26.01.2025 r.
    preg.png
  • Domi.Nika Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nome nic dziwnego ze nie ogarniasz forum masz dwa razy więcej dzieci niż wszyscy 🙈 5 h snu brzmi luksusowo 🥰 Ciekawa jestem jak piesek zareaguje. Daj znać czy uda się wypożyczyć ta medele od ręki.

Z dobrych wieści mam dziś kulturalne ciśnienie. Może leki zaczęły działać :)

Zaqwsx, kattalinna, Stokrotkkka, Aleale, Holibka, Perli_92, Liyss🧚🏻, kknn, Ottioli, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

age.png
  • Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nomeolvides też czekam na reakcje pieska 😀 Będzie w szoku. Było dwóch domowników a nagle się zrobi czterech 😀
    Super ze się noc udała i że tak super sobie radzicie. Mnie mój mąż czasem czymś tak zagnie że się zastanawiam jak my będziemy sobie w dwójkę radę dawać bo mimo że zostało nam niewiele czasu on wcale nie porusza tematów pielęgnacyjnych. Zobaczymy jak to będzie, może się odpali jak zobaczy dziecko, ale narazie to widzę tylko swoją rolę we wszystkim 🫣

Dobrze ze juz mniej boli, u Ciebie mocno te narządy przewędrowywaly żeby robić miejsce dla dzieci, teraz już będzie tylko lepiej. Już dlugo jesteś w pologu i powinno być coraz łagodniej.
    Z wagą to było wiadome że schudłaś, miałaś bardzo niewielki przyrost wagi, tak więc za 2 msc będziesz dużo lżejsza niż przed ciążą, szczegolnie ze maluchy swoje jeszcze wyssają 😀
    Ja czuje ze wagowo wyjdę na 0 bo mam idealny przyrost teraz +13kg czyli książkowo dla mojego bmi sprzed ciąży.

Rocky super kocyk. Myślałam że jakiś firmowy i już przyglądałam się metce. Fajny pomysł z tą doszywką "mama mi zrobiła". Cudo 😀

Domi.Nika może zaczynasz mieć ten mityczny napływ energii? 😀

Strasznie śmieszy mnie kształt mojego brzucha teraz 😀 Taki szpiczasty na dole a pod żebrami pusto

8f430f5ee242a.jpghttps://zapodaj.net/plik-N3aywn5o56

Milvaaaa Super zdjęcie na pamiątkę. Już niedługo zobaczycie na żywo. Mi się nigdy nie udało zrobic ładnego zdjęcia więc będę miała niespodziankę 😀

Ultramaryna Możesz się poczuc jak gwiazda 😀 Czekamy na filmik. Będzie dla was super dodatkową pamiątka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2024, 13:21

Podkoszulka, kattalinna, Domi.Nika, Stokrotkkka, Milvaaa, _Aliya_, Liyss🧚🏻, kknn, Limonka26, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

👩98🧔98👶+🐈
    3x inseminacje
    4x IVF
    12 transferowanych zarodków
    Kacperek ur 5.01.2025 (40+0)56cm 3770g ❤️

event.png
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już bardzo czekamy na rodzinkę w komplecie 🥺 Rodzice go wezmą jeszcze na jakiś spacer, żeby troszkę zrzucił energii, chociaż i tak jak mnie zobaczy po tygodniu to będzie szał 😍

Zaqwsx to chyba to słynne opadniecie!

Zaqwsx, Aleale, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS / brak owulacji

🍀21.04 ⏸ 🍀16.12 👶🏼🩷👶🏼🩵 SN

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaqwsx, widać, że już jest niżej 🙂 mój cały czas tak samo, jeśli się obniża to bardzo minimalnie i niezauważalnie. Zaczynam się zastanawiać czy zawsze się obniżają, niby na logikę powinny ale już nic nie wiem 😉.

Strasznie dziś śpiąca jestem, mimo dobrej nocy. Nie lubię tak się czuć.

age.png
  • Domi.Nika Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam niziutko brzuch, nawet Fizjo mi to ostatnio powiedziała. I czuje totalnie zebra których nie czułam przez jakiś czas :) i nie mam zgagi. Lepiej się tak funkcjonuje jak to Holibka napisała bez „skorupy żółwia” 😂

Oby to był ten przypływ bardzo bym chciała żeby zaczęło się samo przed 01.01. Wczoraj mocno czułam kucie w szyjce.

_Aliya_, Holibka lubią tę wiadomość

age.png
  • Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi.Nika ja po tym wiesiołku mocno skurcze czułam nisko. Zobaczę jutro jak to wpłynęło na szyjkę i czy cokolwiek bo od poprzedniej wizyty 2 dni myślałam że rodzę. Bede sie smiala jak dalej bedzie 1cm bez rozwarcia... 😂 Schodzenie po górach też czułam mocno, więc może te metody głupie nie są...

Kattalinna ja też dzisiaj zmuszam się do aktywności. Zakupy w Lidlu mnie wykończyły i myślałam że się pokłócę z ludźmi w kolejce bo mnie zdenerwowali wolnym poruszaniem się do przodu... Jestem więźniem hormonów 😓

Pójdę dzisiaj na basen bo to może ostatni raz na jakieś 3-4msc. Strasznie mi go będzie brakowało w pologu a później to nie wiem jak się z mężem zorganizujemy

Holibka lubi tę wiadomość

👩98🧔98👶+🐈
    3x inseminacje
    4x IVF

event.png
  • Beza27 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rocky ekstra ten kocyk, ja to jestem noga w takich robótkach, a pamiątka potem wspaniała 😍

Nome dla mnie jesteś mega zorganizowana, jak piszesz jakie systemy już wypracowałas, jakbyś miała kilka lat doświadczenia 🙈 i to jeszcze z dwójką, no naprawdę bardzo bardzo podziwiam

Ja pierwszej nocy nie przespalam w ogóle, no nie mogłam zasnąć,całą noc patrzyłam w sufit i czekałam aż się noc skończy - poza kamieniami/przebieraniem oczywiście. Jakbym miała za dużo energii 🤦🏻‍♀️ teraz w dzień odsypiam trochę ale dużo straciłam snu przez to że nie mogłam zasnąć bo mały spał dobrze

Nie wyszło badanie słuchu na jednym uchu, jutro będą powtarzać i jest 50% szans że ma ucho przytkane wodami albo problemy ze słuchem 😕 dzisiaj ciężko stwierdzić.
    U mnie podwyższone krwinki białe, jutro będą powtarzać badania ale podobno po cesarce czasami tak bywa.

Czuję się dobrze, boli jak zbliżają się te 3h od przeciwbólowych ale po połknięciu kolejnej dawki przechodzi,
    mały sie przystawia chociaż wydaje mi się że źle układa wargi, nawet na butelce (górną)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2024, 14:11

kinia982, Stokrotkkka, Zaqwsx, Podkoszulka, Holibka lubią tę wiadomość

8cs o drugiego maluszka ❤️
    14dpo beta-HCG 478,81 mIU/ml 🥹
    16dpo beta-HCG 994,05 mIU/ml 💚
    6+4 - zarodek 8,9mm i 💗
    12+6 - 6,68cm i 💗 158 ud/min
    25+2 - 810g 💙
    29+3 - 1370g 💙
    32+6 - 1940g 💙

age.png

👩🏼30l 👱🏼‍♂️32l

Mały cud 2021 ❤️ (13cs)
  • Belo Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2024, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Zaqwsx Ty i tak jesteś dla mnie niesamowitym przykładem osoby super przechodzącej ciążę. Z aktywności w ciąży nie zrobiłam nic, a teraz to jak pójdę do sklepu to zaraz mi słabo. Ciągle miałam jakieś dolegliwości, więc jak czytam o Twoim chodzeniu na basen i w góry to aż mi się wierzyć nie chce, że tak mozna. Zazdroszczę ❤️ mój mąż też mi się każe mega oszczędzać 😅

U mnie brzuszek narazie wysoko, ale mam jeszcze czas do porodu. Malutki 2350 g więc jeszcze przybierze. A u mnie, uwaga... 18 kg na plusie 😁 nie wiem jak to możliwe, ale przed ciążą ważyłam 46 kg więc w sumie cieszę się że mam zasoby na karmienie i połóg.

Nome, Holibka leniwekluski I inne dziewczyny super wam idzie z maluchami. Zazdroszczę Wam, że już po, ale też jestem dzięki wam pozytywniej nastawiona do porodu. Dziś się zabiorę za plan porodu chyba.

Potforzasta trzymam kciuki za tego dzielnego Twojego maluszka

Aleale, potforzasta, Holibka, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

Ona 👧 31
    On 👦 36
    2011 💞💍

6.05.24 owulacja
    19.05.24 dwie kreski ⏸
    20.05.24 beta 348
    3.06.24 jest ♥️

preg.png

26.01.2025
  • Aleale Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Holibka & Nome za tyle praktycznych informacji ! Szczególnie, że jednak hardkorowy czas, a wy znajdujecie też chwile, żeby się z nami podzielić. Jakoś to się wszystko staje JESZCZE bardziej realne!

Myślę mocno teraz o naszych dziewczynach, które już urodziły, mam nadzieję że wszystko dobrze i trzymam kciuki za Mamy i ich dzieciaczki.

@Beza - niezła adrenalinka musiała Cię jeszcze trzymać! Trzymam kciuki za Ciebie i Tobiego, kiedy Was planują wypuszczać?

@Potworzasta jesteś taka dzielna !!! 💪💪❤️ Chyba taki już żywot Mamy, że się będzie martwić o zdrowie i dobro dziecka, nawet jak już będzie dorosłe :D Jestem pewna, że z Leosiem wszystko będzie dobrze, tak jak mówiły dziewczyny, takie rzeczy się zdarzają, wchłaniają, dobrze, że jest w każdą stronę obadany i pod opieką. Bądź dobrej myśli, niedługo razem w domku będziecie, najlepiej jutro !!!!

@Tigra, @Leniwe - myślimy o Was ❤️

Zaqwsx, potforzasta lubią tę wiadomość

początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
    07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
    12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
    08.2023 amh: 0.3
    03.2024 amh: 0.45

29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
    08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
    13.05.2024 - transfer
    24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany

09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
    31.01.2025 - little miracle is born 🙏😊💖

age.png
  • Yowelin Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nome, to są serio Twoje pierwsze dzieci? 😅
    Te bóle, których doświadczyłaś brzmią masakrycznie. Dobrze, że chociaż wiesz o co chodzi, bo ja bym zgłupiała i na pewno siała panikę. Oby się już to nie powtórzyło. Czekamy na reakcje piesia 😛

I mam takie pytanie do Ciebie - w UCK zapewniają sól fizjologiczną, kompresy jałowe/waiki dla bobasów? Bo widzę, że na naszej 3miejskiej grupie ktoś zadał takie pytanie i jedyna odpowiedź jest taka, że są tylko podkłady i zgłupiałam, nie wiem czy to dopakowywać.

@Rocky, piękny kocyk z uroczą naszywką 🥹

@Belo, piąteczka! U mnie też pełen podziw dla Zawqsx. Sama czuję się dość niepełnosprawna w tej ciąży. Jak na złość od kilku dni gorzej u mnie z mobilnością, a tu trzeba ogarniać przed świętami.

Co do niskiego brzucha to ja właśnie dzisiaj zaczęłam kminić czy też mi się nie obniżył już. Mąż twierdzi, że nie, ale jak ja patrzę na zdjęcie Zawqsx to wydaje mi się, że wygląda tak samo. Jeszcze wczoraj wieczorem miałam skurcze, dzisiaj w dniu też mnie łapał takie od lędźwi do podbrzusza. Kciuki za mojego Leosia żeby siedział w brzuchu do stycznia 🥺.

Rocky, kinia982, Belo, Zaqwsx, Podkoszulka, Perli_92, Holibka, Ottioli, kattalinna lubią tę wiadomość

preg.png
  • Milvaaa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też podziwiam wszelkie Wasze aktywności na tym etapie. Ja przejdę kawałek i już czuję jak mi się brzuch spina 🙈 Wyprawa na pół godziny do sklepu, to jest szczyt moich możliwości 😆 I trafiły do mnie Wasze argumenty dotyczące wyjazdu na święta - faktycznie lepiej u siebie i na swoich zasadach. Teściowie przyjadą do nas i przywiozą jedzonko, więc smutno nie będziemy mieli 😀
    Mam pytanie z cyklu nieco durnych - myślicie, że na spokojnie można w ciąży zastosować olejek (mam taki co się nazywa "olejek złodziei" 😅) do dyfuzora zapachowego? Niby wszędzie napisane żeby skonsultować się z lekarzem albo w ogóle nie stosować, ale nie wiem czy to chodzi o takie wdychanie bezpośrednio czy wszelakie stosowanie 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2024, 15:26

kinia982, kattalinna lubią tę wiadomość

ONA: 96' ON: 94'
    🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
    🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)

💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe

🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
    4dpt6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
    12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
    22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g

Córeczka ur. 31.12.2024r., 2980g, 53 cm 🥰
    age.png
  • Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beza27 pewnie jeszcze emocje czułaś po takiej niezapowiedzianej niespodziance 😀 Ja czasem z emocji jak o waszych porodach czytam to mam wyrzut adrenaliny i czuje jak senność przechodzi 😀 Mam nadzieję że udało się odespać troszkę jeszcze za dnia i kolejna noc będzie łatwiejsza. Może to uszko się przepcha przez noc trochę, ewentualnie to jutro ściągną. Raczej bym stawiała na przytkanie wodami niż jakąś przypadłość skoro jedno uszko.

Dzięki dziewczyny za miłe słowa. Ja to rzeczywiście nie mam na co narzekać w ciąży, z tym że ostatnio też nie jest mi łatwo, ale wychodzę z założenia że to może być ostatni moment na "wylatanie sie" na dłuższy czas. Przy maleńkim dziecku ciężko szaleć jeszcze do tego strasznie smuci mnie pogoda dlugoterminowa dla moich okolic. Od 6 stycznia ma być zimno i deszczowo ( snieg byłby super, a zimny deszcz to dramat). Smutno mi na myśl że będę ograniczona pogodą na te pierwsze spacerki z dzieckiem, których się najbardziej nie mogę doczekać.

Yowelin ja mam cała masę skurczy już od dawna bardzo i nic z nich nie wynika absolutnie. Takie miesiączkowe i mocno przeszywające. Niektórzy zaczynają rodzić nie wiedząc co to skurcze, tak więc może też wszystko będzie w porządku. Do końca roku mało dni zostało. Dla takich jak ja to zła wiadomość jak się chciało rodzić w 2024 ale przez święta to bardzo szybko czas zleci i juz bedzie styczeń... 😀

Belo bardzo drobna byłaś, myślę że organizm sobie przybiera tyle ile uznaje za słuszne i jak ktoś się nie głodzi albo nie przechodzi jakoś źle ciazy to szybko się wraca do swojej wagi albo do prawidłowego bmi 😀

kinia982, Beza27 lubią tę wiadomość

👩98🧔98👶+🐈
    3x inseminacje
    4x IVF

event.png
  • KINGA89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Zaqw kiedy Ci tak brzuch opadł? To się stało nagle czy wolno i niezauważalnie?

Wyczekuje tego jak zbawienia i chociaż w piątek gin mi powiedział, że dziecko jest blisko główką przy szyjce, to ja nie czuje tego opadnięcia brzucha. I tak się zastanawiam, czy to kwestia mojej budowy, czy ta bliskość główki przy szyjce to nie była w jego pojmowaniu jednoznaczna z tym ostatecznym wstawieniem się w kanal rodny. Z tego wszystkiego nie dopytałam i już nie spytam. Tak po cichu liczyłam, że do świąt mi opadnie brzuch I będę mogła bezkarnie jeść bez uczucia podduszania, ale chyba się nie zanosi. Głód coraz większy, a porcje mogę coraz mniejsze i jak przez większość ciąży jadłam 3 posiłki dziennie, tak teraz w 6 się chyba nawet nie zamykam.

Synek, grudzień 2024.
  • Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga89 ja miałam może z tydzień w całej ciazy wysoki i duszący brzuch. A tak to trochę kwestia budowy pewnie. A to że jeszcze mi opadł to poczułam już z 2 tygodnie temu A teraz mam wrażenie że jest coraz nizej i dziecko rosnąc coraz bardziej wypycha taką górkę do przodu. Nie wiem czy pocieszy Cie to że ja mimo że dupke i stopki czuje gdzieś na wysokości pępka to i tak mój apetyt jest okropny. Wiecznie jestem głodna A jestem w stanie same świństwa jeść w małych ilościach, które w dodatku nie smakują mi yak jak przed ciążą. Tęsknię za tym uczuciem lekkości po zdrowych posiłkach i aromatami itp.

Milvaaa zapomniałam Ci odpowiedzieć. Nie używałabym tego nawet jako odświeżacz powietrza. Doczytałam w internecie że nie zalecane nawet w takiej formie. Mnie w całej ciazy zapachy denerwują i myślę że nie jest to bez powodu. Niektóre aromaty mogą być szkodliwe

Milvaaa, KINGA89 lubią tę wiadomość

👩98🧔98👶+🐈
    3x inseminacje
    4x IVF

event.png
  • Murilega Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rocky, śliczny kocyk!

Bardzo fajnie się czyta Wasze uczenie się maluchów. Przyznaję, że działa to kojąco na mój lęk jak sobie damy radę.

Zaqwsx, rzeczywiście widać że brzuch opadł. To pewnie ulga dla samopoczucia.

Ja mam zły dzień. Mam wrażenie że jestem totalnie przebodzcowana. Wczoraj przyjechali moi rodzice, a że pierwszy wnuk to trochę im "odbija". Dziś już musiałam powiedzieć wprost, nie dotykać nie zaczepia najlepiej do mnie nie mówić 😅 Zwłaszcza że dziś denerwuje mnie nawet to jak przełykam ślinę więc jest ciężko. Mam ochotę zamknąć się w dźwiękoszczelnym pudle i udawać że mnie nie ma. 😅

22.05.24 ⏸️
    24.05 252.00
    28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
    13.06 7.25mm, jest ❤️
    18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
    19.09 połówkowe - ✅
    9.12 USG - 2kg człowieka
    3.01 USG - 2.77kg człowieka

preg.png

Starania od maja 2023
    Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁

homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
    ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny
  • Liyss🧚🏻 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja nie wiem jak to będzie z ciumkaniem bobaska, bo mam mizofonię 🙈 Mam nadzieję, że przy moim bobasku mi to minie 😂

Zaqwsx zdrówka oby jednak dziś po antybiotyku było lepiej 🙈

Ja jak słyszę, że „mąż będzie mi pomagał” no nie będzie pomagał tylko normalnie zajmował się swoim dzieckiem 😂

potforzasta trzymam kciuki ✊🏻 będzie dobrze z synusiem 🍀

Yowelin kciuki za pieska 🤞🏻🤞🏻

Rocky jaki ładny kocyk 🥹

Nome o kurde współczuję bólu, fajnie, że jesteście już w domu z maluszkami 🥰 A powiedz jeśli to nie tajemnica ile km przybrałaś w ciąży?

Beza kciuki za badanie słuchu ✊🏻

A ja nie wiem w sumie nie umiem rozróżnić czy brzuch mi opadł 😁

Ja tak sobie myślę, że dziś 8 dni do terminu z USG. No to się nie dzieje!!! Ale jestem ciekawa kiedy się zacznie, czy urodzę do terminu czy po prostu po 02.01 stawie się do szpitala 🙈

potforzasta, Aleale, Podkoszulka, ultramaryna_, Holibka lubią tę wiadomość

Nadzieja to początek wszystkiego✨
    11cs 🍀
    19.04 12dpo ⏸️ beta 122,90/22.04 beta 578,60 🤞🏻
    09.05 0,58 cm bobo z bijącym 💗
    28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
    17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
    26.06 prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷
    24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
    06.08 córeczka waży 317g 🥰
    21.08 II prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
    03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
    01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
    16.10 III prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
    29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm
    19.11 KTG, nasza myszka waży 2499 g 💗
    03.12 KTG, córcia waży 3100g, jej włoski mają ponad 1 cm długości 🥹
    17.12 KTG, ostatnia wizyta, nasz dzidziuś waży 3500 g 💗
    age.png
  • _Aliya_ Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2024, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belo wrote:
    @Zaqwsx Ty i tak jesteś dla mnie niesamowitym przykładem osoby super przechodzącej ciążę. Z aktywności w ciąży nie zrobiłam nic, a teraz to jak pójdę do sklepu to zaraz mi słabo. Ciągle miałam jakieś dolegliwości, więc jak czytam o Twoim chodzeniu na basen i w góry to aż mi się wierzyć nie chce, że tak mozna. Zazdroszczę ❤️ mój mąż też mi się każe mega oszczędzać 😅

Ja tak samo podziwiam aktywną ciążę Zaqwsx, ja tyle siły napewno nie mam 🙃 A wejść na górkę na pewno nie dałabym rady 😵🫣 Często wejście schodami na górę powoduje już u mnie zadyszkę. U mnie w ciąży było (i jest) oszczędzająco i poza tym mąż nie były by zadowolony gdybym się za bardzo forsowała. Raz już trafiłam do szpitala z krwawieniem i z najgorszymi myślami 😑 i nie chcemy znowu powtórki. Poza tym od początku mam nisko brzuch i pod tym względem też były obawy by nie przesadzić z aktywnością.
    Teraz już czekam do stycznia, już tak niedaleko ☺️

Kinga89 też zauważyłam że ostatnio szybciej robię się głodna 🤔

Nome świetnie dajecie sobie radę z mężem. Dobrze że masz ogromne wsparcie i pomoc w mężu, to naprawdę wspaniałe. Z każdym dniem będzie Wam coraz sprawniej ogarniać nową codzienność. Dużo siły Wam życzę i spokojnych nocy.

‹‹ 597 598 599 600 601 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 porad, jak ubrać dziecko na zimowy spacer

Niekiedy zimowa aura za oknem może zniechęcać do spacerów... Tymczasem jest to świetny sposób na budowanie odporności, dotlenienie organizmu i zapewnienie aktywności fizycznej dla dziecka. Jak zatem przygotować się na zimowy spacer? Sprawdź 7 porad, jak ubrać dziecko!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ