X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Termin STYCZEŃ 2025
Odpowiedz

Termin STYCZEŃ 2025

Oceń ten wątek:
  • Aleale Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perli_92 wrote:
    No to u mnie KTG książkowe, nic się nie dzieje, szyjka bez zmian, zamknięta i chyba jednak w tym tygodniu nie rodzę ;) W dodatku pani doktor stwierdziła kategorycznie, że termin mam jednak na 28.01, ewentualnie 3 dni wcześniej ze względu na USG, więc wracam grzecznie na końcówkę kolejki i do liczenia tygodni jak w suwaczku :D TP taka podstawowa rzecz, a jednak nie każdy liczy tak samo. Czy Wy macie wyliczony TP na równe 40 tyg. czy wg tej reguły Naegelego (+7 dni -3 m-ce +1rok)? I jeśli z USG to z pierwszego przed 10 tyg, czy z I prenatalnych?

Właśnie dziwna ta końcówka, do końca zeszłego tygodnia żyłam sobie spokojnie, byłam przekonana, że nic się wcześniej nie będzie działo. A teraz już też nie mogę się na niczym skupić, boję się oddalać na więcej niż 30min od domu, a sama to już w ogóle. Przy czym jednocześnie, jak sobie pomyślę, że to faktycznie może być już zaraz, to wpadam w lekką panikę. I nie wiadomo ile taki stan będzie trwał :D

ta metoda wyliczania nie jest precyzyjna, bo chyba uznaje jednakowa dlugosc cyklu, a tu roznie bywa, u mnie np byly cykle 26 dni zwykle wiec o pare dni by byl rozjazd. ale wiadomo, pare dni to nie tydzien/dwa. ja lubie ten kalkulator: https://www.calculator.net/pregnancy-calculator.html

u mnie na ostatniej wizycie szyjka miekka (ale nie mowila jak dluga;/) i ze dziecko juz nisko siedzi, ale nie mam zadnych objawow innych i wogole nic sie nie zapowiada

jak sie nie zacznie to w terminie porodu mam dopiero kontrole...

mnie mocno nosi i marze o jakichs wakacjach, nawet bym pojechala gdzies, ale ryzykowne. pozostaja spacery niedaleko od domu

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:57

Perli_92, Ottioli lubią tę wiadomość

początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
    07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
    12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
    08.2023 amh: 0.3
    03.2024 amh: 0.45

29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
    08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
    13.05.2024 - transfer
    24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany

09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉

preg.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perli, ja miałam termin wyznaczony wg USG sprzed 10 TC. Ale urodziłam w terminie z I prenatalnych, raptem dwa dni wcześniej. Ciekawa jestem kiedy młody by faktycznie wyszedł, gdybym nie miała indukcji.

Perli_92, Aleale lubią tę wiadomość

age.png
  • Perli_92 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Jakbym miała sama wyliczać ten termin porodu to właśnie z takiego kalkulatora jak podlinkowała Aleale i ewentualnie wg USG sprzed 10 tyg. Wtedy terminy z OM i USG wychodzą blisko siebie i ma to sens dla mnie. Ale trafiam na samych lekarzy, którzy nie wierzą w aplikacje, prowadząca coś w ogóle zakombinowała z braniem pod uwagę późniejszych USG i znowu nie wiem, co myśleć. Więc pod tym kątem mam nadzieję, że się samo zacznie niedługo, bo nie mam zaufania, że termin indukcji miałabym dobrze wyznaczony...

Ottioli, kattalinna lubią tę wiadomość

preg.png
  • Ottioli Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Perli u mnie są trzy różne daty, ale wszystkie w tym samym tygodniu, więc się sugeruje środkową 🤣. Wg kalkulatora co podała Aleale też mi się te wszystkie daty zgadzają 😉

U mnie wszystko wskazuje na to, że w tym tygodniu powinnam urodzić. Wczoraj miałam 2 razy ktg i przy drugim się zastanawiali czy mnie zostawić i może przebić już pęcherz płodowy, ale wolałam wrócić do domu i sprawdzić czy samo się rozkręci. Dzisiaj pod wieczór mam mieć kolejne i jeśli mi same nie odejdą, a skurcze się dalej ładnie będą pisały to może jednak decyzja będzie inna. Uparłam się na SN i dziecko mnie już wykańcza 😅 ale ogólnie mam pozytywne nastawienie. Na każdym USG słyszałam płacz rodzącego się dziecka i to nieźle pobudzało oksytocynę. Tym bardziej chciałabym już poznać mojego maluszka ♥️🥹

@Aleale to może jakiś niedaleko wypad? Jak się zrelaksujesz to może akurat coś pójdzie 😉 u mnie szyjka już długo jest miękka i podatna, a jakoś nic nie idzie, więc to chyba nie jest reguła. Każdy poród się inaczej zaczyna i toczy. Ja już próbuje wszystkiego, żeby ruszyło i czasem to frustruje, ale jak nie mam wpływu to potem mi przechodzi 😜 mój mąż już też zniecierpliwiony 😅 a to mnie mega zaskoczyło

kattalinna, Aleale lubią tę wiadomość

2022 👼 (8 tc)

Synuś 🩵
    🔜 styczeń 2025 👶

preg.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka była krótka i gotowa jakieś dwa tygodnie przed indukcją, po 3-4 godzinach oksy była ciągle taka sama 🤣 a potem to już poszło 😉

Aleale, Ottioli, Perli_92 lubią tę wiadomość

age.png
  • Aleale Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perli_92 wrote:
    Dzięki. Jakbym miała sama wyliczać ten termin porodu to właśnie z takiego kalkulatora jak podlinkowała Aleale i ewentualnie wg USG sprzed 10 tyg. Wtedy terminy z OM i USG wychodzą blisko siebie i ma to sens dla mnie. Ale trafiam na samych lekarzy, którzy nie wierzą w aplikacje, prowadząca coś w ogóle zakombinowała z braniem pod uwagę późniejszych USG i znowu nie wiem, co myśleć. Więc pod tym kątem mam nadzieję, że się samo zacznie niedługo, bo nie mam zaufania, że termin indukcji miałabym dobrze wyznaczony...

a jaki ci aplikacje wtedy termin wyliczaja ?
    u mnie usg zawsze pokazywalo jakies + tydzien wiecej, ale jak lekarka wpisala sobie w komputer pierwszy dzien ostatniej miesiaczki i dlugosc cyklu to wyszlo jej dokladnie to samo co dane z ivf, wiec u mnie w sumie nie ma watpliwosci co do tego kiedy wypada 40+0, natomiast czy dziecko sie tym jakkolwiek bedzie sugerowalo to inna sprawa 🤣

13.05.2024 - transfer

preg.png
  • Aleale Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ottioli wrote:
    @Aleale to może jakiś niedaleko wypad? Jak się zrelaksujesz to może akurat coś pójdzie 😉 u mnie szyjka już długo jest miękka i podatna, a jakoś nic nie idzie, więc to chyba nie jest reguła. Każdy poród się inaczej zaczyna i toczy. Ja już próbuje wszystkiego, żeby ruszyło i czasem to frustruje, ale jak nie mam wpływu to potem mi przechodzi 😜 mój mąż już też zniecierpliwiony 😅 a to mnie mega zaskoczyło

moze byc tak ze jak gdzies wyjade to akurat sie wtedy zacznie, na zasadzie, jak sie autobus spoznia i stwierdzasz ze pojdziesz pieszo a minute pozniej on przyjezdza i Cie mija hehe

13.05.2024 - transfer

preg.png
  • Ottioli Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleale wrote:
    moze byc tak ze jak gdzies wyjade to akurat sie wtedy zacznie, na zasadzie, jak sie autobus spoznia i stwierdzasz ze pojdziesz pieszo a minute pozniej on przyjezdza i Cie mija hehe

Na dłuższą metę to ciężko tak funkcjonować :( ja akurat nie czuję potrzeby jeżdżenia gdzieś, ale natomiast chętnie wychodzę na spacery 😊

2022 👼 (8 tc)

Synuś 🩵
    🔜 styczeń 2025 👶

preg.png
  • Perli_92 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleale wrote:
    a jaki ci aplikacje wtedy termin wyliczaja ?
    u mnie usg zawsze pokazywalo jakies + tydzien wiecej, ale jak lekarka wpisala sobie w komputer pierwszy dzien ostatniej miesiaczki i dlugosc cyklu to wyszlo jej dokladnie to samo co dane z ivf, wiec u mnie w sumie nie ma watpliwosci co do tego kiedy wypada 40+0, natomiast czy dziecko sie tym jakkolwiek bedzie sugerowalo to inna sprawa 🤣

23.01 z USG i 24-26.01 z OM, zależy czy i jaką długość cyklu wpiszę, bo nie miałam ich tak w 100% regularnych.
    A Ty w ogóle zrezygnowałaś ostatecznie z planowego CC? Czy jeszcze ta opcja wchodzi w grę?

Ottioli, o to u Ciebie już bardzo realny ten poród, trzymam kciuki jakby się miało niespodziewanie zacząć!

kattalinna, komplikujesz :D jak tu cokolwiek przewidzieć, jak u każdej wszystko wygląda inaczej

Ottioli lubi tę wiadomość

preg.png
  • Aleale Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zrezygnowalam z planowanego, teoretycznie moge poprosic o cc jak sie juz akcja zacznie, ale to oczywiscie zalezy od sytuacji

Ottioli lubi tę wiadomość

13.05.2024 - transfer

preg.png
‹‹ 735 736 737 738 739
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ