X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrocławskie ciężarówki
Odpowiedz

Wrocławskie ciężarówki

Oceń ten wątek:
  • aguś82 Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska, No to ladnie wasza malutka sie uparla, powiem ci ze ja pewmie poszlabbym na ta patologie bo tam jak mowi ecencia jestrs pod stala kontrola i robia ci ktg jsk sie zaczna skurcze. A po moich przejsciach teraz bym nie ryzykował s. Trzymsj sie cieplo trzymamy za Ciebie kciuki. U nas dzis ciezka noc. Musielismy do zasniecia dac malemu mm sztucznego bardzo sie awanturowal. Chyba jednak nie dojada bo mslo spi w dzien poznej zasypoa na cycu i nie zje wszystkiego i jest glofny i nie spi i takie błędne kolo. Jade z nim dzis do pediatry. Mamy wypakowane karmiace jak poznac rodzaje placxu bo ja na razie nie ogarniam i czy mialyscie podobny problem? Nie chce mu dawac tego mm ale chyba wieczorami czasami będę musiała. Dodam ze ladnie przybiera i osiągnął juz mase urodzeniowa a nawet ciut przekroczyl. Pozdrawam wszystkie dziewczymy

https://www.maluchy.pl/li-68662.png
  • saszka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś, ja też miałam na początku ten problem. Dla mnie zbawieniem była książka "Język niemowląt" i do tej pory czasem po nią sięgam. W naszym przypadku wprowadzenie łatwego planu okazało się być bardzo pomocne. Starałam się karmić Tomka nie częściej niż 2,5h. Robiąc takie przerwy nie zagłodzisz dziecko, a zdąży się zrobić na tyle głodny, że ładnie zje a nie tylko pociumka. Spanie też nie może być wyznacznikiem czy dziecko się najada. Tomek na przykład też nigdy nie spał jakoś dużo w dzień, a przez pierwszy miesiąc notorycznie zasypiał przy cycu. Podobno może to być spowodowane wysokim poziomem oksytocyny. Jak ci przysypia musisz go wybudzać, u mnie pomagało mizianie pod bródką i delikatne jeżdżenie palcami po kręgosłupie. Dobrze robisz patrząc na masę ciała. Jeśli robi kupki i regularnie siusiu, to możesz być spokojna :)
    A co do płaczu, to u nas na jedzenie było typowe łaa-łaa-łaa i miał przy tym zaokrąglony po bokach języczek, a z czasem przekształciło się w lekkie pokasływanie połączone z marudzeniem.
    A jeszcze sobie przypomniałam, że przed nocnym spaniem, starałam się karmić go częściej, np ostatnie 2 karmienia z odstępem 1,5-2h, wtedy spał w nocy dłużej.

https://www.maluchy.pl/ci-71283.png
    https://www.maluchy.pl/li-71282.png
  • saszka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Agataa :) A kogo masz w brzuszku? Imię wybrane?

• ecencia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agataa, większość "wrocławskich ciężarówek" rodziło poza wrocławiem ;) ja w Lubinie.
    Aguś, ja jeszcze nie orientuje się dlaczego małą płacze. Jedynie kiedy bolał ją brzuszek to było specyficznie bo cisza i nagle wrzask taki pełną parą. A tak to nie wiem, czy głodna czy pampers zbyt mokry. Jak płacze to wszystko sprawdzam. A próbowałaś dawać smoka? Ja nie jestem zwolenniczką smoków ale Oliwka tak. Często bez smoka nie zaśnie mimo, że najedzona. Szczególnie w ciągu dnia.

0034e1d86d.png
    km5szbmhrutvp4cd.png
  • saszka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O taak! Ecencia ma racje! U nas tez dydek jest w uzyciu :) przy zasypianiu jest baardzo pomocny, dodatkowo dzieki dydkowi wyeliminowalismy wiekszosc nocnych karmien, no ale to juz pozniejszy etap ;)

• Agataa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaszka wczoraj dowiedziałam się, ze zgonie z moimi przeczuciami dziewczynkę ;)
    ecencia aj, miałam nadzieję, że poznam kilka opinii, bo sama się zastanawiam nad wyborem szpitala.
    A szkoły rodzenia, chodziłyście? Polecacie jakąś?

aguś82 lubi tę wiadomość

p19u3e3kzv3sw8vu.png
  • aguś82 Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saszka dziekuje za rady troche mnie uspokoilas:)ja tez staram sie wprowadzić latwy plan ale mlody je czasami czesciej niz co 2,5 godz musimy nad tym popracować. Na razie karmie w kazdej sesji z obu piersi .od razu wprowadzilad karmuenie jednostronne? Ja jeden dzien próbowałam ale kiepsko szlo mlody cuagle plakal jakby byl goodny i po jednej piersi nie chciał usnac. Jaki czAs karmilas jedna tyle co w książce bylo powiedziane?
    Ecencia dzięki za rade.ze smokiem tez sie nawet polubił w nocy daje rade i jako uspakajacz.pozdrawiam was mocno.

• saszka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska, ja od początku karmiłam z jednej piersi, jakoś nawet mi nie przyszło do głowy żeby karmić z dwóch, nie pamiętałam co było w książce, ani nikt mi o tym nie mówił. A potem jak doczytałam o tych fazach mleka, to jeszcze wytrwalej trzymałam Tomka przy jednym cycu w trakcie jednego karmienia. Bo póki dzidziuś jest malutki i nie potrafi jeszcze tak mocno ssać trochę to mu si trwać. Na początku nasze sesje trwały około 40 minut, przy czym Tomek dobrze jadł przez pierwsze kilkanaście minut, potem marzył o niebieskich migdałach jakieś 10 minut i potem wracał do roboty :) myślę, że po prostu wypijał to co było w piersi, potem nie było za wiele do picia i jak już się coś uzbierało znowu ciumkał. Teraz karmimy się przeważnie z obu piersi. Pierwsze trzy karmienia czyli 4, 7 i koło 9.30 jeden cyc a potem oba, przy czym zaczynam każde karmienie gdzie idą dwa cyce od tej piersi na której skończyłam poprzednim razem.
    A słyszysz połykanie? To też może bardzo pomóc w określeniu czy mały w ogóle je. Generalnie może być tak, że on rzeczywiście nie jest głodny tylko ma mocną potrzebę ssania. Ja u Tomka teraz widzę jak je i nagle traci zainteresowanie, np zaczyna sobie gadać czy się śmiać czyli się najadł, ale nadal zdarzają się sytuacje, gdy zauważam że już nie połyka, a tylko sobie ciumka dłuższą chwilę, wtedy mam smoka w pogotowiu i zaraz po zabraniu cyca daję smoka - awantury brak ;) zwykle tak mamy wieczorem.
    Jeśli chodzi o plan i inne nowe rzeczy, to nie martw się nie wszystko od razu wchodzi w życie, ale nie warto się poddawać, tylko próbować wprowadzać nowe elementy stopniowo. Np możesz po troszeczku wydłużać przerwy między karmieniami.
    Poradzicie sobie na pewno :) ale w razie czego służę radą.
    A jak się ogólnie czujesz?

• ecencia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agataa, ja polecam szkole rodzenia w Emc na łowieckiej, jest bezplatna. Muska tez tam chodzila i jest zadowolona. Musisz tylko zadeklarowac sie tam do poloznej ale zawsze potem mozna sie przedeklarowac. No i nie ma obowiazku deklarowania sie tam do pediatry itp. Zajecia sa najpierw raz w tygodniu godzinka a od 30 tc dwa razy w tygodniu po godzinie. Sa zarowno zajecia teretyczne jak i prakyczne. Prowadza dwie polozne na zmiane, jedna to moja tesciowa (super pomocna tesciowa ;) a druga tez jest bardzo fajna babeczka.

Muska, Agataa lubią tę wiadomość

0034e1d86d.png
    km5szbmhrutvp4cd.png
  • Likable Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak część też tutejszych dziewczyn chodziłam do Mama Gaja na Inzynierskiej. 4 dwugodzinne spotkania raz w tygodniu lub możliwy do wybrania kurs weekendowy. Bezpłatnie jeśli wybierzesz położną środowiskową tam. Dla Mam tam zdeklarowanych sa masaże w ciąży i ćwiczenia a po porodzie m.in. kursy hustonoszenia.

Minusem jest brak KTG (KTG powinno być tam gdzie położna środowiskowa), ale wiem że w sierpniu mieli w planach kupić aparat. Ja na czas potrzeby KTG zdeklarowałam się gdzie indziej, ale zaraz po porodzie wracam tam (3 deklaracje w roku położnej NFZ są bezplatne). Nie wszystkie Mamy potrzebują KTG.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2014, 09:16

Agataa lubi tę wiadomość

29.08.2014 - 35t5d
    Iga 2150g 50cm
    Emi 2580g 50cm
  • aguś82 Ekspertka

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saszka super porady na pewno bede sie do Ciebie odzywacw tej sprawie i mam nadzieje ze za jakis czas spotkamy sie wszystkie na lodach:)
    Jesli chodzi o mnie ja czuje się dobrze brzuch juz nie boli wcale tylko blizna po cieciu jest zgrubiała, no i troch niewyspana ale wiesz jak to jest, od wczoraj przestawilam mlodego na jednostronne karmienie, smokiem uspokajam jak odstawie od cycka ale w nocy dzis mi strasznie zasypial, przy drugim karmieniu nie dalo sie go dobudzic wiec polozylam go no i zbudzil nas po jakiejs godzinie snu, mam nauczke za brak wytrwalosci w budzeniu:)
    no i staramy sie robic dluzsze przerwy ponad 2 godziny do 3. jak na razie idzie calkiem niezle. na razie spi:)pozdrowienia
    Agataa gratuluje córeczki i witam:)
    Ja rodziłam w
    trzebnicy ale jest przereklamowana, szczegolnie oddział poporodowy i noworodków, wiec nie polecam.
    Muska planuje rodzic w Oławie zobaczymy jakie bedzie mieć odczucia to moze Ci poleci

Właśnie Muska daj znać jak tam u Was na froncie?

Agataa lubi tę wiadomość

• Agataa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie się nad łowiecką zastanawiałam ;) Musze się tam przejechać i o wszystko wypytać itd. Mama Gaja dla mnie za daleko, nie ta część miasta :( Dzięki za opinię dziewczyny ;)

Aaaa, a co do imienia, to jeszcze się wahamy, także na żadnym nie stanęło :)

Co do szpitala to najbliższe dla mnie to własnie Chałubińskiego, Oława no i w sumie Kamieńskiego. Chciałabym rodzić w wodzie, więc w sumie tylko Kam. i Oława pasuje, przy czym chyba wolę rodzić we Wrocławiu. Ponoć na Klinikach tez mają wannę, ale brak u nich wyspecjalizowanego personelu i takim to sposobem wanna stoi i się kurzy...

p19u3e3kzv3sw8vu.png
  • ecencia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak pojedziesz do EMC we wtorek lub czwartek to jak bedziesz chwile przed 18 albo przed 19 to pogadasz z którąś z położnych bo wiem ze tak się zaczynają zajęcia

0034e1d86d.png
    km5szbmhrutvp4cd.png
  • Agataa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2014, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o to super, to wpadnę właśnie w tych godzinach. dzięki ;)

p19u3e3kzv3sw8vu.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie wrocławskie Mamusie i Ciężarówki

mieszkam dośc daleko od wro ok 130 km, ale zaczynam się nosić z zamiarem przyjazdu, bo potrzebuje spodni ciążowych, mój tyłek zawsze był niewymiarowy i muszę mierzyć odpadają zakupy w necie dopóki nie zmierzę w jaki rozmiar mam celować czy możecie polecić jakieś sklepy we wro z ubraniami ciążowymi poza h&m i c&a, mogą być zarówno sieciówki, wersję stacjonarne sklepów internetowych i lumpy w których jest wybór spodni ciążowych, bo będę mieć tylko jeden dzień i muszę jak najwięcej obskoczyć

bardzo dziękuję i pozdrawiam
    Szpilka

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Agataa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdzie kupowałyście łóżeczka? byłam już w askocie na Zakrzowie i w 3kwi, ale jakoś nic mnie nie powaliło...

p19u3e3kzv3sw8vu.png
  • Agataa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka wrote:
    Witajcie wrocławskie Mamusie i Ciężarówki

mieszkam dośc daleko od wro ok 130 km, ale zaczynam się nosić z zamiarem przyjazdu, bo potrzebuje spodni ciążowych, mój tyłek zawsze był niewymiarowy i muszę mierzyć odpadają zakupy w necie dopóki nie zmierzę w jaki rozmiar mam celować czy możecie polecić jakieś sklepy we wro z ubraniami ciążowymi poza h&m i c&a, mogą być zarówno sieciówki, wersję stacjonarne sklepów internetowych i lumpy w których jest wybór spodni ciążowych, bo będę mieć tylko jeden dzień i muszę jak najwięcej obskoczyć

bardzo dziękuję i pozdrawiam
    Szpilka

w arkadach jest http://www.happymum.pl/ też na rynku tuż przy gal. Dominikańskiej widziałam jakiś sklep.

szpilka lubi tę wiadomość

p19u3e3kzv3sw8vu.png
  • ecencia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spodnie kupowalam tylko w h&m wiec nie pomoge, polecam tam mierzenie roznych modeli w roznych rozmiarach. Ja jak kupowalam jedne spodnie to 38 byly za male a 36 byly wieksze niz te niby 38. Jak skosnoocy szyja to sa cuda z rozmiarami :)

szpilka lubi tę wiadomość

0034e1d86d.png
    km5szbmhrutvp4cd.png
  • saszka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja spodnie kupowałam przez, dwa lata wcześniej siostra kupowała i się sprawdziły, więc dla siebie też wzięłam.

Łóżeczko z kolei w IKEA najprostsze jakie może być, ale ja ogólnie kocham ten sklep i te meble, więc dla mnie super :) Ale siostra np kupiła już dwa łóżeczka w bajce przy placu Kromera chyba i też ok.

• szpilka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję Kochane
    ja ze spodniami mam mega rozstrzał, bo figura klepsydry i od 36 do 40 jak jest w takiej rozmiarówce a jak w calach to też różnie zwykle zależy od tego jak bardzo biodrówki, ale też nie ma zalezności wprost i musze mierzyć, średnio na 7 zmierzonych par jedna jest ok na rozmiar i wyglad, wiec poki nie obczaje w sklepach stacjonarnych jakis modeli to w tym samym sklepie w necie nie ma co kupowac

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ