Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do ulewania jeszcze to jak moja srednia corka bardzo ulewala z poczatku (a smoka nie dalo jej sie wcisnac), to pediatra powiedziala, zeby po kazdym karmieniu trzymac w pionie minimum 15 minut.
Jusi robisz tak?08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka wrote:Co do ulewania jeszcze to jak moja srednia corka bardzo ulewala z poczatku (a smoka nie dalo jej sie wcisnac), to pediatra powiedziala, zeby po kazdym karmieniu trzymac w pionie minimum 15 minut.
Jusi robisz tak?
Robię za kazdym razem ladnie jej sie odbija za kazdym razem tylko w nocy zdaza sie ze nie bo zaraz zasypiamy -
łania wrote:U nas dziś 4 tygodnie. Mała też ma problemy z brzuszkiem. Na szczęście (tfu tfu) kolek nie ma, ale męczy się z gazami. W dzień jeszcze ujdzie, ale w nocy ciągle stęka, pręży się i popłakuje, a od 5 do 8 to tragedia. Daję od 2 tygodni biogaię, próbowałam bobotik, ale żadnego efektu nie widzę i delicol (też bez poprawy). Wczoraj przestałam jeść nabiał, poobserwuję. Gdzieś za tydzień przypada pierwszy skok, aż się boję co to będzie. U nas smoczek w użyciu, bo mała bardzo lubi ssać, a częste przystawianie kończy się niestety ulewaniem z przejedzenia. I jeszcze trochę mi się odparzyła 2 dni temu, smaruję ją kremem z cynkiem, a dziś na wargach widzę białe kropeczki. Mam nadzieję, że to też nie jest żadna grzybica. .. W piątek mamy pediatrę to obejrzy jak nie zniknie. Moja malutka śpi na plecach, ale zawsze ma głowę na bok, niestety zazwyczaj w prawą stronę, a próby obrócenia kończą się pobudką.
Starsza córka przez 2 noce wymiotowała, ale dziś już było spokojnie. Nie wiem czy to wirus czy zatrucie, ważne, że nas nie dopadło.
łania, u nas podobnie moja mała bardzo lubi ssać i od 9-11/12 jest całkowicie nieodkładalna. Co zaśnie przy cycu, odbijamy ją, odkładamy i oczy jak 5 złoty! Nie płacze, ale rączki do buzi wkłada i daje jej wtedy pierś. Zaczęła ulewać z przejedzenia. I też śpi na plecach, a główkę ma zazwyczaj z lewej strony, chociaż staramy się jej zmieniać.
Lena : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g -
Jusi 28 wrote:Dziekuje dziewczyny 😊
Właśnie tez pomyślałam ze moze jakies uczulenie pokarmowe ale lekarz nic nie sugerowal nawet i nie zlecil badań mowil ze zdrowiutka. Musze obserwować i nadal zawracac glowe lekarzom jak sie nie poprawi nic...czasem jej daje z butli 2 razy dziennie mleczko Aptamil nie wiem czy w pl jest tez. Te daje bo akurat w sxpitalu jej podawali takie i juz nie chcialam zmieniac. Moze ja cos jem co jej szkodzi... powodów kurcze moze byc mnóstwo...
Probowalam dawac smoczek ale go nie chciala i wiecie ze wczoraj o dziwo go przyjela i przestala plakac bo nie dalo sie jej w zaden inny sposob uspokoic. Ciagle na cycu jest i tak mysle sobie ze moze ona juz za duzo je i stąd te bóle. Jest nadzieja w smoczku tylko chyba dzisiaj tez ciągnęła i zasnela
szybko. No ale w dzien to spokojna jest tylko wieczory i noce... koszmar moze dzisiaj pomoze smoczek naprawde....
Jak ma te napady gdzie 3-4godz placze strasznie to ja razem z nią gdy widzę jak cierpi. -
O zesz, nasmarowalam się i coś kliknęłam.
Animka, o elastycznej chuście czytałam ze zło wcielone, mam płócienna. Mi tam jakos w ogóle nie jest super wygodnie z tym, wiec się nie spinam. Ale kangurek jest kontrowersyjny, niektórzy ortopedzi nie wierzą w żadne C. A C ciężko uzyskać jak się maluch pręży, drze i macha kończynami.
Laurka, wyczuwam hormonalny haj 😎powodzenia!
Ja dziś zostałam smoczkiem. Huba dam silikonowy. Nie chciałam tak wczesnie żeby nie zaburzyć laktacji. Starsza dostała jak miła 2,5 mca. Ktoś ma doświadczenia?
Alergie to oprocz kolek zielone strzelające kupy i dużo śluzu w kupie. Sucha skóra i różne zmiany na skórze. Poczytaj w necie. Testów się nie robi maluchom bo wyniki są fałszywie ujemne. 3 tyg diety i obserwacja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 21:25
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
k878 ja się wcześniej bałam smoczka, starszej córce podałam w 7 tygodniu, bo też ciągle chciała ssać, a denerwowała się, że mleko płynie. Pamiętam, że jak jej dałam to płakałam, a niczego mi nie zaburzył dziecko dało się odłożyć choć na chwilę. Teraz też chciałam dłużej zwlekać, ale malutka od początku na mnie wisiała i ciągle ulewała, więc podałam. Mleko mam, problemów z przystawiabiem typu źle łapie brodawkę nie ma.Córka 02.2017 ❤️
Córka 11.09.2019 ❤️ -
U nas smoczek pojawił się po powrocie do domu i w sumie pełni funkcję uspokajacza. Gdy widzę, że Młoda nie je już z piersi, tylko sobie tak mamla, to w akcje wchodzi smok i chwila moment dziecko śpi. Przy kąpieli, gdy widzimy, że zbiera się na dramę również pojawia się smok i momentalnie wszystko się wycisza. Co ciekawe, w każdej z tych sytuacji Miśka ssie smoka dosłownie chwileczkę i sama już spokojna i zadowolona go wypluwa. 💪
Za to mam obawy, co do kładzenia na brzuszku. No tak się dziecię wtedy niecierpliwi, że stęka i trzyma główkę w górze. Chyba to za wcześnie i za dużo, jak na 2 tygodniowego dzieciora 🙈 -
My dziś mamy niespokojny dzień. Wczoraj kupki nie było wiec dziś od rana masujemy brzuszek. Oby poszło bo moje życie toczy się od kupki do kupki
U mnie skoczek tez ruszył jakoś w 3dbiu. Jeszcze w szpitalu zazdroszczę dziewczyny ze tak wywalczylyscie karmienie. Mleka nie było a wam się udało:) a u mnie rzeka mleka a młody wybredny:) teraz już po ptakach
U nas młody tez potrafi się obudzić po 5h na jedzenie dopiero
Manka u nas skoczek dzisiaj dokładnie tak samo, czasem w moement usypia albo uspokaja i zostaje wypluty
Jeśli chodzi o brzuszek to ja kilka razy kładłam ale młody różnie reaguje. Najczęściej po karmieniu jak się odbije to leży na mnie brzuszkiem i albo zasypia albo właśnie się podnosi Także może tak spróbuj działa tak samo tylko Ty musisz był w półleżącej pozycji.
Dziewczyny jak wyglądają buźki waszych dzieciaczków ? U nas jakoś w 3tygodbiu wyszły krostki i jest ich dużo... wyglada jakby miał trądzik. Ale mówią ze to hormonalne i przejdzie. Robię nadmanganian potasu 3razy dziennie i smaruje alantanem.
Któraś ma podobny „problem” ? -
Moj tez jak dostanie smoka to sam po chwili wypluwa. Ale ja stosuje snoka tylko jako uspokajacza. Gdy sam stwierdzi ze jest git, wypluwa. Chwilke posteka i zasypia.
Aczkolwiek chyba pomalu zaczyna sie ssanie cyca bo tak chce, poprostu byle by ssac, a potem rzyg. Chyba tutaj tez go zastosuje.
Co do kladzenia na brzuchu, nigdy przed jedzeniem. Glodne dziecko jest bardzooo zle i niecierpliwe, bynajmniej moje. Klade na brzuchu swoim lub odczekuje po jedzeniu i dopiero wtedy w lozeczku. A teraz mam taka sytuacje ze mlody wlasnie spi po raz pierwszy na brzuchu. Najedzony, przebrany i jest super. Bloga cisza, az nie wiem co ze soba zrobic.
Mam pytanko, bo ostatnio kolezanka powiedziala mi ze takie stekanie, dluzsze dzwieki typu stekanie nie musza oznaczac problemow z brzuszkiem a ze dziecko wyrabia sobie krtan. I tak teraz myslac, ze gdyby cos go tam faktycznie bolalo to przeciez by plakal, nie dal sie uspokoic. Prawda, nie prawda?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 12:30
10.09.2019 Marcel -
agjot1979 wrote:Rany ależ się dziś wyspalam! Młody jak usmol o 22 to obudził się dopiero o 3.30! Zjadł i dalej w kimono do 6.30. Oby mu już tak zostało😊
Oleczka z tym stekaniem moze i cos jest bo u nas tak samo maly steka ale nie placze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 12:57
-
U nas jako tako jest rytm dnia, a w nocy nie moge mlodej odlozyc. Wykonczy i wycienczy mnie to znowu Jak czytam, ze inne dzieci spia to mi slabo. Smoczek tez jest be. Tylko moja pierwsza corka uzywala smoczka do drzemek i wypluwala jak juz zasnela.
Moje dziewczynki za to wszystkie mialy i maja przepiekna skore. Zawsze sie wszyscy w szpitalu zachwycali kolorem i gladkoscia. Takze takie rzeczy przynajmniej jak tradzik niemowlecy nas ominely.
Cwiczy krtan? Kiedys twierdzono, ze niech sobie dziecko placze - cwiczy pluca!Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 15:00
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
U nas jeszcze bez smoczka - właśnie cały czas się martwię, że zaburzy karmienie Była u nas położna i stwierdziła, że ta poranna aktywność mojej małej, wiszenie na cycu od 9-11 i nieodkładalność bierze się z tego, że w nocy przesypia mi dwa razy po 4h między karmieniami i rano sobie nadrabia jedzenie. Sama nie wiem co o tym myśleć.
Popołudniu i w nocy za to grzeczny aniołek
Zaczął nam się jednak problem ze skórką - strasznie sucha się zrobiła, łuszczy się
Oleczka, u nas też rano jest stękanie bez płaczu.
Lena : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g -
Laurka wrote:U nas jako tako jest rytm dnia, a w nocy nie moge mlodej odlozyc. Wykonczy i wycienczy mnie to znowu Jak czytam, ze inne dzieci spia to mi slabo. Smoczek tez jest be. Tylko moja pierwsza corka uzywala smoczka do drzemek i wypluwala jak juz zasnela.
Moje dziewczynki za to wszystkie mialy i maja przepiekna skore. Zawsze sie wszyscy w szpitalu zachwycali kolorem i gladkoscia. Takze takie rzeczy przynajmniej jak tradzik niemowlecy nas ominely.
Cwiczy krtan? Kiedys twierdzono, ze niech sobie dziecko placze - cwiczy pluca!10.09.2019 Marcel -
Moja mała przez miesiąc może 3-4 razy przespała 3 h ciągiem 😂
Dziś ma dzień śpiocha (pewnie przez pogodę), co prawda co raz się budzi, ale wzięta na ręce albo nakarmiona zasypia. Dziwnie się czuję, że tyle śpi, ale sobie tłumaczę, że to powinno być normalne zachowanie
Też mamy trądzik, po kilku dniach się poprawiło, potem znów pogorszyło i teraz słabnie. Prawie 2 tygodnie będą. Niczym nie smaruję.Córka 02.2017 ❤️
Córka 11.09.2019 ❤️ -
Laurka wrote:Lania u nas mam wrazenie coraz gorzej zamiast co raz lepiej. Minelo poludnie, a 5 minut ciszy dzis jeszcze nie bylo.
U nas dzisiaj podobnie, co prawda nie ma płaczu, ale jest niespanie, marudzenie i ciągle rączki do buzi pcha. Przespała mi może 2h ciągiem dzisiaj, a tak to co chwile się budzi odłożona. Ciężki dzień dzisiaj.
Lena : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g