Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny wczoraj chyba taki dzień... u nas był tez masakra. Młody cały dzień marudził i stekal. W końcu zrobił kupkę i na spacerze zasnął na godzinkę . A po powrocie znów to samo dopiero kąpiel go uspokaja chyba bo po niej poszedł spać.
Po 18 zjadł butle 120ml o 19 kąpiel i przed 20 zasnął i wstał dopiero 23:30
U nas młody śpi z główka na prawa stronę i za cholerę nie da się go na druga ułożyć.przez to tez prawy pliczek ma mocniej wysypany
Jak często kapiecie swoje maluchy? -
Lubieswieczki, my kąpiemy tak co dwa dni. Wczoraj akurat wypadał dzień kąpieli, ale księżniczka odsypiała po całym dniu niespania.
Dzisiaj (odpukać) śpi od rana
Lena : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g -
Oj to u nas też było słabo ze spaniem wczoraj. W sumie to on nigdy dużo nie śpi. Od dłuższego czasu ma taką długą aktywność od 16 do 21.
Lubieswieczki my co drugi dzień.
No i 120 ml łał. Ciekawe ile mój z tego cycka wyciągnie
Czytam Was na bieżąco, ale już nie ogarniam co miałam napisać komu...
Trochę się u mnie działo, było tak stresująco, że nie miałam ochoty się nawet tu udzielać. Dostałam list z instytutu, że Olaf może mieć jedną z wad genetycznych, bo 2 czynniki wyszły w górnej granicy normy. Musieliśmy powtórzyć to badanie przesiewowe z pięty. Oj najadłam się stresu i gdyby nie starszak w domu to bym chyba osiwiała. Na szczęście jest ok.
Mieliśmy też 8.10 wizytę położnej. Olaf ważył wtedy 3740 czyli przez niecały miesiąc utył kg od wagi urodzeniowej i 1200 od wyjścia ze szpitala. No i urósł 2cm
Też Wam zazdroszczę tych przespanych nocy. Mój wstaje tak co 2h.
-
Ja kąpie raz w tygodniu chyba ze jest , a w każdym tygodniu się trafi.
Moja ma codziennie rano aktywność od 6:30-7:30 nawet do 11. Biedaczka zasnąć nie może, zasypia dopiero na spacerze. Potem różnie, potrafi przespać do wieczora z przerwami na jedzenie. Meteopatką chyba jak ja.
Nam fizjoterapeutka mówiła żeby w nocy nie przekładać, nie ma znaczenia, niech sobie spi jak chce. Nasza ma trochę jajo z głowy ze jej trudno utrzymać prosto do góry ale już teraz lepiej. Staram się łapać kontakt ile się da na przewijaku i na kolanach, na macie edukacyjnej. Żeby to jajo się wyrównało. Przestałam podawać espumisan i dobę temu i nie widzę różnicy.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
A u nas znowu kupa po dwoch dniach prawie. Lekko zielona troche twardawa wczoraj plakal przy butli bakow nie nmogl puscic. Dalam espumisan masowalam az w kocnu poprutal i zasnal. Spal do 1. A od 3 znowu stekal biedny. Przed 9 poszla kupa. Ulzylo mu. Teraz bede dawac wode przed kazdym karmieniem plus espumisan i zobaczymy jak bedzie jutro
-
Ja muszę powiedzieć ze jak daje młodemu espumisan to mam wrażenie ze jest jeszcze gorzej.
Wczoraj skończyła mi się biogaja a zawsze daje małemu rano i z bakami nie miał problemu. A wczoraj nie dałam, dopiero wieczorem jak kupiłam i cały dzień się wczoraj męczył... wiec chyba to coś jednak daje. Zobaczymy kiedy się znów to unormuje. Dzisiaj trochę popurtal ale to jeszcze nie to samo
Ja kapie młodego codziennie. Dlatego pytam jak u was. Ale u nas codziennie jest fontanna do góry... ba.. nawet kilka razy dziennie wiec jakoś nie wyobrażam sobie go nie wykapać. Poza tym w tych małych fałdkach wszystko się zbiera a chusteczkami za dużo zabawy i młody się wkurza wtedy..
Poza tym on bardzo kąpiel polubił i bardzo się uspokaja i wycisza po niej. I zasypia. Mam wrażenie ze na brzuszek tez mu pomaga.
A używacie tej poduszki motylka żeby dzieciak prosto leżał ? Ja chyba w dzień zacznę jak mam go na oku. Żeby właśnie tez leżał troszkę prosto
Kaśka u nas z jedzeniem różnie. W dzień zjada albo cała butle albo 100ml. Zdarza się tez ze je po 60 ale wtedy wytrzymuje z 2h max:) także w dzień robi chyba zapasy na noc żeby dłużej spać -
Ja kapie ich co drugi dzien.
Lubieswieczki ja nie uzywam tej poduszki. Mam wrazenie ze uszy sie w niej wywijaja. Ja mam poduszke tzw ortopedyczna z takim wycieciem na tyl glowy i maly wiekszosc czasu na niej spi i poki co glowka ladna a starszy juz mial wtedy odknieciona.
Dzis konczymy 6 tyg! -
To chyba faktycznie cos bylo wczoraj w powietrzu i to po obu stronach Wielkiej Wody 😉
Moja, po calym dniu niespania i poplakiwania, padla w koncu w okolicach naszej kolacji, wiec w sumie zjedlismy wszyscy normalny posilek na koniec dnia
(a wlasciwie wyjatkowy nie normalny, bo maz uwedzil kurczaka). Wykapalismy i polozylismy spac starszaki, a ona przespala nawet pore swojej kapieli. I noc byla naprawde przyzwoita. Mam cicha nadzieje, ze ten koszmarny wczorajszy dzien byl przejsciem na normalniejszy tryb wiekszej aktywnosci w dzien i spania w nocy - jak Pan Bog przykazal! 😉😉 Zobaczymy.
Ale znowu w przyplywie desperacji kupilam w srodku nocy karuzelke/pozytywke czy jak to tam zwa? do zawieszenia nad lozeczkiem. Moze bedzie sluchac i patrzec?
Lubieswieczki, ja kapalam od niedawna codziennie. Nie dlatego, zeby nasza mega twarda woda byla taka dobra dla dziecka - chodzi bardziej o wieczorny rytual. Powtarzalnosc pewnych czynnosci w tej samej kolejnosci o stalej porze pomaga dziecku uporzadkowac rzeczywistosc przez skojarzenie.
Zadnych kropelek na brzuszek nie podaje, bo nie ma u nas potrzeby. Ale my suplementujemy witamine D - w Polsce sie chyba tego nie praktykuje?
Co do pozycji glowki, to moja najstarsza tak miala, ze glowka tylko w jedna strone. Z czasem sie wyrownalo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 13:43
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka ja powiem szczerze ze mam ta karuzele nad łóżeczkiem ale młody jeszcze ani razu w nim nie leżał wiec nie była przetestowana
Ale mamy bujaczek i w nim są melodyjki i światełka i młody ładnie się uspokaja i zasypi nawet przy tych melodyjkach. Do tego stopnia ze jak się skończą to się budzi i trzeba szybko włączyć od nowa (nie zawsze ale zazwyczaj w dzień tak się zdarza).
No tak u nas ta kąpiel tez dużo daje ale jak nie będzie jeden dzień to tragedii nie będzie
U nas tez witaminę D się podaje. Już od dawna lekarze zalecają .
Ja wysłałam położnej buzie mojego młodego i kazała przejść się do pediatry. Mówi ze wg zdjęcia to trądzik hormonalny ale tez ciężko tak określić wiec najlepiej iść żeby nie przeoczyć niczego.
A moj stary jak był mały mil skaże białkowa dlatego tak panikuje czy to na pewno to bo codziennie jest gorzej. Tylko spacer na chłodnym pomaga i jaśnieją krosty. -
Starsza ma AZS przy alergii wiec przy młodszej staram się skory nie nadwyrężać, szczególnie ze ma tez sucha skore. Kapie raz w tyg a ciałko kremuje 2 razy. Mówią ze raz w tyg wystarczy, to wystarczy. Chyba ze brudne, to wiadomo. Za rytuał mamy mycie wacikami i kołysankę z przytulaniem.
Wit D oczywiście ze dajemy. 400 j a niektórzy lekarze dają 600. Do tego karmiące 2000 j dla siebie.
Było jeszcSe o tym ćwiczeniu krtani. Owszem, ale jak temu towarzyszy prężenie, grymas i podkurczone nóżki, a na koniec bąk to chyba jednak jelita.
Przez ten katar przepadły nam szczepienia i teraz nie mogę upolować wizyty a nie puszczę starszej do żłobka póki młoda nie dostanie 6w1, pneumokoków i Bexsero Laurka, jak to za oceanem wyglada? Czym szprycujesz?
Lubieswieczki, przy alergii to serio, dopóki nie ma sączących się ran to zmiany skórne się olewa bo dieta eliminacyjna to więcej szkody niż pożytku. No chyba ze wyjdzie w testach to wtedy zalecają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 13:59
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
My po wizycie u pediatry, mała waży równo 5 kg, czyli przybrała 1,5 kg w miesiąc od wyjścia ze szpitala 😮 poza tym mamy duże ciemiączko i zwiększamy wit. D co drugi dzień po 2 krople.
Ja kąpię co 2 dzień. Ale w domu do przewijania używam tylko wody i wacików.
Kaska dobrze, że wyniki w normie. Nawet sobie nie wyobrażam co czułaś.Laurka, Mańka lubią tę wiadomość
Córka 02.2017 ❤️
Córka 11.09.2019 ❤️ -
nick nieaktualny
-
U nas kiepska noc i polowa dnia nie moglam uspac malutkiej przez 4 godziny jak zasnela to spi teraz 3 godziny uffff 😅 normalnie wysiadam
Ja muszę sciagac z piersi do butli mamy antykolkowe a to dlatego bo gdy je z piersi to strasznie jej sie ulewac zaczelo i sie dławi biedna bo za mocno leci. Mam wrażenie ze strasznie malo zjada z piersi króciutko ją karmię bo zaraz jej wylatuje jedzonko. Mialam pokarmu duzo tak teraz coraz mniej go mam ale herbatki mam w pogotowiu jak beda problemy -
Wiecie co nie wiem dlaczego ale moje bobaski sa ciezkie w obsludze starsza tak samo pierwsze kilka tyg byl koszmar beksa okropna tak mi dala w kosc ze dlugo dzieci miec nie chciałam. Planując drugie mowilam sobie ze tym razem moze akurat bedzie spokojne dzieciatko bo mojej siostry coreczka byla bardzo spokojna bez problemowa jak patrzylam to zazdroscilam jej. A tu bum znowu bekse mam😅 ale to w sumie nie problem wazne ze zdrowe dzieciatko jest z reszta sie poradzi zawsze😊
U nas wit.D jest w tabletkach za kazdym razem musze rozgniatac dawac troszke mleczka zeby sie rozpuscila i na lyzeczce podaje. Nie wiem czemu w kroplach nie dali bylo by łatwiej. Zapytam sie lekarza czy moze krople maja...
W de leki wszystkie dla dzieci mamy za darmo na recepte w tym wit d równieżWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 17:00
-
Kurcze ja musialam do dentysty jechac bo mi sie ząb ulamal a maly ma kolke i placze zjadl ladnie o 18. Dalam mu espumisan wode. Beknal puszczał bąki i po butli ryk we wtorek jade na szczepienie i zapytam o ewentualna zmiane mleka bo moze mu szkodzi?? W aptece bylam to nic oprocz espumisanu nie maja
-
Jesli chcecie moge zaoferowac wam pomoc i wyslac niemieckie kropelki sab simplex jesli ktoras z was nie moze poradzic z kolkami u dziecka.
Tylko wiem ze pewnie obawy moga byc bo w sumie nie znamy sie. Tez bym sie obawiała chyba....
Ale wrazie potrzeby nie ma problemu apteke i poczte mam pod nosem -
Ja dziś nakarmiłam młodego o 15 i zjadł 100ml o 17 jęczał jakby był nie wiadomo jak głodny i zjadł tylko 50. Teraz go wykapalismy i chciałam dać mu jeszcze zjeść ale tak się darł jak oszalały. Dopiero jak butle zabrałam to spokój. I to już drugi raz tak samo jak chciałam dać jeść po kąpieli. Wiec teraz po prostu będę czekać aż sam się obudzi
Jeśli chodzi o witaminę D to ja daje D-Vitum. Są w takich fajnych ampułkach i łatwo się dzieciaczkowi podaje.
Justi to faktycznie dziwnie ze tak ulewa po piersi. Może częściej ściągaj to laktacja się podkręci
Nie wiem czy słyszałaś o metodzie 7 5 3 odciągania. Poczytaj. Podobno rozkręca laktację.
A te kropelki faktycznie są takie dobre ? Fakt moj brat o 2 w nocy jechał do Frankfurtu (pochodzę z miejscowości blisko granicy) żeby je kupić tak młoda płakała. U nas narazie nie ma tragedii ale rodzinka w listopadzie przyjedzie na chrzciny to może kupią mi i przywiozą Ale czy warto ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 19:45