Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
My kąpięmy się codziennie punkt godzina 19. Taki nasz rytuał, dzięki, któremu mam nadzieję młoda złapie z czasem, że kąpiel, to punkt wyjściowy do spania. 😁Ochlapiemy się nieco wodą, potem smarujemy olejkiem migdałowym i wszyscy jesteśmy szczęśliwi. ❤️
Jeśli chodzi o witamine D, to nam w szpitalu podawali D-vitum dla niemowląt, taki w kapsułkach, więc po wyjściu po prostu kontynuujemy.
A jutro przychodzą do nas teściowie. 🙄 Już czuję, że mam niepotrzebnego wkurwa, ale jak mantrę powtarzam sobie, że jestem ponad ich zachowanie. Znacie dziewczyny moje zdanie w temacie szpitalnych odwiedzin... Mimo próśb, gróźb i tak przyszli, ale odpuściłam i stwierdziłam, że kilkanaście minut mi nie ubędzie, zwłaszcza, że czułam się ok i w końcu oni przecież też się cieszyli z narodzin Miśki. A więc wpadli w pierwszej dobie po porodzie, teść nawet nie powiedział mi dzień dobry a zarzucił żartem w swoim stylu "dziecko niby jest, ale dalej masz taki brzuch, więc chyba jeszcze będziesz coś rodzić". Aż mnie zatkało. Poza tym teściowa ciągle jest obrażona, że nie zgodziłam się na odwiedziny w domu, w dniu naszego powrotu ze szpitala. Bo oni chcieli nas eskortować 🤦♀️ Nóż kurwa, ci ludzie są tacy bezpomyślunku... Aż interweniowała moja mama, która wypożyczyła sobie teściową i wprost jej powiedziała, żeby się ogarnęła, bo zamęcza mnie, dziecko i własnego syna a to nie ona jest teraz najważniejsza i że przypomina, że jej syn założył własną rodzinę i czas przestać gwiazdorzyć. Także relacje moi rodzice vs. rodzice męża też już nie są kolorowe. Najgorzej, bo widzę, że teściowa zaczyna buntować mojego męża przeciwko mnie. Na szczęście nieudolnie i czasami obraca się to przeciwko niej. Ale już jej zagrywki polegające na wzbudzaniu poczucia winy niestety przechodzą, sama często wymiękam. 🤷♀️
I tak oto zamiast skupić się na swojej rodzinie, to ja przejmuję się babką, której frustracja mi się udziela 🙈 -
Jusi ja też mam szybki wypływ pokarmu i mała się krztusi, chociaż po miesiącu już zdecydowanie mniej. Je też krótko (pewnie przez to, że szybko leci) a mimo wszystko przyrosty ma super. Ze starszą córką też tak było. Jak karmię to odchylam się często do tyłu i to trochę pomaga. Nie rezygnuj z kp na rzecz kpi.Córka 02.2017 ❤️
Córka 11.09.2019 ❤️ -
nick nieaktualny
-
Oleczka94 wrote:Czy to jest normalne? Zeby miesieczne dziecko nie spalo w dzien w ogole...?!
Obudzil sie o 9 rano, pospal 3h w dzien i do tej pory nic... dalej walcze. Ledwo, ale walcze. To nie jest pierwszy raz... wrecz ktorys z rzedu.
Wiesz ze u mnie dzisiaj taki sam dzien jedna drzemka 3 godziny byla a tak to tylko jeczenie, stekanie lub wrzask no i przysypiala na 10 min zeby za chwile znowu krzyczec i tak caly dzien. U nas dziecko dopiero zasypia o polnocy potem o 3 pobudka i 6 rano na jedzonko -
Jusi 28 wrote:Wiesz ze u mnie dzisiaj taki sam dzien jedna drzemka 3 godziny byla a tak to tylko jeczenie, stekanie lub wrzask no i przysypiala na 10 min zeby za chwile znowu krzyczec i tak caly dzien. U nas dziecko dopiero zasypia o polnocy potem o 3 pobudka i 6 rano na jedzonko
Ja przed ciaza wiecej spalam od niego😂10.09.2019 Marcel -
Dawno nie pisałam bo czasem nie ogarniam życia przy Laurze tak czytając o spaniu waszych maluchów to się pocieszam że nie tylko moja tak ma w dzień. W nocy śpi jak kamień, nie wybudzam na jedzenie to śpi ok 5 h i dopiero się przebudza, zwykle kupą. Zje max 15 minut i śpi dalej. Z brzuszkiem dalej problemy ale radzimy sobie.
D3 podaję D vitrum w sprayu, mega fajnie się aplikuje;)
A co do San Simplex to mam, kuzyn nam przywiózł, ale jeszcze nie dawałam. Dostaje delicol i biogaję i na razie jest ok. A ten ząb Simplex to nic innego jak ten nasz polski espumisan albo esputicon;) tylko że jest wśród mam osławiony jako magiczne kropelki. Czytałam ostatnio specyfikację na panu Tabletce i rzeczywiście taki składLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Mańka, współczuję teściowej gwiazdy. Niektórym kobietom ciężko zaakceptować fakt, że świat ich syna nie kręci się wokół mamuni. Trzymaj się i nie daj
Co do sab simplexu to też w panice dawałam, ale nie widzę większego wpływu na cokolwiek.
I bez żadnych kropelek od dwóch dni, tfu tfu tfu, dzieci mi się naprawiły 🙈 jedzą, chwila aktywności i śpią. Nie drą się, nie prężą i śpią znowu jednocześnie. Alleluja!
Super pogoda więc organizujemy wyprawę na spacer do lasu miłego dnia!alex0806, monkle, k878, stayaway lubią tę wiadomość
-
Alex dajesz oba preparaty jednoczesnie?? Ja wlasnie o tym sab trz czytalam ze to to samo co espumisan ktory daje malemu i nie ma super reakcji. Zamawialm delicol i zastanawiam sie nad biogaja bo tak jak sie wczoraj darl to az zal bylo sluchac
Wczoraj o 9 poszla kupa. Dzis bez kupy. Bedzie znowu wesoly wieczor
-
Z tego co pamiętam, to na efekty sab simplex/espumisanu trzeba czekać kilka dni. To nie jest tak, że tego samego dnia będzie już widoczna poprawa. (Chodzi mi tu o to zwłaszcza poranne prężenie, stękanie)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2019, 13:55
-
Myslalam, ze przynajmniej dywany bede miala czyste, bo dzwiek odkurzacza pomogl malej sie uspokoic i usnac, ale... ulga byla krotkotrwala. Jusi nie tylko Ty masz trudne w obludze dzieci. Lozeczko zle, bujaczek zly, wszystko zle.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Mama_Staszka wrote:Z tego co pamiętam, to na efekty sab simplex/espumisanu trzeba czekać kilka dni. To nie jest tak, że tego samego dnia będzie już widoczna poprawa. (Chodzi mi tu o to zwłaszcza poranne prężenie, stękanie)
I nas nie było poprawy po 5 dniach i zrezygnowałam.
Co do kąpania to też codziennie w okolicach 19-20, kąpie mój mąż fajnie mi to idzie więc się nie wtrącam.
Spacer był super, młodzi śpią dopóki są na dworze, w domu od razu pobudka. Magia -
Pom-pon, u nas to samo - na spacerze pięknie śpi, a tylko wjedziemy do domu i oczy jak pięć złotych
Mańka, współczuję teściów i łączę się w bólu, bo mamy bardzo podobne relacje. Ja już się przestałam przejmować i teraz tylko się z tego śmieję. Szkoda, że jest jak jest, no ale cóż poradzić. Od teściowej dostaliśmy smsa czy jutro przyjedziemy, a mamy 50km w jedną stronę, bo jej córka (9lat) nie może się doczekać zobaczyć małej. Zamiast sama przyjechać, to oczekuje, że my będziemy jeździć z takim małym jeszcze dzieckiem.
Moja malutka dzisiaj w dzień znowu dość ładnie śpi w dzień. Podczas aktywności spróbowałam pobawić się z nią kartami kontrastowymi i widzę, że zaczyna już powoli wodzić wzrokiem i skupiać się na nich. Na razie oczywiście jedna albo dwie, ale od czegoś trzeba zacząć
Czy są tu jakieś dziewczyny z pęknięciem pochwy przy porodzie? Zastanawiam się, bo 15 dni od porodu zaczęły mnie lekko kłuć (piec) miejsca zszycia, ale tylko podczas prysznica. Ktoś się może spotkał z takim czymś?
Lena : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g -
K878 tutaj szczepienia to jak religia.
A wyboru jako takiego nie ma, bo jak czytam tutaj od lat, to Wy mozecie wybrac producenta szczepionki na przyklad.
Ja szczepie wedlug grafiku, tylko szczepionki przeciw grypie zawsze odmawialam, ale teraz jak Luna jest w przedszkolu to ja na grype zaszczepie. Juz w zeszlym tygodniu dostalismy formularz do wypelnienia.
Manka takiej tesciowej to ja naprawde wspolczuje. Krew sie we mnie gotuje od samego czytania. A ten Twoj tesc to zasluguje na plaskacza! Strzelilabym w niewyparzony ryj!
Moj tesc mnie wczoraj poirytowal tym, ze sie zjawil akurat jak sie chcialam polozyc. Stal sie cud, bo Enya i Gaja spaly w tym samym czasie a Luna z tata byli poza domem. Myslalam, ze usiade na chwile i w blogosci chwilowej ciszy wypije kawke. Ale akurat w tym momencie zmaterializowal sie w drzwiach moj tesc i trzeba bylo uskuteczniac gadke-szmatke. Ech.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Z innej beczki: polecam artykul mojej przyjaciolki-blogerki. W najnowszym wpisie wspomina o absurdach dobrych rad na temat matkowania typu: nos dziecko, bo bliskosc jest dobra vs. nie nos bo sie przyzwyczai
https://motheratorka.pl/czy-jestem-wystarczajaca-matka/Mańka, Sylwiu lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
U nas moj młody tez mało śpi w dzień ogólnie mamwrazenie ze jest grzeczniejszy jak jesteśmy z nim obije w domu a jak zaśnie to trzeba być przy nim bo zaraz się budzi.
U nas ostatnio kupka co drugi dzień... ale od dwóch dni doszedł problem z baczkami. Nie wiem o co chodzi ale je butle i nie może puścić baka to się denerwuje. A jak już wyciśnie to zaczyna okropnie płakać, nie wiem o co chodzi czy go to boli czy co ?
Ja muszę powiedzieć ze moj brat jechał po kropelki dla młodej i jej faktycznie pomogły, tez czytałam na blogu Pana tabletki ze to taki nasz espumisn ale w dużo większej dawcę. Wiec może dlatego pomaga. Nie wiem. Ale jak się dzieciak meczy to warto i tego spróbować. Ja chyba tez zainwestuje ale dojada do mnie dopiero za miesiąc. Zobacze jak to będzie.
Teraz już młody ma szczęście śpi wykapany i czyściutki zobaczymy co noc przyniesie
U nas na szczęście rodzice prawie 400km ode mnie i teście 150km także od tak sobie nie wpadną. Poza tym moi teściowie są na prawdę spoko i oni nigdy się nie narzucają. Nawet nigdy nie pytają narzeczonego bo wiedza ze on nie odmówi tylko pytają mnie czy mam ochotę ich widzieć ale współczuje Wam akcji, nic miłego
Leksi ja byłam nacięta i jak na początku było spoko tak po jakimś czasie piekło. Teraz jest stosunkowo ok ale coś mnie tam swędzi trochę i piecze wiec smaruje się primacufortem i w dzień mam spokój. Także ogólnie już przestało w tym miejscu. A może masz jeszcze nie zagojone dobrze i boli od ciśnienia wody ??