X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Ane_ta Przyjaciółka

Wysłany: 1 listopada 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wyżal się . Będzie Ci lepiej . Wysłuchamy , poklepiemy po ramieniu.

Dziewczyny ile czasu w dzień śpią wasze dzieciaczki ? Mój ogólnie dlugooooo i zastanawiam się czy to w normie , zamiast się cieszyć . Matka wariatka

• Mańka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurko, przytulam mocno! Jesteś najlepszą mamą dla swoich córeczek. Czasami tracimy grunt pod nogami, jesteśmy na skraju i gdy granica naszej wytrzymałości jest przekraczana okazuje się, że za nią jest jeszcze bardzo, bardzo dużo.

Ane_ta, jeśli Twój śpioszek ma apetyt, ładnie przybiera i nie ma żadnych innych, niepokojących symptomów, nie martw się. 😊 Moje dziecko czasami ma "szybkie ładowanie" i mega zmęczone zaśnie na 15minut, by po pobudce być cudownie wyspane. A czasami, nawet za dnia przespie ciągiem ponad 3h. Jest ok 😉

Sylwiu lubi tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja wma zazdroszcze ze spacer jest u was odskocznia. Ja mieszkam.na wsi i nawet na dworze nie spotykam ludzi ha! Moja odskocznia to wyjazd do biedronki ra na tydz/dwa tyg. A i tak sie czesto zdarza ze maz robi zakupy. Wiec tego ten.
    U nas fajnie sie juz unormowalo. Maly zaczyna wiecej sie "bawic" i juz troche mniej go nosze.
    Ja nadal zupkuje. Po mc mam -3 kg. Za to w obwodach w sumie -16 cm. Ide dalej. Jeszcze 15 kg do wagi wymarzonej. Nie spinam sie. Chcialabym do wiosny to zgubic ;)
    Laurka napisz co sie dzieje. Bedzie Ci lzej :*

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ane_ta wrote:
    Laurka wyżal się . Będzie Ci lepiej . Wysłuchamy , poklepiemy po ramieniu.

Dziewczyny ile czasu w dzień śpią wasze dzieciaczki ? Mój ogólnie dlugooooo i zastanawiam się czy to w normie , zamiast się cieszyć . Matka wariatka
    Ciesz sie kobito😀 moj jak usnie to chodze na palcach by chociaz chwile pospal😀

10.09.2019 Marcel
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak w ciazy pisalam optymistycznie, ze wierze, ze dam(y) sobie rade z trojka, to zakladalam, ze bede miala normalne dziecko. Wszystko sie okazalo milion razy gorsze i trudniejsze.

Wczoraj rano dopiero co mi Enya znowu zasnela na mnie po tym jak najstarsza zostala wyprawiona do przedszkola, nagle rozbolal mnie brzuch. No to odlozylam ja do bujaczka, wlaczylam go i polecialam do lazienki. 3 minuty nie minely a ona sie drze jakby ja ktos ze skory obdzieral. Maz sie zerwal z lozka na rowne nogi i wola "Co sie dzieje??!" a ja zza sciany, ze jestem w 🚽, bo brzuch mnie boli. To ja wyjal z bujaczka i potrzymal az ja wyszlam. Nawet sie raz na 3 dni za przeproszeniem wy**ac nie moge 😡

Moj maz wzial wczoraj wolne, bo tutaj Halloween, wiec chcial byc w domu, zeby zabrac dzieciaki. Dzieki temu na wlasne oczy sie przekonal, ze nieistotna jest pora dnia czy nocy, ani to jak dlugo mala spi - w momencie gdy ja ja odkladam ona zaczyna plakac. Czasem to jest stekanie i kwekanie najpierw a placz po minucie lub dwoch, a czasem regularny ryk natychmiast.

O tym jak ledwo godzine wytrzymala w wozku jak chodzilismy od domu do domu po cukierki i slodycze i zakonczylo sie wrzaskiem tak, ze musialam wrecz biegiem wracac do samochodu nawet nie bede wspominac. Smoczka nie akceptuje, wiec w miejscu publicznym nic natychmiast doraznie nie moge zrobic, zeby ja uspokoic.
    Wieczorem w domu walczylam z nia od 20:00 rowno do polnocy. Na chwile zasypiala mi na rekach po czym otwierala oczy po minucie. Od 22:30 byl ryk przez prawie poltorej godziny i ja wylam juz do ksiezyca razem z nia. Starszaki w swoich pokojach w lozkach, maz poszedl sie polozyc a ja koczuje z nia w salonie na kanapie glownie i wydeptuje sciezki w dywanie probujac ja ululac lub odbic po karmieniu, bo przez to, ze nie chce smoczka, to sie piersia czesto przejada i wymiotuje potem.

Ogolnie rzecz ujmujac jest TERROR. Zyje w ciaglym stresie i napieciu od poltora miesiaca. Mam miesnie napiete w szyi, ramionach i plecach, bo trzymam ja dzien i noc. Wieczorem po kapieli (albo i bez kapieli, bo mam wrazenie czasem, ze ona ja nadmiernie pobudza) jak ubiore i pokarmie, miedzy 20 a 23 podejmuje kilka prob polozenia do lozeczka i wszystkie koncza sie moja frustracja, bo po 2 minutach i tak musze ja podniesc, wiec sie poddaje i przestaje z tym walczyc. Bo chcialabym jednak namiastki snu zaznac. Zebym mogla choc zmruzyc sama oko, to musze ja miec na sobie, bo ona inaczej wlacza syrene. A ja nie jestem w stanie tak sie zrelaksowac i zasnac - jestem zawsze w trybie czuwania. Nie mam szansy nawet na polgodzinna drzemke. Dzien i noc zlewaja sie w jedno, bo nie ma zadnej roznicy, zadnej granicy. 24/7 ona jest do mnie przyczepiona. Dziecko ewidentnie mysli, ze nadal jest czescia mnie, ze ta pempowina nigdy nie zostala przecieta!
    Mowienie sobie, ze kiedys z tego wyrosnie w zaden sposob mi juz nie pomaga, bo ja musze dozyc. Nie chce juz nawet wspominac, ze starszaki tez na tym wszystkim cierpia. Wszystko musze robic na wyscigi pod presja tego, ze sie mala rozryczy i zanim skoncze nakladac sniadanie dla sredniej lub wyjmowac ja krzeselka po lunchu, Enya juz bedzie purpurowa na twarzy. Przedwczoraj wszystko co mialam zrobic, zeby dac starszakom na kolacje, to nalac zupe do garnka i ja podgrzac. Nie dalo rady. Nakarmiona i ululana w ramionach polozylam do lozeczka i zanim zamknelam drzwi do sypialni ona juz sie odezwala z pretensja i placzem. Dziadek ja podniosl i nosil, zebym mogla glupia zupe nalac Lunie i Gai do misek.
    Naprawde, zeby to bylo moje pierwsze dziecko to pal licho: chodzilabym nieumyta, nieprzytomna i glodna tak jak chodze i bym ja nosila az mi rece odpadna i karmila az mi cycki sflaczeja, ale ona nie jest jedyna w tym domu i wszyscy na tym cierpia 😢

To byl #zalpostmilionpincetstodziewincset.
    Dziekuje za uwage.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 13:15

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takze jak tu wejde i czytam pytanie czy dziecko nie spi za dlugo, to mam ochote sobie w leb strzelic lub zyly przegryzc.
    Oczywiscie nie mam do nikogo pretensji, tylko mi po prostu robi sie jeszcze gorzej.
    Jak przez mgle przypominam sobie, ze moja najstarsza corke podnosilam w nocy z lozeczka jak zakwilia, przystawialam do piersi, ona pociumkala i jak skonczyla odkladalam ja i dalej spala. Nie rozumiem dlaczego teraz jest tak skrajnie i ekstremalnie inaczej. Zle suplementy bralam w ciazy? Jadlam za duzo smieciowego jedzenia? Co u licha zle zrobilam??

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • k878 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, przytulam mocno.
    Masz high needa i już. Ja high needa nie mam i pewnie nie powinnam się wymądrzać ALE. Moja klucha tez idealna nie jest. I uważam ze najlepsze co można zrobić to zaakceptować to dziecko i fakt, ze jest jakie jest. Nasza od początku stekala w lozeczku i spała z nami w łożku, teraz coraz częściej udaje się ja odłożyć. Powiedziałam sobie trudno, będzie z nami spać w łożku. Ma problem z zasypianiem w ciągu dnia, trudno, kołysze na ręku, bujam w wózku. Wykorzystuje męża ile się da. I chustę. Karmienie trwa mnóstwo czasu bo nie chwyta smoka, trudno, siedzę i karmie.
    Może w internecie znajdziesz jakieś rady na HNB? Inaczej to walka nierówna, bo dziecko może się uspokoi ale tylko jak będzie się czuło komfortowo. Twój stres może działać tylko w przeciwna stronę.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Sylwiu Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, u mnie nie jest wiele lepiej ale ja poprostu zeby przespac sie w dzien (tzn ja i dziecko) czy w nocy to po prostu klade sie razem z nim w naszym łóżku i wtedy śpi, wystarczy ze jestem obok. Nie walcze z tym, nie mam ambicji ze zmusi spać w łóżeczku :-)
    Moze porozmawiaj z mężem zeby Ci więcej w domu pomagał, ja bez tego nie dalabym rady przy dwójce..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 13:59

• Laurka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiu moj maz pracuje od 15:00 do 23:30. Jazda do pracy i z pracy to bita godzina, wiec on chodzi spac tak o 2:30 nad ranem a przed okolo 6:30 jest budzony, zeby pomoc wyszykowac nasza 4-latke do przedszkola i on ja odprowadza na autobus o 7:00. Takze okolo 7:30 polozy sie znowu, zeby o 10:00 wychodzic z domu odebrac najstarsza z przedszkola. Jak wroca do domu to dochodzi 11:00 i godzine sie pobawimy, pogadamy i w poludnie i teoretycznie ustalona pora drzemki u nas w domu, ale 2-latka od miesiecy ja zwalcza i nie chce spac i tylko kweka w lozeczku w swoim pokoju, wiec nic z tego nie ma. No i dochodzi 13:00 i moj maz wchodzi pod prysznic, bo wkrotce musi jechac do pracy. I tyle go mam do pomocy. Teraz przynajmniej zakupy spozywcze na caly tydzien robi.

Z nami dziecko w naszym lozku nie bedzie spalo z wielu powodow m.in. moj maz ma syndrom niespokojnych nog (nie wspominajac ile razy ja w leb oberwalam jego ramieniem) i jest rowniez palaczem, wiec poza smrodem nikotyny jest jeszcze paskudny kaszel w nocy, ktory z martwych moglby obudzic 😩

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 14:23

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 o high needach czytam od dawna, bo srednia byla w tym spektrum, ale nie az tak. Teraz czytam od nowa i smiac mi sie chce od tych porad, bo to sa rzeczy, ktorych juz dawno probowalam i w niczym nie pomogly. A nic nowego nie wyczytalam.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Ane_ta Przyjaciółka

Wysłany: 1 listopada 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka ściskam .
    Kiedy musisz wrócić do pracy przy Waszym amerykańskim systemie opieki ?

Na pocieszenie napiszę Ci, że ja z pierwszym miałam armagedon. Wózek i fotelik parzyły , a przy piersi potrafił siedzieć 1,5h. Kompletnie się tero nie spodziewałam i początki swojego macierzyństwa spędziłam w parszywym nastroju .

Czasami zastanawiam się czy postarać się o trzecie dziecko, bo jako jedynaczka marzę o dużej rodzinie , ale mam poważne wątpliwości .

• Laurka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ane_ta do pracy wracam dokladnie za miesiac.
    Od poczatku zalozenie bylo takie, ze baby bedzie jezdzic ze mna do pracy, bo mam taka mozliwosc, ale jesli przez najblizsze 4 tygodnie nic sie nie zmieni i nic nie poprawi, to czarno to widze. Bo mimo ze mam lajtowa prace, to to mogloby dzialac tylko pod warunkiem, ze dziecko potrafi polezec (czyt. pospac) 2 godzinki! Chusta bedzie moja ostatnia deska ratunku, ale mimo wszystko... Zima idzie i kolejne wyzwania dojda, bo u nas zimy sa bardzo srogie.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka moj na pierwszy rzut oka mozna bylo by pomyslec ze tez nie chce smoczka. Ale jak chwile przytrzymam, on.sie wykrzywia, pomamla i zslapuje i ssie. Moze sprobuj zmienic smoczek? Inaczej wyprofilowany?

10.09.2019 Marcel
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka dwa rozne probowalam. Enya dostaje momentalnie odruchu wymiotnego. Nic nie chce mamlac. Dlawi sie jak tylko poczuje gume/silikon :/ Probowalam dawac na rozne sposoby w roznych sytuacjach. Czytalam o roznych sztuczkach, ale nic z tego.
    No coz, najwyzej przyjdzie mi przedwczesnie osiwiec.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Oleczka dwa rozne probowalam. Enya dostaje momentalnie odruchu wymiotnego. Nic nie chce mamlac. Dlawi sie jak tylko poczuje gume/silikon :/ Probowalam dawac na rozne sposoby w roznych sytuacjach. Czytalam o roznych sztuczkach, ale nic z tego.
    No coz, najwyzej przyjdzie mi przedwczesnie osiwiec.
    Oh kurcze... to juz nie mam pomyslu... faktycznie kiepskawo, ja bym nie wyrobila bez smoka.

10.09.2019 Marcel
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2020, 21:41

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2020, 22:54

• Laurka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila my teraz musimy sobie radzic jak zyc z jednej wyplaty. Jak juz wspominalam w USA nikt pieniedzy na dzieci nie dostaje.
    Nie mam kasy, zeby obcym ludziom placic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 14:48

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Lesnasarenka Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka a z brudną koszulką próbowałaś kłaść? Jeszcze najlepiej w jakiś becik albo kocyk ciasno owinąć i obok przepoconą twoją koszulkę. Jeszcze jest patent że coś sypiesz w rękawiczkę i kładziesz na dziecku że niby czuje że cały czas trzymasz na niej rękę

211x3e5eodhmswvb.png
    uch5anlinfucco2o.png
  • Lesnasarenka Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ostateczności do tego nagrać bicie serca albo ściągnąć plik z neta z pulsem zbliżonym do twojego, zapętlić na 4 godzinki i puścić cichutko.
    Nasz starszy też się budził odkładany bo był ciepłolubny a łóżeczko zimne. Skończylo się na tym że w nocy ja karmiłam a tata w tym czasie nagrzewał łóżeczko termoforem. Potem dziecko szybko hop pod cieplutki kocyk na ciepły materacyk i jak był ciasno owinięty to zazwyczaj spał

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 18:39

211x3e5eodhmswvb.png
    uch5anlinfucco2o.png
‹‹ 1123 1124 1125 1126 1127 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ