X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2019, 02:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, po spirytusowych radach człowiek sam ma ochotę się nim nasmarować i odpłynąć 😂

Jusi, to nie jest tak, że Twoje mleko jest za chude. Ono jest odpowiednie dla Twojego maluszka. Ale faktem jest, że po mm dziecku może się lepiej spać. W dużym uproszczeniu mówiąc, mm dłużej zostaje w brzuszku a mleko matki jest szybciej trawione. Dawniej karmiono np. krowim mlekiem z kaszką manną na noc, po tym to się dopiero spało 🙈

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2019, 02:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tutaj slyszalam i o whisky na zabkowanie i o kaszce dosypywanej do butelki z mm na lepsze spanie.

Jusi mleko mamy szybciej sie trawi. Twoje mleko nie jest "za chude".

Ja Enyi pod choinke kupilam "magiczny kombinezon" do spania. To sie doslownie nazywa Baby Merlin Magic Sleep Suit. Zalecany po ukonczeniu 3. miesiaca. 40 dolcow na to wydalam, ale czego to czlowiek nie sprobuje, zeby dluzej pospac?
    -Wyobrazcie sobie zalozylam jej to od razu w srodku dnia na drzemke i... usnela natychmiast sama w lozeczku. Zalozylam na noc po kapieli. Nakarmilam do syta, odlozylam do lozeczka i...spala od 20:00 do po 4:00 ciurkiem! Nie wiem co to za magia, ale oby tak dalej!!

A dzisiaj ja polozylam na brzuszek i nagle glowa wysoko, klatka piersiowa nie dotyka maty! Polozylam znowu kilka godzin pozniej i po 60 sekundach siup! obrot na plecki! To byl pierwszy raz i akurat nagrywalam ja telefonem! 😍😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2019, 02:31

Jusi 28 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • k878 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ten magic suit to taki śpiworek z rękawami? Co on ma takiego magic?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    A ten magic suit to taki śpiworek z rękawami? Co on ma takiego magic?

Wyglada jak zimowy kombinezon tylko bez stopek i kaptura. Magiczne jest chyba wypelnienie, bo mimo ze jest ciezki i puchowy to nie jest w nim goraco i dziecko sie nie poci (o czym zareczaja rodzice, ktorzy mieszkaja w goracym klimacie). Czesc magii na pewno polega na tym, ze redukuje odruch moro i machajace sie raczki nie wybudzaja. I moje malenstwo spi sobie w lozeczku z raczkami nad glowka jak puchowa rozgwiazda 😉

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • łania Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka pierwsze słyszę o czymś takim :) ale sobie myślę, że właśnie dziecku jest w tym cieplutko i mięciutko i może o to chodzi. Chociaż w pierwszej chwili zastanawiałam się czy to nie działa jak kołdra obciążeniowa.

Moja mała wczoraj zrobiła wieczorny strajk głodowy. Jak zjadła o 16.30 to później za nic nie mogłam jej przystawić, od razu się denerwowała. Więc poszła spać głodna. O północy ją nakarmiłam na śpiocha, bo zbudziłam się już mokra. Potem jadła normalnie.

Jusi mleko nie może być za chude. Tak jak dziewczyny piszą po prostu dziecko szybciej je trawi.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam ze może być jeśli za mało jem np . Teściowa mi już każe od cyca odstawiać bo się na pewno nie najada moim mlekiem😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2019, 20:24

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Nie odniose sie do kazdej z was ale troche poczytalam

Laurka super ze prezent trafiony i mala spi :*

Co do swiat i zlotych rad ja juz mam to w dupie. Niech sobie gadaja. To moje drugie dziecko i wiem co i jak.
    U nad swieta w domu. 26.12 byly chrzciny malego. Moja rodzinka musiala jak zwykle odwalic szopke :/ standard :/
    U nas ogolnie jest wesolo bo rodzina z Blizniakami (2lata) jest ale jak mnie tesciowa wkurza. Bo ciagle slysze ze one takie grzeczne a Bartus taki dran. I jak cos on robi zle to krzyczy na noego i z taka zloscia do niego sie odnosi... Jest mi przykro bo widac ze tamte wnuki lepsze. :( a on jest taki lobuz. Nie posiedzi w miejscu. Ale to dziecko do tego mlodszy o 5 mc a to duO na takim dziecku. Pare razy jej odwarknelam to teraz na mnie wilkiem patrzy :/
    Kacper od dwoch dni znowu z rak nie schodzi. Dzis juz ciagle. Spi po pol godz i juz na rece. Masakra... Juz dzis patrzylam na allegro nosidlo. Kregoslup mi peka. Ale tesciowa pewnie sie w duchu cieszy bo jak bylam w ciazu to dogryzala zeby drugie bylo bardziej rozdarte niz pierwsze. No i ma co chciala...
    Dosc mam wszystkiego. A najgorsze ze mezowi nie moge sie wyzalic bo jak raz z zle o jego mamusi powiedzialam to jeszcze mi sie oberwalo wiec juz sie nie odzywam i udaje ze wszystko jest super.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 02:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lania moja mi takie strajki robi odwrotnie niz Twoja bo w ciagu dnia. Miedzy 10:00 a 16 je bardzo malo i co ja probuje przystawiac, to sie denerwuje. Na sile wrecz ja karmie, byle choc troche sie napila. Dopiero w porze naszej kolacji tak okolo 17:00 cos normalnie possie. Za to na noc tankuje na full! Dzisiaj juz ponad poltorej godzinny i ssie tak nachalnie jakby ze mnie ostatnie soki chciala wyslac 😮 Prawa piers-lewa-prawa...

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • k878 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez słabo je w ciągi dnia ale zaczęła się ślinić na potęgę o grzebać w buzi, Dentinox poszedl w ruch i od razu lepiej.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Moja tez słabo je w ciągi dnia ale zaczęła się ślinić na potęgę o grzebać w buzi, Dentinox poszedl w ruch i od razu lepiej.

Moja tak wlasnie ma od jakiegos tygodnia. Na co jest ten dentinox?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • k878 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ząbki. Miejscowo znieczulające/łagodzące.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Zielen Koleżanka

Wysłany: 29 grudnia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka Dentinox jest to masc znieczulajaca na zabkowanie. Smarujesz nia dziaselka.

Witajcie poswietnie. U nas cuda i codziennie cos. I na plus i na minus. Maly zaczyna juz sie krecic dookola własnej osi jak lezy na brzuszku. Główkę trzyma dlugo i lezec lubi. Zaczyna sie odpychac i tak jakby do tylu chcial raczkowac 😀

Z minusow to pamiętacie jak pisalam o czestych pobudkach? No to w swieta budzil sie co godzine doslownie! Masakra. Od 2 dni odrobinke lepiej ale jest we mnie taki lek ze to wroci i nie bede spala w ogole 🤔 Mamusie z doswiadczeniem jak sobie radzilyscie z niespaniem?

Oj z ta rodzinka...temat rzeka! No ale spirytus to juz naprawde hit! U nas tescie mnie denerwowali bo jak maly spal na drzemkach to caly czas glowy w wozku a ja na ostatnich nerwach żeby sie przez nich tylko nie obudzil 🤦‍♀️

Jak Wasze dzieciaczki przechodza skoki rozwojowe? Mu aktualnie 15-19 tydzien i jest dość trudno.

• RudaAnna Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieleń u mnie tez ciagle wstawanie w nocy i do tego wczesne wiec pierwsze rano co robię to kawa z ekspresu i dwie w ciągu dnia wypije i umiem funkcjonować.. a teraz mąż ma urlop to jak mały się obudzi to go bieze bym mogła sobie pospać to wgl dodaje mi to sił ;) moj ma 19tygodni i jak w święta chwaliłam ze był mega grzeczny i uśmiechnięty to teraz od dwóch dni mimo ze na rękach to marudzi albo płacze i nie wiem czy to przez skok czy wina leży w jedzeniu bo coś wymyśla.. odciągne laktatorem mleko to z butelki ładnie je(nie ma tego mega duzo) wiec muszę dodać cyc to zaraz się wkurza i nie chce chodzby „nie leciało mu” i tak jak jadł zawsze 5minut to teraz poje 2-3minuty i koniec dlatego kupię mm i mu podam zobacze jaki będzie bo może nie dojada i dlatego jest marudny..

15.08.19r. Wojciech ❤️
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Na ząbki. Miejscowo znieczulające/łagodzące.

A bo nie bylam pewna czy to faktycznie juz na typowe objawy zabkowania zdecydowalas sie cos podac.

Ja moja prawie, ze na sile karmie w ciagu dnia. Wpycham jej wrecz tego cycka 😅 Czasem marudzi przy jednym, ale wezmie drugi. I tak na zmiane.

Drzemki ekspresowe sa u nas, ale nocne spanie przyzwoite chociaz.

Ucze sie chustowac i moje plecy sa wdzieczne.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczko co u Ciebie? W Polsce jestescie i sie nie odzywasz?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2019, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po świętach, u nas obylo sie bez atrakcji, byliśmy tydzien u moich rodziców,wiec koleżanki poodwiedzane, wszyscy zadowoleni.
    Na szczęście (raczej) nikt mi się nie wtraca ze złotymi radami, dobrze, bo ja nie z tych, co potrafią przemilczeć 🤐

Czy mamusie kp zmagacie się z bólem nad łopatkami? Zamówiłam poduszkę do karmienia, może będzie coś lepiej..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 09:45

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster, mnie nie boli, aczkolwiek ja zwykle karmie podparta poduszkami z tylu, staram się nie pochylać.

Właśnie się dowiedziałam, ze moja przyjaciółka zrobiła test i będzie wrzesniowka 2020 😀zazdroszczę, tak pozytywnie, bo chociaż dla mnie ciąża to był ogromny stres i nie wiem do końca, czy chciałabym to jeszcze przezywać, ale zazdroszczę tego, ze to spotkanie jeszcze przed nią 😀 chyba mi to karmienie na mózg się rzuca, bo się popłakałam, jak to pisze 😂

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Zielen Koleżanka

Wysłany: 30 grudnia 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudaAnna to u nas konczy sie 18ty tydzien. Maly trochę marudny w dzien ale najwieksza bonanza to jest po kapieli przed spaniem. Possie chwile i ryk i tak kilka razy zanim zalapie na dobre i usnie. Trzeba go nosic. Poza tym nadal czatuje na niego po drzemkach do jedzenia. W ciagu dnia nie bardzo chce jesc dopiero wieczorem sie uruchamia. A odkladasz go do łóżeczka po kazdej pobudce w nocy? A z dokarmianiem daj znac czy zdalo egzamin.

Aster mnie czasem boli. W ogole to mam wrazenie ze mi garb rosnie 😀 zamieniam czesto poduszki i jakos wytrzymuje.

Dziewczyny kp czy wrocil wam juz okres? Ja wczoraj jakies dziwne plamienia dostalam i juz nie wiem czy to możliwe ze @?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 10:13

• Leksi Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, super, że zaczęła podnosić się na rączkach. Ja jeszcze czekam, chociaż coś już zaczyna próbować.

Zielen, ja jeszcze nie mam okres, ale też miałam na początku grudnia 2 dniowe, lekkie plamienie. Ginekolog mówiła, żeby obserwować i tyle.

U nas od dwóch dni tez jakoś dziwnie, bo moja mała budzi się w nocy praktycznie co godzinę lub dwie, chwile possie i idzie spać dalej.

Słuchajcie pytanie bardzo intymne, czy któraś z Was ma może jakby takie dziwne dźwięki z pochwy po stosunku (brzmi to trochę jak puszczanie bąków)? :(

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • Lesnasarenka Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksi ja miałam na początku. Musisz ćwiczyć mięśnie kegla i minie. Ja robię około 3 razy dziennie ze trzy powtórzenia. Tzn zaciskam i trzymam 10 do 15 sekund i tak 3 razy

211x3e5eodhmswvb.png
    uch5anlinfucco2o.png
‹‹ 1163 1164 1165 1166 1167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ