X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusi, kiedyś czytałam ze czasem tak mają, że coś pominą. Moja starsza nie pełzała, poruszała się ślizgając/podciągając na parkiecie. Na dywanie jej nie szło. Potem od razu raczkowala.

Jusi 28 lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Melduje się po długiej nie obecności. U nas wszystko ok. Mały ma już dolne jedynki i górne jedynki i górne dwójki już się przebiły. Podciąga się już dwa razy sam usiadł buja się do raczkowania. Uwielbia na podłodze się bawić. Wózek go w dupkę parzy. Na dworze chwilę siedzi i chce na ręce. Czekam na ciepło żeby mógł na macie siedzieć na dworze.
    Starszy powoli sika do nocnika.
    Mąż już miesiąc w domu przez wirusa roboty nie ma. Mamy już kryzys związku przez to bo już ma nerwy i na mnie odbija :/
    Tak po za tym to spoko. Rodzina z Anglii przyjechała z trójką dzieci więc jest wesoło.

Jusi 28, Mańka lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas najwidoczniej pominęła to i woli najpierw stawać dzisiaj zaczęła już ładnie raczkować i pupka do góry nogi trzyma prosto kolana wyprostowane akrobacje ćwiczy chyba chce sama ustac bez niczego 🤭🤭😆 jakieś ochraniacze na kolana muszę zamówić bo na podłodze ślisko jest a na macie to i tak nie chce być już woli inne miejsca .

Agusia fajnie że się odezwałaś. Cicho u nas i tak już zaczynam się martwić co u Laurki zawsze pisała codziennie a już od dawna cisza kurcze ....🤔

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • łania Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam nadzieję, że u Laurki wszystko ok

Moja mała od miesiąca się bujała na czworaka, 2 dni temu zaczęła pełzać, a dziś 5 minut przed snem pierwszy raz usiadła :) starsza córka się bujała, potem usiadła i za 2 tygodnie raczkowała, nie pełzała.

Co do porządku to przy pierwszym dziecku przestaliśmy zdejmować buty w domu. Stoją na klatce (mieszkamy na ostatnim piętrze i mamy jednych sąsiadów). Dzięki temu przedpokój czysty. Najgorzej jest z włosami na dywanie, bo mała je co raz zbiera, a odkurzyć tego nie idzie.

Zębów jeszcze nie myję, a jak zacznę to samą wodą, do roku przynajmniej albo i do 1,5. Wtedy wprowadzę pastę.

Noce u nas marne, mała co raz się wybudza z płaczem. Albo zęby albo nowe umiejętności.

Jusi 28 lubi tę wiadomość

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Zielen Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez od 2 dni placz w nocy. Na szczęście da sie go uspokoic piersia. Dzisiaj pierwsza noc kiedy mały schodzi z 3 drzemek do 2. Aktywność miedzy drzemkami juz mial 3.5h wiec trzecia drzemka wypadala po 18.00 i późno się zrobiło ze spaniem. Mam nadzieje ze sie nie obudzi o 4.00 nad ranem...

• Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielen wrote:
    U nas tez od 2 dni placz w nocy. Na szczęście da sie go uspokoic piersia. Dzisiaj pierwsza noc kiedy mały schodzi z 3 drzemek do 2. Aktywność miedzy drzemkami juz mial 3.5h wiec trzecia drzemka wypadala po 18.00 i późno się zrobiło ze spaniem. Mam nadzieje ze sie nie obudzi o 4.00 nad ranem...
    U nas drzemki w dzien tez tylko 2. I to po 30min🤔 maly juz dzisiaj od 3 popoludniu nie spal az do teraz bo wlasnie go kompalam i spi. Czy tak juz teraz zostanie?😁

10.09.2019 Marcel
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2020, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ohhh czy ja dobrze widze czy tylko moj bez zębny??

Laurka odezwij sie w wolnej chwili! :)

Agusia fajnie ze wpadlas. Jak tam z mezem ? Moj też pracuje z domu i powoli zaczyna mnie to meczyc.

Moj mlody sam siedzi i to bardzo ladbie, plecki proste, ale sam nie siada. Pelza po podlodze jak jaki.s cudem chwile na niej polezy :) na siedzaco buja sie i podskakuje jakby do raczkowania. Cos kombinuje. Idziemy kontrolnie do fizjo. Bo caly czas korzystamy z roznych cwiczen sla sportu i zabawy :) :) a przy okazji moze podpowie jak zachecic go do samodzielnego siadania bo wczesniejsze nie daja efektu.

Dziewczyng z czego korzystacie lub czy polecacie jakas strone do rozszerzania diety. Mlody je sloiczki. Ale kompletnie nietoleruje owocow. Co by nie zjadl to zatwardzenie dwa dni. Z kaszek najlepiej toleruje manne. W dzien powoli nie chce jesc mleka modyfikowanego. Wiec koncza mi sie pomysly. Nad ranem jest mleczko, pozniej kaszka, obiadek i tuu jest dziura dzis znow mleka nie chcial pic to dalam laszke znow a na kolacje juz mleko mm wypije :) nie chce dawac mu ciagle tyle kaszy bo boje sie ze bedzie mega gruby a już mamy 9 z przodu. Takze co moge mu jeszcze dawac ??

30 szczepienie wiec muszę poradzić sie pediatry co z owocami, czg w tym wypadku nie podawać w ogóle ?

Oleczka moj rano ma pol godz drzemki poznien spacer kolo godzinh spi, a pozniej znow pol godz. Wstaje 16-16:30 i tak już dopiero do spania :)

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • łania Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej moja na 2 drzemki to przeszła prawie 2 miesiące temu. W tym tygodniu miała 3 drzemkę to chodziła bardzo późno spać. A dziś spała tylko raz 1:15.

Lubieswieczki, ale zatwardzenie ma po owocach ze słoiczka czy po normalnych?

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️

Wysłany: 25 kwietnia 2020, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łania wrote:
    Jej moja na 2 drzemki to przeszła prawie 2 miesiące temu. W tym tygodniu miała 3 drzemkę to chodziła bardzo późno spać. A dziś spała tylko raz 1:15.

Lubieswieczki, ale zatwardzenie ma po owocach ze słoiczka czy po normalnych?
    W sumie dawałam tylko takie ze sloiczka..

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Ohhh czy ja dobrze widze czy tylko moj bez zębny??

Laurka odezwij sie w wolnej chwili! :)

Agusia fajnie ze wpadlas. Jak tam z mezem ? Moj też pracuje z domu i powoli zaczyna mnie to meczyc.

Moj mlody sam siedzi i to bardzo ladbie, plecki proste, ale sam nie siada. Pelza po podlodze jak jaki.s cudem chwile na niej polezy :) na siedzaco buja sie i podskakuje jakby do raczkowania. Cos kombinuje. Idziemy kontrolnie do fizjo. Bo caly czas korzystamy z roznych cwiczen sla sportu i zabawy :) :) a przy okazji moze podpowie jak zachecic go do samodzielnego siadania bo wczesniejsze nie daja efektu.

Dziewczyng z czego korzystacie lub czy polecacie jakas strone do rozszerzania diety. Mlody je sloiczki. Ale kompletnie nietoleruje owocow. Co by nie zjadl to zatwardzenie dwa dni. Z kaszek najlepiej toleruje manne. W dzien powoli nie chce jesc mleka modyfikowanego. Wiec koncza mi sie pomysly. Nad ranem jest mleczko, pozniej kaszka, obiadek i tuu jest dziura dzis znow mleka nie chcial pic to dalam laszke znow a na kolacje juz mleko mm wypije :) nie chce dawac mu ciagle tyle kaszy bo boje sie ze bedzie mega gruby a już mamy 9 z przodu. Takze co moge mu jeszcze dawac ??

30 szczepienie wiec muszę poradzić sie pediatry co z owocami, czg w tym wypadku nie podawać w ogóle ?

Oleczka moj rano ma pol godz drzemki poznien spacer kolo godzinh spi, a pozniej znow pol godz. Wstaje 16-16:30 i tak już dopiero do spania :)
    Ja na poczatku dawalam same jablko. Kupki od razu sie unormowaly.

Moj tez bez zebow.

Moj na spacerze o ile w ogole uda sie wyjsc to i tak nie zasnie. Obrazil sie na wozek niestety.

10.09.2019 Marcel
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    W sumie dawałam tylko takie ze sloiczka..
    W 5min zetrzesz np. Jablko gruszka banan. Mniej wydasz a jest zdrowsze. Moj uwielbia😍

10.09.2019 Marcel

Wysłany: 25 kwietnia 2020, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka wiem ale jakos nie wiem czemu tak eyszlo.. polozna mowila ze czasem lepiej sloiczek niz owoce czy warzywa z nieznanego zrodla.. i tak jakos poszlo...
    Myslicie ze od normalnych owocow zateardzen moze nie byc?

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 05:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Oleczka wiem ale jakos nie wiem czemu tak eyszlo.. polozna mowila ze czasem lepiej sloiczek niz owoce czy warzywa z nieznanego zrodla.. i tak jakos poszlo...
    Myslicie ze od normalnych owocow zateardzen moze nie byc?
    Jablko ma blonnik a to dobrze dziala na kupki. Banan znowu jest dobry jesli dziecko ma zaaadka kupke. Cos na cos. Ja bym sprobowala.

10.09.2019 Marcel
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 05:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem zawsze lepiej owoce niż taki przecier. Chociaż nie powiem, te owocowe słoiczki są takie dobre, ze sama bym jadła 😀

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, sprobuje jeszcze zwykle owocki :)
    A jak z kaszkami ? Kupujecie kupne dla dzieci czy robicie takie zwykle owsiane itd? :)

Dzis robie rosol i sprobuje adebrac przed przyprawieniem i dac bulionu z warzywkami mlodemu. Ostatnia nadzieja zr zacznir jesc nasze jedzonko zamiast sloiczki :)

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się staram sama gotować, ale czasem się wspomagam z uwagi na ograniczona dostępność przez koronawirusa i sezon. Np słoiczek z cukinia biorę bo skad tu teraz wziąć cukinie a jakieś urozmaicenie musi mieć. Tak samo nie chciało mi się długo gotować ryżu i wprowadziłam gotowca bobovity.

No i my jesteśmy jakos do tylu z tym rozszerzaniem bo początki były marne, potem infekcje nam odroczyły. Mam wrażenie ze ona je bardzo niewiele rzeczy.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • łania Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zupki to głównie słoiczki, chociaż czasem jej sama coś przygotuję. Jak zacznie więcej jeść to będę częściej jej gotować. Za to owoce to tylko świeże, szkoda mi kasy na słoiczki i jakoś ich wartość do mnie nie przemawia. Lubieswieczki próbuj różne owoce, mieszaj smaki, możesz zmiksować, utrzeć, dać w kawałkach czy poddusić. Ja np. lubię jabłko gruszka seler naciowy albo duszone jabłko z cynamonem. Jako kaszkę daję płatki owsiane albo jaglane z owocami (ostatnio banan-czarna porzeczka, bo mam swoją). A jako trzeci posiłek możesz dać jogurt naturalny, twarożek, jajko, placuszki, naleśniki, budyń czy makaron z np. buraczanym pesto.

Lubieswieczki lubi tę wiadomość

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • łania Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym jak masz fb to zobacz Małgorzata Jackowska dietetyka dla mam i dzieci. Jutro będzie akurat robiła live o zaparciach przy rozszerzeniu diety

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo dziekije :)

Budyn ? Wow moge ? 😁😁 placuszki i nalesniki slyszala. Ale nie wirm jak sie zabrac i jak mu to podac.. musze popatrzeć :)

Dziekuje 🤗

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszedzie czytam ze jogurty naturalne i twarożki 10-11miesiac.

A jak radzicie sobie z ryba? Ja jeszcze nie podawałam. Robicie tez same ?

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
‹‹ 1213 1214 1215 1216 1217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ