X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • łania Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg nowych wytycznych nie ma sztywnych schematów co kiedy. Zobacz tu

https://alaantkoweblw.pl/rozszerzanie-diety-zalecenia/

Ja budyń z racji alergii robiłam na mleku roślinnym, ale myślę, że możesz na zwykłym albo z dodatkiem mm. Można zrobić samemu z mąki i żółtka. Rybę póki co dawałam w słoiczku, ale jak upieczemy pstrąga to spróbuję jej podać.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki z mężem już mamy ciche dni ...
    Ja daję rybę w zupie gotowana.
    Słoiczki kupuje owocowe z twarożkiem kaszka lub sama mix owocowe bo nie mam dostępu do dużej ilości świeżych owoców.
    Ja już daje jogurt naturalny ale nie codziennie

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twarozek, czyli bialy ser? Juz mozna podac?

10.09.2019 Marcel
  • Leksi Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też głównie słoiczki, ale jeszcze jesteśmy na etapie warzyw, owoców i mięska dopiero. jak podajecie owoce, to surowe?
    W ogóle chciałam małej sama gotować, ale nigdzie nie mogę znaleźć warzyw eko. Podajecie swoim maluchom jakieś specjalne warzywa i owoce, czy zwykłe ze sklepu też wchodzą w grę? Jakie dokładnie mięsko podajecie?

U nas po skoku, mała zaczęła mówić "mama" <3 Piękne uczucie, chociaż to jeszcze nieświadome słowa. Pięknie reaguje na imię, turla się, zaczyna pełzać. Przesypia też jedno nocne karmienie, no i pojawił mi się przez to po skoku lekki zastój, ale już sytuacja opanowana :) Oczywiście pojawił się również i u nas bunt w gondoli - mąż musi wziąć ją na ręce na spacerze i tak pół godziny z nią chodzić, aż ją zamuli i śpi.

Mańka lubi tę wiadomość

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja daję warzywa normalne kupione w sklepie nie żadne bio eko bo ja w to nie wierzę.
    Owoce daje surowe. Mięso to drób indyk wieprzowina cielęcina. Daje też żółtko jaja i dałam wczoraj trochę białka

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z owocow dałam na razie surowe jabłuszko. Mam zamroZone trochę jagodowych. Daje z kaszka

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten budyn to chyba spróbuję ale nie wiem jeszcze na czym. Musze pomyslec.

U mas zwyciestwo mlody zkadl moja zupke takze juz teraz zabieram się za robienie mu jedzonek. Wczesniej nie bylo opcji. Ale sie ciesze 😁 juz dzisiaj w warzywniaku kupilam dynie i bedzie dyniowa 😁😁

Ja dawalam tylko słoiczki. A teraz bede kupowala warzywka w warzywniaku bo mam pod nosem. Nie wiem czy sa bio czy nie. Ale smakuja dobrze ;) z miesa sloikowego jadl cielecine, indyka, krolika, kurczaka.
    I takie tez bede mu robic obiadki ;)

Dzis tez dam surowe jablko, zobaczymy co bedzie z kupka. Bo przeciery ewidentnie nie wchodza.

Agusia, wierz mi ze sama nie jeates my zadyme mamy minimum raz w tygodniu ostatnio. I dwa dni ciszy. Juz mam dosc calej tej sytuacji. Mysle ze duzo osob tak ma...

Zamowilam tez dzis bidon ze slomka... mlody nie chce pic wody wiec narazie wciskalam mu lyzeczka. Ale w wakacje sobie tego nie wyobrazam. Czy wasze maluchy pija ze slomki??

I podajecie jeszcze jakoes kropelki? Biogaia czy cos? Jak dlugo sie je ppdaje ?

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Ten budyn to chyba spróbuję ale nie wiem jeszcze na czym. Musze pomyslec.

U mas zwyciestwo mlody zkadl moja zupke takze juz teraz zabieram się za robienie mu jedzonek. Wczesniej nie bylo opcji. Ale sie ciesze 😁 juz dzisiaj w warzywniaku kupilam dynie i bedzie dyniowa 😁😁

Ja dawalam tylko słoiczki. A teraz bede kupowala warzywka w warzywniaku bo mam pod nosem. Nie wiem czy sa bio czy nie. Ale smakuja dobrze ;) z miesa sloikowego jadl cielecine, indyka, krolika, kurczaka.
    I takie tez bede mu robic obiadki ;)

Dzis tez dam surowe jablko, zobaczymy co bedzie z kupka. Bo przeciery ewidentnie nie wchodza.

Agusia, wierz mi ze sama nie jeates my zadyme mamy minimum raz w tygodniu ostatnio. I dwa dni ciszy. Juz mam dosc calej tej sytuacji. Mysle ze duzo osob tak ma...

Zamowilam tez dzis bidon ze slomka... mlody nie chce pic wody wiec narazie wciskalam mu lyzeczka. Ale w wakacje sobie tego nie wyobrazam. Czy wasze maluchy pija ze slomki??

I podajecie jeszcze jakoes kropelki? Biogaia czy cos? Jak dlugo sie je ppdaje ?
    Mi biogaja na brak kupek nie pomogla. Dopiero jablko. Na poczatku byla cwiartka a teraz wcina jablko gruszka banan na raz!😀 hehe

Wode pije ale najchetniej pije moja herbate😁 przynajmniej wiem ze na cytryne nie ma uczulenia..😁
    Tylko niestety mlody nie pije z butli ani rurki. Pije poprostu z gwinta z kubka zwyklego. I to musi byc moj, albo taki z ktorego poprostu pije bo wtedy smakuje najlepiej. To samo lyzeczka.. musi byc zwykla a nie jakas tam plastikowa.

A z innej beczki to maly srednio toleruje chodzik, jumperoo tez sie znudzilo, wszystko sie znudzilo, ale.... wczoraj sam usiadl pierwszy raz.😀 bylam taka dumna

10.09.2019 Marcel
  • k878 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki, moja lubi bidon ale gryźć. Robi zawsze kałuże, wciąga i wypuszcza, i daje jej tylko dlatego ze się domaga jak widzi bidon starszej. Pije z doidy cup bardzo ładnie, ale to przy posiłku. U starszej od zawsze była zasada ze przy stole z kubeczka, wszędzie indziej bidon i to nam oszczędziło jęków o bidon. Znajomej 4 latka do teraz robi raban i nie chce poć z kubeczka. W przedszkolu zaakceptowała, w domu terror.

Laurka, napisz cokolwiek, martwimy się.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zyje. Zyjemy. Ale co to za zycie. Dzieci wrzeszcza, stary truje d..e za przeproszeniem, wszedzie jak okiem siegnac bajzel na resorach - nawet nie mam odkurzacza jak wlaczyc bo jasnie pan lubi sobie pospac do poludnia.
    U Enyi progres ze spaniem jest taki ze nie budzi sie juz jak sie tylko ja odlozy, bo przestala miesiac temu zasypiac przy piersi. Teraz sie najada i zaczyna gryzc sutek. Wiec usypiana jest w wozku. I spi z pobudkami co 2 godziny!
    Za oknem snieg, deszcz, grad i 2'C.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Laurka nareszcie się odezwałaś. Kurcze to nie masz latwo....dobrze że z Enya coraz lepiej u nas też już nie zasypiamy przy piersi odzwyczaic od bujania się również udało jeszcze te spanie zemną narazie nie mam sił na to bo zbyt często się jeszcze budzi w nocy poczekam jeszcze.

U nas sprawdza się bardzo dobrze kubek 360'

Mój maluch od dwóch dni już siada i potrafi z siadu wrócić spowrotem na czworaka więc super szczęśliwa gdy stoi na nóżkach tylko szuka sobie miejsc gdzie może ustać szok jak ona szybko w ciągu miesiąca nauczyła się nowych umiejętności sama w szoku jestem. Pełzanie raczkowanie stawanie siadanie 😲 w gondoli pierwszy raz sobie usiadła i nie było mowy o położeniu jej bo spowrotem siadała więc spacerówka u nas już zawita.

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak sobie radzicie z maluchami jak nic totalnie ich nie interesuje. Nie jestem w stanie go nosic bo jest z a ciezki. Od pewnego czasu mam klocie w mostku gdy tylko go chwile dluzej potrzymam. Spacer tez odpada bo wozek mu sie odwidzial.

10.09.2019 Marcel

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny, wczoraj mlody zjadl normalne starte jablko i nie bylo zatwardzenia :)

Laurka jestes :) z trojka i praca i tak jestes kozak ze ogarniasz :) a faceci tacy sa... moj tez do szalu mnie doprowadza.

Kupilam 360 i mlody kompletnie nir ogarnia go, czekam jeszcze na bidon... nie wiem juz jak go nauczyc pic wode.
    Co ja moge mu jeszcze dac ? Moze jak poczuje cos dobrego to bedzie bardziej chetny? Pomozecie cos ?

Oleczka ja klade sie na kanape sadzam mlodego na brzuch. I on potrafi godzine po mnie skakac 🤣

Oleczka94 lubi tę wiadomość

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, fajnie ze się odezwałaś. Wszystkiechyba mamy podobnie. Psycha siada. Będzie dobrze, musi być.

Lubieswieczki, może mu temperatura wody nie odpowiada? Jaka dajesz?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Dzieki dziewczyny, wczoraj mlody zjadl normalne starte jablko i nie bylo zatwardzenia :)

Laurka jestes :) z trojka i praca i tak jestes kozak ze ogarniasz :) a faceci tacy sa... moj tez do szalu mnie doprowadza.

Kupilam 360 i mlody kompletnie nir ogarnia go, czekam jeszcze na bidon... nie wiem juz jak go nauczyc pic wode.
    Co ja moge mu jeszcze dac ? Moze jak poczuje cos dobrego to bedzie bardziej chetny? Pomozecie cos ?

Oleczka ja klade sie na kanape sadzam mlodego na brzuch. I on potrafi godzine po mnie skakac 🤣
    Hmmm. W takiej pozycji moj brzuch umiera. Kestem poobijana. Poszczypana... pogoda do duoy ehhh jakis slaby dzien.
    Ale maly w koncu ruszyl w chodziku. Najwieksza frajda to pogon za uciekajacym biednym kotem😂

Ja mojemu pic daje ze zwyklego kubka. Innych nie ogarnial a musi cos pic. Beda upaly to przynajmniej wiem ze sie napije a nie trzeba bedzie wmuszac.

10.09.2019 Marcel
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Laurka, fajnie ze się odezwałaś. Wszystkiechyba mamy podobnie. Psycha siada. Będzie dobrze, musi być.

Moj jak ma zly humor to kompie go na siedzaco.Wrzucam kaczki i jest happy. Moje plecy umieraja ale wole to niz sie z nim szarpac. I tak smarowanie i ubieranie to jest walka a przynajmniej kompiel go troszke uccieszy. Cos nowego. Ale naogol lubi kompiel na lezaco. Moze wtedy dowoli pluskac nogami.😂

10.09.2019 Marcel

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:

Daje mu raczej chłodna. Do zimnej dodam troszke cieplej i tyle. Z łyżeczki jakoś idzie..

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka moj tez skacze i szczypie. Ale wole poleżeć tal z nim niż ciągle latac 😁😁

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Leksi Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chyba jakiś skok rozwojowy … malutka zaczęła się znowu budzić z płaczem 4 razy w nocy, w ciągu dnia nie chce w ogóle spać tylko marudzenie, rączki. Ładnie już jadła, a teraz nic nie chce tknąć.. ciężki czas

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2020, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksi wrote:
    U nas chyba jakiś skok rozwojowy … malutka zaczęła się znowu budzić z płaczem 4 razy w nocy, w ciągu dnia nie chce w ogóle spać tylko marudzenie, rączki. Ładnie już jadła, a teraz nic nie chce tknąć.. ciężki czas
    4 razy... hm... moj dzisiaj pobil rekor. 9 razy sie obudzil. Od kilku dobrych dni budzi sie czesto, ale dzisiaj to przesadzil...😂
    Dobrze ze maz ma wolne to rano pospie ze 2h dluzej, potem maly na drzemke i dopiero kolo 12 zaczynam z nim dzien😀

10.09.2019 Marcel
‹‹ 1214 1215 1216 1217 1218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ