Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Paulina2202- Hej, witaj z nami, na kiedy masz termin porodu?
Mi tez placa wiecej na L4 niz jakbym chodzila do pracy, a do tego nie musze w razie czego sie martwic jesli chodzi o mdlosci czy bole plecow, wiec sie nie zastanawialam -
Mama_Zuzia wrote:Paulina2202- Hej, witaj z nami, na kiedy masz termin porodu?
Mi tez placa wiecej na L4 niz jakbym chodzila do pracy, a do tego nie musze w razie czego sie martwic jesli chodzi o mdlosci czy bole plecow, wiec sie nie zastanawialam
Z moich obliczeń wychodzi ostatni dzień września ale dokładniej będe wiedzieć w poniedziałek po wizycieMama_Zuzia lubi tę wiadomość
-
Ja tak jak pisałam wcześniej chciałam do ciągnąć do kwietnia że względu na koniec umowy i chciałam poprosić na czas nieokreślony ale mogą czuć się oszukani i zresztą ja sama się czuję średnio wiec powiem chyba w jakimś najbliższym czasie zaświadczenie mam jedynie tylko się boję że pójdę na l4 a 20 lutego na wizycie u giną się okaże najgorsze i dupa, wiem nie powinnam tak myśleć
-
Wiecie co? Usunęłam jedną aplikację i mi usunęło konto i muszę zakładać nowe,ale co dziwne to nie mogę się zalogować choć moje dane zostały rozpoznane i zalogowane...
Nic nie rozumiem,w każdym razie to ja Komunikacja...ciutke zmieniłam Nick. -
Mi lekarz nie wystawił zaświadczenia tylko powiedział że wyśle ezwolnienie na następnej wizycie z kodem b a zakład pracy będzie wiedział że to ciąża mówił że teraz zaświadczenia nie są potrzebneVictoria 10.11.2013r
Pola 08.11.2015r
27.01.2018 aniołek 5tc (*)
27.09.2018 aniołki 6tc(*)
Franuś 💙
-
A ja słuchajcie zapisałam się dodatkowo prywatnie na wizytę prywatna na środę. Dlaczego? Otóż jak pisałam wczoraj dostałam skierowanie na b. prenatalne. Ale Pani z rejestracji chciała znać dokładny wymiar, dokładny tydzień. Jest to potrzebne by w konkretnym tygodniu do tych badań podejść. Ja nie miałam nic, bo tydzień wg niej 7-8, czyli bez konkretów. Zdjęcia dać mi nie chciała, bo musi zostać w kartotece. To w sumie przewazylo na tym, że zmieniam lekarza. A i chciała mnie widzieć po bad. Prenatalnych, co da grubo ponad miesiąc. Podobno nie wszędzie wizyta na NFZ tak wygląda
-
Jak w ogóle wygląda sprawa rejestracji na badania prenatalne? Wystarczy zadzwonić 2 tygodnie wcześniej czy jest większe obłożenie?
Jeżeli ktoś zna terminy w Krakowie to chętnie przygarnę informacjęWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 15:52
4.03. 6,67 cm szczęścia, 175u/min
BhCG:
31.12.2018 | 12 dpo 179,50
02.01.2019 | 14 dpo 693,20
04.01.2019 | 16 dpo 2028,00
08.01.2019 | 20 dpo 11931,00 -
Dziewczyny, ja z taką sprawą:
czy trzy badania prenatalne w ciaży dotyczą każdej ciężarnej czy tylko tych kobiet, które mają ku temu przesłanki (wiek powyżej 35 lat, wczesniejsze poronienia, przypadki ciężkich chorób genetycznych w rodzinie) bądź same chcą się upewnic czy jest wszystko ok?
Bo czytam, że większość z Was umawia się juz na pierwsze badania a ja się zastanawiam czy na NFZ tez robią takie badania czy lepiej się umówić prywatnie.Zakochałam się w kimś, kogo jeszcze nie spotkałam ... Mikołaj:)
-
miczitanka wrote:Dziewczyny, ja z taką sprawą:
czy trzy badania prenatalne w ciaży dotyczą każdej ciężarnej czy tylko tych kobiet, które mają ku temu przesłanki (wiek powyżej 35 lat, wczesniejsze poronienia, przypadki ciężkich chorób genetycznych w rodzinie) bądź same chcą się upewnic czy jest wszystko ok?
Bo czytam, że większość z Was umawia się juz na pierwsze badania a ja się zastanawiam czy na NFZ tez robią takie badania czy lepiej się umówić prywatnie.
4.03. 6,67 cm szczęścia, 175u/min
BhCG:
31.12.2018 | 12 dpo 179,50
02.01.2019 | 14 dpo 693,20
04.01.2019 | 16 dpo 2028,00
08.01.2019 | 20 dpo 11931,00 -
Na nfz bezplatnie badanie genetyczne maja z automatu kobiety powyzej 35 lat, po poronieniach i z obciazeniami, reszta jak chce to tylko prywatnie. Badanie polega na usg i pobraniu krwi do testu pappa, oznacza sie poziom beta hcg i bialko pappa. Lekarz wklepuje to wszystko plus wiek do programu kyory na tej podstawie wylicza ryzyko wystapienia trzech najczestszych trisomii, zespol Downa, Edwardsa i Patau. Jednak pamietajcie ze jest to tylko statystyka, dokladniejsze jest badanie z wolnego dna plodu ale tu juz niestety koszty sie klaniaja.
Mati 16.07.2009
-
Ja za bardzo tez nie pomogę bo mam wskazania do testu podwójnego czyli usg i pappa. Dodatkowo zamierzam zrobić test sanco (badanie wolnego dna), bagatela 3000 zł ale w poprzedniej ciazy jak widziałam jak się niektóre stresowaly ze test podwójny wyszedł zły i potem robiły nifty czy podobne, to już wole zrobić i mieć. Takie badania są dużo bardziej wiarygodne niż pappa.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Takk się nad tymi badaniami chwilę zastanowić? To co w związku z nimi, jak podają mi tylko statystyki? Wyjdzie, że wysokie bądź mniej wysokie ale jakieś ryzyko jest urodzenia dziecka genetycznie chorego np. Z zespołem Downa. I co wtedy? Niepotrzebny stres do końca ciąży. Czy jest sens robić te badania w każdym przypadku?
kark lubi tę wiadomość
-
No wiesz, jest jakieś bazowe ryzyko i w potem dodają wyniki usg, pappa i to bazowe ryzyko obniza się lub podwyższa. Ale tak, to tylko statystyka. Jak wychodzi wysokie to jest wskazanie do amniopunkcji, a praktyce sporo osób robi wtedy badania wolnego dna z krwi matkiCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Kark, a Ty w końcu robisz krzywą glukozową czy masz stwierdzona cukrzyce i Cię ominęło?
Pamietam jak raz zrobiłam pieczonego pieroga ze szpinakiem. Razowy był!!! Cukier mi tak wywaliło ze półtora godziny maszerowałam po okolicy. Ja tez tylko na 3 łyżkowych porcjach węgli byłam. I na pierwsze sniadanie wyłącznie chleb paczkowany z Lidla, taki na srucie żytniej. Odpukać, na raZie cukry Ok, ale się pilnuje. Najgorzej jak męża poproszę żeby owoce kupił: przychodzi a tam: melon, winogrona i banany...Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 16:53
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019