X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o nfz to usg genetyczne jest obowiązkowe w każdej ciąży i jako pierwsze w 1 trymestrze, gdzie ocenia się wielkość płodu i wg tego oblicza ostateczny przewidywany termin porodu, ocenę anatomii, czy wszystko jest na swoim miejscu, i przeziernosc karkowa. Często wcześniej robią usg na potwierdzenie ciąży. A później połówkowe i w 3 trymestrze. Jak są przesłanki by zrobić więcej to robią więcej, ja np miałam z 10 w pierwszej ciazy i dwa razy dopplera i za nic nie płaciłam.
    Jeszcze niby pappa jest niby darmowe dla każdej kobiety niezależnie od wieku, ale nie wiem od kiedy i czy każdy to respektuje, bo ja w 2016 na pewno nie robiłam.

kark lubi tę wiadomość

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betika wrote:
    Takk się nad tymi badaniami chwilę zastanowić? To co w związku z nimi, jak podają mi tylko statystyki? Wyjdzie, że wysokie bądź mniej wysokie ale jakieś ryzyko jest urodzenia dziecka genetycznie chorego np. Z zespołem Downa. I co wtedy? Niepotrzebny stres do końca ciąży. Czy jest sens robić te badania w każdym przypadku?
    Nie wiem czy jest sens zawsze, ale jak mi w ciąży wyszło, że wszystko dobrze na genetycznym usg to nie robiłam nic, by się nie stresować

l66prp8.png
    pglyfv7.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja umówiłam się na prenatalne już w tym tygodniu bo zależało mi żeby iść do konkretnej dobrej lekarki i bałam się że nie będzie później miejsca. Jestem umówiona na 26.02 i to był jeden z ostatnich dwóch terminów w tym okresie. Położna zapytała mnie tylko kiedy była ostatnia miesiączka i sama wyliczył kiedy najlepiej przyjść :) będzie wtedy 12+5 :)

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Komunikacja24 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do wczoraj współczułam Wam tych wymiotów i mdłości.
    A dzisiaj sama mam takie mdłości,że aż mi słabo.
    Każdy jeden zapach mi przeszkadza i mnie mdli.
    Zapach warzyw,owoców, herbaty no wszystkiego.
    A jak składałam pranie to mi przeszkadzało,że pachnie coccolino.

W dodatku cały czas mi zimno,nie tylko dziś,od początku ciąży jest mi jakoś zimno.W domu grzejniki aż parzą,syn 4 letni lata w samych gatkach po domu i twierdzi,że mu ciepło.A mi zimno non stop.
    W nocy śpię pod kołdrą i grubasnym kocem.

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • Komunikacja24 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha.A propos badań prenatalnych to mi ginekolog powiedział,że będę mieć za darmo bo mam 36 lat.
    Dał mi namiar na konkretnego lekarza i w poniedziałek będę dzwonić.

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja24 wrote:
    Do wczoraj współczułam Wam tych wymiotów i mdłości.
    A dzisiaj sama mam takie mdłości,że aż mi słabo.
    Każdy jeden zapach mi przeszkadza i mnie mdli.
    Zapach warzyw,owoców, herbaty no wszystkiego.
    A jak składałam pranie to mi przeszkadzało,że pachnie coccolino.
    Podobno najgorsze wymioty są w 9tc. ( U mnie faktycznie tak było, nie mogłam zmienić pozycji, bo miałam cofkę). Teraz też mnie mdli bez powodu, ale trochę mniej. Zauważyłam, że jak wypiję dziennie 1.5-2l wody to nie mam mdłości. Bo żaden imbir, migdały itd nie pomagają ;)

• Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś od rana co jakiś czas kłuje macica, jakby ktoś mi szpilkę wbijał na sekundę co jakiś czas i to zawsze dokładnie w tym samym miejscu. Co ciekawe tak samo czułam przed potwierdzeniem ciąży przez kilka dni i kilka po.
    Miała któras z Was tak?

l66prp8.png
    pglyfv7.png
  • speakyourmind93 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    Mnie dziś od rana co jakiś czas kłuje macica, jakby ktoś mi szpilkę wbijał na sekundę co jakiś czas i to zawsze dokładnie w tym samym miejscu. Co ciekawe tak samo czułam przed potwierdzeniem ciąży przez kilka dni i kilka po.
    Miała któras z Was tak?

Mialam identycznie w weekend. Sobota i niedziela, kazdego dnia raptem 5-7 min, i tak jak mowisz co jakis czas kłucie. Mam nadzieje, ze to sie rozciagaja wiazadla macicy, czy cokolwiek. Od tygodnia juz sie nie zdarzylo :-)

eikts65gz0i70ci6.png
  • Inka90 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak mam, kilka razy w ciągu dnia

3jgxrjjgcuhp0pk3.png
  • m0nika Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe ja tak mam od dwóch dni plus ból w dole pleców, ale kojarzę to z tym, że w tym tygodniu powinnam mieć okres. A i lewy jajnik daje mi w kość :) To są chyba dobre oznaki.

Arashe lubi tę wiadomość

ckaidqk31r0w29jw.png
    4.03. 6,67 cm szczęścia, 175u/min <3
    BhCG:
    31.12.2018 | 12 dpo 179,50
    02.01.2019 | 14 dpo 693,20
    04.01.2019 | 16 dpo 2028,00
    08.01.2019 | 20 dpo 11931,00
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a ja jestem po wizycie na SOR:( wróciłam z pracy i zauważyłam śluz różowy, zabarwiony krwią. cała wystraszona pojechałam z mężem do szpitala. na szczęście chyba wszystko ok. plamienia w sumie już ustały. lekarz nie widzi nieprawidłowości i z ciążą ok - zwiększył mi dawkę duphastonu, bo mówi, że przy braku innych objawów powodem są raczej wahania progesteronu. we wtorek idę do swojego lekarza po L4-przy takich objawach kazał jednak się oszczędzać. jestem cała wystraszona czy będzie ok :/

zem3i09k945lhtw9.png
  • Mamadwojki Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pęcherzyk w lewym jajniku i od 28 powinnam mieć ovu i czułam ten lewy jajnik na szczęście z mężem unikamy zbliżeń więc nie ma szansy na jakieś bliźniaki z dużą różnicą tygodni haha :D
    Co do prenatalnych ja mam za darmo ale muszę poszukać wypisu że szpitala że miałam ciążę zagrożona i krwotok z dróg rodnych bo inaczej mnie nie przyjmą a jestem po dwóch poronieniach dlatego muszę mieć zrobione prenatalne
    Co do mdłości mam dziś okropne aż wyzywam że nic mi nie pomaga nawet sen czuję się okropnie naprawdę :(

Victoria 10.11.2013r
    Pola 08.11.2015r
    27.01.2018 aniołek 5tc (*)
    27.09.2018 aniołki 6tc(*)
    Franuś 💙
    74dipiqvv0x8l1oc.png
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź, mnie nic więcej nie boli (nie licząc głowy oczywiście :P), tylko to klucie mnie zastanawia.
    Magda dobrze ze z ciąża wszystko dobrze, odpoczywaj :)
    Mamadwojki, to tak ale da? ;P

l66prp8.png
    pglyfv7.png
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    Miała któras z Was tak?

ja bardzo często miewam takie kłócia- centralnie w dole. mówiłam dziś o tym lekarzowi na SOR jak i o tym, że miewam bóle podobne do miesiączkowych, bóle pachwin i takie tam. mówił, że ma prawo tak być

Arashe lubi tę wiadomość

zem3i09k945lhtw9.png
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda.g85 wrote:
    ja bardzo często miewam takie kłócia- centralnie w dole. mówiłam dziś o tym lekarzowi na SOR jak i o tym, że miewam bóle podobne do miesiączkowych, bóle pachwin i takie tam. mówił, że ma prawo tak być
    No to jak na prawo to dobrze ;) jeszcze niecaly tydzień do wizyty...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:15

l66prp8.png
    pglyfv7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 w pon mam wizytę, jak będę miała tylko książeczkę ciąży to idę z nią do ogólnego po skierowanie do diabo :)

Jejku, już za 3 dni wizyta! Czekam na nią 3 tygodnie, masakra!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:17

Arashe, speakyourmind93, m0nika, VianEthel2 lubią tę wiadomość

• pauluskaaa29 Nowa

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu dzisiaj zobaczyłam na USG moja mała fasolkę i widziałam bijące serduszko. Ciąża rozwija się póki co prawidlo, mimo że jest o tydzień młodsza niż z OM :)
    Termin porodu wychodzi na 23 września :) więc między moimi skarbami będzie 18,5 miesięcy różnicy :*

W przyszłym tygodniu zapisuje się już na badania prenatalne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:54

speakyourmind93, Arashe, Finezja19, zwichrowana, monkle, Mama_Zuzia, m0nika, Ann.., Olalu89, Betika, k878, Juusti69, Komunikacja24, kark, Inka90 lubią tę wiadomość

w57v3e3kjvw6wwo5.png
    dqpr3e5elas2wk31.png
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co ja narobilam :(

Zachorowałam na własne życzenie, ledwo dziś wstałam, kaszel, ból głowy, ucisk w piersiach jak kaszle i teraz mierzyłam temperature i mam 37,5C
    W dodatku mnie tak wszystkie mięśnie bolą, że ciężko mi wstac do łazienki, dawno takiego bólu nie miałam

Pije od rana domowy sok malinowy z imbirem i cytryną, bo co więcej mogę. Zjadałam jeszcze czosnek :(

Jak mi skoczy temperatura do 38,5/39 to chyba SOR bo co zrobię ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 20:11

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pauluskaaa29 wrote:
    W końcu dzisiaj zobaczyłam na USG moja mała fasolkę i widziałam bijące serduszko. Ciąża rozwija się póki co prawidlo, mimo że jest o tydzień młodsza niż z OM :)
    Termin porodu wychodzi na 23 września :) więc między moimi skarbami będzie 18,5 miesięcy różnicy :*

W przyszłym tygodniu zapisuje się już na badania prenatalne :)

Gratulacje!

Finezja- zdrowka:*

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Ann.. Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Dziewczyny, co ja narobilam :(

Zachorowałam na własne życzenie, ledwo dziś wstałam, kaszel, ból głowy, ucisk w piersiach jak kaszle i teraz mierzyłam temperature i mam 37,5C
    W dodatku mnie tak wszystkie mięśnie bolą, że ciężko mi wstac do łazienki, dawno takiego bólu nie miałam

Pije od rana domowy sok malinowy z imbirem i cytryną, bo co więcej mogę. Zjadałam jeszcze czosnek :(

Jak mi skoczy temperatura do 38,5/39 to chyba SOR bo co zrobię ?

Ja też walczę z przeziębieniem i średnio mi to idzie :( w dzień jest ok a wieczorem mnie rozklada. Mogę polecić jeszcze gorący rósł, dobrze rozgrzewa i czułam się po nim lepiej.

Finezja19, Jusi 28 lubią tę wiadomość

Miłosz 30.07.2019 cc
    48cm 2700 gram szczęścia 💙
    zem3i09ksajtfi0a.png
‹‹ 176 177 178 179 180 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ