X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o nfz to usg genetyczne jest obowiązkowe w każdej ciąży i jako pierwsze w 1 trymestrze, gdzie ocenia się wielkość płodu i wg tego oblicza ostateczny przewidywany termin porodu, ocenę anatomii, czy wszystko jest na swoim miejscu, i przeziernosc karkowa. Często wcześniej robią usg na potwierdzenie ciąży. A później połówkowe i w 3 trymestrze. Jak są przesłanki by zrobić więcej to robią więcej, ja np miałam z 10 w pierwszej ciazy i dwa razy dopplera i za nic nie płaciłam.
    Jeszcze niby pappa jest niby darmowe dla każdej kobiety niezależnie od wieku, ale nie wiem od kiedy i czy każdy to respektuje, bo ja w 2016 na pewno nie robiłam.

kark lubi tę wiadomość

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betika wrote:
    Takk się nad tymi badaniami chwilę zastanowić? To co w związku z nimi, jak podają mi tylko statystyki? Wyjdzie, że wysokie bądź mniej wysokie ale jakieś ryzyko jest urodzenia dziecka genetycznie chorego np. Z zespołem Downa. I co wtedy? Niepotrzebny stres do końca ciąży. Czy jest sens robić te badania w każdym przypadku?
    Nie wiem czy jest sens zawsze, ale jak mi w ciąży wyszło, że wszystko dobrze na genetycznym usg to nie robiłam nic, by się nie stresować

l66prp8.png
    pglyfv7.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja umówiłam się na prenatalne już w tym tygodniu bo zależało mi żeby iść do konkretnej dobrej lekarki i bałam się że nie będzie później miejsca. Jestem umówiona na 26.02 i to był jeden z ostatnich dwóch terminów w tym okresie. Położna zapytała mnie tylko kiedy była ostatnia miesiączka i sama wyliczył kiedy najlepiej przyjść :) będzie wtedy 12+5 :)

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Komunikacja24 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do wczoraj współczułam Wam tych wymiotów i mdłości.
    A dzisiaj sama mam takie mdłości,że aż mi słabo.
    Każdy jeden zapach mi przeszkadza i mnie mdli.
    Zapach warzyw,owoców, herbaty no wszystkiego.
    A jak składałam pranie to mi przeszkadzało,że pachnie coccolino.

W dodatku cały czas mi zimno,nie tylko dziś,od początku ciąży jest mi jakoś zimno.W domu grzejniki aż parzą,syn 4 letni lata w samych gatkach po domu i twierdzi,że mu ciepło.A mi zimno non stop.
    W nocy śpię pod kołdrą i grubasnym kocem.

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • Komunikacja24 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha.A propos badań prenatalnych to mi ginekolog powiedział,że będę mieć za darmo bo mam 36 lat.
    Dał mi namiar na konkretnego lekarza i w poniedziałek będę dzwonić.

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja24 wrote:
    Do wczoraj współczułam Wam tych wymiotów i mdłości.
    A dzisiaj sama mam takie mdłości,że aż mi słabo.
    Każdy jeden zapach mi przeszkadza i mnie mdli.
    Zapach warzyw,owoców, herbaty no wszystkiego.
    A jak składałam pranie to mi przeszkadzało,że pachnie coccolino.
    Podobno najgorsze wymioty są w 9tc. ( U mnie faktycznie tak było, nie mogłam zmienić pozycji, bo miałam cofkę). Teraz też mnie mdli bez powodu, ale trochę mniej. Zauważyłam, że jak wypiję dziennie 1.5-2l wody to nie mam mdłości. Bo żaden imbir, migdały itd nie pomagają ;)

• Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś od rana co jakiś czas kłuje macica, jakby ktoś mi szpilkę wbijał na sekundę co jakiś czas i to zawsze dokładnie w tym samym miejscu. Co ciekawe tak samo czułam przed potwierdzeniem ciąży przez kilka dni i kilka po.
    Miała któras z Was tak?

l66prp8.png
    pglyfv7.png
  • speakyourmind93 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    Mnie dziś od rana co jakiś czas kłuje macica, jakby ktoś mi szpilkę wbijał na sekundę co jakiś czas i to zawsze dokładnie w tym samym miejscu. Co ciekawe tak samo czułam przed potwierdzeniem ciąży przez kilka dni i kilka po.
    Miała któras z Was tak?

Mialam identycznie w weekend. Sobota i niedziela, kazdego dnia raptem 5-7 min, i tak jak mowisz co jakis czas kłucie. Mam nadzieje, ze to sie rozciagaja wiazadla macicy, czy cokolwiek. Od tygodnia juz sie nie zdarzylo :-)

eikts65gz0i70ci6.png
  • Inka90 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak mam, kilka razy w ciągu dnia

3jgxrjjgcuhp0pk3.png
  • m0nika Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe ja tak mam od dwóch dni plus ból w dole pleców, ale kojarzę to z tym, że w tym tygodniu powinnam mieć okres. A i lewy jajnik daje mi w kość :) To są chyba dobre oznaki.

Arashe lubi tę wiadomość

ckaidqk31r0w29jw.png
    4.03. 6,67 cm szczęścia, 175u/min <3
    BhCG:
    31.12.2018 | 12 dpo 179,50
    02.01.2019 | 14 dpo 693,20
    04.01.2019 | 16 dpo 2028,00
    08.01.2019 | 20 dpo 11931,00
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a ja jestem po wizycie na SOR:( wróciłam z pracy i zauważyłam śluz różowy, zabarwiony krwią. cała wystraszona pojechałam z mężem do szpitala. na szczęście chyba wszystko ok. plamienia w sumie już ustały. lekarz nie widzi nieprawidłowości i z ciążą ok - zwiększył mi dawkę duphastonu, bo mówi, że przy braku innych objawów powodem są raczej wahania progesteronu. we wtorek idę do swojego lekarza po L4-przy takich objawach kazał jednak się oszczędzać. jestem cała wystraszona czy będzie ok :/

zem3i09k945lhtw9.png
  • Mamadwojki Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pęcherzyk w lewym jajniku i od 28 powinnam mieć ovu i czułam ten lewy jajnik na szczęście z mężem unikamy zbliżeń więc nie ma szansy na jakieś bliźniaki z dużą różnicą tygodni haha :D
    Co do prenatalnych ja mam za darmo ale muszę poszukać wypisu że szpitala że miałam ciążę zagrożona i krwotok z dróg rodnych bo inaczej mnie nie przyjmą a jestem po dwóch poronieniach dlatego muszę mieć zrobione prenatalne
    Co do mdłości mam dziś okropne aż wyzywam że nic mi nie pomaga nawet sen czuję się okropnie naprawdę :(

Victoria 10.11.2013r
    Pola 08.11.2015r
    27.01.2018 aniołek 5tc (*)
    27.09.2018 aniołki 6tc(*)
    Franuś 💙
    74dipiqvv0x8l1oc.png
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź, mnie nic więcej nie boli (nie licząc głowy oczywiście :P), tylko to klucie mnie zastanawia.
    Magda dobrze ze z ciąża wszystko dobrze, odpoczywaj :)
    Mamadwojki, to tak ale da? ;P

l66prp8.png
    pglyfv7.png
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    Miała któras z Was tak?

ja bardzo często miewam takie kłócia- centralnie w dole. mówiłam dziś o tym lekarzowi na SOR jak i o tym, że miewam bóle podobne do miesiączkowych, bóle pachwin i takie tam. mówił, że ma prawo tak być

Arashe lubi tę wiadomość

zem3i09k945lhtw9.png
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda.g85 wrote:
    ja bardzo często miewam takie kłócia- centralnie w dole. mówiłam dziś o tym lekarzowi na SOR jak i o tym, że miewam bóle podobne do miesiączkowych, bóle pachwin i takie tam. mówił, że ma prawo tak być
    No to jak na prawo to dobrze ;) jeszcze niecaly tydzień do wizyty...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:15

l66prp8.png
    pglyfv7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 w pon mam wizytę, jak będę miała tylko książeczkę ciąży to idę z nią do ogólnego po skierowanie do diabo :)

Jejku, już za 3 dni wizyta! Czekam na nią 3 tygodnie, masakra!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:17

Arashe, speakyourmind93, m0nika, VianEthel2 lubią tę wiadomość

• pauluskaaa29 Nowa

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu dzisiaj zobaczyłam na USG moja mała fasolkę i widziałam bijące serduszko. Ciąża rozwija się póki co prawidlo, mimo że jest o tydzień młodsza niż z OM :)
    Termin porodu wychodzi na 23 września :) więc między moimi skarbami będzie 18,5 miesięcy różnicy :*

W przyszłym tygodniu zapisuje się już na badania prenatalne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:54

speakyourmind93, Arashe, Finezja19, zwichrowana, monkle, Mama_Zuzia, m0nika, Ann.., Olalu89, Betika, k878, Juusti69, Komunikacja24, kark, Inka90 lubią tę wiadomość

w57v3e3kjvw6wwo5.png
    dqpr3e5elas2wk31.png
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co ja narobilam :(

Zachorowałam na własne życzenie, ledwo dziś wstałam, kaszel, ból głowy, ucisk w piersiach jak kaszle i teraz mierzyłam temperature i mam 37,5C
    W dodatku mnie tak wszystkie mięśnie bolą, że ciężko mi wstac do łazienki, dawno takiego bólu nie miałam

Pije od rana domowy sok malinowy z imbirem i cytryną, bo co więcej mogę. Zjadałam jeszcze czosnek :(

Jak mi skoczy temperatura do 38,5/39 to chyba SOR bo co zrobię ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 20:11

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pauluskaaa29 wrote:
    W końcu dzisiaj zobaczyłam na USG moja mała fasolkę i widziałam bijące serduszko. Ciąża rozwija się póki co prawidlo, mimo że jest o tydzień młodsza niż z OM :)
    Termin porodu wychodzi na 23 września :) więc między moimi skarbami będzie 18,5 miesięcy różnicy :*

W przyszłym tygodniu zapisuje się już na badania prenatalne :)

Gratulacje!

Finezja- zdrowka:*

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Ann.. Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Dziewczyny, co ja narobilam :(

Zachorowałam na własne życzenie, ledwo dziś wstałam, kaszel, ból głowy, ucisk w piersiach jak kaszle i teraz mierzyłam temperature i mam 37,5C
    W dodatku mnie tak wszystkie mięśnie bolą, że ciężko mi wstac do łazienki, dawno takiego bólu nie miałam

Pije od rana domowy sok malinowy z imbirem i cytryną, bo co więcej mogę. Zjadałam jeszcze czosnek :(

Jak mi skoczy temperatura do 38,5/39 to chyba SOR bo co zrobię ?

Ja też walczę z przeziębieniem i średnio mi to idzie :( w dzień jest ok a wieczorem mnie rozklada. Mogę polecić jeszcze gorący rósł, dobrze rozgrzewa i czułam się po nim lepiej.

Finezja19, Jusi 28 lubią tę wiadomość

Miłosz 30.07.2019 cc
    48cm 2700 gram szczęścia 💙
    zem3i09ksajtfi0a.png
‹‹ 176 177 178 179 180 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ