Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak mozna powiedziec prenatalne to usg genetyczbe 1 trymestru mierza przeziernosc karku i ryzyko trisomii na podstawie wieku i skorygowane po badaniu usg. Pozniej jeszcze sa w 2 trym i 3 trym, ale to ogolnie rozwoj.Ja uwazan,ze dobrze je zrobic lekarz moze zauwazyc chorobe, ktora mozna operowac juz w lonie matki. Niestety mam smutny przyklad kolezanki, ktora ich nie zrobila,lekarz chyba tez mega slaby bo dziecko na porodowce mialo zle rozmieszczone narzady i zmarlo, a wystarczyly dobre badania i operacja w ciazy a mogloby zyc..
zwichrowana lubi tę wiadomość
-
Janka0909 wrote:Dziewczyny widzę, że pojawił się temat badań prenatalnych. Powoli zaczynam się tym interesować i na Facebooku wyskoczyła mi reklama Gyncentrum, że mają jakąś akcję na nfz darmowe badania prenatalne dla kobiet że Śląska do 35rż.czy któraś z forumowiczek jest ze Śląska i może korzystała lub zamierza z tego skorzystać?
stayaway, Janka0909 lubią tę wiadomość
-
aannkka, kark, pola0909, m0nika, Lami, Ann.., Agusia_pia, speakyourmind93, Arashe, Janka0909, zwichrowana, Komunikacja24, k878, monkle, Bunia86 lubią tę wiadomość
-
Juusti69 wrote:
Juusti69 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWszystko zależy od lekarza niestety.
U mnie znowu przypadek w drugą stronę. Koleżanka w 2giej ciąży na każdym usg do 20tc słyszała, że dziecko nie ma rąk, że urodzi się bez nich i może usunąć, bo to poważna wada płodu. Przestała chodzić do lekarzy i stwierdziła, że co będzie to będzie, będą kochać dziecko jakie jest i o nie walczyć jak już się urodzi. Jej córeczka ma teraz 5 lat i jest śliczna i zdrowa.
Ja umieram, mdłości z 17 przesunęły się na 15 i tak aż nie zasnę -
Ja startuję z wagą 56 kg przy 168 cm. Jak na razie waga stoi w miejscu, mam mega mdłości ale puki co bez wymiotów. Drugi dzień ból głowy ale do wytrzymania i stan podgorączkowy 37.3 w pracy wszyscy chorzy więc i mnie coś chyba łapie. Trzymam za wszystkie kciuki
!!!
-
Prenatalne to nie tylko usg genetyczne, które robi się zawsze nawet na nfz. Mi lekarz mówil, że robi się je czulszym aparatem, no i do tego te testy z krwi na białko pappa i bhcg, a w programie na podstawie jednego i drugiego ma się jakiś wynik.
Ja zrezygnowalam z tego badania, zrobiłam tylko usg 2d z dopplerem, które jeśli wyjdzie dobrze daje 66 procent szans na zdrowe dziecko, bo te niecałe 30 procent to bezobjawowo na usg są chore.
zwichrowana lubi tę wiadomość
-
Chimera wrote:Witam się z sierpniówek, pozwolę sobie wrzucić 3grosze. Jestem że Slaska i korzystałam z badań prenatalnych w gyncentrum. Mają projekt z UE i w jego ramach są darmowe pierwsze i drugie prenatalne. Dowiedziałam się od mojego lekarza, bo w sumie, to nie ma za wiele informacji na ten temat. Ja jak dzwoniłam się umówić na badanie, to spytałam o ten program "świadoma matka", pani się tylko dopytala czy mam poniżej 35lat i mieszkam w województwie śląskim. Na miejscu dają dokumenty do wypisania, trochę tego jest, więc warto przyjść tak że 20minut wcześniej. Z tego co wiem, to w programie bierze udział tez jakaś przychodnia z Rudy Śl. i Zabrza. Jakbyś miała jakieś pytania, to pisz na priv
-
Dzidzia ma 1cm. Serduszko pieknie bije. Wszystko w porzadku. To jest 7t1d.
speakyourmind93, m0nika, Juusti69, Janka0909, pola0909, Karola9316, stayaway, morowa, zwichrowana, Ann.., Lami, Sylwiu, Agusia_pia, aannkka, magda.g85, Paulina2202, k878, monkle lubią tę wiadomość
10.09.2019 Marcel -
nick nieaktualnyChimera wrote:Witam się z sierpniówek, pozwolę sobie wrzucić 3grosze. Jestem że Slaska i korzystałam z badań prenatalnych w gyncentrum. Mają projekt z UE i w jego ramach są darmowe pierwsze i drugie prenatalne. Dowiedziałam się od mojego lekarza, bo w sumie, to nie ma za wiele informacji na ten temat. Ja jak dzwoniłam się umówić na badanie, to spytałam o ten program "świadoma matka", pani się tylko dopytala czy mam poniżej 35lat i mieszkam w województwie śląskim. Na miejscu dają dokumenty do wypisania, trochę tego jest, więc warto przyjść tak że 20minut wcześniej. Z tego co wiem, to w programie bierze udział tez jakaś przychodnia z Rudy Śl. i Zabrza. Jakbyś miała jakieś pytania, to pisz na priv
-
Ja też ze śląska i widzę że moja lekarka robi też tam prenatalne. Zapytam jej o to czy zrobi mi u siebie w gabinecie a jak nie to chciałabym tam jak za darmo. W poprzedniej ciąży robiłam najpierw prywatnie u jakiejś lekarki i coś jej się nie podobało i kazała przyjść do tej kliniki na piotrowickiej o oczywiście dwa razy zapłaciłam kupę forsy....
Ale jeszcze gdzie tam moje prenatalne....jak ja jeszcze dzidzi nie widziałam:p -
Juusti69 wrote:
Super, gratulacje. Maluszeksynuś
28.12 (16dpo):HCG- 244,34 mUl/ml
31.12 (19dpo):HCG- 1136,46 mUl/ml
02.01 (21dpo):HCG- 2656,97 mUl/ml -
a czy lekarze Wam wspominali o jakichś bardziej zaawansowanych testach genetycznych NIFTY i PANORAMA? podobno jakaś wyższa półka bo i koszt niemały ok. 2-3 tys. lekarz mi wspomniał i dodał, że raczej pary decydują się na to, gdy przezierność karkowa i Pappa wyjdą podejrzane.
k878 lubi tę wiadomość
-
magda.g85 wrote:a czy lekarze Wam wspominali o jakichś bardziej zaawansowanych testach genetycznych NIFTY i PANORAMA? podobno jakaś wyższa półka bo i koszt niemały ok. 2-3 tys. lekarz mi wspomniał i dodał, że raczej pary decydują się na to, gdy przezierność karkowa i Pappa wyjdą podejrzane.
Zalikeowalam przez przypadek. Ja się przymierzam do testu sanco. 3000 zł ale badają więcej niż zd, zt, zp. Dla świetego spokoju. Wole wiedzieć a nie biegać jakby pappa wyszło źle.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019