X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Komunikacja24 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2019, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się cieszę że Wasze wizyty pozytywne,dobre wieści i u maluszków wszystko dobrze :)

Ja się obudziłam godzinę temu i nie mogę zasnąć.

Wam też jest ciągle zimno?
    Mi od początku ciąży jest zimno, zwłaszcza w nocy, śpię pod kołdrą i grubym kocem a i tak mi zimno a nie jestem przeziębiona.
    Bardzo mi marzną ręce,opatulona śpię jak w jakimś kokonie.

Byłam wczoraj u znajomej u której była dziewczyna która brała insulinę.
    Od słowa do słowa i mi pokazała ten pen do wstrzykiwania, igłę,wytłumaczyła wszystko co i jak i chyba to nie jest aż takie straszne jak sądziłam.
    Człowiek zawsze się boi tego, czego nie zna.

Mam pytanie: zna któraś sklep internetowy w którym mogę kupić piżamę? Wszystko już na mnie za ciasne.
    Poszłam do galerii i chciałam kupić piżamę a tam 94 zł.
    Na kilka miesięcy,?serio? I była taka nawet zwykła, trochę babciowa.
    Koszule to sobie kupię już pod koniec ciąży u mamy ginekolog bo ma świetne,ale na teraz to jakąś zwykłą chce aby miała tylko długi rękaw i długie nogawki.

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja ja kupuje w pepco sa tanie i dobre jak za takie pieniadze :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez zimno i podkrecam gaz lub zakladam sweter.jak ruszam sie to cieplo wrecz goraco i otwiersm okno w kuchni i tak w kolo Macieju ;-)
    a jak relaks na sofce to robi sie chlodnawo i kocyk.nasza temp to 37° C aktualnie

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Zalikeowalam przez przypadek. Ja się przymierzam do testu sanco. 3000 zł ale badają więcej niż zd, zt, zp. Dla świetego spokoju. Wole wiedzieć a nie biegać jakby pappa wyszło źle.

A masz jakieś czynniki ryzyka chorób genetycznych ?
    Szczerze jeśli nie to bez sensu wydawac tak duże pieniądze na badanie i wystarcza zwykle badania prenatalne:)

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Lami Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, któraś z Was jest na heparynie? Dwa zastrzyki za mną, zostało jeszcz ok 200. Miałyście jakieś skutki uboczne? Krwotok z nosa czy coś? Bo wolałabym być przygotowana na ewentualne niespodzianki.
    Jeśli zastrzyk z heparyny jest porównywalny do insuliny to luzik. Insulina może ma nawet mniejszą igłę. Ja się cykalam podać pierwszy raz, bo nie miał mi kto pokazać, więc filmik z YT z 5 razy leciał, ale poszło spoko.

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się w 12 tc (11t+0d). Dziewczyny, czy są wśród nas oprócz mnie inne, które się dobrze czują ? Bo przestał mnie boleć brzuch, piersi wrażliwe ale mniej i nie schizuje ale jednak lekko się denerwuje , bo jak czytam inne wpisy to chyba większość ma znaczące objawy ?

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • speakyourmind93 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola0909 wrote:
    Witamy się w 12 tc (11t+0d). Dziewczyny, czy są wśród nas oprócz mnie inne, które się dobrze czują ? Bo przestał mnie boleć brzuch, piersi wrażliwe ale mniej i nie schizuje ale jednak lekko się denerwuje , bo jak czytam inne wpisy to chyba większość ma znaczące objawy ?

Kochana ja od 5 tyg mega mdlosci, nudnosci, nie spalam w nocy przez to.Brzuch pobolewal itp. A od 3 dni jakos spokojniej, nie mdli mnie... nie schizuje sie bo chyba nie ma po co, wiadomo ze zanik objawow moze stresowac ale najblizsze wizyty nas pewnie uspokoja:) Mi leci 11 tc i wydaje mi sie, ze to spoko czas na ustepowanie wielu z objawow:)

eikts65gz0i70ci6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami wrote:
    Dziewczyny, któraś z Was jest na heparynie? Dwa zastrzyki za mną, zostało jeszcz ok 200. Miałyście jakieś skutki uboczne? Krwotok z nosa czy coś? Bo wolałabym być przygotowana na ewentualne niespodzianki.
    Jeśli zastrzyk z heparyny jest porównywalny do insuliny to luzik. Insulina może ma nawet mniejszą igłę. Ja się cykalam podać pierwszy raz, bo nie miał mi kto pokazać, więc filmik z YT z 5 razy leciał, ale poszło spoko.

Ja jestem na heparynie od starań czyli od grudnia :) żadnych krwotoków nie miałam do tej pory. Dwa razy mi tylko wielkiego siniaka wywaliło i raz się wbiłam chyba w jakieś naczynko, bo mi krew leciała po zastrzyku. Zastrzyki niestety zło konieczne :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisalyscie o za wysokim TSH czyli niedoczynności, a czy ma któraś ciążową nadczynność tarczycy? Bo mi TSH wyszło 0,01 i się zastanawiam czy coś się z tym robi :)

• Looka91 Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola0909 wrote:
    Ja prawdę mówiąc to nie czuje się jak w ciąży ;)
    Przez pierwsze tygodnie mdłości i meeeega śpioch ale poza tym naprawdę ok. Piersi bardziej wrażliwe ale bez przesady i tyle w sumie.
    Apetyt ok wszystko mogę jeść czasem pobolewa mnie głowa. Tez trochę się tym martwiłam bo w pierwszej ciąży tak miło nie było ale po ostatnim usg opuściłam o zaczęłam się po prostu cieszyć ze dobrze znoszę ta ciążę ;)

p19u43r8cpj0frfl.png
    w5wqdf9hn1832kxf.png
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi, zawsze inaczej jak ma się świadomość, że któraś podobnie się czuje. Jesteście kochane !

speakyourmind93, m0nika, Looka91 lubią tę wiadomość

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja we wczesniejszej ciazy czulam sie rewelacyjnie. Jakbym o niej nie powiedziala to nikt by sie nie zorientowal. Lekkie wieczorne mdlosci i to nie w kazdy dzien, ani razu nie wymiotowalam. Teraz masakra, mdli mnie rano, w poludnie, wieczorem i w nocy. Zaczelam 10tc i mam wrazenie, ze jest jeszcze gorzej. Wczoraj zwrocilam herbate. Budze sie w nocy..

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Lami Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalu89, a możesz mi podpowiedzieć jak wykryto u Ciebie wszystkie mutacje i zakrzepicę? Prywatnie robiłaś badania czy hematolog, genetyk na nfz? Ja nie mam nic stwierdzone, a podejrzewam, że powychodziły by różne kwiatki. Skoro juz mam heparynę to zastanawiam się czy nie uderzyć do lekarza na nfz i cierpliwie czekać na wizytę (tylko właśnie, jaka specjalność?). Będę wdzięczna za wskazówki.

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola0909 wrote:
    Mi objawy ustąpiły w 8 tyg w 9 wróciły od 11 czuje się jak młody Bóg nic nie czuję nic mi nie jest jakby ciąży nie było

27a73b5519.png
  • Lami Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manda21, ponoć bezobjawowo często ciążę z chłopakami są, to może tym razem będzie córa? :D

Pola, ja też czuję się coraz lepiej. Mam napady, że jeden dzień masakra, a następny luksus. Od dwóch dni mam śpiącego lenia i wrażenie, że jak odespię teraz te pierwsze tygodnie to będę mogła góry przenosić. :)

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje sie mniej zmeczona ale piersi vola za to i mdli popoludniami

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Paulina2202 Znajoma

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja24 wrote:
    Tak się cieszę że Wasze wizyty pozytywne,dobre wieści i u maluszków wszystko dobrze :)

Ja się obudziłam godzinę temu i nie mogę zasnąć.

Wam też jest ciągle zimno?
    Mi od początku ciąży jest zimno, zwłaszcza w nocy, śpię pod kołdrą i grubym kocem a i tak mi zimno a nie jestem przeziębiona.
    Bardzo mi marzną ręce,opatulona śpię jak w jakimś kokonie.

Byłam wczoraj u znajomej u której była dziewczyna która brała insulinę.
    Od słowa do słowa i mi pokazała ten pen do wstrzykiwania, igłę,wytłumaczyła wszystko co i jak i chyba to nie jest aż takie straszne jak sądziłam.
    Człowiek zawsze się boi tego, czego nie zna.

Mam pytanie: zna któraś sklep internetowy w którym mogę kupić piżamę? Wszystko już na mnie za ciasne.
    Poszłam do galerii i chciałam kupić piżamę a tam 94 zł.
    Na kilka miesięcy,?serio? I była taka nawet zwykła, trochę babciowa.
    Koszule to sobie kupię już pod koniec ciąży u mamy ginekolog bo ma świetne,ale na teraz to jakąś zwykłą chce aby miała tylko długi rękaw i długie nogawki.

Mi też jest ciągle zimno i temp. 37.0-37.3 !!!

w57v9n73mftotcyb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami wrote:
    Olalu89, a możesz mi podpowiedzieć jak wykryto u Ciebie wszystkie mutacje i zakrzepicę? Prywatnie robiłaś badania czy hematolog, genetyk na nfz? Ja nie mam nic stwierdzone, a podejrzewam, że powychodziły by różne kwiatki. Skoro juz mam heparynę to zastanawiam się czy nie uderzyć do lekarza na nfz i cierpliwie czekać na wizytę (tylko właśnie, jaka specjalność?). Będę wdzięczna za wskazówki.

Po 3 poronieniu zrobiłam prywatnie pakiet trombofilia na testdna koszt ok. 300zl. Ogólnie przysługiwałoby mi badanie genetyczne na NFZ z racji poronień, ale trzebaby sporo czekać (ok. 3 mies) a ja chciałam szybko sprawdzić, leczyć i dalej działać :) z tego co się orientowałam to żeby lekarz wystawił skierowanie do poradni genetycznej muszą być jakieś wskazania typu poronienia, epizody zakrzepowe w przeszłości czy gdy któreś z Twoich rodziców ma trombofilie.

• k878 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami, żeby na Nfz zrobić coś z krzepliwości to trzeba mieć poronienia nawykowe, inaczej nie widza wskazań w takim wieku.
    Przy heparynę oprocz tego ze cholernie boli to rez krwiaki i siniaki na 5 zł czasami, czasem malutkie.

Moje czynniki ryzyka to jedno poronienie w wywiadzie i cukrzyca ciążowa w poprzedniej ciazy. Widziałam jak się dziewczyny stresowaly bo usg wyszło Ok, pappa złe i potem biegały na nifty i dwa tygodnie gryzły paznokcie. Już wole dać te 3000 tym bardziej ze to badanie a nie statystyka.

Jak jest niskie tsh to powinno się zbadać fT4, sporo kobiet ma tak ze tsh leci w dół a fT4 jest Ok i nic się z tym nie robi, z kolei nadczynność stwierdzona to masakra. Nadczynność grozi poronieniem a leki na nadczynność rez są w większości terratogenne.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Lami, żeby na Nfz zrobić coś z krzepliwości to trzeba mieć poronienia nawykowe, inaczej nie widza wskazań w takim wieku.
    Przy heparynę oprocz tego ze cholernie boli to rez krwiaki i siniaki na 5 zł czasami, czasem malutkie.

Moje czynniki ryzyka to jedno poronienie w wywiadzie i cukrzyca ciążowa w poprzedniej ciazy. Widziałam jak się dziewczyny stresowaly bo usg wyszło Ok, pappa złe i potem biegały na nifty i dwa tygodnie gryzły paznokcie. Już wole dać te 3000 tym bardziej ze to badanie a nie statystyka.

Jak jest niskie tsh to powinno się zbadać fT4, sporo kobiet ma tak ze tsh leci w dół a fT4 jest Ok i nic się z tym nie robi, z kolei nadczynność stwierdzona to masakra. Nadczynność grozi poronieniem a leki na nadczynność rez są w większości terratogenne.

Dzięki za odpowiedź, przed ciążą robiłam TSH, ft4 i ft3 chyba (?) i były w normie więc nie mam nadczynności normalnie tylko w ciąży mi się pojawia. Pewnie jutro mi ginka każe zrobić dodatkowe badania. I oby było ok :)

‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ