X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Wam napisze odnosnie wozka jeszcze, bo to tutaj teraz temat na topie.

Jak bylam w pierwszej ciazy to pracowalam na druga zmiane (15:00-23:30) na ostrym dyzurze w najwiekszym szpitalu w regionie (czego to ja sie nie naogladalam!). Ilekroc siedzialam na oddziale pediatrycznym, to jak sie pojawial jakis maly pacjent, to obczajalam wozki i zagadywalam rodzicow i nie moglam sie nadziwic jaki kompletny szajs.

Wyobrazcie sobie, ze oni tutaj wpinaja fotelik samochodowy w wozek i a potem jak maluch ma jakies 4-5 miesiecy i nawet samodzielnie siedziec nie umie, to juz w spacerowke i dziecko lezy takie przekrzywione w jedna strone. No zgroza. Gondole praktycznie nie istnieja a jak istnieja, to sa takie ze pozal sie Boze - lalki bym w to nie wsadzila. Natomiast wozki "luksusowe" firmy Bugaboo, ktore maja gondole i to solidna, to chyba tylko ceebryci i gwiazdy posiadaja, bo tutaj przecietny zjadacz chleba tyle na wozek nie wyda (bo i gdzie tym jezdzic?).

Takze bylam zalamana, bo gondole musialam miec i to z pompowanymi kolami tylko i wylacznie (konieczne na nasze tereny, bo nie mieszkamy w miescie).

I mojej tesciowej to powiedzialam raz przez telefon, a ona w bardzo krotkim czasie znalazla na Craigslist (taki ogromny portal, gdzie ludzie sprzedaja uzywane rzeczy oraz rozne wlasne uslugi) u kogos z Florydy (gdzie przebywala) wozek I'Coo Targo sprpwadzony z Niemiec. Ten wozek nie dosc, ze mial wszystko z mojej listy, to jeszcze jest w pepitke, ktora akurat zaczela wracac wtedy do mody i za calosc (gondola i solidna spacerowka, pokrowce rozne i adapter do fotelika samochodowego) chceli tylko 150 dol. Cora sie urodzila w lutym w sroga zime i przez pierwsze miesiace spala praktycznie tylko w wozku. Pchalismy ja po calynm domu i zasypiala jak zloto :] Jak przyszlo lato i miala 5-6 miesiecy, zaczelismy jezdzic w weekendy nad jezioro na camping i ludzie do mnie masowo podchodzili i zagladali do tego niesamowitego wozka a starsze panie podbiegaly krzyczac: "Od 100 lat nie widzialam takiego wozka!" :D :D :D No mowie Wam sensacja! :D
    Mega jestem z niego zadowolona, ale moje corki sa niewozkowe, siedziec i sie wozic nie chcialy nigdy, wiec sie ciesze, ze mnie to nie kosztowalo malej fortuny. Wozek to nie samochod i nie inwestycja na pol zycia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 19:46

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • k878 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, co by nie patrzeć przeciętny Amerykanin to na spacery głównie jeździ autem, chodzi co najwyżej po centrum handlowym, a tam podłoga jak lustro, mikrokola z plastiku wystarcza. Z drugiej strony ja mam wózek amerykański ;) baby jogger.
    A foteliki to tez plaga u nas, widzę w parku dzieci az żal patrzeć. nie powiem, to wygodne, sama stosowałam nie raz jak jechałam do lekarza i parking nie był na miejscu, ale nie na dłuższy spacer!!

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, Racja. Ja też często widuje ludzi na spacerach z fotelikami. Fakt jest to wygodne i jak najbardziej można użyć jak się jedzie do lekarza czy trzeba wyskoczyć po zakupy. Ale na spacery jednak dzieciaczkowi musi być wygodnie.
    Ja mojemu M ciągle tłumacze, bo on twierdzi że to takie wygodne i będzie mógł wozić bo to tylko cyk cyk i juz można iść. Chhba już z 4razy mu tłumaczyłam źlze to jest fotelik i spacery będą w.gondoli albo dłuższe wyjścia. Ale jego jak nie nastrasze że 2 dni nie śpi bo analizuje to nie zrozumie :)

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety ludzie nie patrzą żeby było zdrowo dla malucha tylko przede wszystkim wygodnie dla nich :/ mnie oprócz fotelików w galerii gdzie ludzie spacerują godzinami dobija jak oni wyrozbierani, a te maluchy kisza w kombinezonach, czapeczkach, sweterkach i widać jak to dziecko ledwo oddycha :/

Laurka- ja planuje bugaboo, nie jestem celebryta ale to ogólnie bardzo dobry wózek, tylko ze ja będę chciała używkę w bdb stanie po prostu :p

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Ann.. Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratulacje udanych wizyt! :)

Byłam dziś na krzywej, nie było tak źle :)Ważne, że wyniki dobre i nie muszę martwić się cukrzycą, aż napiję się mojego ulubionego soku :)
    Ostatnio dwa razy z rzędu cukier na czczo wychodził mi 91....przestałam jeść owoce w dużych ilościach i piłam tyko wodę.

A co do chodzenia na spacery w fotelikach, moja koleżanka która zajmuje się rehabilitacją dzieciaków, mówiła żebym tego nie robiła, bo to nie jest dobre dla kręgosłupa maleństwa, taki bobas powinien na płasko leżeć a nie w wymuszonej pozycji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 20:37

Mamadwojki, Mama_Zuzia, magda.g85 lubią tę wiadomość

Miłosz 30.07.2019 cc
    48cm 2700 gram szczęścia 💙
    zem3i09ksajtfi0a.png
  • Ano Koleżanka

Wysłany: 13 maja 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja pierwszy raz nie mogę się doczekać wizyty ;)) mimo ze miałam co dopiero połówkowe ! Pierwszy raz mi się tka wszytko dłuży może dlatego ze dalej mam te spięcia brzucha i chce wiedzieć ze wszytstko ok z szyjka i wogole :)
    Super zdjęcia brzuszków ! Fajnie zobaczyć jak u was te brzuszki rosną ! :) ja zawsze chudzielec
    A teraz tak biustu dobrałam i brzuszka ze jestem + 6 kg ! Ale chyba tylko w tych okolicach mi przybyło :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eeeb105b7466.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 21:10

pola0909, VianEthel2, Mama_Staszka, miczitanka, Ann.., Mama_Zuzia, Pom-pon, Agusia_pia, klopsik, cytrynówka, aannkka, monkle, Mamadwojki, Dori777, Gomerka, Lubieswieczki, marchev, alex0806, Mańka lubią tę wiadomość

0e192c1c16.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ano ślicznie wyglądasz 😊 u mnie brzuszek nie taki zgrabny i mam wrażenie że sporo przez ten tydzień urósł.

Ano lubi tę wiadomość

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ano- piękności, ślicznie się prezentujecie!

Ano lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian oj tam, oj tam, upośledzone szyjki to znowu nie taka rzadkość, z naszego miesiąca pewnie niezłe grono by się nas zebrało.
    Ja na szczęście w tej ciąży z szyjką jeszcze nic, ale przez 2 ostatnie z problemami teraz co skurcze albo kłucie w szyjce to od razu w głowie czarne myśli...

Laurka, super, że wam się z tym wózkiem udało :)
    Też nie mogę patrzyć jak dzieci śpią w takich wózkach. Najgorzej, jak np już widać, że min 6mscy dziecko ma, nogi i wszystko z fotelika wisi, a dziecko leży pogięte i rodzicom to pasuje, bo się właśnie szybko wkłada/wykłada z auta.

Kaska, nie wiadomo.
    Mniej więcej w chwili kiedy przestałam go karmić piersią bardzo wolno rośnie. Na szczepieniu w 19mscu był z centylami 10 i 25, a już na bilansie 2 latka poniżej 3 centyla. I tak jest do dzisiaj.
    Wiem, że dzieci się nie porównuje, ale ja, M i Tosia byliśmy na 4 lata wszyscy 100cm i 15-18kg. Kajetan na bilansie 4 latka 12kg i 93cm :/
    Już byliśmy praktycznie u wszystkich lekarzy, w sobotę u kolejnego, każdy odsyła do kogoś następnego i rozkłada ręce. Jak nawet coś wyjdzie to wszyscy twierdzą, że to nie to.
    Niby każdy rośnie inaczej, może nadgonić, ale już wygląda jakby był 1-2 lata do tyłu w porównaniu do rówieśników.
    Co ja mówię, Basia, 2.5 roku młodsza siostra zaczyna go doganiać :(!

• VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja wzrostowo tez ponizej 3 centyla od zawsze. Nawet w bilansie ze szkoly mam wpisane.

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Okolice Warszawy
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam wrazenie ze mi sie brzuch zatrzymal. Mi kolo 10/12 tc wyskoczyl a teraz jakies dwa trzy tyg ciagle tak samo wrazenie.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark, Znam dziecko u którego stwierdzono alergie, której objawem są wyłącznie niskie przyrosty. Zaczęło się właśnie po odstawieniu. Jak tobuslyszalam to się popukałam, ale skoro lekarz tak powiedział to może akurat ma racje.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark- syn mojej siostry ma 5 lat i ma tylko 115cm a moja Ola mając 3 ma 104. Akurat moja jest wyjątkowo wysoką. Moja siostra była już u kilku lekarzy i każdy mówi że jeszcze się mieści w siatce centylowej. Zrobił pełny wywiad i okazało się że mój szwagier był taki mały jako dziecko i dopiero w szkole wystrzelił nagle. Także chyba to ma podłoże genetyczne też. Ale oczywiście kontrolować trzeba bo czas na podanie hormonu wzrostu jest jakiś tam ściśle określony i to cała procedura z tym jest.

201512131765.png

201909081765.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Udanego dnia dla wszystkich, zaczynam 25 tydzień 😍

Ktoś dzisiaj wizytuje?

kark zakamuflowany na maksa, pola0909, elvira, Ann.., Agusia_pia, Laurka, solniczka lubią tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka 5 lat i TYLKO 115cm?! Myślę, że my wszyscy - ja, M i najstarsza mieliśmy 110cm na 5 lat.
    Mój na 5 lat może 100cm będzie miał jak dobrze pójdzie... 😒😭

My już i robiliśmy w lab badania i u alergologa i w specjalistycznej klinice alergologicznej byliśmy. Wyszła bardzo mocna (4 i 5 klasa) na kurz, ale lekarz mówił, że przy takiej alergii nie ma nawet cienia szansy, że takie objawy by były...

Właśnie teraz robiliśmy hormon wzrostu plus igf-1 i ten igf-1 wyszedł poniżej normy. Prywatny endo powiedział, że wg niego jest ok i mamy jechać do szpitala dziecięcego, jeżeli oni stwierdzą inaczej to chrząstki rosną do 12rż, więc hormon wzrostu można do 8-10rż podać. Ale 180zl za spojrzenie na wynik wziął 👿

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 07:45

• animka899 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark- Boże ten kraj jest koszmarny!!! Za wszystko plac i to nie mało.... No wlasnie najlepiej przy ośrodku który w razie co ma dostęp do tego hormonu bo prywatni to g*** mogą tak na prawdę.

201512131765.png

201909081765.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark zakamuflowany na maksa wrote:
    Animka 5 lat i TYLKO 115cm?! Myślę, że my wszyscy - ja, M i najstarsza mieliśmy 110cm na 5 lat.
    Mój na 5 lat może 100cm będzie miał jak dobrze pójdzie... 😒😭

My już i robiliśmy w lab badania i u alergologa i w specjalistycznej klinice alergologicznej byliśmy. Wyszła bardzo mocna (4 i 5 klasa) na kurz, ale lekarz mówił, że przy takiej alergii nie ma nawet cienia szansy, że takie objawy by były...

Właśnie teraz robiliśmy hormon wzrostu plus igf-1 i ten igf-1 wyszedł poniżej normy. Prywatny endo powiedział, że wg niego jest ok i mamy jechać do szpitala dziecięcego, jeżeli oni stwierdzą inaczej to chrząstki rosną do 12rż, więc hormon wzrostu można do 8-10rż podać. Ale 180zl za spojrzenie na wynik wziął 👿

Kark ja niestety nic nie poradzę bo mój starszak wziął chyba do serca, ze jest z wysokiej rodziny i kończy 6 lat za dwa miesiące i ma w tym momencie 126cm 🙄 ale ogólnie od zawsze był takim dużym chłopcem. W sensie nie grubym, bo wręcz teraz jak go tak wyciągnęło jest chudy jak szczaw, ale widać było zawsze po nim ze bedzie jak dąb.
    A Twój synek od początku był z tych drobnych czy w pewnym momencie po prostu zastopował?
    Czy sa jakieś skutki niepożądane podania tego hormonu wzrostu? I do kiedy chcą go obserwowac?
    Co do cen lekarzy to w ogole mnie to nie dziwi niestety, mój diabetolog który jest świetnym fachowcem i ma trzy specjalizacje krzyczy sobie za każda wizytę 500zl (a gdzie leki 😱😱😱), laryngolog do starszaka 300zl za każda wizytę ( a i tak jezdzimy do Katowic bo tam jest najlepszy fachowiec a mój młody na problemy laryngologiczne miał już trzy operacje z czego jedna mu w Krakowie w szpitalu zepsuli wiec następna była w Katowicach a druga prywatnie u właśnie tego lekarza). Śmieje się do mamy ze najtańszy to chyba z tego wszystkiego ginekolog :/ straszne maja ceny

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przyszło mi dziś zamówienie z h&m, jestem zachwycona jakością tych body kopertowych. Szkoda, ze nie zamówiłam więcej.

A macie jakies doświadczenia z Dolce Sonno?

Mama_Zuzia, pola0909 lubią tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Dziewczyny przyszło mi dziś zamówienie z h&m, jestem zachwycona jakością tych body kopertowych. Szkoda, ze nie zamówiłam więcej.

A macie jakies doświadczenia z Dolce Sonno?

Ja nie znam takiej firmy osobiscie, zaraz spojrzę :)

VianEthel- a Ty jak tam? Po śniadaniu? Wiesz kiedy będą zakładać szew dokładniej?

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mnie polożna wyleczyła. Mówie, że mnie wenflon boli,tam gdzie zatyczka w środku jest trochę krwi a ona do mnie, że nie jest zaczerwienione ani spuchnięte to że mam tylko takie wrażenie, że mnie boli... no cóż, pewnie wie lepiej..

k878 lubi tę wiadomość

Okolice Warszawy
‹‹ 594 595 596 597 598 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ