X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja jeszcze w ciąży na glukozę , obciążeniem nie byłam. Pewnie w środę dostanę skierowanie. Już nie mogę się wizyty doczekać;)
    A dzisiaj byłam pierwszy raz na edukacji u położnej. Takie fajne tematy się szykują że nie będę musiała chyba na szkołę rodzenia chodzić, ewentualnie ćwiczenia;) głównie to co chciałam więc o laktacji i poszczególnych etapach porodu, przygotowaniu do porodu itd. Na te najważniejsze pójdę z mężem. W poniedziałek znowu idę;) dzisiaj miałam o wyprawce dla malucha, takiej podstawowej, więc mogę wam później wrzucić listę z komputera. Do tego dostałam próbki kosmetyków i są ponoć dobre z tej firmy Sylveco dla malucha bo naturalne. Także polecam jeśli macie możliwość chodzić na taką edukację. Później położna do domu przyjeżdża:)
    hejka mozesz napisać co mam być w wyprawce? mnie teraz czeka ta glukoza do wypicia :( ale ponoc mozna sobie kupic w aptece smakowa taka w płynie

• Cyntia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    A ja pierwsze słyszę że najpierw pobierają w celu sprawdzenia. Nie miałam tego robionego w ciąży pierwszej na pewno. Ciekawe jak teraz.
    Ja przy pierwszej ciąży też nie miałam pobieranego z palca dopiero teraz może coś się zmieniło

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy najzwyklejsze łóżeczko ze szczebelkami bez szuflady, sprawdziło nam się super. Także po córce zostaje dla synka.

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wrzucam obiecaną listę od położnej. Oczywiście to takie okrojone minimum, niektóre rzeczy mogą być niepotrzebne, a inne zapewne dodamy :) także wszystko sobie musicie zweryfikować pod swoje potrzeby. Do tego polecała mi kosmetyki naturalne dla malucha, np. Sylveco. Nie znam tej firmy, ale dostałam pakiet próbek, to będę testować :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5832f7239ae6.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aebe3d52c2cf.jpg

Ula_Lbn, Ann.., Cyntia, Karmazynova, Mańka, stayaway, AnnaB. lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • monkle Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula_Lbn - tak, dostaje się na receptę od diabetologa, ewentualnie nawet ginekologa.

Miczitanka - ja mam dla syna drewniane, bez szuflady, bo naczytałam się że pod szufladą będzie się kurz zbierał, że ciężko doczyścić bez przesuwania całego łóżeczka i inne bla bla i... trochę żałuję. O ile może faktycznie byłoby ciężko z czyszczeniem pod spodem póki stało w sypialni, bo tam było ciasno na takie ciągłe przesuwanie, tak teraz bez problemu i nie pogardziłabym szufladą. Co prawda mieszkam w domu, więc mam gdzie trzymać kocyki i pościele, ale do mieszkania to zdecydowanie brałabym z szufladą ;)

A to my dziś z rana :D

d850ff62de745dbcmed.jpg

Ula_Lbn, Laurka, VianEthel2, Cyntia, Karmazynova lubią tę wiadomość

Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
    Bartuś 08.09.2019r, 38t2d, 3430g szczęścia, SN.

12.2016 [*] pamiętam Aniołku.
  • monkle Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miałyście już robioną ankietę w celu wykrycia depresji porodowej? Ponoć jakiś nowwy standard opieki okołoporodowej, trochę mnie wcięło jak kazała mi babka wypełnić ;)
    Co prawda jeszcze bardzo niedopracowana, ale cieszę się że zaczynają ten problem dostrzegać w Polsce.

Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
    Bartuś 08.09.2019r, 38t2d, 3430g szczęścia, SN.

12.2016 [*] pamiętam Aniołku.
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam łóżeczko z szufladą właśnie ze względu na małą sypialnię. Szukałam takiego z krytą szufladą. W poprzednim łóżeczku Drewexa miałam krytą szufladę, ale dykta była wsuwana w wierzch szuflady i jak chciałam wyjąć coś z szuflady to najpierw musiałam wysunąć szufladę, a później jeszcze wysunąć do tyłu tę dyktę i nie było to wygodne, szczególnie jak miałam tylko jedną rękę wolną. Teraz dykta nie jest częścią szuflady tylko jest zamontowana w ramie łóżeczka, ciut nad szufladą i mam nadzieję, że się lepiej sprawdzi. Jest tylko jedna rzecz której nie przemyślałam. Poprzednim razem obok przewijaka na jednym boku miałam organizery plastikowe, które były bardzo wygodne. Teraz też je chciałam w Ikei kupić, ale zdałam sobie sprawę, że boki łóżeczka nie są proste tylko półokrągłe i nie da rady zaczepic organizerów . Chyba będę musiała kupić jakieś materiałowe bo nie mam miejsca na szafkę obok łóżeczka na najpotrzebniejsze rzeczy.

Ja już jestem po ankiecie 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2019, 17:32

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Lenka82 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już po krzywej. U mnie pobierał na czczo z żyły o czekałam ok godz. na wynik. Potem picie glukozy i pomiar po godzinie i po dwóch. Cytryna i inne pomocnik zakazane.

bl9cjw4z4bshjmmh.png

08.2018 - 6tc poronienie chybione
    08.2019 - ur. Joanna (córka)
  • Karola9316 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monkle wrote:
    A miałyście już robioną ankietę w celu wykrycia depresji porodowej? Ponoć jakiś nowwy standard opieki okołoporodowej, trochę mnie wcięło jak kazała mi babka wypełnić ;)
    Co prawda jeszcze bardzo niedopracowana, ale cieszę się że zaczynają ten problem dostrzegać w Polsce.

Ja miałam na samym początku :)

Czekamy na Anię <3

8599dqk389wp0sv2.png
  • marchev Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie ide do szkoly rodzenia. Nie chce mi sie bo to dwa razy w tygodniu !!! Ale nie wiem jak ogarnac polozna zeby do mnie przyszla :)

A mozna chodzic do szkoly rodzenia i "zamowic" sobie taka polozna do domu zaleby przyszla poedukowac troszke ?

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marchev ja chodzę normalnie do przychodni na edukację. Do domu raczej nie przyjdzie, chyba że kobieta musi leżeć w ciąży. Dopiero po porodzie przyjeżdża do ciebie i malucha.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze słyszę o jakiejś ankiecie. A to kto ją daje do wypełnienia?? I co to ma na celu???

201512131765.png

201909081765.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tej listy wyprawkowej, to dwie najbardziej zbedne rzeczy, ktore zakupilam przy pierwszej ciazy to byl termometr do wody i wiaderko do kapieli.
    Naczytalam sie jakie to wiaderko jest dobre dla noworodka, jak mu w nim przyjemnie, bo jest w wodzie zanurzony po szyje i mu cieplutko i ciasniutko calkiem jak w lonie mamy. Tylko kurna jak mozna umyc noworodka w takim wiaderku w ogole? Bo jednej reki potrzebujesz, zeby dziecko w nim trzymac, drugiej, zeby glowke podtrzymywac, bo przeciez noworodek glowki trzymac nie umie, i juz nie masz trzeciej konczyny, zeby dzidziusia umyc. A potem wyjac z tego i jeszcze recznik zlapac! Cos okropnego. Nie polecam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2019, 18:15

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna też odradzała wiaderko. A co do termometru to też uznała, że lepiej na wyczucie rodzica :)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha ha i jeszcze mi sie przypomnialo jak przy pierwszej ciazy sie wszystkiemu tu dziwilam, ze wszystko inne niz w Polsce, zwyczaje i w ogole. I jak zapytalam o te wizyty poloznej w domu po porodzie, to sie usmiali, ze cos takiego, to czasem wysla kogos, jesli np. mama ma 15 lat i guzik wie i mozna miec watpliwosci czy sobie poradzi z opieka, albo jest wiadome, ze jest patologia w domu.

Co kraj to obyczaj LOL

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2019, 18:16

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie ta wizyta położnej to była jakaś głupota totalna. Najpierw pół godziny papierologii na każdy temat. Czerpała się że makler mieszkanie że to że tamto. Na kp nie znała się kompletnie. Gadała takie brednie że mi ręce opadały a na koniec mi tak szarpala tym dzieckiem moim że jej zwróciłam uwagę że już wystarczy. Zastanawiam się właśnie jak tu obejść tym razem.

201512131765.png

201909081765.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez odradzam wszelkie gąbki na których dziecko ma leżeć- jedno wielkie siedlisko bakterii. Jak już ktoś potrzebuje takich pomocników to tylko plastikowe, choć najlepiej na spod dać tetrę żeby się dzidziuś nie ślizgał i na brzuszek ciepła zamoczoną tetrę po prostu i tak kapać malucha :)

Cyntia, Aster4n, Karmazynova, Karmazynova lubią tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Mama_Staszka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swojego Stasia przez prawie 7 miesięcy kąpałam w umywalce. Przewijakiem pokapielowym była pralka. Zakup wanienki że stojakiem to u nas totalny niewypał. Sprzedaliśmy po 3 myciach. jak już umiał siedzieć to myliśmy pod prysznicem

• animka899 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz nawet przewijaka nie będe przywozić ze wsi bo nie mam go gdzie dać, będe przewijać na dużym łóżku naszym.

Laurka lubi tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • Mama_Staszka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niewypałem był też organizer z materiału przy łóżeczku. Pieluchy i ewentualny krem (my używaliśmy w sumie jedynie maść linomag) trzymałam w drewnianym pudełku obok przewijaka. Przewijak był zrobiony z płyty MDF położonej i zablokowanej na łóżeczku. Na tej płycie mieliśmy położony ten gąbkowy tradycyjny przewijak.
    Łóżeczko mieliśmy drewniane ze szczebelkami i szuflada. Ale przez pierwsze ok 5muesudcy spał u nas przy łóżku w kołysce.

‹‹ 627 628 629 630 631 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ