Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Laurka wrote:Wyglada na to, ze zaczynaja mi stopy puchnac. Swietnie po prostu
Ja w niedzielę po obiedzie u rodziców miałam tak spuchniete nogi, że nie bylam w stanie założyć butów. Jak tylko przyjechaliśmy do domu, poszłam polać stopy zimną wodą i trochę mi opuchlizna zeszła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 07:30
Miłosz 30.07.2019 cc
48cm 2700 gram szczęścia 💙
-
Hej dziewczyny witam się i ja dzisiaj, niestety dołączam do klubu puchnących nóg
dodatkowo w nocy zaczęły mnie pobolewać nogi pod kolanami. A przed nami całe lato to dopiero będzie. Przyznam, ze tym tyg u mnie 26tc bardzo wybiło mi brzuszek do przodu, jak patrzę na niektóre z was kruszynki to ja wielorybek się robię haha. A przeczytałam ostatnio na necie żeby wyobrazić sobie jaki duży możemy mieć max brzusio i dodać do tego 10cm to taki będzie na koniec ciąży i się przeraziłam, bo stwierdziłam że ja na koniec nie dosięgnę pępka i się nie obejmę haha
taki miałam wesoły poranek
kciuki za wizytujace dzisiaj i miłego dnia
-
Mama_Zuzia bierzesz leki przy takim tsh? przecież norma w 2 trym to 2,5 w 3 3,0. Ja miałam 2 w pierwszym i nic nie brałam aż się boję w takim razie co jest teraz a od tego czasu nie robiłam tsh. Może powinnam bo ostatnio waga bardzo skoczyła do góry w krótkim czasie, ale może to normalne nie wiem.
Trochę mnie to przeraża, ile u was na plusie?
Póki co tylko krzywą, morfologię, mocz, dedimery, próby wątrobowe, lds i coś tam jeszcze. Z tego co już mam wyniki to bez szału, morfologia 11,2 (11,5-15,5) czerwone 3,2 (3,9-5,4) hematokryt 32 (36-47) d-dimery 900 (<500) aspat 35 (<32) alat (<36). Czekam na resztę i aż się bojęWyników krzywej też jeszcze nie mam.
pola0909 ja też mam duży brzuszek i w ogóle już dość spora się zrobiłam, i jak tak będzie dalej szybko szło to masakra.
Laurka, agjot1979 i Ann..ja też zauważałam że puchną mi nogi od kolan w dół i palce u rąk. Też mi się wydaje że to wcześnie. Najgorzej jak się zrobią upały.
Jeszcze jedno, dziewczyny czy któraś z Was cierpi na alergię. Ja mam dużą na drzewa, gigantyczną na trawy i zboża. Pierwszy rok bez leków, już jest kiepsko, a boję się co będzie dalej. Katar, oczy i strasznie mnie dusi już.
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
Witam się i ja
wczoraj o 7:45 nie pobrali mi krwi na krzywa, bo było za późno, a dziś o 7:40 pobrali i było ok, tylko dlatego, że przede mną były 3 osoby, też na krzywą. I tak właśnie wygląda nasza służba zdrowia. A tak poza tym to bałam się tego badania, a tu pikuś. Miałam smak pomarańczowy i wypiłam bez problemu, myślę, że druga taka tubkę też dałabym radę 😂 może dlatego, że po prostu lubię słodkie.
Lenka- ja też miałam delikatnie w pierwszym trym zawyżone TSH, zeschizowałam przez to okropnie. Ale lekarz mnie uspokoił, że jeśli zawsze tsh było w normie to się nie martwić, ale potem i tak kilka razy powtórzyłam badanie dla samej siebie.
Dziewczyny, które teraz spodziewają się drugiego lub kolejnego dziecka- fajnie, że już macie jakieś doświadczenie, ja jestem totalnie zielona we wszystkim, pewnie będę kupowała wszystko "na wszelki wypadek", a później będę, żałować. -
Witam się po paru dniach migreny i w ostatnim tygodniu 2 trymestru
Mi na szczęście nic nie puchnie, chociaż tyle przy tych bólach głowy, już tyle życia mi zmarnowaly...
Siedzę na krzywej, jeszcze kuupa czasu. Byłam tak spragniona, że szybko wypiłam, choć teraz mi trochę niedobrze
Co do wanienki to jak mała zaczęła trzymać stabilnie głowę to kapala się już w dużej wannie, czyli dość szybko. Wody było na tyle, by mogła się swobodnie położyć.
Przewijak używałam 2 lata, leżał na komodzie, wygodne dla kręgosłupa i zaraz po porodzie, gdy nie mogłam siedzieć wcale.
Aster4n lubi tę wiadomość
-
Pola- ja tez zauważyłam ze mi wybija brzuszek z dnia na dzień także zaraz dołączę do klubu wielorybów spokojna głowa
Lenka- tak, miałam to konsultowane i z dwoma ginekologami i 2endo- normy są, ale optymalnym stanem dla dziecka zwłaszcza jest podobno taki stan jak tsh mamy w okolicach 1,5. Teraz już podobno na tym etapie nie jest to aż tak ważne jak wcześniej, bo dzieciaczki maja swoje tarczyce, ale tak mi to endo i ginekolodzy tłumaczyli. Co lekarz to opinia jak widzę. Ja nie mam dużej dawki euthyroxu i mam monitorowane tsh i ft4 co miesiąc
Stayaway- no to super ze gładko poszło! U mnie było słabo na początku ale potem już spoko
Arashe- współczuje tych boli głowy, mnie na szczęście odpukać ostatnio omijają. Ty to pierwsza będziesz tulić maleństwo ❤️
Dzień dobry!dzisiaj mam zamiar dużo polegiwać, potem idę na paznokcie. Niestety brzuch mi zaczął ciążyć momentami i muszę trochę odpuścić takiego biegania i załatwiania wszystkiego na codzień i kupić magnez. Wczoraj poratowalam się no spa bo mimo ze nie robiłam niczego ciężkiego to w pewnym momencie mi brzuch twardnial. Być może młoda tak się tez ułożyła swoją droga. W czwartek mam wizytę, jeszcze dwa dni 😱
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 08:31
-
Ja na szczęście ani w pierwszej ciąży ani teraz póki co nie puchne. Ale dziewczyny postarajcie się jak najwięcej pić wody. Bo opuchlizna to też oznaka odwodnienia.
Stayaway- w czasach gdzie wszystko od ręki dostaniesz o każdej porze dnia i nocy to na prawdę nie ma sensu kupować na wszelki wypadek;) szkoda kasy kochana;) -
Lenka- przeraża Cię waga czy coś innego bo nie zrozumiałam ?
Ja miałam duży atak astmy oskrzelowej w pierwszej ciąży z synem, tak mocna ze dostałam sterydy których w ciąży zazwyczaj się nie używa ale była obawa ze dziecko będzie niedotlenione jak ja mam taki mocny rzut. Póki co na szczęście w tej ciąży nie mam mocnej alergii, ale to pewnie spowodowane tez pogoda która jest łaskawa dla alergikowWiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 08:35
Lenka82 lubi tę wiadomość
-
Lenka, krowa, pokrzywa, burak i działaj
U mnie morfo nieco lepiej i nie dotarłam jeszcze do apteki ale mam w planie tabletki z buraka.
Monkle, a nie próbowałaś go czyms zająć w tej wannie? Ja daje 2-3 elementy plastikowej wieży i siedzi i przelewa, rozlewa. Tragedia ze już koniec zabawy.
Ja tez Endo co miesiąc. TSH 1,5 i podwyższenie dawki. Teraz już biorę 4x175, 3x150. Masakra.Lenka82 lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Mama_Zuzia waga też, a głównie jej szybki przyrost w bardzo krótkim czasie, ale bardziej to że faktycznie ostatnio tsh choć w normie wysokie, a to było robione ok 3 miesiące temu, do tej pory nie powtarzane i to mnie martwi. Dodatkowo fakt, pozostałych wyników badań które też nie są rewelacyjne. Wszędzie tylko L i H czyli ponad lub poniżej normy jak napisałam (normy w nawiasach).
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
Dzień dobry czy ktoś wizytuje dziś oprócz mnie?
trzymajcie kciuki o 13, ja miałam wanienke że stelażem, teraz moja 2,5 nadal w niej się kąpię bo nie mamy wanny tylko prysznic heeh ale wiadomo na ziemi wanienka, i tak jak niektóre z Was przewija postawiony na łóżeczku sprawdzał się super potem przeszłam na łóżko
odezwę się po wizycie 😚
-
Lenka82 wrote:Mama_Zuzia waga też, a głównie jej szybki przyrost w bardzo krótkim czasie, ale bardziej to że faktycznie ostatnio tsh choć w normie wysokie, a to było robione ok 3 miesiące temu, do tej pory nie powtarzane i to mnie martwi. Dodatkowo fakt, pozostałych wyników badań które też nie są rewelacyjne. Wszędzie tylko L i H czyli ponad lub poniżej normy jak napisałam (normy w nawiasach).
Niewykluczone ze zbierasz wodę kochana tak jak dziewczyny piszą. Ale nie ma tez się co okłamywać teraz będziemy zbierać kilogramy, ale to niekoniecznie tłuszcz, a właśnie woda, waga dziecka, łożysko rośnie, piersi, krąży w nas więcej krwi, to wszystko ma wpływ.
Ja bym zrobiła kontrolnie tsh na Twoim miejscu- nie jest to drogie badanie, a ma jednak duże znaczenie i z tego co wiem większość ginekologów przepisuje je czesciej niż raz na tRY miesiące. Badaniami Twoimi bym się nie martwiła aż tak mocno, normy w ciąży są inne niż bez niej, a laboratoria tego nie uwzględniają. Odchylenia masz niewielkie, jedz buraki, szpinak, jakby Ci bardziej zleciała Hemo to tabletki tardyferon na receptę moze Ci lekarz wypisać- szybko podbije Ci żelazo. Ja tez mam przy wynikach strzałki w dol i w górę ale tym kompletnie nie ma się co przejmować jeżeli to jest kwestia odchyleń o pare jednostek na plus lub na minus, zawsze tak jest w ciąży. Jedynie co to Zmartwiły by mnie D-dimery, one są znacznie przekroczone i je na pewno bym skonsultowała z lekarzemLenka82 lubi tę wiadomość
-
Hej. Ja mialam krzywa robiona z synem w ciazy. Nie badali mi cukru z palca tylko normalnie z zyly na czczo potem wypilam glukoze i po godz i po dwoch pobranie. Mialam pol kubka wody do wypicia tylko i mialam siedziec na lorytarzu. W pt ide na krzywa znowu. Oby wyszla ok.
Co do puchniecia ja juz zauwazylam jak bylo goraco w nd i pon ze nogi sie zaczynaja juz robic wieksze i stopy. W poprzedniej ciazy pod koniec doslownie w dwa tyg to puchlam starsznie mimo ze pilam duzo wody. Po cc w szpitalu tez nogi mialam mocno spuchniete ale jak wrocilam do domu ( cc w sob w srode bylam w domu) to juz w sobote zobaczylam kostki
Ja uzywalam wanienki ze stelazem i odplywem bylo to wygodne bo nie musialam wylewac wody wanienka tylko wiaderkiem a ze mam mala lazienke to syn kapal sie w pokoju. -
AmyLee44 wrote:Dzień dobry czy ktoś wizytuje dziś oprócz mnie?
trzymajcie kciuki o 13, ja miałam wanienke że stelażem, teraz moja 2,5 nadal w niej się kąpię bo nie mamy wanny tylko prysznic heeh ale wiadomo na ziemi wanienka, i tak jak niektóre z Was przewija postawiony na łóżeczku sprawdzał się super potem przeszłam na łóżko
odezwę się po wizycie 😚
Oczywiście kciuki zaciśnięte mocno i melduj nam zaraz po wizycie co słychać u maluszka ❤️
AmyLee44 lubi tę wiadomość
-
Współczuję tego puchnięcia dziewczyny. Ja zawsze miałam z tym problem w lecie. Teraz na razie spokój, może to kwestia heparyny? Sama nie wiem. Muszę się wybrać na zakupy, kupić sobie jakieś klapki na lato bez zapoznania, bo jeszcze trochę i będzie źle buty ubierać
U mnie dzisiaj lenistwo, pewnie coś poszyję znowuA jutro na 17 wizyta
Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące dzisiajLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Agusia- u mnie badanie krzywej wyglądało dokładnie tak samo: 1 pobranie na czczo, wypicie glukozy, po 1h drugie kłucie i kolejne po 2h.
Ogólnie to na początku trochę przechwalilam, jednak jest mi trochę niedobrze i wszystko mi strasznie śmierdzi.
AmyLee- kciuki zaciśnięte, pochwal się później co słychać u Maluszka :*
A jutro ze mną ktoś wizytuje? Ja o 15AmyLee44 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Ja wczoraj miałam wizytę. Wszystko dobrze
Młody duży i tak jak myślałam obrócił się plecami dlatego mniej kopie w brzuch a jest ułożony tak że nogi ma mocno w dole więc ruchy czuję dość nisko
Ogólnie szyjka długa zamknięta ponad 5cm. Plamienia prawdopodobnie z tych moich polipow nieszczesnych i guzkow. Ale wszystko rozwija się dobrze
Dostałam standardowe skierowanie na moc z i morfologie plus nasza słynna krzywa
Także za tydzień czy dwa się wybiorę
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d987fe83f588.jpg
Jeśli chodzi o przewijak to u nas na pewno będzie, nie wyobrażam sobie w nocy wstawać i na łóżku przebierać i pół chaty budzić, albo zmieniać pościel jak mi osiusia. Pamiętam jak moja bratowa walczyła że jest jej niepotrzebny a wytrzymała może 2-3dni i zamówiła przewijak na łóżeczko. Także u nas na pewno będzie. Wanienka ze stojakiem tak samo bo ja jestem leniem i nie lubię się schylac. A chce żeby to była przyjemna i wygodna czynność a nie będziemy na podłodze obydwoje przygarbieni. Gabeczki do wanienki nie kupuje, wydaje mi się zbędne i tak dzieciaczki będziemy kąpać razem więc jedno będzie trzymało. A gabke do mycia jedna na początek kupię. Nie lubię ogólnie stosować bo właśnie są niechigieniczne ale te pierwsze dni myślę że nam się przydaPóźniej będzie już kampanie bez. Termometr kupiłam bo kompletnie nie znam się jaka woda dla noworodka. Są to tak tanie rzeczy ze na pewno kilka razy mi pomoże a później już sama będę umiała sprawdzić więc nie szkoda mi tych 6zl.Ale wiadomo tak myślę teraz a czas zweryfikuje
na razie na pewno będę inwestować w to co mi ułatwi życie
Mamusie które mają już jakieś pociechy na pewno mają doświadczenie i wiecie co i jak powinno wyglądać. Ja tam wolę się wspomóc. Przy drugiej dzidzi na pewno takie rzeczy jak termometr do wody będą zbędne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 09:42
magda.g85, k878, AmyLee44, Cyntia, kark zakamuflowany na maksa, Ula_Lbn, Ann.., Kaska, pola0909, Mańka lubią tę wiadomość