X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ogólnie witam się :)
    gniliśmy z psem prawie do 11 w łóżku. Masakra, chyba wraca mi senność z pierwszego trymestru.

Teraz jeszcze polegujemy po śniadaniu, a później mam w planach skoczyć do biblioteki.

Co do szyjek to jeszcze wtrącę, że problemy mają swoje podłoże np we wcześniejszym zabiegu łyżeczkowania (ja miałam), a że teraz tyle się o tym słyszy wynika z powszechnej dostępności USG. Bez aparatury żaden lekarz by u mnie przy badaniu ręcznym nie stwierdził zmiany o 3 mm.

Czy rozpoczęty 23 tc to już 6 miesiąc czy za tydzień dopiero? :)
    Miłego dnia!

Mama_Zuzia, Mańka lubią tę wiadomość

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon- to dzisiaj! Gratulacje dla Ciebie i chłopców :* 6 miesiąc rozpoczęty!

Pom-pon lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axie92 ja takie cos mialam w ciazy z synem w 20tc. Tel do gina obstawiona od razu luteina do 34 czy 35tc nie pamietam juz dokladnie. Takze ja bym nie odstawiala. Dobrze, ze byla przy mnie mama polozna. Wzielam paracetamol i kazala mi sie polozyc i zasnac jak dam rade. W szpitalu na taki bol dostaje sie dozylnie paracetamol i no spe. Jakby nie przechodzilo lub sie nasilalo to koniecznie szpital.

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wlasnie zobaczylam na skierowaniu ze mi nie napisala morfologii :/ ciekawe czy bez skierowania sama moge sobie zrobic bo ciekawa jestem jak moja hemoglobina.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • miczitanka Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Aż mnie ciary przechodzą jak czytam o tych szyjkach... u mnie na połówkowych lekarka stwierdziła, ze jest piekna, długa i zamknięta i kamień z serca, ale przecież co tydzien jej nie badam...mam wizyty jak większość z Was co 4 tyg. wiec to też długi okres czasu, ale obserwuję siebie, choć wiem, ze może nie być zadnych objawów.
    Ale póki co, mam inne zmartwienie na głowie wiec szyjką sie nie nakręcam - od kilku tygodni biodra na przemian mnie bolą, do tego stopnia, że wczoraj ryczałam jak bóbr, bo nie mogłam już iść, ledwo sie położyłam, nie mówiąc już o przekręcaniu się na bok, poleżałam i myślałam, ze jest lepiej...niestety myliłam się, od rana to samo;/
    Mam wizytę 11 czerwca u ortopedy, ciekawa jestem co powie.

Vian, dobrze, że już jesteś w domu, zawsze to co innego niż szpital...Oszczędzaj sie!
    A propos ruchów, mój bedzie chyba niezłym wiercipiętą, bo czuje go od 17 tyg. każdego dnia o kazdej porze, zwłaszcza w nocy i wczesnym rankiem i to zazwyczaj pod moją reką, tatuś przykłada rękę i cisza na pokładzie! ;D

Zakochałam się w kimś, kogo jeszcze nie spotkałam ... Mikołaj:)
    88c5skjoy7r3oxfc.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Igia- ja mam sprawdzana szyjkę co 4tyg na fotelu bardzo dokładnie+ usg.
    Do tej pory była zawsze po 4,5cm długa i zamknięta

Kaska- o masakra, a to sami Ci powiedzieli na tej infolinii? Jaki miałaś adres na zwolnieniu?

Dzwoniłam tam w innej sprawie. Chciałam zapytać, czy doszły dokumenty że zwolnienia od mojej księgowej, a babka na to, że list do mnie wysłali i czekają na wyjaśnienie, że mam się zjawić na kontroli. Mówię jej, że mam zwolnienie leżące i nie mogę chodzić. Kontrolę miałam w poprzednim mieszkaniu, które sprzedaliśmy. Obecnie mieszkam u teściów. Do pracodawcy zgłaszałam to 24.04, czyli miesiąc temu :/

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    A ja wlasnie zobaczylam na skierowaniu ze mi nie napisala morfologii :/ ciekawe czy bez skierowania sama moge sobie zrobic bo ciekawa jestem jak moja hemoglobina.
    Możesz, tylko będzie to badanie płatne :)

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .sylwus++. wrote:
    Cześć dziewczyny, dawno się nie odzywałam,bo u mnie nie jest lekko, ale skoro zaczął się temat szyjki to też Wam powiem, że mam ten sam problem i w poniedziałek założono mi szew. Niby szyjka była jeszcze 3 cm, ale tak jak u niektorych z Was miekka i rozwarcie jak to okreslili "na opuszek". Wcześniej bardzo dlugi czas lezalam przez krwiaka, a potem zaczęły sie skurcze i twardnienia brzucha.
    Ciesz się kobietko, że podjęli takie decyzje. Ze szwem szyjka wytrzyma i dolezysz do tego 37 :) a teraz już nie ma skurczy?

Karmazynova lubi tę wiadomość

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska- masz jakieś potwierdzenie ze zglaszalas to pracodawcy, np e-mail?
    I jaki miałaś adres wypisany na zwolnieniu od lekarza?

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • .sylwus++. Znajoma

Wysłany: 22 maja 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz i ordynator razem podjęli taka decyzje, że trzeba ta szyjke zabezpieczyć. W dniu zabiegu i wczoraj brzuch twardniał. Dziś narazie nie i jeśli będzie ok to jutro wyjdę do domu. Sama nie wiem czy można było jeszcze z tym szwem poczekać, ale sytuacja mogła się pogorszyć.

• Kaska Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Kaska- masz jakieś potwierdzenie ze zglaszalas to pracodawcy, np e-mail?
    I jaki miałaś adres wypisany na zwolnieniu od lekarza?
    No niestety nie mam :/ i do tego lekarz też wpisał stary. Dzwoniłam do księgowej i ma niby to wyjaśniać i w razie czego pisać wyjaśnienie, że nowy adres zamieszkania maial być od kwietnia. Napisałam wyjaśnienie, że mieszkanie jest sprzedane i że jestem pod takim i takim adresem i że pracodawca miał zgłosić... Mam nadzieję, że będzie ok i że nie zabiorą mi wypłaty... Nawet tego listu nie dostałam bo po prostu już dawno tam nie mieszkam :/

Przynajmniej czymś się zajęłam, bo do 17 to ja zglupieje przed tą wizytą :/

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .sylwus++. wrote:
    Mój lekarz i ordynator razem podjęli taka decyzje, że trzeba ta szyjke zabezpieczyć. W dniu zabiegu i wczoraj brzuch twardniał. Dziś narazie nie i jeśli będzie ok to jutro wyjdę do domu. Sama nie wiem czy można było jeszcze z tym szwem poczekać, ale sytuacja mogła się pogorszyć.
    Nie można było, bo szew zakłada się do któregoś tygodnia. Lekarz wiedział co robi, będzie dobrze!:)

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwus- na pewno lekarze podjęli dobra decyzje w odpowiednim czasie, teraz wypoczywaj i będzie już tylko dobrze :*

Kaska- kurcze, szkoda.. oby szybko się wyjaśniło, a następnym razem pilnuj lekarza (niech da Ci potwierdzenie zwolnienia na którym wszystko masz co wypisał), bo ZUS lubi się do takich spraw przyczepić :/

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian mnie mój przez 5 dni z rzędu kopał od 23 wieczorem przez całą noc i nagle przestał. upodobał sobie teraz godziny poranne :D na dodatek tak w dole kopie, że mam wrażenie, że zaraz wyjdzie. poobserwuj. ja wczoraj na wizycie pytałam się lekarza czy w dalszym ciągu ruchy mogą być nieregularne przez najbliższe tygodnie-odpowiedział z pełną stanowczością, że tak

zem3i09k945lhtw9.png
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lgia1 wrote:
    Dziewczyny a czy Wy na każdej wizycie teraz macie badaną szyjkę? Ja w ciąży po 12 tygodniu miałam właściwie tylko raz badanie na IP i od tej pory badanie tylko przez powłoki brzuszne. Generalnie chodzę do b. dobrego specjalisty i mam do niego pełne zaufanie, na wizycie mówi mi, że macica jest wysoko, dokładnie bada dziecko, ale po informacjach ile z nas ma problem z szyjką zaczynam się martwić.

W przyszły wtorek mam wizytę i na pewno się o to dopytam, ale jestem ciekawa czy przez usg brzuszne lekarz też może wyłapać jakieś nieprawidłowości.
    Igia ja mam badaną na każdej wizycie - usg dopochwowo i dodatkowo badanie na fotelu. tylko, że u mnie brzuch mi twardniał od 12tc i bardzo wyraźnie to zasygnalizowałam lekarzowi. chyba zobaczył, że się wystraszyłam

zem3i09k945lhtw9.png
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny bardzo współczuję z powodu szyjek i wszelakich bólów. Trzymam kciuki, żeby wszystko dobrze się skończyło.

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Pom-pon- to dzisiaj! Gratulacje dla Ciebie i chłopców :* 6 miesiąc rozpoczęty!

dziękuję :)
    Mama- Zuzia (to Twoje imię?) jestes zawsze bardzo miła, z Twoich postów wynika, że w realu na pewno bym Cię polubiła ;)

Mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wspomnę, ale miałam kiedyś psa Zuzię i była kochana, zawsze z łezką w oku ją wspominam :)

Sylwus, bardzo dobrze, że Cię zabezpieczyli, zawsze to jakaś pomoc dla Twojego organizmu.

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon wrote:
    dziękuję :)
    Mama- Zuzia (to Twoje imię?) jestes zawsze bardzo miła, z Twoich postów wynika, że w realu na pewno bym Cię polubiła ;)

Mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wspomnę, ale miałam kiedyś psa Zuzię i była kochana, zawsze z łezką w oku ją wspominam :)

Sylwus, bardzo dobrze, że Cię zabezpieczyli, zawsze to jakaś pomoc dla Twojego organizmu.

Haha tak to moje imię :) dziękuje kochana, potrafię być tez niemiła ale nie widzę tutaj póki co powodów do tego bo mamy fajne towarzystwo na forum :D

Mańka lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na każdej wizycie mam badanie na fotelu i wtedy sprawdza stan szyjki. Mówiła że dopochwowo się sprawdza tylko jak w badaniu na fotelu budzi coś wątpliwości.

201512131765.png

201909081765.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka dzisiaj rozciąga myśli od oczekiwania na wizytę i wzięła się znowu za szycie ;) drugi rożek zrobiony, na trochę cieplejsze dni bo z miękkim velvetem ;)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/85555c00d141.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 12:45

Ula_Lbn, Mama_Zuzia, Pom-pon, kark zakamuflowany na maksa, Laurka, pola0909, Jusi 28, Lubieswieczki, Ann.., lgia1 lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
‹‹ 636 637 638 639 640 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ