X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stayaway wrote:
    Manka pochwal się zdobyczami 😍 ja też uwielbiam pepco, a na to jak szybko Maluchy na początku rosną to nie ma co wydawać fortuny na ciuszki :) z resztą tam na prawdę są ładne ubranka, z jakością w większości przypadków też jest ok.
    Przez ten mój "cukier na granicy" przerzucilam się tylko na picie wody, jeeeju jak ją jej nie cierpię. W domu zawsze mamy z mężem zielona herbate z liptona (na zimno), bo uwielbiamy. Próbuje ratować smak duża ilością cytryny i mięty :)
    Ja też czarna od dawna, nie wiedziałam, że to od żelaza bo też tylko tyle co w suplemencie ciążowym. A od 3 dni biorę dodatkowo 80g w tabletkach przez słaba morfologie. Najbardziej boję się chyba wlasnie zaparć, bo już przed suplementacja miałam problemy.

A jakie miałaś wyniki??

Dziewczyny ja wszystko rozumiem, kolor może być różny po żelazie, zielony ciemny i czarny i zatwardzenie. Tylko z rozwolnieniem się nigdy nie spotkałam :O serio?

Chorowitkom życzę zdrówka! :)

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • łania Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przyjmuję Sorbifer na noc od prawie 2 miesiący i kilka razy zdarzyły mi się rano biegunki, jednorazowe. Ogólnie te żelazo bardzo dobrze toleruję.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz czwarty dzien debatuje czy dzwonic do gina, bo mnie podbrzusze boli non-stop. Napiete jest ciagle. Najgorzej przy zmianie pozycji z siedzacej do stojacej. Nigdy czegos takiego nie mialam. Ale to nie skurcze zadne, bo nie jest tak, ze sie napina i puszcza. Tylko, ze wiem co mi powiedza: jak mi sie wody nie sacza, nie ma plamien lub krwawienia to nic. Ale moze wlasnie tez powinnam magnez zaczac brac?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka a na prywatnych wizytach tez taloe podejscie maja? Bo to chyba nie jest normalne zeby non stop byl brzuch napiety i do tego bolesny...

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • Mama_Staszka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, myślę że magnez by ci pomógł. Ja mam taki napięty brzuch jak mam bardziej stresowe dni. Wtedy jak balon.

• Laurka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian nienormalne tez nie musi byc. Nie mam skurczy. Na USG, ktore mialam ile? 10 dni temu, mala byla glowka w dol ulozona. Moze sobie upodobala taka pozycje i mi napiera na pecherz? Bo bol jest ponizej pepka na samym srodku. Nic innego sie nie dzieje.

Mama Staszka powiedzieli mi, zeby najpierw wziac tylenol (panadol) i zobaczyc czy przejdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 17:26

łania lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka magnez na pewno nie zaszkodzi. Moze uciska Ci na cos przy zmianie pozycji?
    Myslalam, ze Was nie nadrobie. U nas na pampersy masakryczne uczulenie, na dady tez. Uzywalismy lidlowych, ktore pozniej cos sie popsuly i niezmiennie fit&fun badydream z rossmanna. Zamiast chusteczek dosc dlugo wacikow z woda uzywalam, a teraz od dluzszego czasu takie z wiewiorka babydream bardzo je lubie. A i u nas pampersy tylko na wyjscie i na noc. Na dzien na wielorazowkach byl, teraz w majteczkach chodzi.
    Ja sie bardzo ciesze, ze jest taka pogoda. Na spacer udaje nam sie wychodzic jak akurat nie pada. W niedziele bylo bardzo goraco i przelezalam prawie caly dzien, bo tak sie czulam.
    Ja mam maly biust, ale chyba zaakceptowalam to bo w szpitalu i przez pierwsze miesiace chodzilam bez stanika, dopiero na wiosne kupilam. Do karmienia tez w domu wolalam pizame, ale do szpitala koszula lepsza.

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki testu glukozy
    84/
    164 -norma do 180
    145- norma do 153
    rewelacji nie ma ale do norm granicznych wg podabych pod badaniem w labo mi jeszcze zostalo wiec cukrzycy chyba nie ma. Z synem mialam 84/126/110.
    Jedno mnie zastanawia bo mi dzis rozrobila ta glukoze w takiej duzej szklance :/ a pamietam z synem mialam w takim malym kubku moze to mialo wplyw?? Nie wiem. Ketonow w moczu nie ma. Hemoglobina lekko w dol ale nadal wysoka bo 14

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 19:30

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Agucha90s Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam.na kontrolnej wizycie na pakiet medyczny bo tyle przypadków z szyjkami że i mnie zaczęło kloc w pochwie do tego ból posbrzusze a wizytę u swojego mam dopiero za półtora tygod ia to chyba bym zwariował ale szyjka ładna 3.72cm zamknięta i młody ułożony na Supermana i dlatego latam do wc co 5 min...

8599skjo9dvue7er.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martwi mnie ten wynik po 120 min bo jak jest powyzej 140 to mam nie prawidlowa tolerancje na glukoze. Nie wiem co to oznacza i czy to oznacza ze mam cukrzyce?? Za dwa tyg wizyta ja osiwieje :(

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie to jest nie do pojecia, ze w Polsce daje sie pacjentom do reki wyniki bez zadnego komentarza i zaraz nastepuje ich interpretacja z kolezanka, mama, sasiadka, siostra szwagra oraz szeroko pojetym Internetem. I zachodznie w glowe i stres, "bo wizyta dopiero za 3 dni". U mnie wyniki badan sa podawane na kolejnej wizycie, a jesli cos jest nie tak do tego stopnia, ze jest powod, zeby sie martwic, to wtedy dzwonia do pacjenta i wizyta moze nastapic szybciej niz byla planowo ustalona.

Mańka, Snow White lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Ano Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2019, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) trochę z islam po ostatnim wizytowaniu ale trcoche się działo !
    Nie będę się bardzo zagłębiać ale w każdym razie widzę ze u was tez te brzuchy twardnieją
    Ja miałam takie skurcze o których informowałam lekarza skurcze takie bezbolesne twardnienie raczej takie
    Napinanie brzucha aż go tak stawiało dostałam magnez magnez i magnez ... trochę skontrolowałam mojego lekarza i wogole zmieniłam prowadzącego lekarza ale to już nie będę opisywać w każdym razie najważniejsze jest to ze w ciągu półtora tygodnia
    Szyjka skróciła mi się z 4,8 na 3,8 !!! Krótka jezcZr nie jest ale trochę spanikowałam
    Dostałam luteinę na szyjkę i spasmoline na skurcze no i magnez z tym ze zaczęłam brać pierwszego dnia wszytko oprócz spasmoliny bo jej się trochę przestraszyłam i zaczęłam się oszczędzać i dużo leżałam i w dwa dni te skurcze w dużej mierze ustąpiły wiec nie biorę spasmoliny wogole , wole się oszczędzać . A szyjka od tygodnia stoi na 3,8 także mam nadzieje ze wszytko będzie już dobrze !
    W każdym razie to twardnienie miałam już od dawna i teraz jak się więcej oszczędzam to na prawdę mi ustępuje i nie pojawia się tak często . Nie wiem na ile ma to wpływ na moja szyjkę no ale jak teraz stoi w miejscu i mamy to kontrolować to chyba jest ok :)

0e192c1c16.png
  • Ano Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na poprawę czarnego humoru szyjkowego 😜 narobiłam w tygodniu zakupów przez internet dla dzidziusia :) totalnie przesadziłam a pare paczek JeszcE nie doszło za niedługo się nie zmieścimy w sypialni heheh :) a dla siebie na brzuszek kupiłam 4 pary spodni z hm uwielbiam :) białe to już drugie które tam kupiłam :) mega wygodne ! :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f16e7fdc3e40.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b50a907673f5.jpg

alex0806, Mama_Zuzia, pola0909, monkle, Ann.., Ula_Lbn, Aster4n, Kaska, Mańka, AnnaB. lubią tę wiadomość

0e192c1c16.png
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Dla mnie to jest nie do pojecia, ze w Polsce daje sie pacjentom do reki wyniki bez zadnego komentarza i zaraz nastepuje ich interpretacja z kolezanka, mama, sasiadka, siostra szwagra oraz szeroko pojetym Internetem. I zachodznie w glowe i stres, "bo wizyta dopiero za 3 dni". U mnie wyniki badan sa podawane na kolejnej wizycie, a jesli cos jest nie tak do tego stopnia, ze jest powod, zeby sie martwic, to wtedy dzwonia do pacjenta i wizyta moze nastapic szybciej niz byla planowo ustalona.
    u mnie w szpitalu jest tak jak u Ciebie, wpisuja do karty ciazy bezposrrednio przed wizyta co wazniejsze, a na reszte patrzy lekarz

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie juz maz opierniczyl zebym nie czytala internetu tylko czekala na wizyte. A ze norma leciutko przekroczona to mam nie panikowac

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:

Ja nawet jak dostaje skierowanie, to nigdy nie idę od razu robić tych badań tylko zawsze tak z dwa max trzy dni przed wizytą. Wtedy blisko do wiYty w razie czego i się nie martwię 2 tygodni. Także lepiej przeczekać.

Agucha90s lubi tę wiadomość

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki ja tez zawsze tak robilam ale teraz po prostu mialam z kim.malego zostawic na tam dlugo (maz w trasie) a potem mialabym problem. Ja sie nie bede stresowac. Wyniki sa wysokie ale w normie wiec nie ma co panikowac. Ogranicze slodycze i bedzie git. Na zdrowie mi wyjdzie.
    Przedemna ciezka noc. Synkowi ida wszystkie trojki i goraczkuje mi co mu spadnie do 37 to znowu 39 i spi nie spokojnie wiec poprosze o wsparcie

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia, wiadomo że jak nie ma się wyboru i malucha trzeba zostawić, to idzie się w czasie dogodnym :) Najważniejsze to bez stresu :)

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny.
    Byłam dziś u gin na NFZ, ostatnia wizyta u niego była w lutym. Poszłam tylko i wyłącznie po to aby dostać zastrzyk immunoglobulinę. Miałam normalne badanie, bez usg bo w gabinecie nie ma, dodatkowo dostałam skierowanie na morfologię, mocz, HCV i cóż tam jeszcze ale nie pamiętam. Na zastrzyk mam przyjść między 28 a 30 tygodniem bez żadnego problemu :)
    Myślałam, że lekarz się skapnie, że przyszłam tylko po to i coś zacznie marudzić, na szczęście nic takiego nie miało miejsca. Chociaż gdyby miał coś przeciwko aby skierować mnie na ten zastrzyk to też byłam przygotowana na konkretną rozmowę, bo wiem, że Każdej kobiecie w ciąży to się należy i już.

Także same plusy, badania za free i 400zl w kieszeni za zastrzyk na który dostałam od mojego prowadzącego ginekologa receptę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 21:13

AnnaB. lubi tę wiadomość

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, bo to kwestia wyboru:
    Jak lekarz na nfz to wyniki idą do karty i znasz je dopiero na kolejnej wizycie.
    Jak lekarz prywatny za kasę to też prywatnie trzeba badania robić i jak idziesz do lab i płacisz to też sama odbierasz kiedy Ci pasuje.
    Bo np można sobie tak po prostu iść z buta do labu, zrobić żelazo i morfologie jak się czujesz słabo, nie trzeba.łazić po przychodniach z chorymi ludzmi i tracić często kilku dni na 2 wizyty i czekanie w przepełnionym szpitalnianym/przychodniowym labie.
    W pl każdy robi jak mu pasuje 😊

‹‹ 651 652 653 654 655 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ