WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie znowu przeziebienie lapie. Tesc byl nad morzem i wrocil taki chory, ze masakra. Nie mam juz sily na te choroby w tej ciazy... Dwa razy na antybiotyku, zaczynam sie bac czy z mala wsztstko ok. Bardzo, bardzo delikatnie czuje ruchy. Jeszcze wczoraj syn mnie kopnal kolanem w brzuch, zazwyczaj zdazalam zlapac, bo on nie rozumie ze tam jest dzidzia i nie mozna po mamie skakac...

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie mam linei, zawsze mi wychodzi tak 2msce przed porodem, więc ciepliwie czekam 😉

Nawet tego nie komentuję, on co 2 tygodnie ma nowy super pomysł, więc mam nadzieję, że w czerwcu wymyśli coś mądrzejszego 😅

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manda nic się nie stresuj, ja w ciąży z synkiem na urlopie pływałam w basenie, zobaczyłam dysze i przycisk, myślałam, że może za chwilę się włączy jakiś masaż, a tu walnął mnie prosto w brzuch przeciwprąd 😒
    Maluchy w środku mimo wszystko mają bezpieczne "domki" 😉

• Karmazynova Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manda zdrówka! Spokojnie, dzieciaki są chronione wodami plodowymi. Gorzej jakby się w ogóle nie ruszala. Mój starszy syn ostatnio też mnie kopnął, ale gin uspokoił, żeby po takiej sytuacji obserwować ruchy dziecka w brzuchu.

Ja w poprzedniej ciazy przewróciłam się na schodach w 8 miesiącu. Poruszenie w przychodni było takie, że chcieli karetkę wzywać... ja przewróciłam się tylko na kość ogonowa, bo po pobraniu krwi na schodach zakreciło mi się w głowie i mi noga zjechała. Oczywiście łzy poleciały z emocji i przestraszona całym zamieszaniem. Po przyjściu do domu napiłam się coli i od razu się uspokoiłam, jak synek zaczął się wiercic jak ja na schodach 😁

5dea920ddf.png

Starszak :)
    24f1815c23.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manda- zdrówka! Tak jak dziewczyny piszą dzidzia jest dobrze chroniona przed właśnie takimi atrakcjami.

A ja właśnie skończyłam obrabiać ponad 2kg truskawek. Będą kompoty na zimę:D Idę się teraz położyć bo kręgosłup mi się zaraz złamie:p

201512131765.png

201909081765.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie byłam u wybranej położnej, która jest tak oblegana bo jest dobra i polecana, ze cud ze się do niej dostałam i mnie wzięła pod „swoje” skrzydła ;) wbiła mi się do karty ciąży, wypełniła ze mną dokumenty, powiedziała ze mogę uczęszczać na rożnego typu zajęcia i mam je rozpisane wiec jak coś mnie zainteresuje to pójdę i ze mogę się w każdej chwili w razie czego kontaktować, przed porodem żeby plan porodu napisać i jak już urodzę żeby przyjeżdżała ;) dostałam pare gratisów i szybko wróciłam :)

pola0909 lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech zgadnę, Lucyna Mirzynska?

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Niech zgadnę, Lucyna Mirzynska?

Nie, akurat P.Agnieszka Rerutko ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 13:53

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka szalona jesteś :) Moja mama robi takie w samym cukrze. Oczywiście one puszczają sok. Są świetne nawet do makaronu. Mmmmm

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o położne, ja poluję na panią Dorotkę T. 😁 Ona jeszcze nie wie o moim istnieniu, ale ja już wiem, że to ta jedyna haha

Jakiś czas temu, przy okazji powodzi w Tarnowie do przygarnięcia były psiaki na dom tymczasowy. Takie biedne, mokre i niechciane. Zanosiłam się płaczem, ale mąż się nie zgodził. 😔 I w sumie, jak emocje opadły, miał rację. Bo jakbyśmy któregoś psiaka przygarnęli, to bankowo byśmy go nie oddali. A to duża odpowiedzialność, nie przy małym dziecku. No i teraz siedzę na l4, ale kiedyś do pracy wrócę a psiaka zostawić na tyle godzin samego nie wchodzi w rachubę. Ja to wszystko wiem i rozumiem, ale hormony zrobiły swoje. Oj a jak ryczałam, jak okazało się, że zostały tylko duże i agresywne psy... Te to dopiero są niechciane i niemal bez szans na dom... Też byłam skłonna je przygarnąć ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 14:13

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka- ale na środowiskowa czy do porodu ja planujesz?

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Agucha90s Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dzisiaj idę z mężem do swojej położnej na 18.00 na spotka ie organizacyjne. Ciekawe jak to będzie wyglądało:)

8599skjo9dvue7er.png
  • RudaAnna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) mi się tak okropnie nudzi na l4 ze już ani książki ani seriale nie zaspokajają mnie i z nudów wpadłam na pomysł ze wypralabym już ciuszki dla małego i wyprasowała? Tylko nie wiem czy tak szybko ma sens bo będą w komodzie ale i tak mogą się skurzyc..i tak co myślicie ??to pierwsze dziecko i tak najchętniej wszystko bym zrobiła ale nie chce przesadzić a wśród koleżanek nie mam dzieciatych ani w rodzinie tylko tutaj mam możliwość dowiedzieć się :)

15.08.19r. Wojciech ❤️
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudaAnna wrote:
    Hej dziewczyny :) mi się tak okropnie nudzi na l4 ze już ani książki ani seriale nie zaspokajają mnie i z nudów wpadłam na pomysł ze wypralabym już ciuszki dla małego i wyprasowała? Tylko nie wiem czy tak szybko ma sens bo będą w komodzie ale i tak mogą się skurzyc..i tak co myślicie ??to pierwsze dziecko i tak najchętniej wszystko bym zrobiła ale nie chce przesadzić a wśród koleżanek nie mam dzieciatych ani w rodzinie tylko tutaj mam możliwość dowiedzieć się :)

Dla mnie zdecydowanie na to za wcześnie, gdzieś tak koło 33-34 tygodnia się za to zabiorę żeby nie musieć tego robić dwa razy.. może zacznij gotować i w ten sposób czas zabijać?:) albo uczyć się jakiegoś języka? Hehe :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudaAnna wrote:

Ojj myślę że narazie jeszcze nie ma sensu. Ja planuje zacząć prac i ogarniać wszystko jakoś na początku sierpnia. :)

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za pocieszenie dziewczyny. Takie upadki to sie zaczynaja problemy z rownowaga. Moja sasiadka tak na prostej drodze narobila, ratowala sie czym mogla byle brzuch oslonic i zlamala reke, skrecila noge, sliwa pod okiem jakby ktos ja torturowal, a to jakos kolo 7 mca bylo.
    RudaAnna ja pralam cos kolo 30tc i bylo ok. Tylko balam sie ze pogody nie bedzie ladnej dlatego tak szybko. Teraz mi czas tak leci ze nie nie wiem kiedy to zrobie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 15:26

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • monkle Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczynki <3

W kwestii linei negra u mnie póki co brak, w zeszłej ciąży miałam już pewnie na tym etapie. Ale za to o ile w tamtej do końca nie miałam wypukłego pępka, tak teraz już jestem o włos od tego :D śmiesznie jak dwie ciąże w tak krótkim odstępie czasu mogą być różne :)

Dziwią mnie te Wasze wizyty u położnych, a może bardziej to że ja żadnej na oczy nie widziałam przed poprzednim porodem ani teraz - no tylko na szkole rodzenia, ale to nie była "moja" położna.

RudaAnna - też mam takie pomysły z tymi ubrankami, a to moja kolejna ciąża :) myślę, że jak chcesz raz uprać to jeszcze za wcześnie, tak miesiąc dwa najlepiej albo kiedy uznasz, że już później nie dasz fizycznie rady tego zrobić (stać w upale przy żelazku np.). Ja myślę żeby teraz przeprać raz, a na początku sierpnia drugi raz i wtedy uprasować, poukładać w szafkach i czekać na bąbla.

W kwestii wyprawki do porodu ja wszystko zamawiałam na Allegro i nie narzekam. Porażką były tylko miękkie staniki, ale to ze względu na moje upodobania a nie jakość ;) takie półmiękkie używałam w nocy do spania do samego końca karmienia żeby wkładki laktacyjne trzymały, bo niestety moje sutki były na tyle wrażliwe, że byle obcierka o materiał i już się lało.

My też chorzy :( Synek już drugi tydzień, oczy mu ropieją i zatoki ma zawalone przez co kaszle bardzo, mąż od tygodnia narzeka na gardło i w końcu chyba zaraził i mnie i syna, bo dziś na kontroli u pediatry już ma gardełko czerwone, ewidentnie wskazuje na wirusówkę :( więc kolejne leki, jak nie pomoże nowy antybiotyk na oczka, to do okulisty, bo mógł się jakiś kanalik zatkać :(
    Pocieszające jest tyle, że nie gorączkuje, więc spokojnie możemy wychodzić na dwór, a szykuje się coraz ładniejsza pogoda.

Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
    Bartuś 08.09.2019r, 38t2d, 3430g szczęścia, SN.

12.2016 [*] pamiętam Aniołku.
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudaanna- zdecydowanie za wcześnie. Dopiero koło sierpnia myślę że warto się za to zabrać.

Dziewczyny ze śląska-bo są tu jakieś prawda??? Mój mąż rozkręca interes fotograficzny i powiedział że chętnie porobić zdjęcia brzuszkowe lub tez później noworodkowe żeby miał co ludziom pokazywać. Jakby któraś była chetna to zapraszam:)

201512131765.png

201909081765.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Rudaanna- zdecydowanie za wcześnie. Dopiero koło sierpnia myślę że warto się za to zabrać.

Dziewczyny ze śląska-bo są tu jakieś prawda??? Mój mąż rozkręca interes fotograficzny i powiedział że chętnie porobić zdjęcia brzuszkowe lub tez później noworodkowe żeby miał co ludziom pokazywać. Jakby któraś była chetna to zapraszam:)

Animka skąd dokładnie? :) Ja z opolskiego, ale rodziców mam już bliżej śląska :)

Co do linii to jeszcze jej nie mam, ale pępek coraz bardziej wychodzi :) A miałam taki dosyć głęboki :)

Ja to dziewczyny dzisiaj w nocy miałam mega zjazd. Takie bóle, że krótko mówiąc chciałam na IP jechać. Pisałam do lekarza i po opisie bólu stwierdził, że to może być kolka nerkowa albo kamienie. Bo rwało przy siku, po prawej stronie brzucha. Ale po opróżnieniu jelit przeszło. Rano poleciałam na badanie moczu, CRP i morfologię. Nic nie wyszło, ani bakterii ani nic. Także chyba zbyt duży ucisk dziecka, jelit i to wszystko się skumulowało. Jak się powtórzy to jadę do szpitala, ale na razie jest dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 15:38

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monkle- bo od tego roku zmieniły się standardy okołoporodowe i teraz należy wskazywać konkretna położna w szpitalu która będzie nasza środowiskowa. Jeżeli jej nie wskażemy to przypadnie nam jakakolwiek z regionu. Jeżeli natomiast sobie znajdziemy wcześniej to duza szansa na polecana kobietę, która nie będzie nas drażnić, a nam pomoże :) u niej należy wypełnić papiery dlatego się z nią spotyka przed porodem.
    Mnie tez to dziwiło ale poczytałam o tym i rzeczywiście sa zmiany od 2019 roku i teraz już od 21 tygodnia ciąży można sie umawiać z konkretna położna na opiekę a oprocz tego chodzić do niej na edukacje przedporodowa. U nas są takie spotkania gdzie są konkretne tematy „wykładów”. Można na to chodzić lub nie, ja będę uczęszczać na te o laktacji ;)
    Dużo zdrowka dla Was!

Alex- kciuki oby taki ból już nie wrócił, kolka nerkowa jest niestety bardzo częsta w ciąży właśnie przez uciski. Oby dzidzia obrała sobie inny punkt przebywania :*

Animka- szkoda ze nie małopolskie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 15:38

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
‹‹ 674 675 676 677 678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ