X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Dziewczyny pytanko jeszcze o te elektroniczne zwolnienia. Któraś z Was pisała że można się zalogować gdzieś i je sprawdzić.. Może któraś poinstruowac?

Musisz iść do ZUSu i założyć epuap. Prześlą Ci maila i będzie trzeba go aktywować. Po zalogowaniu będziesz miała wszystkie zwolnienia lekarskie widoczne. Wypłatę zasiłku o ile idzie z ZUSu a nie od pracodawcy też będzie widać, z dokładną datą wypłaty i wysokością

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Lubięswieczki te zwolnienia można zobaczyć w profilu zaufanym ZUS jeśli to masz. Ewentualnie można zalogować się przez bank ale też nie wszystkie banki to mają. Ja z Santander nie mogę się zalogować na przykład;/
    Stayaway masakra, to się pewnie nadenerwowałas. Dlatego ten adapter jest tak ważny. Przy mocniejszym uderzeniu mocno mógłby się wcisnąć w brzuch, uszkodzić łożysko. Poszukajcie używanych nawet, później sprzedacie. Dla mnie to bardzo przydatny gadżet chociaż jeżdżę mąż 70 km do rodziców. Wy możecie uważać ale ktoś może w was wjechać albo właśnie jakaś sarna czy dzik wybiegnie. Nawet jak się uważa to nieszczęście gotowe

Logując się przez bank nie będzie miała dojścia do wszystkich informacji

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska myślałam, że to jednoznaczne logowanie. I tak nie mogę bo mój bank tego nie oferuje. A do ZUSu kijowo tak pójść na L4... Bo jeszcze się czepią, że przecież mam w domu siedzieć :D Więc żyję w błogiej nieświadomości. Chociaż wypłatę nadal dostaję od pracodawcy, bo zatrudnia powyżej 20 osób. Ewentualnie sobie po porodzie założę, bo wtedy macierzyński już ZUS. Mam umowę do dnia porodu.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • stayaway Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka warto pomyśleć o takim zakupie, ja do wczoraj też myślałam, że odejdę się bez. Tu nie chodzi o to, że pas uciska czy coś. Tylko o bezpieczeństwo w razie wypadku.

Alex, a jak długo płaci pracodawca jeżeli zatrudnia powyżej 20 osób?

3jgx3e3koyqms61s.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak samo, 33 dni tylko potem przekazuje kasę z zusu

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie cały czas mi będzie płacić pracodawca. I się później sam z ZUS rozlicza. Tylko mam umowę do dnia porodu bo nie zdążyli mi przedłużyć zanim na l4 poszłam. Mam możliwość powrotu po macierzyńskim ale niestety nie mieli jak rozpisać mi etatu ;/ więc macierzyński będzie już ZUS placił

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Normalnie cały czas mi będzie płacić pracodawca. I się później sam z ZUS rozlicza. Tylko mam umowę do dnia porodu bo nie zdążyli mi przedłużyć zanim na l4 poszłam. Mam możliwość powrotu po macierzyńskim ale niestety nie mieli jak rozpisać mi etatu ;/ więc macierzyński będzie już ZUS placił

Jeżeli masz zwolnienie chłodzące to możesz iść, tylko jako to ma sens skoro pracodawca wypłaca Ci pieniądze?

Ja założyłam to konto bo mi wypłaty przelewa ZUS. Mam mocno nieregularne wypłaty, bo księgowa z pracy ciągle nie umie na czas wysłać papierów. Teraz np miałam zwolnienie od 23 maja a jeszcze nie wpłynęły papiery do ZUSu. Już nie mam siły na nią...

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • łania Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie. 26/27 tydzień 915 g rośnie dość równomiernie :) szyjka ok, nic się przez miesiąc nie zmieniło 3.8 cm, dziś przez brzuch się nie udało jej zmierzyć, tylko dopochwowo. Łożysko znowu na przedniej ścianie.

Adaptera nie używam, ale zawsze dokładnie prowadzę pas pod brzuchem.

Wyprawkę mam po córce, w zasadzie to pozostało mi kupić kocyk i kombinezon na zimę, ale z nim poczekam, a nóż ktoś odda. Chętnie bym pobuszowała po sklepach, ale mam wszystkiego wystarczająco dużo.
    Też mam w rodzinie jedną osobę, która oddaje nam ubrania z czego 2/3 się nie nadaje, albo za małe albo zniszczone albo niemodne, ale wszystko co zostaje pakujemy teściowej na strych ;) będą chcieli to zabiorą sobie.

Kark może poszukaj jeszcze opinii o tym szpitalu, np. na fb. O moim też słyszałam bardzo dużo złych opinii, często mnie pytano czy będę tu rodzić, a zazwyczaj były to bezdzietne osoby, które nasłuchały się plotek. Do innego szpitala trzeba by jechać godzinę i wcale nie miałam zamiaru. Ja ze swojego z kolei byłam bardzo zadowolona i nie mogę narzekać, położna świetna, my jej słuchaliśmy, ona mówiła, że dobrze współpracujemy, warunki ok, jedzenie ok, opieka po porodzie dobra, może ze 2 pielęgniarki humorzaste się trafiły, ale je olałam. Ale jestem też w stanie wyobrazić sobie kogoś kto nie chce/nie da rady współpracować przy porodzie i później ma całkiem inny obraz sytuacji.
    Właśnie sprawdziłam, że moja też wodnik :) oczywiście, że w pieluchach jeszcze, powoli będę się za to brać, jeszcze z miesiąc temu za nic nie dała się posadzić na nocniku, ostatnio już się udało. Moja jest bardzo aktywna, może nie wulkan energii, bo raczej spokojna, ale ciągle coś robi, najlepiej razem ze mną, to malujemy, to puzzle układamy, to klocki, to włazi na mnie co chwilę, na placu zabaw też mnie ciągle angażuje :)

lgia1, pola0909, Ann.., cytrynówka, Karmazynova, kark zakamuflowany na maksa lubią tę wiadomość

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stayaway wrote:
    Laurka warto pomyśleć o takim zakupie, ja do wczoraj też myślałam, że odejdę się bez. Tu nie chodzi o to, że pas uciska czy coś. Tylko o bezpieczeństwo w razie wypadku.

Tez juz patrze. W pierwszej ciazy, juz na zaawansowanym etapie, bo zdaje sie w 7. miesiacu (a moze nawet 8.) mialam wypadek. Sama jechalam do pracy. Snieg, lod. Jeszcze moja stara honde accord mialam. Zrobila obrot o 180 stopni i zatrzymalam sie na krawedzi rowu. Mialam za to bardzo dobre opony z bolcami (z tego co wiem nielegalne w Polsce, a tu ratuja zycie) i one mnie chyba uratowaly + aniol stroz. Nic mi nie bylo ani nawet samochodowi, bo nie doszlo do zderzenia. Tylko stres i nerwy. Zdecydowanie nie moje ulubione wspomnienie z pierwszej ciazy.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam sie czy cos jest powaznie nie tak z moja waga lazienkowa czy z moimi oczami. Dzisiaj rano stanelam i na plusie 15 funtow (niecale 7 kg). Podobno mam przytyc tylko 18 co jest dla mnie jakims kompletnym zartem. Najciekawsze jest jednak to, ze nie widze po sobie, zebym tak strasznie przytyla juz. Brzuch mam ogromny to fakt, po swojej twarzy widze ciaze, ale tylek mi nie urosl, uda sa takie same grube jak zawsze byly xD Cycki to mi nigdy nie rosna, wiec sie nie ludze nawet, ze teraz sie cos zmieni.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka- ja też się zastanawiałam w poniedziałek jak się okazało że mam już 7 kg na plus. Poza piłka brzucha nigdzie nie widzę żeby mi przybyło....:p

201512131765.png

201909081765.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpis zupelnie od czapy: Czytam sobie ksiazke z biblioteki. Nie podoba mi sie od samego poczatku i dawno bym ja odlazyla, ale jest czescia Reading Challenge 2019, ktory sobie robie ;) Przewracam strone, a tam miedzy kartkami malenki pasek papieru, ktory od razu rozpoznalam: wrozba z chinskiego ciasteczka. Obracam ja w palacach a tam: Don't panic.
    I spanikowalam!
    😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2019, 17:40

cytrynówka lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bffbd3324426.jpg
    Oto on :D
    Mam AZS i mnie nie uczula :)

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkka wrote:
    Ja po wizycie :D szyjka długa więc super :D nie wiem ile waży mały, bo lekarz skupił się na szyjce jak powiedziałam, że stawia mi się macica i boli blizna po cc
    Kolejna wizyta 03.07 i będzie to już usg III trymestru wtedy będą piękne fotki i sobie długo pooglądam Leonka :D

Dzięki dziewczyny za miłe słowa, mimo wszystko mam wrażenie, że mój brzuch bije wasze na głowę :D
    Zaraz wam wrzucę zdjęcie balsamu brazujacego :D

P.S sukienka h&m, ale z normalnego działu :D kupiłam w zeszłym roku, ale teraz też są :D polecam :D ja mam ją xs i fajnie leży :D

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja coś naklikałam i dziwnie się dodało :D haha wybaczcie

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
  • Dargol Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczęta, puchnięcie? Ja dziś stopy bardzo. Obrączki z dłoni tez nie mogę zsunąć tak łatwo. To pewnie przez pogodę? Prawda?😉🙄

nzjd9n73lhky3rsn.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dargol- na pewno od upału. Dużo pij wody! Ja na szczęście nie mam tendencji do puchniecia mimo że dzisiaj pół dnia spędziłam z córką na dworze. Ale też mega dużo pije i co chwile sikam:p

Dargol lubi tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już obrączkę i pierścionek ściągnęłam kilka dni temu i schowałam do pudełka. Lepiej tak niż później nie zdjąć ;/ a puchnę, mimo że dużo piję. Najlepiej unikać upałów jeśli się da i siedzieć w domu. Dzisiaj to arbuza wcinam, chociaż nie lubiłam wcześniej. Bo dobrze nawadnia i nawet mi smakuje dzisiaj :)

Dargol lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wspolczuje w ciazy takiej sytuacji, przezylam to samo nie bedac w ciazy i dziekowalam Bogu ze nic nic nie jechalo, jeszcze pozniej dlugo trzeslam sie jak galareta. Tak, w Polsce kolce sa niestety nielegalne. Ja mam naped 4x4, ale po tym przezyciu musialam sie nauczyc wychodzic z poslizgu.
    Ja przegladnelam ubranka po synu i szalu nie ma 56 mam dwa pajacyki, body tylko z dlugim rekawem. Z pepco jak planujecie wiecej dzieci to body nie polecam. Malo mialam ubranek i widac zuzycie na nich, ale z drugiej strony nic nie zostalo z metka z tego co sama kupilam.

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Lenka82 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Dziewczyny pytanko jeszcze o te elektroniczne zwolnienia. Któraś z Was pisała że można się zalogować gdzieś i je sprawdzić.. Może któraś poinstruowac?

Jeśli masz konto internetowe w dużym banku to możesz założyć profil zaufany online A potem na wy się profil epub też przez Internet. Będziesz miała wszystkie zwolnienia, kwoty świadczeń i planowane terminy wypłat.

bl9cjw4z4bshjmmh.png

08.2018 - 6tc poronienie chybione
    08.2019 - ur. Joanna (córka)
‹‹ 698 699 700 701 702 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ