Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
k878 wrote:Lenka, trzymam kciuki żeby się obeszło bez holestazy. Ale skad wogole u lekarza pomysł żeby zrobić próby? Tego się standardowo nie robi. Ja raz zrobiłam bo przy clexane podobno trzeba sprawdzić (a musiałam nakłamać położnej ze mnie swędzi bo moja gin nie chciała mi dać skierowania, wkurza mnie baba, gdyby nie to ze mi się nie chce szukać innej to już dawno bym zmieniła). W ogóle mój mąż ma jakieś dziwne schorzenie ze ma bilirubine ktorastam frakcje podwyższona i próby mu mogą czasami tez wychodzić wyższe ale oprocz operacji to nie ma podobno znaczenia.
A pieluchy u nas wszystkie odparzały, najlepiej było na lidlowych toujours - już ich nie produkują. Aż w końcu odkryliśmy bambusy z rossmanna, które są super ale kosztują majątek. Kupiłam po 1 paczce 1 i 2. Córka do teraz spi w bambusach, od niedawna zaczęli robić majtki, tylko są trochę za duże (moja córeczka jest mega szczupła) i łatwo się przesuwają i mamy potop. W takie upały jak teraz na pampersach jest gorsza skóra. Miałam nadzieje ze ja odpieluchije do lata a tu D blada. Teudno, musi się gotować.
W sumie to nie wiem czemu, ale też jestem na Clexanie i biorę sporo leków. Dodatkowo mam naczyniaka na wątrobie ale to już od dziecka. Może dlatego.
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
nick nieaktualnyJa ostatnio rozmawiałam też z dwoma lekarzami z rodziny właśnie odnośnie wit D. Oni twierdzą, że większość kremów jest o dupę rozbić, a jak ktoś da filtr powyżej chyba 10 to już blokuje wchłanianie wit D.
I robi się z tego błędne koło: kupmy krem z filtrem, bo na wszystkich reklamach straszą rakami skóry, a potem dokupmy wit D w kapsułkach, bo przez kremy z filtrem mamy jej za niski poziom.
Mi radzili, żeby dzieci smarować na mocną ekspozycję, bo i tak podajemy im wit D. Natomiast dorośli jeśli nie ma chorób skórnych, a nie jest to leżenie plackiem na plaży to nie smarować wogóle. -
VianEthel2 wrote:Ja za to czuję się kiepsko. Kicham, smarkam i do tego wszystkiego podjerzewam, że macica poszła sporo do góry, bo czuję ciągle ucisk na żołądek i jelita i kiepsko mi się oddycha. Po obiedzie rozbolał mnie żołądek, chyba za dużo na raz zjadłam. No i mamy 30 stopni w cieniu, nie wiem gdzie ta burza, o której wspominała Monkle...
Jezu a myślałam że tylko ja tak mam. Od tygodnia prawie nie żyje. Mam tragiczna alergię naprawdę bardzo mocna już od dziecka o zawsze byłam na lekach mocnych w dużych dawkach. A teraz nic. I też kochana zastanawiam się jak dalej dam radę. Ledwo dysze. Więc łącze się w bolu.
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
My zuzylismy tylko 1 paczke taka chyba 48szt 1, w szpitalu dostalismy, pozniej 2 albo 3 dwojek i dluugo trojki byly.
Wiec ja zapasow nie bede robic, kupi sie, awaryjnie mam wielorazowki ale ich zaczne uzywac zamiast trojek.
Ja mam tak zatkane zatoki, ze sie dusze. Zaczelo mi po czosnku splywac, dobrze bo nie chce juz wiecej antybiotykow..
Przebarwienia najczesciej na twarzy powstaja wiec ja jestem za filtrem tylko na twarzy przy normalnym codziennym zyciu. I 30 wystarczy. Miedzy 30, a 50 jest mala roznica w ochronie. Chwyt marketingiwy. Wieksza jest juz roznica miedzy 25, a 30.
Ja gdzies znalalam info zeby brzucha nie opalac i we wczesniejszej ciazy chowalam, a teraz sie zastanawiam nad tym.
Syn 10.2016
Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
-
nick nieaktualny
-
kark zakamuflowany na maksa wrote:Ja ostatnio rozmawiałam też z dwoma lekarzami z rodziny właśnie odnośnie wit D. Oni twierdzą, że większość kremów jest o dupę rozbić, a jak ktoś da filtr powyżej chyba 10 to już blokuje wchłanianie wit D.
I robi się z tego błędne koło: kupmy krem z filtrem, bo na wszystkich reklamach straszą rakami skóry, a potem dokupmy wit D w kapsułkach, bo przez kremy z filtrem mamy jej za niski poziom.
Mi radzili, żeby dzieci smarować na mocną ekspozycję, bo i tak podajemy im wit D. Natomiast dorośli jeśli nie ma chorób skórnych, a nie jest to leżenie plackiem na plaży to nie smarować wogóle.
Bledne kolo nakrecane przez wielkie koncerny farmaceutycznePrawdy (czy zlotego srodka) nie dojdziesz
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
kark zakamuflowany na maksa wrote:Kurcze, ja wiem, że to jest już nieopłacalne skoro mam 4te dziecko, ale właśnie ostatnio mi chodzą po głowie pieluchy wielorazowe, żeby właśnie tak jak siku/kup będzie mniej spróbować... 😯😊
Kark ja sie troche tym pointeresowalam po urodzeniu drugiej corki, ale jak zobaczylam z czym to sie wiaze (ludzie np. instaluja przy sedesie taki spryskiwacz, zeby splukiwac kupy do klopa), to stwierdzilam, ze mam na to za slabe nerwy. Moze gdybym miala 3 pary rak, to wtedy bym sie zdecydowala
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
kark zakamuflowany na maksa wrote:Ja ostatnio rozmawiałam też z dwoma lekarzami z rodziny właśnie odnośnie wit D. Oni twierdzą, że większość kremów jest o dupę rozbić, a jak ktoś da filtr powyżej chyba 10 to już blokuje wchłanianie wit D.
Mi radzili, żeby dzieci smarować na mocną ekspozycję, bo i tak podajemy im wit D. Natomiast dorośli jeśli nie ma chorób skórnych, a nie jest to leżenie plackiem na plaży to nie smarować wogóle.
A poza tym trzeba pamiętać że branża kremów z filtrem to biznes jak każdy inny i producenci starają się nam wbijać do głów niekoniecznie prawdziwe teorie.
Generalnie umiar jak we wszystkim jest wskazany też w opalaniu.
Mojemu mężowi było dzisiaj tak gorąco że zrobił w domu mega przeciąg i w efekcie nie mam szyby w drzwiach do salonu... Cudownie po prostu. Dobrze że nie pokaleczyla mnie ani psa, bo oboje byliśmy w tym pokoju.
-
Ja dziś po wizycie
malutka rozwija się prawidłowo waży już 900g. 24 mam III badanie prenatalne, aby sprawdzić ta nerke. Lekarz mówi że widzi ja, ale jest mniejsza od prawej
cytrynówka, kark zakamuflowany na maksa, Karmazynova, Ula_Lbn, lgia1, Pom-pon, k878, Lubieswieczki, stayaway, monkle, marchev lubią tę wiadomość
-
A ja właśnie przeczytałam, że w szpitalu w Szczecinie uratowali dziewczynkę urodzoną w 22 tygodniu ciąży z wagą 450g i 27cm. Urodzona 13 lutego i na dniach ma wyjść do domu.
kark zakamuflowany na maksa, pola0909, Mańka, Pom-pon, cytrynówka, Cyntia, elvira, monkle lubią tę wiadomość
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
nick nieaktualnyVian nieźle! Myślałam, że w Polsce ratują od 25tc albo od 500g, a tu taka miła niespodzianka 😊
Karola nie wiem czy Cię to pocieszy, ale u mnie z kolei moja prawa nerka jest mniejsza, zdeformowana i coś chyba z miąższością mam, a dowiedziałam się o tym w wieku 10 lat 😌 Często mam na niej kamienie plus atak kolki nerkowej przez co muszę ograniczać sól, ale mimo to trzyma się dzielnie i działa ☺ Także skoro druga jest nerka jest widoczna, mimo, że mniejsza to może nie będzie tak źle jak myślisz 😊
Kurcze Laurka, weź nie mów... 😯 Ja się jeszcze nie wgłębiałam w temat, raczej na zasadzie za każdym razem jak kompletuję wyprawkę to patrzę i strasznie mnie kusi 😉 Chyba muszę poczytać i się zastanowić czy przy 4ce dzieci będę jeszcze miała resztki zdrowia psychicznego na takie zabawy 😅
Pom-pon on Ci chciał zrobić dobrze, tylko to facet, więc jak zwykle nie wyszło 😂 Następnym razem mu klimę zasugeruj 😄 -
Agusia jeżeli mama pracuje w takich godzinach, a tata po operacji, to pozostaje przekonac teściowa do pomocy.. Super, że dzieciątko zdrowe i jakie już duże
Kark super wieści, cieszę się, że szyjka jest ok i bobo super rośnie
Karola dobre wieści! Mam nadzieję, że 3 prenatalne uspokoja Was odnośnie nerki.
Ja jestem po wizycie.. Blizna po cc ok, szyjka dobrze trzyma, synek rośnie w sam raz jak na swój tydzień. Waży około 740gram. Niestety muszę kupić immunoglobuline, która kosztuje około 400 zł. Jestem zła, bo to kupa kasychodzę do gin prywatnie i nie ma szans na bezpłatną. A jak teraz nagle zapisze się do ginekologa na nfz, to wątpię czy jakiś mi napisze skierowanie na bezpłatną immunoglobuline
Mama Zuzia super wieściWiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2019, 19:30
cytrynówka, kark zakamuflowany na maksa, Lubieswieczki, marchev lubią tę wiadomość
-
Karmazynowa i Karola gratuluję wizyt ! Karola nie martw się na zapas, będzie dobrze ! Ja mam za to hit wieczoru , pocieszenie w wersji męskiej
Ja ogólnie marudzę, że mam spory brzusio w porównaniu do was, mój mąż wraca dzisiaj po pracy i mówi : "wiesz, była dzisiaj u nas koleżanka , które też ma termin na koniec sierpnia i nie martw się jest taka wielka jak ty " no wyobraźcie sobie jak mnie zamórowało
A jak pocieszylo
Karmazynova, Mańka, AnnaB. lubią tę wiadomość
-
Właśnie w faktach o tej dziewczynce mówili... aż się popłakałam. Termin dopiero na lipiec był, a tu już wychodzi ze szpitala. Z jednej strony to pocieszające, bo nasze maluchy już większe, ale z drugiej... oby jednak posiedziały do tego 38 tygodnia z nami.Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Słuchajcie moja mama przyjechała dzisiaj do mnie i przywiozła mi uwaga uwaga kosz Mojżesza!!! Bez stelarza sam kosz ale jest przepiekny!!!! Jej koleżanka robi ręcznie i mi zrobiła!!! No po prostu zaniemowilam! Tylko dokupienia stelarz na kółkach i będę miała to o czym marzyłam żeby w ciągu dnia moc z małą się przemieścić po mieszkaniu!
pola0909, cytrynówka, Pom-pon, Karmazynova, Cyntia, RudaAnna, k878, Laurka, Mańka, monkle lubią tę wiadomość
-
Hahahah padłam z tych facetów Waszych
Mój w tej ciąży nic nie mówi, ale jak byłam z synem w ciąży to na początku mówił do mnie kuleczki, potem kulko, a potem mówił już na końcu per kulo 😂😂😂
Animka- super z tym koszem, mama na medal!
Karmazynova- same dobre wiadomości oprócz tej immunoglobulinysynek już okazały!
Pom-pon, pola0909, Karmazynova, Cyntia, elvira lubią tę wiadomość
-
pola0909 wrote:Karmazynowa i Karola gratuluję wizyt ! Karola nie martw się na zapas, będzie dobrze ! Ja mam za to hit wieczoru , pocieszenie w wersji męskiej
Ja ogólnie marudzę, że mam spory brzusio w porównaniu do was, mój mąż wraca dzisiaj po pracy i mówi : "wiesz, była dzisiaj u nas koleżanka , które też ma termin na koniec sierpnia i nie martw się jest taka wielka jak ty " no wyobraźcie sobie jak mnie zamórowało
A jak pocieszylo
Spoko, mój mi ostatnio powiedział że go przerazam bo jak się widzimy wieczorem a następnego dnia po jego pracy, też wieczorem, to brzuch jest już większy niż dnia poprzedniego. Też pocieszające
Kark, no miało być dobrze, a wyszło jak zawszepola0909 lubi tę wiadomość
-
animka899 wrote:Cytrynowka- już ostatnio miałam się zapytać jak twój synek reaguje na coraz większy brzuch u ciebie i wogole zbliżające się maleństwo???
układa to sobie w główce na tyle ile 3,5latek potrafijak się go ktoś pyta, czy się cieszy z siostry to mówi, że taaaak, "A co będziesz z nią robił? Nauczę ją chodzić"
pyta mnie często, kiedy Matylda wyjdzie
Ale są też gorsze momenty, ostatnio dostałam konkretnego kopa w kostkę, pytam się, dlaczego to zrobił?? A on mi mówi, że dzidzia też mnie kopie przecież...
Karmazynova, Aster4n, k878 lubią tę wiadomość