X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian nam położna w szkole rodzenia mówiła, że jak w odpowiednim czasie szew ściągany po cesarce to jest tylko jedno pociągnięcie i on wychodzi łagodnie i szybciutko :) bedzie dobrze :)

zem3i09k945lhtw9.png
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny witamy się w 30tc!! Już 3 z przodu nie mogę uwierzyć jak ten czas leci :)! Wizytę mam dopiero 25.06 A czekam z niepokojem w jakim stanie jest ta moja szyjka i co dzień mówię do małej, ze ma siedzieć w brzuszku jak najdłużej. Vian teraz szew to już pestka w porównaniu do tego co przeszłyście więc będzie już tylko lepiej, dobrze że już jesteś w domku A jak Weronika ??? Cyntia współczuję bólu :/ chyba trzeba udać się jak najszybciej do lekarza, może coś poradzą żebyś nie cierpiała jeszcze dwa miesiące. Leksi również nie zazdroszczę dylematu z koniem, ale jeśli nie musisz nie sprzedawaj! Rodzice są niestety różni , mają dziwne poglądy a wpływ na to ma chyba też taka szybka zmiana świata. Oni pamiętają wszystko zupełnie inaczej. Moja mama jest złota pomaga i doradza mi we wszystkim A natomiast teściowa ....aż szkoda słów bo się nakręcę. Ja wczoraj byłam kupić komode z przewijakiem i szafki do pokoju dla dzidzi byłam z moją mamą to sama mi podpowiadała weź to czy tamto bo jak ja miałam dzieci to tego nie było A tobie będzie dużo wygodniej !!! Dla mnie przy pierwszym dziecku to ogromna pomoc i cieszę się , że mają mama w ten sposób mi pomaga :) Zakupy wczoraj udane i większość kupiona. Mam tylko pytanie jeszcze jak wybieracie wanienke do kąpieli że stojakiem ??? Ja mam dość spory prysznic bez brodzika i zastanawiam się jak wybrać ??? A i jakieś akcesoria widziałam takie gąbeczki na spód wanienki ?? Miłej niedzieli wam życzę !!!:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2019, 09:15

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola0909 wrote:
    Hej dziewczyny witamy się w 30tc!! Już 3 z przodu nie mogę uwierzyć jak ten czas leci :)! Wizytę mam dopiero 25.06 A czekam z niepokojem w jakim stanie jest ta moja szyjka i co dzień mówię do małej, ze ma siedzieć w brzuszku jak najdłużej. Vian teraz szew to już pestka w porównaniu do tego co przeszłyście więc będzie już tylko lepiej, dobrze że już jesteś w domku A jak Weronika ??? Cyntia współczuję bólu :/ chyba trzeba udać się jak najszybciej do lekarza, może coś poradzą żebyś nie cierpiała jeszcze dwa miesiące. Leksi również nie zazdroszczę dylematu z koniem, ale jeśli nie musisz nie sprzedawaj! Rodzice są niestety różni , mają dziwne poglądy a wpływ na to ma chyba też taka szybka zmiana świata. Oni pamiętają wszystko zupełnie inaczej. Moja mama jest złota pomaga i doradza mi we wszystkim A natomiast teściowa ....aż szkoda słów bo się nakręcę. Ja wczoraj byłam kupić komode z przewijakiem i szafki do pokoju dla dzidzi byłam z moją mamą to sama mi podpowiadała weź to czy tamto bo jak ja miałam dzieci to tego nie było A tobie będzie dużo wygodniej !!! Dla mnie przy pierwszym dziecku to ogromna pomoc i cieszę się , że mają mama w ten sposób mi pomaga :) Zakupy wczoraj udane i większość kupiona. Mam tylko pytanie jeszcze jak wybieracie wanienke do kąpieli że stojakiem ??? Ja mam dość spory prysznic bez brodzika i zastanawiam się jak wybrać ??? A i jakieś akcesoria widziałam takie gąbeczki na spód wanienki ?? Miłej niedzieli wam życzę !!!:)

Pola- ja akurat nie będę korzystać ze stojaka tylko wanienkę wkładam do naszej wanny, ale wiem ze dużo osób sobie chwali. Natomiast co do wkładek do wanienki- unikaj jak ognia gąbek bo to jest tylko siedlisko bakterii. Najlepiej żeby dzidziuś się nie ślizgał dać na dno tetrę :)
    Gratuluje nowego tygodnia!! :)

Vian- trzymam mocno kciuki za ściągnięcie szwu, będzie dobrze nic się nie martw!
    Wczoraj Weroniczka skończyła już tydzień prawda? Walczy dzielnie nasza królewna?

Dzień dobry! Ja niedawno wstałam i dalej się czuje zmęczona 😱

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2019, 09:22

pola0909 lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja natomiast powiem Wam, ze przez te upały i ciągły brak apetytu cofam się z waga. Już miałam +5kg i znowu mam +4, wychodzi na to ze przez ostatnie 8tyg nic nie przytylam. Pije dużo za to i to bardzo

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Mama-Zuzia za podpowiedź wasze rady są naprawdę bardzo cenne :)!!!

Mama_Zuzia lubi tę wiadomość

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używaliśmy stojaka do wanienki i bardzo, bardzo sobie chwaliliśmy, bo było wygodnie nie schylac się do dziecka. Wanienke mielismy profilowana, taka z jednej strony na pollezaco a z drugiej na siedząco dziecko się mogło usadowić jak już było większe ale faktycznie ja gąbek też nie używałam ze względów higienicznych .

pola0909 lubi tę wiadomość

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez ze stojakiem. Długo, póki nie wiercila się tak ze się baliśmy ze wypadnie. I kąpaliśmy razem, mąż trzymał ja myłam. Potem wanienkę już wstawialiśmy do wanny i myjemy jednoosobowo. Zależy czy masz gdzie to rozstawić. Gąbki to siedlisko bakterii, bo ciężko to wysuszyć, a tetrę wypierzesz, wyprasujesz. Są jeszcze takie leżaczki do wanienek.

MamaZuzia mi rez waga spadła i to 1,5 kg.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. U nas od piątku obiecywali burze i ani kropelka nie spadła. Dzisiaj wypoczywam na działce bo w domu ciężko wysiedziec.

Vian ja też się bardzo stresowalam zdjęciem szwu, a zupełnie nic nie poczułam. Czyli jak pisze magda.g85 miałam ściągany w odpowiednim czasie.

Miałam wanienkę ze stojakiem i tym razem też zamierzam kupić bo po cesarce zdecydowanie wygodniej było myć na stojąco i dookoła wanienki był łatwy dostęp. Nie uzywalismy gabek tylko jak dziewczyny pisały kladlismy pieluszkę na dno.

A któraś z Was korzystała z wiaderka do kąpieli? Koleżanka mi chce oddać po swojej córce, ale zastanawiam się czy jest sens brać?

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda.g85- jakbym słyszała swoją teściową... Po co pampersy- dawniej były tetry i dałam radę. Po co wanienka- myłam w misce. Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność, bo dla niej niemal wszystko jest z kategorii "dawniej tego nie było i dałam radę". Wszystko też jest dla niej kosztem i zbędny gadżetem. Jasne, może dawniej tego nie było, ale teraz jest, to czemu mam żyć i funkcjonować jak ona, skoro mogę sobie i dziecku to wszystko ułatwić. Od swojej mamy też nieraz słyszę tym oskarżycielskim tonem pytania z serii "no chyba nie będziesz wydziwiać i rodzisz naturalnie?!". Cycki opadają.

Gdzieś ostatnio spotkałam się z takim fajnym stwierdzeniem, że może w internecie są tzw. "madki", które rozsiewają hejt na pozostałe, ale po co szukać w internecie. Niekiedy nasze mamy, tesciowie, to dopiero oceniający kaliber.

A jak już jesteśmy przy wanienkach, to zgadzam się z Mama_Zuzia- jako podkład wystarczy np. pieluszka tetrowa, ale tak samo sprawdzi się ona do mycia dziecka. Chyba u MamyGinekolog widziałam takie fajne tetrowe rękawice zakładane na dłoń i chyba to właśnie kupię. Na poczatku zajawiłam się na te wanienki typu shnuggle, ale skutecznie zniechęciła mnie cena i myśl na temat mycia dziecku np. główki.

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Karola9316 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    Ja to dziś przeżywam apogeum bólu spojenia. Wczoraj troszkę pochodziłam a dziś tylko leżenie wchodzi w grę. Może z biegiem dnia trochę przejdzie ale póki co lezymy i odpoczywamy. W końcu mam dziś urodziny to nikt nie może mieć o to pretensji hahaha

Czekamy na Anię <3

8599dqk389wp0sv2.png
  • miczitanka Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się ze swojego łóżka! Jak dobrze być w domu! Co prawda opiekę miałam super, nawet jedzenie nie najgorsze, na sali byłam sama, ale tak czy siak dom to dom:)
    Lenka lekarz przepisał mi luteinę dopochwowo 2x1 i magnez 3x1, brzuch na szczęście już nie twardnieje. Za 2tyg pojadę na wcześniejszą wizytę, żeby sprawdzić co z maluszkiem i czy szyjka się nie skraca.

Mańka, Mama_Zuzia, pola0909, AnnaB., k878, monkle, cytrynówka lubią tę wiadomość

Zakochałam się w kimś, kogo jeszcze nie spotkałam ... Mikołaj:)
    88c5skjoy7r3oxfc.png
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola9316, wszystkiego najlepszego! Żebyś zawsze była szczęśliwa, szczerze uśmiechnięta. No i zdrówka życzę, bo bez niego bardzo ciężko 🌷🌷🌷

Miczitanka, mnie w szpitalu, to zawsze jeszczs gorzej się robiło. Nie ma to jak w domu, więc fajnie, że Cię wypuścili. Teraz będzie już tylko lepiej ☺️

Pola0909, jak ten czas zapiernicza 🙊 30tc! Gratuluję!

Karola9316 lubi tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola- 100 lat 100 lat kochana! Dużo zdrowia, uśmiechu i szczęścia :* choć to najważniejsze szczęście i radość już masz ze sobą, pod swoim sercem ❤️ Każde następne urodziny będą jeszcze piękniejsze gdy te małe raczki będą Cię przytulać, całować a potem śpiewać Ci sto lat!

Miczitanka- wszędzie dobrze ale w domu najlepiej! Teraz kochana lez i pachnij ❤️ I czekaj na bezpieczne terminy, mam nadzieje ze synek już Ci zadnej niespodzianki nie urządzi!

Karola9316, miczitanka lubią tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już nie wydalam. Po tym wypadku M na motorze czuję się jak samotna matka 😔
    Zawieźć, odebrać, ugotować, sprzątać, psa ogarnąć, ogród, zakupy i jeszcze jemu usługiwać...
    A za tydzień wesele, poprawiny i wakacje 😐

• pola0909 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola wszystkiego najlepszego a najpiękniejsze już niedługo będzie z Tobą na świecie :):);) Kark współczuję sytuacji :/ trzymaj się i mam nadzieję, że niedługo mąż wydobrzeje żeby Cię odciążyć od obowiązków ! Jeszcze raz dzięki dziewczyny za porady z wanienką :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2019, 11:46

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • Siwula Koleżanka

Wysłany: 16 czerwca 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja to chyba przeżyłam najgorsza noc tej ciąży... I nie mówi ę tu o burzach bo naszą miejscowość omijaly wszystkie bokiem... Niestety do 6 rano "spałam" przy włączonym wiatraku pod samym przezcieradlem a obudziłam się tak zmęczona i do tego prawie 1.5 kg cięższa, nogi spuchnieta oczy również... Katastrofa jakąś dobrze ze teraz przyszedł delikatny chłodzik bo gdybybylo tak jak wczoraj to chyba bym umarła... Czy u was też jest taka plaga komarów? Wczoraj wpadli do nas znajomi na małego grilla i powiem wam że tak nas atakowlaly że to nie do pomyślnie... W sklepach brakuje środków wszystko wykupione! Coś strasznego wieczorem leżałam w wannie w chłodnej wodzie żeby złagodzić te obrzęki i ukąszenia... Co do rodziców i teściów... Ja nie mogę powiedzieć złego słowa i jedni i drudzy nie wtracają mi się w żaden sposób i wiem że jedna i druga strona po prostu będzie dla mnie wielka pomocą. Przyszły Teść nawet 3 razy w tygodniu jeździ mi po ryneczkach i zwozi swieze owoce mimo tego przeciez śmiało mogła bym robić to sama. Kochani ludzie mi się trafili.A moi rodzice? Cóż każdemu życzę tak Kochajacych i nie oceniających rodziców... Właśnie trafiłam na najbardziej beznadziejny film o porodzie w tv jaki widziałam.. W programu Galileo... I wiecie co? Poryczałam się jak głupia haha chyba hormony robią swoje... Dziewczyny a jakie są wasze plany co do porodu? Chcecie rodzic ze swoimi męża i czy same? Ja początkowo chciałam żeby przy porodzie była ze mną moja siostra ale im bliżej tego rozwiązania mam coraz więcej obaw... Nie wiem czy nie będę pewniej czuła się z moim narzeczonym to on chodzi ze mną na szkole rodzenia, opiekuje się mną przez całą cize... To moja druga połówka i to przy nim jest mi najlepiej... Sama już nie wiem... On z kolei nastawil sie że nie będzie przy porodzie i tego się trzyma. A ja chyba pękam i zaczynam zmieniać zdanie... Może to też te hormony haha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2019, 12:25

• Kaska Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola najlepszego! No i zdrówka :*

Pola skoro masz duży prysznic to ja Ci polecam tam wstawić wanienkę że stojakiem. Ja będę tak robiła :D Będziemy mieli też wannę, ale nie chce mi się schylać. Poprzednio też mieliśmy stelaż i nie wyobrażam sobie teraz bez. No chyba, że mąż będzie kąpał.
    My mieliśmy tą niehigieniczna gąbkę hehe i też sobie chwaliłam. Nic mi się z nią nie działo. Na kaloryfer ją kładłam od razu i oczywiście myłam. Ale wiem, że dużo osób nie poleca i oczywiście mają rację :)
    Pola a czemu tak rzadko wizyty skoro masz problem z szyjką?

Kark współczuję... A te wczasy to będzie odpoczynek czy ganianie za dziećmi??

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry Wam.
    U mnie nowy tydzien 😊
    Pola gratuluje trojki z przodu!

Karola najlepsze zyczenia urodzinowe 🎁

Zwichrowana, Karola wspolczuje bolu. Kompletnie sie nie znam na spojeniu lonowym.

Miczitanka super ze jestes w domu-oszczedzaj sie.

Nie wiem jakie sa w Polsce wanienki dla dzieci, ale tutaj stelaz jest zbedny, bo spod wanienki jest tak wyprofilowany, ze idealnie wpasowuje sie na zlew w kuchni. Poki dzidzius maly i nie chlapie to ja tak mylam. Nie trzeba sie schylac i kran jest tuz obok. Potem wstawiam do wanny.
    A wiaderko to dla mnie byla kompletna pomylka. Kiedys tu o tym pisalam.

W USA jest dzisiaj Dzien Ojca i ma padac caly Bozy dzien, wiec swietowalismy z rodzina wczoraj. Zrobilismy u nas malego grilla, potem pojechalismy na gokarty, mini golfa i lody. Bylo bardzo fajnie.

(Gaja szuka pileczki, ktora wpadla do dolka i wyleciala gdzie indziej 😂)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ff94496a4d2d.jpg

pola0909, miczitanka, Karola9316, cytrynówka lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy w 29 tygodniu twardnienia mogą już występować ? Coś tak obserwuje że od wczoraj dosyć często twardnieje mi właśnie. Na krótko, bezboleśnie i bez innych objawów. We wtorek wizyta

zem3i09k945lhtw9.png
  • marchev Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie tak zastanawialam nad tymi gabkami. Bo przeciez cena jest smieszna wiec mozna ja wymieniac dosyc czesto ;)
    A czy mozna dokupic stojak do wanienki ? Czy musi byc komplet? Bo ja dostalam wanienke, ale nie mam stojaka, a tez nie chcialabym sie duzo schylac.

Co do wiaderka to dziwnie to wyglada ;) a kolezanka chwalila ?

Kark zycze wytrwalosci ;) gdzie jedziecie ? Z 3 dzieci to chyba sam lezing plazing nie wchodzi w gre.

Karola wszystkiego Naj :) dzisiaj i moja babcia ma urodzinki hihi

Ja mam brzuch bardzo twardy i bardzo napiety. I tak w sumie od poczatku ciazy, ale nie odczuwam skurczy tylko klocie po bokach, mozliwe ze to zylaki.
    Jedynie maly sie przekrecil i kopie na dole, a juz tak fajnie czulam go u gory. Teraz kopie tam gdzie byl na poczatku ciazy. Czyli duzo pod pępkiem ;)

‹‹ 744 745 746 747 748 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ